Kiperelték a kártérítést a megaáramszünetért a nagykárolyiak a szolgáltatótól

Kiperelték a kártérítést a megaáramszünetért a nagykárolyiak a szolgáltatótól

Se kép, se hang. 2014 decemberében és 2015 januárjában három napos áramszünet köszöntött be Nagykárolyba

Fotó: Barabás Ákos

Több mint 175 ezer lejes fájdalomdíjat ítélt meg a bíróság Nagykároly kétszáz lakosának a 2014 telén bekövetkezett háromnapos áramszünet során elszenvedett károkért. Az Electrica áramszolgáltatóval szemben nyolc évig folytatott, előzmény nélküli per kimeneteléről, annak a fogyasztók számára lényeges tanulságairól a felperesek védőügyvédje és a szatmári város polgármestere számolt be a Krónikának.

Rostás Szabolcs

2024. március 08., 18:222024. március 08., 18:22

„Én most is csodálkozom, hogy megnyertük ezt a pert” – vallja be Kovács Jenő polgármester, amikor a nagykárolyiaknak az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltatójával hosszú éveken keresztül fennállt jogi konfliktusáról faggatjuk. A román–magyar határ mentén fekvő kisváros polgármesteri hivatala a napokban felhívást tett közzé közösségi oldalán, amelyben arról értesíti az Electricával szemben pert nyert lakosokat, hogy jelentkezzenek a társaságnál a megítélt kártérítés behajtása érdekében. Az érintettekkel kezdődő egyeztetések során tisztázhatják a felek, milyen formában történhet meg a kifizetés.

Egészen pontosan 200 fogyasztóról van szó, akik összesen 175 350 lejt pereltek ki az ország 18 megyéjében 3,9 millió ügyféllel rendelkező energiaszolgáltatótól.

A történet egészen 2014 decemberéig nyúlik vissza, amikor meghibásodási láncreakció alakult ki Nagykároly villamosenergia-hálózatában. Az első áramszünet december 30-án este következett be, miután meghibásodott egy 6000 Voltos földalatti vezeték, ekkor az Electrica munkatársainak viszonylag rövid idő, háromnegyed óra alatt sikerült elhárítaniuk a hibát.

Másnap, szilveszter délutánján, kevéssel 17 óra előtt ismét beütött a krach egy 6kv-s földalatti vezetéknél, és emiatt már több mint a fél város villanyszolgáltatás nélkül maradt. Az áramszünet ekkor ugyancsak mintegy 50 percig tartott, ennyi idő alatt sikerült kijavítani a hibát.

Galéria

A megaáramszünetért az elavult, több mint 40 éves elektromos hálózat volt a felelős a szatmári városban

Fotó: Veres Nándor

Este nyolc óra után nem sokkal aztán megtörtént a harmadik meghibásodás is ugyanannál a 6 kv-s vezetéknél, és ezzel több napos áramszünet köszöntött be a közel 19 ezer lakossal (ebből 8700-an magyarok) rendelkező város háztartásainak több mint felénél.

Az Electrica áramszolgáltató három megyéből – Szatmár, Bihar és Máramaros – riadóztatta az egységeit, a villanyszerelők éjjel-nappal dolgoztak a hiba elhárításán.

Szatmárnémetiben összeült a megyei vészhelyzeti bizottság, az akkori prefektus a vétkesek felelősségre vonását követelte a kialakult helyzet miatt. Ami rendkívül súlyosnak bizonyult: három napon keresztül az Electrica több mint 3000 ügyfele – ez a város lakosságának felét, mintegy 9000 embert tett ki – áram nélkül maradt Nagykárolyban. Ez nem csak azt jelentette, hogy ennyien töltötték gyertyafénynél, adott esetben hidegben a szilvesztert, hanem azt is, hogy a városi kórház csak generátorokkal tudott működni, a sorozatos feszültségingadozás miatt pedig meghibásodott vagy tönkre ment számos elektronikus háztartási gép is.

