Pap Melinda 2020. január 23., csütörtök

„Gazdagok vagyunk, mert vannak saját kortárs alkotóink” – átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat

„Életművet és életet nem lehet szétválasztani, ez Erdélyben természetes” – foglalta össze Markó Béla az Erdélyért Életműdíj lényegét, amelyet idén Szilágyi István író vehetett át. A magyar kultúra napján tartott kolozsvári gálaünnepségen az erdélyi magyar kortárs kultúrá

Pap Melinda 2020. január 20., hétfő

Ahol felfedező kaland a tanulás: fűt-fát felhasználnak az oktatásban a Marosvásárhely melletti erdei óvodában

Fára másznak, sárcsúzdáznak, palántát nevelnek, erdőn-mezőn bóklászva felfedeznek a mifelénk még rendhagyónak számító Peter Pan erdei óvoda kis látogatói. A Maros megyei Tófalván működő kétnyelvű csoporthoz menet közben és vakációban is lehet csatlakozni.

Pap Melinda 2020. január 18., szombat

Dicshimnuszt írt Váradról egy olasz zenész

Nemcsak New Yorkról vagy Budapestről íródott dal, hanem Nagyváradról is. Ivan Romano olasz zenész Oradea (Nagyvárad) címmel jelentetett meg zeneszámot, melyben valóságos örömódát zeng a Körös-parti városról.

Pap Melinda 2020. január 18., szombat

Fejlesztésre költik az idei büdzsé közel felét Nagyváradon  

Rendkívüli mennyiségű beruházást tervez idén a nagyváradi önkormányzat, a büdzsé 43 százalékát költenék fejlesztésre. A partiumi városban 30 százalékkal több pénzből gazdálkodnak, mint tavaly.

Pap Melinda 2020. január 16., csütörtök

Elárasztják a látogatók a nagyváradi akvaparkot, mi is kipróbáltuk

Hároméves fennállása óta csúcsra hág a népszerűsége a nagyváradi akvaparknak: a téli ünnepek ideje alatt több mint 17 ezer személy látogatott el az élményfürdőbe. Máramarostól Temesvárig, Kolozsvártól Sinaiáig az ország minden zugából érkeznek ide fürdőzők – mi is kipróbáltuk.

Pap Melinda 2020. január 15., szerda

Folyton változó és nem egységes a magyar nyelv – Szilágyi N. Sándor nyelvi világunkról

„A világ, amiben élünk, nyelvi világ, és egyéni világaink nagyon különbözhetnek egymástól” – jelentette ki Szilágyi N. Sándor nyelvész, szerkesztő, egyetemi tanár Kolozsváron tartott előadásában. Az, hogy bekerülnek a magyar nyelvbe új, egyesek szerint helytelennek tartott formák, arra utal, hogy a nyelv változik. 

Pap Melinda 2020. január 14., kedd

Európai szintű okosvárossá válna Kolozsvár

Nemcsak Románia, egész Közép-Kelet-Európa egyik legmeghatározóbb okosvárosa lenne Kolozsvár, Emil Boc polgármester szerint az idei büdzséből több fejlesztésre is futja.

Pap Melinda 2020. január 12., vasárnap

„Nem csak rossz nekünk, ezért tudunk kacagni magunkon” – Botházi Mária a mai lét nehézségeiről, a türelemről és szégyenről

Biorobot címmel jelent meg új kötete, melyben a folyamatos időhiánnyal küzdő mai ember hétköznapi élethelyzeteiről ír humorosan. Botházi Mária író, újságíró, lapunk volt munkatársa szerint „szégyentársadalomban élünk”, a nagyvonalúságot, a nők közötti szolidaritást szűkösen mérik minálunk.

Pap Melinda 2020. január 09., csütörtök

Májusban avatnák a Rimanóczy-szobrot Nagyváradon

Május elsején, ifj. Rimanóczy Kálmán születésének 150. évfordulóján avatnák fel a neves építész nagyváradi szobrát. Az önkormányzat által kiírt tervpályázatot Alexandru Păsat szobrászművész nyerte.

Pap Melinda 2020. január 07., kedd

RMDSZ-es szenátor vásárolta meg a Szatmári Friss Újságot

Idéntől új kiadója van Szatmár megye egyetlen magyar nyelvű napilapjának, a Szatmári Friss Újságnak. A ma, január 7-én 30. születésnapját ünneplő sajtóorgánumot Turos Lóránd RMDSZ-es szenátor cége, a Friss Press Kft. vásárolta meg.

Pap Melinda 2020. január 07., kedd

Nem sajnálják a pénzt a zenére: csak a Kolozsvár Aréna került többe a zeneakadémia új székhelyénél

Kolozsvár egyik legdrágább beruházása lesz a Gheorghe Dima Zeneakadémia új székhelye, ennél csak a Kolozsvár Aréna felépítése került többe. A 37 millió eurós beruházást a fejlesztési minisztérium finanszírozza.

Pap Melinda 2020. január 04., szombat

Egyidősek a forradalommal: a rendszer megváltozott, de a legtöbb ember mentalitása még nem

Hiába telt el 30 év a forradalom óta, a romániai lakosság gondolkodásmódja nem változott – értékelt Dafinca Beáta Ingrid, aki az 1989-es fordulattal egyidősként idézte fel a Krónika sorozatában a kommunizmusról benne kialakult képet, és „kortársként” mondott véleményt a mai Romániáról.

Pap Melinda 2019. december 30., hétfő

Egyidősek a rendszerváltással: nagy veszélyben jött világra az 1989. december 25-én született Kovács Emőke

A romániai forradalom 30. évfordulója alkalmából az éppen 1989. december 25-én született muzeológust, színháztörténészt, Kovács Emőkét faggattuk arról, milyen úton-módon szerzett tudomást a születése előtti sötét világról, és milyennek látja a vele együtt „újjászületett”, mai Rom&

Pap Melinda 2019. december 30., hétfő

Leginkább az alternatív fuvarmegosztók örülnek annak, hogy drágább lett a taxizás a kincses városban

Hat év után emelte meg a taxis viteldíjat a kolozsvári önkormányzat. A drágítással a taxisok több éves kérésének tett eleget.

Pap Melinda 2019. december 29., vasárnap

Emberi mulasztás okozhatta a nagyváradi palotatüzet

Emberi mulasztás miatt keletkezhetett tűz tavaly augusztusban a Nagyvárad főterén található görögkatolikus püspöki palotában. Az ügyészség két villanyszerelő ellen indított bűnvádi eljárást.

Pap Melinda 2019. december 28., szombat

Maga a kormányfő ígér új székhelyet a kolozsvári zeneakadémiának

Már a hétfői kormányülésen döntés születhet a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia új székhelyéről, miután Ludovic Orban kormányfő személyesen hozta szóba a témát a kabinet tagjainak pénteki találkozóján.