Pap Melinda 2019. december 13., péntek

Életet lehelnének Nagyvárad legimpozánsabb filmszínházába

Eredeti állapotában állítaná helyre, és kulturális központként működtetné a nagyváradi önkormányzat a Fekete Sas Palotában található egykori Szabadság mozit. A célra több kulturális intézménnyel együttműködve nyújtanak be uniós támogatási igényt.

Pap Melinda 2019. december 11., szerda

Mégis elkészül a kolozsvári körgyűrű?

Valós esély van rá, hogy időben, azaz 2023 decemberére elkészüljön a régóta várt kolozsvári körgyűrű – jelentette ki Emil Boc. A kincses város polgármestere szerint az új kormány sokkal megértőbben és rugalmasabban viszonyul a projekthez.

Pap Melinda 2019. december 10., kedd

Bányászmúzeumot létesítenének Nagybányán, így emlékeztetnének a dicső múltra

A nagybányai festőiskola tagjainak festményeiről visszaköszönő régi bányászházakat próbálja megőrizni az utókor számára a városvezetés, amely megvásárolná és tájházként működtetné ezek egyikét. Az RMDSZ kezdeményezését legutóbbi ülésén fogadta el a helyi tanács.

Pap Melinda 2019. december 10., kedd

Ötven százalékos drágítást követelnek a kolozsvári taxisok

A városháza udvarán tüntettek kedden a kolozsvári taxisok a jelenlegi viteldíj drágítását kérve. A városvezetés szerint lesz emelés, csak nem olyan mértékű, mint amilyent a hivatásos fuvarozók akarnak.

Pap Melinda 2019. december 08., vasárnap

Mentik a menthetőt Herkulesfürdőn: lezárták a Szapáry-fürdőt a megóvásán fáradozó civilek

Elvégezte a legsürgősebb állagmegőrzési munkálatokat Herkulesfürdőn a Szapáry-fürdő megmentésén fáradozó fiatal építészcsapat, mondta a Krónikának Oana Chirilă projektmenedzser. Mivel a teljes állagmegőrzéshez még 45–50 ezer euróra lenne szükség, újabb adománygyűjtést indítanak.

Pap Melinda 2019. december 07., szombat

Mérő László Kolozsváron: életveszélyesek a túl merev elvek

Egyáltalán nem baj, ha néha kivételt teszünk és nem tartjuk be az elveinket, a merev elvek ugyanis életveszélyesek – hangzott el következtetésként Mérő László kolozsvári előadásán.

Pap Melinda 2019. december 05., csütörtök

A rockzenétől az 1989-es temesvári eseményekig

Nem elegendő a 30 év ahhoz, hogy a történészek értékítéletet mondhassanak az 1989-es forradalomról, hangzott el a témában szervezett kolozsvári beszélgetésen. Azt, hogy a titkosszolgálatoknak mekkora szerepe volt az eseményekben, máig nem tudni, de az utca emberének hangja őszinte és hiteles volt.

Pap Melinda 2019. december 03., kedd

Beérett a homlokzatfelújítási program: elkészült a nagyváradi Fő utca egyik ékessége

Újabb eredményekkel kecsegtet a nagyváradi homlokzatfelújítási program. A belvárosi műemlékek restaurálására irányuló projekt keretében a város egyik legjelentősebb épülete, a Fő utcai Apolló-palota is megújult.

Pap Melinda 2019. december 01., vasárnap

Egy lépés előre, egy lépés hátra – mégis többnyelvű lesz Kolozsvár?

Egy lépés előre, egy lépés hátra – jellemezhető a többnyelvűségért folytatott harc Kolozsváron. Hiszen miután a hétvégén kihelyezték a magyar és angol nyelvű feliratokat, molinókat a főtéri karácsonyi vásárba, ismeretlenek megrongálták a Lights on Romania többnyelvű sétatéri pannóját.

Pap Melinda 2019. november 30., szombat

Továbbra sem merik bevállalni a cégek a válaszúti Bánffy-kastély felújítását

Sokadjára volt kénytelen meghosszabbítani a válaszúti Bánffy-kastély restaurálására kiírt licitet a Kolozs megyei önkormányzat. Vákár István alelnök maga sem érti, miért nem akad jelentkező. 

Pap Melinda 2019. november 29., péntek

Magyar nyelvű pannókat helyeztek ki Kolozsváron

Látszik a fény az alagút végén, mondhatnák, ugyanis többnyelvű – román, magyar és angol – pannókat is kihelyezett kolozsvári fényinstallációi mellé a Light on Romania. Ezek az első magyar nyelvű pannók melyek kikerülnek a kincses város köztereire.

Pap Melinda 2019. november 28., csütörtök

Megszületett a transzilván krimi – Kolozsváron tartották a Valan erdélyi premierjét

A tökéletes helyszín, Balánbánya megtalálása után kifejezetten erdélyi színészekre íródott a Valan – A tündérek völgye című lélektani krimi forgatókönyve. Bagota Béla magyar rendező alkotásának erdélyi premierjét szerda este tartották Kolozsváron, a film több erdélyi településen láthat&

Pap Melinda 2019. november 28., csütörtök

Újabb pert nyert a Kolozs megyei önkormányzat, az államé maradhat a csucsai Boncza-kastély

Egyre valószínűbb, hogy állami tulajdonban marad a csucsai Boncza-kastély, miután idén harmadszor is a Kolozs megyei önkormányzat javára döntött a bíróság a Veturia Goga örökösei által indított perben.

Pap Melinda 2019. november 27., szerda

Készülhet a Rimanóczy-szobor: kiírta a tendert a város nagy építészének szobrára a váradi önkormányzat

Keresi a városépítő ifj. Rimanóczy Kálmán szobrának a megálmodóját a nagyváradi önkormányzat. A versenypályázatra jelentkezőknek az interaktív szobor körüli teret is rendezniük kell, új arculatot adva a Barátok temploma előtti közterületnek.

Pap Melinda 2019. november 26., kedd

Nagydíjat értek az ortodox templomok – Interjú Bánhegyesy Antal fotográfussal Ortodoxia című sorozatáról

Kolozsváron a Funar-korszakban nőtt fel, de budapesti egyetemi évei alatt kezdett el a romániai társadalmi jelenségek képi megjelenítésével foglalkozni. Az ortodox egyház térfoglalását bemutató Ortodoxia sorozatáért Capa-nagydíjat kapott. Bánhegyesy Antal 30 éves fotográfussal beszélgettünk.

Pap Melinda 2019. november 24., vasárnap

„Most élünk, most kell tenni valamit” – Márton Evelin írót díjazta a Helikon folyóirat  

Márton Evelin írónak, rádiós szerkesztőnek ítélték idén a Helikon irodalmi folyóirat Kemény Zsigmond Irodalmi Díját.