Galéria

Három napon keresztül az Electrica több mint 3000 ügyfele, mintegy 9000 lakos maradt áramszolgáltatás nélkül a szatmári városban

A 29 transzformátorházat és ugyanennyi utcát befolyásoló meghibásodást január 2-án este sikerült úgy-ahogy elhárítani, az áramszolgáltatás ugyanakkor a negyedik napon, 3-án állt helyre teljes egészében a kisvárosban. Az illetékesek hamar megállapították, hogy a megaáramszünetért az elavult, több mint 40 éves elektromos hálózat a felelős, ami a vezetékeknek az ünnepek idején tapasztalt túlterhelésével párosulva hatalmas üzemzavarhoz vezetett.

A nagykárolyi önkormányzat a hatalmas felháborodást kiváltó eset után nem sokkal azt javasolta az érintett lakosoknak, hogy szervezett formában követeljesenk elégtételt az áramszolgáltatótól a történtek miatt.

A már akkor is Kovács Jenő által irányított városháza a károsultak mellé állt, és amikor a per mellett döntöttek, fizette az ügyvédi honoráriumot. „Annak idején a számvevőszék bele is kötött ebbe, mondván, hogy a városháza nem képviselheti a polgárok érdekeit, de kiderült, hogy törvényesen jártunk el. Végül az igazságszolgáltatás is a károlyiaknak adott igazat, és kárpótlást ítélt meg számukra. Ami viszont ugyanilyen fontos, hogy a hatalmas áramszünet után duplán jól jártunk, mert az Electrica az egész várost felásta, és kicserélte a nagyon elavult villamoshálózatot, 54 új trafóházat helyeztek üzembe, így az 5 milliós eurós beruházásnak köszönhetően ma már nincsenek problémák az áramellátással” – magyarázta a Krónikának az ötödik mandátumát taposó RMDSZ-es elöljáró, aki úgy érzi, végül az egész város nyertese lett a kellemetlen epizódnak.

Galéria

Viszont sokkal hosszabb ideig tartott, amíg az Electricát perbe hívó 200 nagykárolyi fogyasztó számára kedvező ítélet születik, mint az, hogy a szolgáltató kicseréli a teljes villamoshálózatot. A rendkívül összetett kártérítési per elbírálását – illetékességének hiányára hivatkozva – öt romániai bíróság is elhárította. Az ügyben a nagykárolyi károsultakat képviselő Podaru & Buciuman kolozsvári ügyvédi iroda társtulajdonosa, Ovidiu Podaru mindezt annak tudja be, hogy ehhez fogható komplex perre még nemigen volt precedens az országban. Ugyanakkor minden egyes felperes esetében pontos felmérést kellett elvégezni az áramszünet során elszenvedett károk pontos meghatározása érdekében.

„Ügyvédi praxisom során én sem találkoztam még hasonló esettel, amikor szinte egy egész város marad napokig vaksötétben. Egyesek fagyoskodtak, mert nem volt alternatív fűtési lehetőségük, másoknak tönkre mentek a háztartási gépeik, de olyanok is akadtak, akik megbetegedtek. A bíróság minden egyes esetet külön mérlegelés alá vont, és ennek alapján ítélt meg anyagi, illetve erkölcsi kártérítést” – nyilatkozta a Krónikának a kincses városi ügyvéd.

A nagykárolyiak néhány száz lejtől 2000 lejig terjedő összegben jutottak kártérítéshez: az elromlott hűtőszekrényért, televízióért anyagi, a hidegben, sötétben töltött estékért erkölcsi fájdalomdíjat állapítottak meg.

