Nem a sok teszt miatt nő a fertőzöttek száma a szakértők szerint

Bálint Eszter , Bíró Blanka , Pap Melinda 2020. július 14., 08:04

„Ha nem lennének fertőzöttek, bármennyi tesztet végeznénk, nem lenne pozitív eredmény” – szögezte le lapunknak Sántha Ferenc epidemiológus. A szakemberek szerint Romániában megháromszorozódott a kérésre elvégzett tesztek száma, és egyre több a pozitív eredmény. 

Háromszorosára nőtt az elmúlt időszakban a kérésre elvégzett tesztek száma Fotó: FCSB/Facebook

Nem az elvégzett tesztek egyre nagyobb száma miatt növekszik az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma – állítják egybehangzóan a Krónika által megszólaltatott szakértők. „Ha nem lennének fertőzöttek, bármennyi tesztet végeznénk, nem lenne pozitív eredmény” – szögezte le lapunknak Sántha Ferenc epidemiológus, amikor arról kérdeztük, milyen mértékben függ össze az egyre nagyobb esetszám azzal, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt a tesztelési kapacitás. Nemcsak az esetek számát kell figyelembe venni,

aggodalomra az ad okot, hogy az elvégzett tesztek 3-6 százaléka pozitív,

tehát még mindig magas a fertőzésarány.

Célzott mintavétel is történik

A járványtani szakember hangsúlyozta: a tesztek egy része célzott mintavétel, amikor a fertőzöttekkel kapcsolatba kerülő személyeket a járványtani szűrés miatt tesztelik, ugyanakkor megelőzés céljából is végeznek koronavírus-teszteket. A veszélyeztetett közösségeket – idősotthonokat, a gyerekvédelmi rendszerbe tartozó intézményeket – fokozottan figyelik, hogy ne kerüljön be a fertőzés, az itt élőket rendszeresen tesztelik, ezek is növelik a negatív eredmények számát. Sántha Ferenc ugyanakkor rámutatott,

egyre gyakoribb a pozitív teszteredmény azok esetében, akik önként jelentkeznek, vagy mert tüneteket észlelnek magukon, továbbá mert gyanítják, hogy kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel.

Esetükben viszont az a gond, hogy kíváncsian várják az eredményt, majd amikor kiderül, hogy fertőzöttek, az alkotmánybíróság döntésére hivatkozva visszautasítják a kórházi beutalást, elkülönítést. „Azt mondják, hogy bevették a Paracetamolt, és már sokkal jobban vannak” – példálózott a szakember. Hangsúlyozta, az alkotmánybíróság döntése, miszerint nem törvényes kormányhatározat alapján kórházi bennfekvésre, elkülönülésre kötelezni a fertőzötteket, a lehető legrosszabbkor érkezett, mert a lazítások következményeként már előtte növekedőben volt az esetszám.

Egyre keresettebb. A külföldi utazások miatt egyre több román állampolgár veti alá magát koronavírustesztnek Fotó: Sóki Tamás/MTI

Különleges járvány

Az epidemiológus arra is felhívta a figyelmet, hogy a tünetekkel rendelkezők jobban fertőznek, mint a tünetmentesek, így esetükben fontos lenne, hogy kórházba, karanténba kerüljenek.

Ha valaki belázasodik, az azt jelenti, hogy a sejtek szétesnek a nagy vírusszám miatt. Ha egy sejt szétesik, olyan fehérjék szabadulnak fel, melyek lázat idéznek elő. A szétesett sejtekből pedig rengeteg vírus kerül ki, melyek új sejtet keresnek, akár más gazdatestben is”

– részletezte a folyamatot az orvos. Sántha Ferenc mindenkit arra kér, vegye komolyan a járványt, saját felelősségére védje saját magát, családját és környezetét a fertőzéstől. „Nem kell elvetni a sulykot, de felesleges kockázatot ne vállaljunk” – fogalmazott az epidemiológus.

Hangsúlyozta: attól, hogy nem mutatják már a hírtelevíziók a hordágyon fekvő, lélegeztetőgépen lévő betegeket, a vírus létezik. Ez egy különleges járvány, a korlátozások idején „elbújtunk” a vírus elől, míg most, a lazítások után egyre többen betegszenek majd meg, hiszen nincs immunitásuk – mondta a szakember –, aki szerint az új típusú koronavírus ellen csupán a védőoltás lehet a megnyugtató megoldás.

