Az EMNP szerint az RMDSZ szégyent hozott a magyarságra a Btk.-módosítás támogatásával

Krónika 2019. április 25., 15:12 utolsó módosítás: 2019. április 25., 15:14

Élesen bírálja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az RMDSZ-t a Btk.-módosítás és a perrendtartás támogatása miatt; az EMNP szerint álláspontjával a szövetség a teljes erdélyi magyarságot veszélybe sodorja.

Fotó: Sándor Csilla

Az EMNP országos elnöksége csütörtökön közleményben reagált arra, hogy előző nap a PSD–ALDE-kormánykoalíció, az RMDSZ és a nem magyar kisebbségi frakció támogatásával a képviselőház megszavazta a büntető törvénykönyv (btk.) és a büntetőeljárási törvénykönyv (betk.) módosításait. A btk.-módosítás egyebek mellett csökkenti az elévülési határidőket, és megszünteti a hivatali gondatlanság büntethetőségét.

A néppárt úgy véli, a PSD–ALDE-koalíció és az RMDSZ szavazataival „román politikusbűnözőket ment a börtöntől”, a jóváhagyott módosítások egyebek mellett Liviu Dragnea PSD-elnök május 20-ra halasztott büntetőügyének is kedveznek.

Az EMNP elnöksége értetlenül áll az általa a „magyarok szavazataival mandátumot szerzett pártnak” nevezett RMDSZ döntése előtt, mellyel az alakulat szerint szégyent hoztak a teljes erdélyi magyarságra, veszélybe sodorva a közösséget.

„Azt követően, hogy már 2018-ban is támogatták a mostani törvény elődjét, joggal merül fel a kérdés, hogy milyen – Dragneaval kötött – titkos paktum kötelezte őket a mostani törvénymódosítás támogatására? Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bárki emberi- és személyiségi jogokra hivatkozva politikusbűnözőket mentsen a börtöntől, s szavazatával – egyebek mellett – támogassa az elévülési idő csökkentését, a hivatali visszaélések és a szolgálati hanyagság dekriminalizálását, valamint a kenőpénz-elfogadás és a befolyásvásárlás részleges dekriminalizálását” – szerepel az EMNP állásfoglalásában.

A néppárt tiltakozik az ellen, hogy az erdélyi magyarságot „a PSD süllyedő hajójára kényszerítik”, miközben annak a veszélynek is kiteszik, hogy a román többség a közösséget teszi felelőssé a bukaresti „katasztrófakormány tagjainak politikai túléléséért”. „A Dâmbovița-parti magyar képviselők miatt ismét hangsúlyoznunk kell: a magyar képviselők döntése nem egyenlő az erdélyi magyarság akaratával! Ugyanakkor időszerűnek érezzük feltenni a kérdést: ki vállalja majd a rossz döntések és a fokozódó magyarellenesség miatt a felelősséget, főképp, ha 2020 után Romániában kormányváltásra kerül sor, s a teljes erdélyi magyarságot büntetik majd a jelenlegi kormány ügyletei miatt?” – teszi fel a kérdést állásfoglalásában az EMNP országos elnöksége.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat