Pap Melinda 2019. október 21., hétfő

Megmenekülhet Erzsébet királyné egykori fürdőhelye

Több évtizedes nemtörődömség, majd hónapokig tartó huzavona után úgy tűnik, mégis sikerül menteni a menthetőt Herkulesfürdőn. A Szapáry-fürdő állagmegőrzésén fáradozó civilek megegyeztek az önkormányzattal, és heteken belül hozzáfognak a legsürgősebb munkálatokhoz a februárban beomlott műemlék épületen.

Pap Melinda 2019. október 18., péntek

Budapestről is bátorítják az erdélyi magyar irodalmi tevékenységet

Kolozsváron sok kiváló író, szerkesztő, szellemi ember dolgozik, ezt a tagságukban is szeretnék tudatosítani – így indokolta Szkárosi Endre, a Szépírók Társaságának elnöke a kolozsvári Szépíró Kör létrejöttét a csütörtök esti alakulóülésen.

Pap Melinda 2019. október 17., csütörtök

Döcögve halad a legfontosabb erdélyi vasúti csomópontokat érintő nagy állomásfelújítás

Egyelőre még a megvalósíthatósági tanulmányok sem készültek el a legfőbb erdélyi vasúti csomópontok állomásépületeinek felújítási folyamatában. A munkálatokat késlelteti, hogy egyes tendereken egyáltalán nem volt jelentkező.

Pap Melinda 2019. október 17., csütörtök

Magyar könyvet ne dobjunk ki! – Könyvmentő szolgálat indult Kolozsváron

Magyar könyvet ne dobjunk ki! – ezzel a jelmondattal indította el Kolozsváron a Rigoberto Könyvmentő Szolgálatot a Fehér Holló Médiaklub Egyesület. Olyan helyre juttatnák el a szemétbe szánt kiadványokat, ahol valóban szükség van rájuk.

Pap Melinda 2019. október 14., hétfő

Újabb részeit találták meg Kolozsvár középkori városkapujának

Kolozsvár középkori városkapujának, a Híd utcai kaputoronynak újabb részeire bukkantak hétfőn reggel a munkások. Lupescu Radu történész a Krónikának elmondta: reményeik szerint a torony újabb három oldalát tárhatják fel, így végre kiderülhet, hogyan is nézett ki valójában.

Pap Melinda 2019. október 10., csütörtök

Lekaparták a magyar feliratot a frissen kihelyezett helységnévtáblákról Máramarosszigeten

Eltűnt a magyar felirat a két napja kihelyezett kétnyelvű helységnévtáblákról Máramarosszigeten. A hat tábla mindenikéről csak a magyar településnévnek veszett nyoma, ismeretlenek lekaparták, mondta el a Krónikának Béres István László területi RMDSZ-elnök.

Pap Melinda 2019. október 10., csütörtök

Tartani tudják a feszes tempót Kolozsvár ékessége, a Szent Mihály-templom felújítása során

Jelentős szakmai kihívást jelent a kolozsvári Szent Mihály-templom restaurálása – állítják a szakemberek, akik az eddigi munkálatok során a külső kőfaragványoknál és a belső boltozatnál is rosszabb állapotokat találtak, mint amire számítottak. 

Pap Melinda 2019. október 09., szerda

Magyar iskolát építenének Kalotaszeg központjában

Önállósodna a bánffyhunyadi magyar oktatás, a református egyház telkén épülő óvoda és bölcsőde mellé Kalotaszeg központjában közösségi összefogással iskolát is felhúznának. Az engedélyeztetési folyamatot már el is kezdte a telken kívül a finanszírozást is biztosító Erdélyi Reformá

Pap Melinda 2019. október 09., szerda

Várad aranykorát idézi majd a felújított Körös-part

A múlt század elejét idézi majd a felújítás befejeztével a nagyváradi Körös-part, miután több mint százéves villanyoszlopokkal és virágtartókkal ékesítik az itt kialakítandó sétányt.

Pap Melinda 2019. október 06., vasárnap

Erdélyi filmritkaságokkal ért csúcsra a vasárnap este záruló Filmtettfeszt

Százegy éves rekonstruált kolozsvári némafilmeket is láthatott a közönség a 15 városban zajló Filmtettfeszt vasárnap este záruló idei kiadásán. A fesztivál életműdíját, a Sárga Csikó-díjat Fekete Ibolya filmrendező, forgatókönyvíró, egyetemi tanár kapta.

Pap Melinda 2019. október 05., szombat

Alapjaiban erősítik meg a besztercei magyar oktatást, míg megvalósulhat az önálló iskola

Ingyenes bentlakással, ingáztatással és délutáni oktatással törekszenek a magyar oktatás megerősítésére, a jelenlegi diákok megtartására és újak bevonzására Besztercén, ahol egyre távolabbinak tűnik az önálló magyar iskola terve. 

Pap Melinda 2019. október 04., péntek

Újabb Transzalpina épül Erdély szívében

Az Erdélyi-szigethegység festői tájain halad keresztül a Nagyenyedet Abrudbányával és az Aranyos völgyével összekötő hegyi út, melynek október első napjaiban kezdődtek el a felújítási munkálatai.

Pap Melinda 2019. október 03., csütörtök

„Erdélyi” nagyjátékfilmmel rajtolt a 19. Filmtettfeszt, 15 városban hívogatnak moziba

„Erdélyi nagyjátékfilm”, a Déva című alkotás vetítésével vette kezdetét szerdán este Kolozsváron a 19. Filmtettfeszt. Az új magyar filmtermés legjavát bemutató filmszemle újabb helyszínekkel és rekordszámú meghívottal zajlik a hétvégén 15 erdélyi és partiumi városban.

Pap Melinda 2019. október 02., szerda

Megbírságolták a román oktatási tárcát a magyar diákok diszkriminációja miatt

Kétezer lejre bírságolta az oktatási minisztériumot az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amiért nem készült el a speciális román tanterv a magyar diákok számára, illetve nem jelent meg a speciális román tankönyv.

Pap Melinda 2019. október 01., kedd

Kié lesz jövőre a Brassói Magyar Napok? – Két csoport is magáénak vallja a Cenk alatti rendezvény szervezési jogát

Bizonytalanná vált a Brassói Magyar Napok jövője, miután két csoportosulás is magáénak tulajdonítja a rendezvény szervezési jogát. A barcasági magyarok ünnepe jövőre érkezne a tizedik, jubileumi kiadásához.

Pap Melinda 2019. szeptember 28., szombat

Élménnyé tenni az iskolai életet – Szőcs Ildikó, az enyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója az iskola jelenéről és jövőjéről

A minőségi oktatás mellett közösségi élményt is kell adni a diákoknak, vallja Szőcs Ildikó, a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium igazgatója, aki a nagy múltú iskola háttérintézményeként működő alapítvány elnöke is egyben.