Kiverték a biztosítékot a fogyasztóknál az Electrica „korszerűsített” szolgáltatásai

Kiverték a biztosítékot a fogyasztóknál az Electrica „korszerűsített” szolgáltatásai

Hatalmas sorokat kell kiállniuk a panaszos ügyfeleknek az Electrica irodáinál

Fotó: Rostás Szabolcs

Országszerte jelentős a felzúdulás az ügyfelek körében az Electrica nyújtotta szolgáltatások miatt, amelyek az energiaszolgáltató által végrehajtott informatikai rendszerkorszerűsítés ellenére egyelőre több bosszúságot okoznak a fogyasztóknak, mint megelégedést. Rengetegen panaszkodnak túlszámlázásra, az ügyintézés ugyanakkor csapnivaló: az ország egyik legnagyobb energiacégénél telefonon vagy online szinte semmit nem lehet elintézni, ezért nem csoda, hogy az ügyfélfogadó irodáknál hosszú sorok kígyóznak.

Rostás Szabolcs

2024. február 29., 09:582024. február 29., 09:58

2024. március 01., 12:502024. március 01., 12:50

„Ó, hogy raknám bele…” – káromkodik egy vaskosat a biztonsági őr az Electrica három kolozsvári ügyfélfogadó irodájának egyike előtt, és szemmel láthatóan nem zavartatja magát, hogy a sorban álló ügyfelek is hallják. A szitok a lakossági riasztó rendszer szirénáinak szól, amelyeket a polgárvédelmi hét keretében próbából országszerte megszólaltatja a katasztrófavédelem. A rövidebb vagy hosszabb ideje sorban állók nem tudják, kínjukban sírjanak-e vagy nevessenek, amikor a hangosbemondón egy unott férfihang közli:„senki ne essen pánikba”, ez csak gyakorlat, nem éles riasztás.

Viszont ami az ország egyik legnagyobb energiaszolgáltatójának háza táján folyik ebben az időszakban, az sokakat szinte pánikba kergetett.

Kéthónapos informatikai hálózatfejlesztést és karbantartást követően az Electrica Rt. ezekben a napokban juttatja el ügyfeleinek a fogyasztói számlákat, és rengeteg esetben alaposan „felkerekíti” az elektromos energia- vagy a földgázfogyasztás ellenértékét. A rendszerkorszerűsítés – amely eredetileg február 1-jéig tartott volna, de meghosszabbították a hónap közepéig – idején jóformán megszakadt a kapcsolat fogyasztó és szolgáltató között: az ügyfelek nem tudtak hozzáférni az Electrica honlapján létre hozott platformjukhoz (MyElectrica), nem tudták közölni a villanyórájuk állását, sőt a társaság irodái is zárva tartottak.

Galéria

Az áramszolgáltatónál kevés az ügyfélszolgálattal megbízott alkalmazott, lassú az ügyintézés

Fotó: Rostás Szabolcs

Emiatt a szolgáltató a szerződésben szereplő átlagolás lehetőségét gyakorlatba ültetve tetszés szerint becsülte meg, hogy a fogyasztó az elmúlt egy-két hónapban hány kilowattórát használ(hatot)t el, és ennek ellenértékét számlázta ki. Ennek következtében sokan jóval „vastagabb” számlát kaptak (postai vagy online formában), mivel sok esetben nem a legalacsonyabb, kilowattóránként 0,6, hanem a legmagasabb, 1,3 lejes díjszabás alapján adta el nekik az elektromos áramot az Electrica. (A kormány által alkalmazott árplafon alapján a 100 kilowattóra alatti átlagos havi fogyasztású háztartásoknak 0,68 lejt, a 100 és 255 kilowattóra közötti havi fogyasztású háztartásoknak 0,8 lejt kell fizetniük egy kilowattóra áramért. A 255 kilowattóra fölötti fogyasztású háztartások esetében a sávhatár alatti energia árát szintén 0,8 lejjel számolják, a küszöböt meghaladó részt azonban kilowattóránként 1,3 lejjel).

Idézet
350 lejes villanyszámlám érkezett januárra, holott én ennyit három hónap alatt sem szoktam fogyasztani”
– panaszkodik egy nyugdíjas nő. Egy szintén idős férfi keresetlen szavakkal tárja a többi sorban álló elé a baját: esetében is túlszámlázták a fogyasztását, de amikor telefonon próbálta felvenni a kapcsolatot a szolgáltatóval, mindannyiszor a robotba „ütközött”. Először az Electrica három kolozsvári székhelye közül az Unió utcai irodánál próbált panaszt tenni, de ott mindig kígyózó sor fogadta, ezért a Monostor negyedi ügyfélfogadást választotta.
Galéria

Az embereknek a nyílt utcán kell várakozniuk bebocsátásra a társaság központi, Unió utcai irodájánál Kolozsváron

Fotó: Rostás Szabolcs

„Ez felháborító, hogy így bánnak az emberrel!” – méltatlankodik egy másik ügyfél is, aki hüledezve magyarázza, hogy 6 lejes elmaradás miatt levágták az áramszolgáltatást a vidéki házában, holott a pontos fogyasztást éppen a szolgáltató által foganatosított rendszerkarbantartási szünet miatt nem tudta lejelenteni. A társaság által alkalmazott eljárás miatt nagyon sokan a fogyasztóvédelmi hatósághoz vagy az energetikai szabályozó hatósághoz (ANRE) fordultak.

Miközben az emberekből dől a panasz, megjelenik az egyik román hírtelevízió forgatócsoportja, és filmezni szeretné a sorban álló ügyfeleket, ugyanakkor illetékest is megszólaltatnának.