Egyre többen kérik a tesztet

Amióta különböző országok a negatív eredmény felmutatásához kötik a beutazást, vagy ezzel lehet kiváltani a 14 napos karanténkötelezettséget,

megháromszorozódott a kérésre végzett tesztek száma

– mondta el lapunknak Fejér Szilárd vegyészkutató, a Kovászna megyében elsőként koronavírustesztre akkreditált Pro Vitam diagnosztikai laboratórium vezetője. Hangsúlyozta, hogy a tesztek számát nem mesterségesen növelik, minden laboratóriumnak van egy kapacitása, de a legnagyobb arányban még mindig a közegészségügyi hatóságok megrendeléseit teljesítik: a potenciális fertőzötteket, a veszélyeztetett közösségek tagjait tesztelik.

Ha az elvégzett tesztekből 3–6 százalék közötti a pozitív eredmények aránya, azt jelzi, hogy magas a fertőzésarány, támasztotta alá a korábban mondottakat a kutató. Aki szerint a fertőzöttek aránya az önként tesztelésre jelentkezők között magas, tehát

ha valaki tüneteket észlel, vagy gyanítja, hogy kapcsolatba került fertőzöttel, nagy eséllyel valóban megfertőződött.

A vegyészkutató szerint, ha egyre többen kérnek tesztet külföldre utazás miatt, félő, hogy telítődik a laboratóriumok kapacitása, és nem tudják majd időben kiközölni az eredményt, így halasztani kell az utazásokat.

A sepsiszentgyörgyi laboratóriumot már most megkeresték nagyszebeni utazási irodák, miután a helyi laborok nem vállalták időre a mintavételt. A Pro Vitam diagnosztikai központ jelenleg Kolozsváron vesz mintát koronavírustesztre, az eredményt 48 óra alatt közlik ki 280 lej ellenében, Sepsiszentgyörgyön 24 óra alatt készül el a teszt kiértékelése, a rövidebb várakozási idő miatt ez 350 lejbe kerül.

Fotó: Facebook/Ilie Bolojan

Több mint száz hivatalos tesztközpont

Az egészségügyi minisztérium a napokban közölte azon egészségügyi intézmények, laboratóriumok listáját, ahol elvégzik a koronavírus kimutatására alkalmas tesztet. A szaktárca honlapján (www.ms.ro) a Centre de testare (Tesztközpontok) menüpont alatt található listán

113 intézményt említenek, ahol fizetség ellenében is elvégzik a tesztet, de számos magánkórház és laboratórium is vállalkozik erre.

Bár a minisztérium honlapján közzétett listán Bihar megyéből három egészségügyi intézmény – a megyei kórház, illetve a nagyváradi és margittai városi kórház – is szerepel, a teszt iránt érdeklődőket hétfőn reggel arról tájékoztatták, hogy Váradon csak a megyei kórházban végeznek turistáknak tesztet, a városi kórházban nem. Az egészségügyi intézményeknél amúgy égtek a vonalak, sokan panaszkodtak, hogy folyamatosan foglalt volt, nem is tudtak időpontot egyeztetni. A korábban bejelentettek értelmében a megyei kórházban 200 lejt kérnek a tesztelésért.

Kolozsváron is számos kórházban végeznek teszteket az új típusú koronavírus kimutatására, nagy a tapasztalat e téren, hiszen a kincses városban dolgozták fel hónapokig a más erdélyi megyékből, városokból érkező mintákat is. Most, hogy ezt már sokan helyben megoldották, egyes egészségügyi intézmények pénzért is elvégzik a tesztet, ha valakinek szüksége lenne a negatív eredmény felmutatására utazáskor vagy a munkahelyén.

A megyei egészségügyi igazgatóság, a megyei sürgősségi kórház és a járványkórház mellett magánkórházak is beszálltak a szűrésbe, mint például a Regina Maria hálózata.

