Pap Melinda 2019. augusztus 23., péntek

Pezseg a hangulat Kolozsvár szívében – Csúcsra hág a jókedv a Kolozsvári Magyar Napok tizedik, jubileumi kiadásán

A fesztivál- és a borutca megnyitásával kicsúcsosodott a Kolozsvári Magyar Napok tizedik kiadásának hétvégi programja. Idén még a buszok menetrendjét is a magyarnapozókhoz igazították.

Pap Melinda 2019. augusztus 21., szerda

Továbbszövik a „népi szőttest”: mélyül Budapest II. kerülete és a kolozsvári magyar közösség közötti együttműködés

Mindkét közösséget erősíti a Budapest II. kerülete és több kolozsvári magyar civil szervezet, intézmény közötti együttműködés, melyet tovább kívánnak mélyíteni.

Pap Melinda 2019. augusztus 21., szerda

Lenyűgöző időutazás fantázialények világában – Szentes Zágon festménykiállítása nyílt meg Kolozsváron

Solo. Never alone. címmel nyílt önálló kiállítása Szentes Zágonnak a kolozsvári L`autre Caféban. Az ismert festőművész, grafikus, fotográfus ezúttal az elmúlt tíz év festményterméseit mutatja be a kincses város közönségének.

Pap Melinda 2019. augusztus 21., szerda

Közösséggé gyúrnák a diákságot – Ősszel nyitja meg kapuit a magyar egyetemistákat felkaroló temesvári kollégium

A temesvári magyar egyetemistákat formálná közösséggé a Bolyai János Szakkollégium, mely októberben nyitja meg kapuit a bánsági városban. A szórványkollégium nemcsak szállást biztosít jutányos áron a magyar diákoknak, hanem szakmai fejlődésüket is segíteni kívánja.

Pap Melinda 2019. augusztus 20., kedd

Feldolgozták a modern Kolozsvár építőjének, Pákei Lajosnak a hagyatékát

Épített és mentett – Kolozsvár egykori főépítészének, Pákei Lajosnak a hagyatékát bemutató kötetet ismertettek a Kolozsvári Magyar Napokon.

Pap Melinda 2019. augusztus 19., hétfő

Magyar ajándék a román olvasóközönségnek – Bemutatták Bánffy Miklós Erdély-trilógiájának román fordítását Kolozsváron

„Ez a legnagyobb ajándék, amit a magyarság adhatott a románoknak” – jellemezték Bánffy Miklós Erdély-trilógiájának román fordítását a kiadvány kolozsvári bemutatóján. A román kiadás kezdeményezői, szorgalmazói a megjelenés körüli nehézségekről is szót ejtettek.

Pap Melinda 2019. augusztus 19., hétfő

Nem csak látnivaló kell a külföldi vendégnek – Egyre több a turista, de az infrastruktúrát még fejleszteni kell

Egyre több erdélyi helyszín kerül fel a nemzetközi turisztikai térképre, a külföldi útikönyvek is számos kikapcsolódási lehetőséget ajánlanak tájainkon. Bár az érdeklődés nő, az infrastruktúra és a turisztikai szolgáltatások terén még bőven van pótolnivaló.

Pap Melinda 2019. augusztus 18., vasárnap

Átszakadtak a bénító hatású lélektani gátak – Gergely Balázs főszervezőt kérdeztük az idén tízéves Kolozsvári Magyar Napokról

Már a Kolozsvári Magyar Napok első évében sikerült áttörni azokat a bénító hatású lélektani gátakat, melyek a korábbi évtizedekben képződtek a magyar közösségben – értékelte az idén jubiláló rendezvénysorozat elmúlt tíz évét a Krónikának adott interjúban Gergely Balázs fős

Pap Melinda 2019. augusztus 14., szerda

Felcsendül a jazz a smidai erdőben

Kiváló zenei programmal rajtol csütörtökön a térség egyik leghangulatosabb jazzfesztiválja az Erdélyi-szigethegységben található Smidán.

Pap Melinda 2019. augusztus 13., kedd

Ünnepi köntösbe bújik a tízéves Kolozsvári Magyar Napok

A szokottnál is ünnepibbnek ígérkezik a kolozsvári magyarság idei, jubileumi ünnepe: az augusztus 17-25. között zajló Kolozsvári Magyar Napokon számos rangos rendezvénnyel emlékeznek meg az elmúlt tíz év magyar térfoglalásairól.

Pap Melinda 2019. augusztus 11., vasárnap

A lépő ember – Dávid Ferenc első egész alakos szobrát állítják fel Kolozsváron

Újabb magyar szoborral gazdagodik Kolozsvár belvárosa, az unitárius templom és kollégium közötti kis téren augusztus 17-én felállítandó Dávid Ferenc-szobor egyik különlegessége, hogy ez a vallásalapító püspök első egész alakos szobra.

Pap Melinda 2019. augusztus 10., szombat

Követeket keresnek az erdélyi kastélyoknak

Munkájukkal, ötleteikkel segíthetik az erdélyi kastélyok és udvarházak sorsának jobbra fordítását mindazok, akik külső segítőként bekapcsolódnak a Kastély Erdélyben program működtetői csapatába. Szeptember első hetében tábort is szerveznek számukra.

 

Pap Melinda 2019. augusztus 08., csütörtök

Tarvágással kezdődött az újabb nagyváradi gigaberuházás

Újabb nagyberuházás kezdődött Nagyváradon: a Baross-híd kibővítése és a közeli aluljáróépítés egy kisebb park felszámolását is megköveteli.

Pap Melinda 2019. augusztus 06., kedd

Még Havasi Balázs világhírű művésztől is féltik a váradi csodazongorát

Bukarestből kell hangszert hozatni Havasi Balázs világhírű zongoraművész, zeneszerző nagyszabású nagyváradi koncertjére, miután a Nagyváradi Filharmónia még neki sem hajlandó kölcsönadni saját Bösendorfer zongoráját. Egyesek politikai okokat sejtenek az elutasítás mögött.

Pap Melinda 2019. augusztus 05., hétfő

Napokig ünneplik a magyar kultúrát Nagyváradon a Debreceni Virágkarnevál 50. kiadása alkalmából

Újabb magyar ünneppel gazdagodik a nagyváradi magyarság: augusztus 21–25. között a határ menti városban is többnapos rendezvénysorozattal ünneplik a Debreceni Virágkarnevál 50. kiadását.

Pap Melinda 2018. július 01., vasárnap

Szórványmegtartó erő: ingyenes bentlakással toborozzák a Beszterce-Naszód megyei magyar diákokat

Ingyenes bentlakással, utaztatással próbálják a magyar nyelvű oktatás választására bírni Beszterce-Naszód megye magyar gyerekeit. Vice és Magyar­décse után Besztercén is működik a magyar iskola fenntartását segítő szórványkollégium.