A biztonsági őr azonban közli velük, hogy felsőbb utasításra nem engedheti be őket a székház udvarára, továbbá forduljanak a társaság kommunikációs osztályához. Közben az ügyfelek egyenként nyernek bebocsátást a székházba, ahol három ablaknál szolgálják ki a dühös, panaszos, felháborodott embereket. Nekünk alkalmunk volt odabent is megtapasztalni az ügyintézés „operativitását”, miután ügyfélként igényeltünk szerződésmódosítást. „Hát ez legalább negyven perc lesz” – közölte velünk az ügyfélszolgálat munkatársa, és bebizonyosodott, hogy nem tévedett. A folyamat rendkívüli lassúságának elsősorban az az oka, hogy az Electrica számítógépes rendszere – a korszerűsítés és karbantartás ellenére – elavult, az alkalmazottak pedig szemmel láthatóan nem boldogulnak vele.

Galéria

Fotó: Rostás Szabolcs

Írásban elküldött kérdéseinkre nem kaptunk választ a társaság sajtóosztályától. Az Electrica közleményt bocsátott ki, miszerint minden egyes panaszt igyekszik kivizsgálni, ugyanakkor türelmet kér az ügyfelektől. A fogyasztók fogadása, a panaszok hatékony feldolgozása érdekében reggel 8-tól 15.30 óráig nyitva tartó ügyfélirodái március elsejéig hosszított program szerint működnek, de ez a közzétett lista alapján nem vonatkozik valamennyi Electrica-kirendeltségre.

Tavaly is összejött a profit az állami tartozások ellenére
Az Electrica Furnizare az ország egyik vezető energiaszolgáltató vállalata, amelyben a tíz évvel ezelőtti privatizálás nyomán a román állam 48,79 százalékos részesedéssel bír. A társaságnak 3,9 millió ügyfele van az ország 18 megyéjében, területi kirendeltségeinek többsége erdélyi: Bihar, Beszterce-Naszód, Brassó, Fehér, Hargita, Kolozs, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Szeben, Szilágy. A bukaresti és londoni értéktőzsdén jegyzett vállalat a tavalyi év első kilenc hónapjában 418 millió lej nettó profitot jegyzett, 21,6 százalékkal kevesebbet, mint a 2022-es év hasonló időszakában. A visszaesést az Electrica azzal magyarázta, hogy nagy összegű bankhitelt volt kénytelen igényelni, miután a román állam késik az energiaár-plafon nyomán a szolgáltatóknak járó árkülönbözet kifizetésével. Csütörtökön délután – cikkünk közzététele után – hozta nyilvánosságra a társaság a Bukaresti Értéktőzsde honlapján a tavalyi év összesített mérlegét, amelynek alapján 2023-ban 620,4 millió lejes nettó nyereségre tett szert, ami 61,6 millió lejjel (11 százalékkal) több, mint az előző évben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 01., hétfő

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák

A korai csonthéjasok idén sem vészelték át tavaszi fagyok nélkül a virágzás időszakát, az elmúlt két hétben is előfordultak károkozó éjszakai lehűlések. A jelentős melegedés hatására egyre több gyümölcsfánk kezdett el virágozni.

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák
2024. március 31., vasárnap

„Krisztus él! Őt kell keresnünk, Őt kell befogadnunk” – Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete

PÁSZTORLEVELEK – „Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe állandó, a jelenben megvalósuló titok és ajándék” – fogalmaz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenetében.

„Krisztus él! Őt kell keresnünk, Őt kell befogadnunk” – Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete
2024. március 31., vasárnap

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója

Hirtelen meghibásodás miatt néhány napig szüneteltetni kénytelen a város önkormányzata a Déva várához vezető új, több millió eurós drótkötélpályás felvonó működtetését.

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója
2024. március 31., vasárnap

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”

A kolozsvári Avram Iancu repülőtérre Olaszországból érkeztek az első utasok, miután a határellenőrzés megszűnt a légi közlekedésben a schengeni térségből érkezők számára.

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”
2024. március 30., szombat

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre

Katonai célokat is szolgál a tavaly nyáron megnyitott Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér.

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre
2024. március 29., péntek

Vadonatúj drótkötélpályás felvonó „röpít fel” a felújított dévai várhoz

Felavatták pénteken a dévai várhoz vezető új drótkötélpályás felvonót.

Vadonatúj drótkötélpályás felvonó „röpít fel” a felújított dévai várhoz
2024. március 29., péntek

Megvan, ki építheti az észak-erdélyi sztráda egyik problémás szakaszát

Egy törökországi és romániai cégekből álló társulás nyerte az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszának elterelésére kiírt versenytárgyalást.

Megvan, ki építheti az észak-erdélyi sztráda egyik problémás szakaszát
2024. március 29., péntek

Új terminállal Schengenbe: Ciolacu a teljes körű idei csatlakozásról beszélt a temesvári reptéren tartott avatóünnepségen

Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni – mondta Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken Temesváron.

Új terminállal Schengenbe: Ciolacu a teljes körű idei csatlakozásról beszélt a temesvári reptéren tartott avatóünnepségen
2024. március 29., péntek

Heves szelet hoz a nagypéntek, a Székelyföld is érintett

Heves szélre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 megyére.

Heves szelet hoz a nagypéntek, a Székelyföld is érintett
2024. március 28., csütörtök

Nyílt napon ismertetik a szakirányokat és tanárokat a Kolozsvári Református Kollégiumban

Interaktív nyílt napot tart április 6-án a Kolozsvári Református Kollégium, amelynek vezetősége az elméleti oktatás iránt érdeklődő diákokat szülői kísérettel várja a Farkas utcai épületbe.

Nyílt napon ismertetik a szakirányokat és tanárokat a Kolozsvári Református Kollégiumban