Az egyetemi oktatóként is tevékenykedő Ovidiu Podaru egyébként legelőször egy nagykárolyi hallgatójától értesült a rendkívüli áramszünetről, majd a károsultak felkérésének eleget téve vállalta el a jogi képviseletüket. Először természetesen megpróbáltak peren kívül megegyezésre jutni az Electricával, de a szolgáltató hallani sem akart kártérítésről. Az ügyvéd elmondása szerint egy kávé melletti beszélgetés során a társaság illetékesei elismerték, hogy az ő hibájukból történt a hatalmas üzemzavar, amiért sajnálkozásukat fejezték ki, ám arra hivatkozva, hogy nincs „törvényes alapjuk” megtéríteni a károkat, megvonták a vállukat.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

„Csakhogy az igazságszoltátatás megállapította, hogy a társaság olyan közszolgáltatást végez, amely folytonosságának a megszakadása súlyosan aránytalan volt. Vétkesnek mondták ki a szolgáltatót a meghibásodás miatt is, hiszen ha elavultak a vezetékek, akkor gondoskodnia kell ezek kicseréléséről” – kommentálta lapunknak a kolozsvári bíróság jogerős ítéletének indoklását Ovidiu Podaru ügyvéd. A jogi szakértő elsősorban arra hivatkozva tartja igazságosnak és megalapozottnak a verdiktet, hogy végeredményben minden kártérítés nyereséget jelent a károsultak számára. „Senki sem igényelt elrugaszkodott fájdalomdíjat, 2000 lej volt a legnagyobb kárigény, és ezt adott esetben meg is ítélte a bíróság. Végeredményben az áramszünet szerencsére nem járt súlyos következményekkel, nem követelt emberi áldozatot, maradandó sérülést, így az anyagi és erkölcsi kártérítés, valamint azok mértéke arányosnak és jogosnak tekinthető” – állapította meg az ügyvéd.

Kérdésünkre Ovidiu Podaru úgy vélekedett, a nagykárolyiak pernyertessége adott esetben más fogyasztók számára is követendő példaként szolgálhat a különböző szolgáltatókkal fennálló kapcsolatukban.

korábban írtuk

Kiverték a biztosítékot a fogyasztóknál az Electrica „korszerűsített” szolgáltatásai
Kiverték a biztosítékot a fogyasztóknál az Electrica „korszerűsített” szolgáltatásai

Országszerte jelentős a felzúdulás az ügyfelek körében az Electrica nyújtotta szolgáltatások miatt, amelyek az energiaszolgáltató által végrehajtott informatikai rendszerkorszerűsítés ellenére több bosszúságot okoznak a fogyasztóknak, mint megelégedést.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban
2024. május 10., péntek

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem

Kibővíti és középiskolai szintre is kiterjeszti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem (ÓE) – jelentette be Kovács Levente rektor pénteken Temesváron, a 25. Műszaki Tudományos Diákköri Konferencia (MTDK) megnyitóján.

Kibővíti anyanyelvű tehetséggondozó programjait Temesváron az Óbudai Egyetem
2024. május 10., péntek

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma

Augusztusra elkészülhet a Bihar megyei gazdaságokat és a helyi mezőgazdasági termékeket megjelenítő térkép. A termelői vásárok új Bihar megyei helyszíneken is megjelennek, és bővülhet a nagyváradi helyszínek köre is.

Interaktív térképre helyezik a Bihar megyei gazdákat és termékeiket – Bővül a termelői vásárok száma
2024. május 10., péntek

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos

Meghalt pénteken egy 75 éves férfi, aki Temesváron kijelölt helyen, ám pirosan világító lámpánál akart átkelni az úttesten, és elütötte egy autó.

Halálos gázolás Temesváron: a jelzőlámpa piros fényénél akart átkelni egy gyalogos
2024. május 10., péntek

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe

Tíz jelölt pályázik a polgármesteri székre Temesváron, a Temes megyei tanács elnöki tisztségéért pedig heten szálltak versenybe – derül ki a helyi és a megyei választási iroda által közzétett adatokból.

Tízen vennék be a temesvári városházát, a Temes megyei közgyűlés elnöki tisztségéért heten szálltak ringbe