Pap Melinda 2018. július 01., vasárnap

Szórványmegtartó erő: ingyenes bentlakással toborozzák a Beszterce-Naszód megyei magyar diákokat

Ingyenes bentlakással, utaztatással próbálják a magyar nyelvű oktatás választására bírni Beszterce-Naszód megye magyar gyerekeit. Vice és Magyar­décse után Besztercén is működik a magyar iskola fenntartását segítő szórványkollégium.

Pap Melinda 2018. június 21., csütörtök

Miniszteri ukázra várnak Brassóban – az oktatási tárcavezető is tud a magyar osztályok összevonásáról

Legfelsőbb szintű, miniszteri beavatkozásra vár az RMDSZ a Brassó megyei magyar osztályösszevonások ügyében. Egyelőre nem körvonalazódik a megoldás.

Pap Melinda , Molnár Rajmond 2018. június 19., kedd

Veszélyben a magyar osztályok: aggodalom a gyermeklétszám csökkenése és a falusi iskolák kiürülése miatt

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt magyar tannyelvű osztályokat, sőt egész tagozatokat kénytelenek megszüntetni az illetékesek. Ez fokozottan jellemző a szórványban, de a tendencia a tömbmagyar vidékeken is megfigyelhető.

Pap Melinda 2018. június 18., hétfő

Nyolc év letöltendő börtönre ítélték Kiss Sándor volt bihari RMDSZ-vezetőt

Nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék hétfőn alapfokon Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt, az RMDSZ bihari szervezetének volt vezetőjét – számolt be az Ebihoreanul.

Pap Melinda 2018. június 17., vasárnap

Ami a székely humoron túl van – Muszka Sándor új verseskötetét mutatták be a Várkert Fesztiválon

Muszka Sándor új, székely humoron, „felállós nyeletlenkedésen” túli oldalát ismerhetik meg mindazok, akik kézbe veszik legújabb, Szégyen című verseskötetét.

Pap Melinda 2018. június 15., péntek

„Exportálják” az autópályát: építőanyagot szállít Románia a magyarországi sztrádákhoz

Romániából szállítják a Magyarországon tervezett autópályákhoz szükséges építőanyagot, ennek érdekében új határátkelő nyílik a két ország között. Eközben jól haladnak az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres–Marosvásárhely-szakaszán a kivitelezők.

Pap Melinda 2018. június 12., kedd

Dzsesszoperettel zárja a Kolozsvári Magyar Opera a sokszínű, de anyagi gondokkal terhelt évadot

Dzsesszoperettet visz színpadra az évad utolsó előadásaként a Kolozsvári Magyar Opera. A Viktória eredeti verziójának érdekessége, hogy humora mellett fájdalmas elégia a háború értelmetlenségéről. Az intézmény nehéz anyagi helyzete a próbafolyamatra is rányomta a bélyegét.

Pap Melinda 2018. június 11., hétfő

Megmentenék a révi Zichy-menedékházat – veszélybe került a 2,5 millió eurós határ menti projekt

Teljesen felújítaná a révi sziklaszorosban évtizedek óta romokban heverő Zichy-menedékházat a Bihar megyei önkormányzat. A PNL-franció bojkottálja a projektet.

Pap Melinda 2018. június 10., vasárnap

Feloldódhat a Bihar megyei patthelyzet: bírósági ítélet kötelezi az önkormányzatot a PSD tanácsosának beiktatására

Büntetőeljárásra számíthatnak a Bihar megyei liberális önkormányzati képviselők, ha tovább akadályozzák a PSD tanácsosának a beiktatását – határozott a nagyváradi ítélőtábla. A döntés kétéves patthelyzetnek vethet véget.

Pap Melinda , Szucher Ervin 2018. június 08., péntek

„Nem járható út a határrevízió” - Erdélyi történészek szerint nincs realitása a Raffay-féle felvetésnek

Melléfogásnak, a realitással összeegyeztethetetlennek, sőt károsnak tartják erdélyi történészek magyarországi kollégájuk, Raffay Ernő határrevízióra vonatkozó kijelentéseit. A szakemberek jelen pillanatban nem látnak esélyt olyan történelmi konstellációra, amely lehetővé tenné a határmódosítást, illetve&

Pap Melinda 2018. június 06., szerda

Megnevettetni a nézőt, életerőt adni a közönségnek - új bemutató Kolozsváron

Felszabadultan fog távozni a néző az Úrhatnám polgár kolozsvári bemutatójáról – ígéri Mihai Măniuțiu rendező, aki mai, modern környezetbe helyezte Molière örökzöld vígjátékát. A premiert vasárnap tartják a kincses városbeli magyar teátrumban.

Pap Melinda 2018. június 06., szerda

Magyartalanok maradtak a kolozsvári feliratok: nyolc hónap alatt sem sikerült kijavítani a buszmegállós reklámszövegeket

Hiába az alpolgármesteri figyelmeztetés, nyolc hónap alatt sem korrigált a kolozsvári tömegközlekedési vállalat (CTP) a helytelen magyar szöveget tartalmazó többnyelvű reklámpannóit.

Pap Melinda 2018. június 06., szerda

A szecessziót ünneplik Erdély-szerte, vezetett túrák keretében csodálhatók meg szépségei

Vezetett túrák keretében lehet megcsodálni a hétvégén a 19–20. század fordulóját uraló szellemi és építészeti irányzat részletekbe menő szépségeit Erdély több nagyvárosában: Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Temesváron is megünneplik a szecesszió világnapját.

Pap Melinda 2018. június 04., hétfő

Bünteti a balkáni módra építkezőket a váradi városvezetés, újabb műemlékek újulnak meg

Véget vetne a nagyváradi önkormányzat a balkáni stílusú építkezésnek a belvárosban: 50 százalékos adóemeléssel sújtaná azokat, akiknek háza nem illeszkedik a városközpont arculatába. A cél ugyanis a hagyományos városközpont megőrzése, és újabb műemlék épületek felújítása.

Pap Melinda 2018. június 04., hétfő

Egy hét múlva várható ítélethirdetés Kiss Sándorék korrupciós perében

Június 11-ére tűzte ki az ítélethirdetést a Bihar megyei Törvényszék Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnök, megyei RMDSZ-elnök és társai korrupciós ügyében, miután csütörtökön az utolsó tárgyalást tartották az ügyben.

Bíró Blanka , Pap Melinda 2018. június 03., vasárnap

Köményest ivott és az erdőben sétálgatott Székelyföldön Károly herceg

Székelyföldön folytatta erdélyi látogatását a hétvégén Károly herceg. A brit korona várományosa szombaton Sepsikőröspatakon sétálgatott, ahol köményessel kínálták, de zalánpataki birtokát is meglátogatta.

Legnézettebb