A területen nagy szaktekintélynek számító kolozsvári járványkórházban az elsők között álltak rá a fizetség ellenében történő szűrésre, itt az antitesteket kimutató gyorstesztet, illetve a koronavírus jelenlétét tükröző PCR-tesztet egyaránt végeznek. Előbbihez vérvétel szükséges, és 100 lejbe kerül, utóbbihoz orr- és torokváladékból vesznek mintát, és 290 lejt kell fizetni érte. A folyamat gyors és hatékony, tapasztalta meg a Krónika munkatársa is, a jelentkezés online történik a kórház honlapján, ahol eleve a neki megfelelő időpontot jelöli meg az érdeklődő.

Fotó: Sóki Tamás/MTI

Mintavétel: „kicsit kellemetlen”

Az egészségügyi intézmény Iuliu Moldovan utcai székhelyén a kapus igazít útba, a koronavírus jelenlétét kimutató, biológiai mintavételt feltételező PCR-teszteket ugyanis külön épületrészben végzik, amit a kórház részleges megkerülésével lehet megközelíteni. A bejáratnál felirat figyelmeztet a veszélyre, a tesztelésre érkezőknek az ajtó előtt kell várniuk, míg valaki hívja őket. Nem kell sokat várakozni, meg is jelenik az ajtóban egy talpig védőfelszerelésbe öltözött női alak – a nemére csak a hangjából lehet következtetni –, és beinvitál. Mondani sem kell, a védőmaszk itt kötelező, és rögtön belépéskor a cipővédőt is fel kell húzni, fertőtleníteni a kezeket.

A tesztelés két teremben zajlik, az elsőben az adatait adja meg a páciens, és fizet, míg a másikban a mintavétel történik.

Személyes adatok, telefonszám, e-mailcím közlése kötelező, ahogy azt is be kell jelölni, ha a koronavírus-fertőzésre jellemző számos tünet közül tapasztalta-e valamelyiket, illetve érintkezett-e bizonyítottan fertőzött személlyel.

A papírmunka és gyors kártyás fizetés után máris átkísérnek a másik terembe, beültetnek egy székbe, és kezdődik a mintavétel.

A tetőtől talpig védőfelszerelésbe öltözött asszisztens nagyon figyelmes, előre szól, hogy az eljárás bizony kellemetlen, és közben megmutatja a fültisztító pálcikához hasonlatos, ám jóval hosszabb, becsomagolt pálcikát, amivel felnyúlnak az orrüregbe.

Szerencsére nem tart sokáig a valóban kellemetlen művelet, és máris lehet kezet mosni, törölni, fertőtleníteni, miközben az asszisztens a széket fújja le utánunk valami fertőtlenítőszerrel. Az eredményt legtöbb 24 órán belül, e-mailen közlik, mondja. „És mi az eljárás, ha pozitív?” – kérdezünk vissza. Akkor telefonon hívnak, hogy be kell menni a kórházba, teszi hozzá kissé nevetve ijedségünkön. A folyosón, búcsúzás előtt még javasolnak egy utolsó fertőtlenítést, a cipővédőt el kell dobni a szemetesbe, és jó egészséget kívánva kiengednek. Sokat dolgozhatnak, az eredmény még aznap, de jóval a munkaprogram után, 22.30 órakor érkezik. Szerencsére negatív.

Rendőrök és polgármester fertőződött meg

Koronavírusos a Kolozs megyei rendőrség 14 alkalmazottja – közölte az intézmény, hozzátéve, hogy az eddiginél is szigorúbb egészségügyi óvintézkedéseket vezetnek be, fertőtlenítik az irodákat, és járványügyi ankétot tartanak. A megbetegedések nem befolyásolják a rendőrségnek a közösség szolgálatában kifejtett munkáját, közölték, és az intézmény vezetőségének tagjai közül senki nem fertőződött meg. Pozitív lett ellenben Hátszeg polgármestere, Marcel Goia ezt a Facebook közösségi portálon jelentette be. A Hunyad megyei kisváros elöljárója jó egészséget kívánt követőinek, és azon reményének is hangot adott, hogy nem adta tovább senkinek a kórt. „Remélem, hogy akik kapcsolatba kerültek velem az elmúlt héten, nem kapták el a vírust. Mindenkinek azt ajánlom, hogy tartsa be az óvintézkedéseket, a veszély még nem múlt el” – írta a hátszegi polgármester.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport