A bűz az úr: nem tudnak mit kezdeni az orrfacsaró szaggal Erdély zászlóvivő nagyvárosaiban

Páva Adorján 2023. szeptember 21., 10:38

Állampolitikai szintre emelték a környezetszennyezést Romániában – jelentette ki Brassó polgármestere, aki szerint a román hatóságok képtelenek fellépni egy láthatatlanul terjedő, de annál inkább kiszagolható probléma, a várost elárasztó bűz ellen. Miközben az ellenzéki Allen Coliban perre menne magával az állammal is a hulladékkezelő központból időnként, de régóta áradó szag miatt, a néha szintén „bűzlő” Kolozsváron arról megy a vita – egyértelmű érdekek mentén –, egyáltalán honnan ered az orrfacsaró büdösség. A két bűzprobléma már csak azért is rendkívül kínos, mert fejlett erdélyi nagyvárosokról van szó, melyek Románia leginkább környezetbarát, legzöldebb, legmodernebb, „legokosabb” városai lennének.

A bűz az úr: nem tudnak mit kezdeni az orrfacsaró szaggal Erdély zászlóvivő nagyvárosaiban
galéria
Vajon mi árad be? Brassóban és Kolozsváron is sok a panasz a néha elviselhetetlen bűzre Fotó: Haáz Vince

Allen Coliban, Brassó polgármestere szerint „a szennyezést állampolitikai szintre emelték” Romániában. Az elöljáró a Cenk alatti városban érezhető bűz ügyében fakadt ki, mely miatt a helyi önkormányzat kész beperelni a román államot, ugyanis a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) politikusa szerint az ellenőrző hatóságok nem végzik dolgukat.

A Brassói Rádiónak nyilatkozó Allen Coliban a környezetvédelmi ügynökség (ANPM) által hétfőn ismertetett jelentésre reagált, melyben a város északkeleti részén mobil laborral végzett mérések eredményeit ismertetik. Ezek szerint

egy héten belül öt nap során 14-szer lépte át a levegőben megengedett értéket a kén-hidrogén (hidrogén-szulfid) koncentráció, amely bizonyos időszakokban a még elfogadható maximális szint háromszorosa is volt.

Allen Coliban szerint a mérések azt igazolják, hogy veszélyben a brassóiak egészsége. „A kén-hidrogén hatása az egészségre jól dokumentált. Fejfájást, szédülést, légzőszervi panaszokat okozhat. Az eredményeknek aggodalomra kellene okot adniuk és riadót kellene fújniuk a közegészségügyi igazgatóságnál” – jelentette ki a polgármester, aki szerint a mérések megkérdőjelezik a város hulladékkezelő központjának működtetője által közölt adatokat is, amelyeket az engedélyeztetési eljárás során közölt.

A kén-hidrogén záptojás szagú, színtelen, nagyon mérgező gáz, amely kéntartalmú szénvegyületek (fehérjék) rothadásakor képződik, így tehát szennygödrökben is, de a kőolajban és a földgázban is gyakori. Az emberi szervezetre mérgezőleg hat (vérméreg). A kén-hidrogén nagyobb koncentrációban a szemet irritálja. 320 ppm (parts per million) koncentráció felett kialakulhat tüdőödéma. 800 ppm az emberek felénél halálos dózisnak minősül. 1000 ppm felett egyetlen lélegzetvétel is ájulást és halált okozhat.
Sajnos Romániában a szennyezés az állampolitika része. Az engedélyeztetések során azokra az információkra, kutatásokra alapozunk, amelyeket a szennyező bocsát az állam rendelkezésére. A román állam nem vitatja ezeket, nem készít saját kutatásokat. Nyugodtan üldögélünk, mert van néhány papírunk, amelyekkel leplezhetjük a cselekvés hiányát”

– fogalmazott rádiós nyilatkozatában a bukaresti parlamentben ellenzékben politizáló USR helyi elöljárója. Kifejtette: jelenleg az a probléma, hogy egy éve és kilenc hónapja nem az előírásoknak megfelelően zárták le a hulladékkezelő központ hármas tárolóját, ahová már nem visznek szemetet: nincs megoldva a szennyvízgyűjtés. Elmondása szerint hasonló kellemetlenségeket kellett elszenvedniük tíz éven keresztül a brassóiaknak a szintén rosszul lezárt egyes számú tároló miatt is. Erre és a kettes cellára 2018–2020 között „tették ki” a megtelt táblát, jelenleg a 4-es tározóba viszik a lakossági szemetet.

„A mobil labor megerősíti, amit eddig is tudtunk: a bűzt a kén-hidrogén okozza, ám az állami hatóságok még mindig azon tanakodnak, mi okozhatja, honnan ered. Pedig létezik egy hivatalos válasz a környezetvédelmi minisztériumtól, amely a legvalószínűbb forrásként a Fin Eco hulladékkezelőjét nevezi meg” – közölte a városvezető.

Allen Coliban brassói polgármester szerint a Fin Eco által kezelt hulladéklerakótól árad a bűz Fotó: Fin-eco.ro

Aki szerint elsősorban a brassóiak érdekeit fogják képviselni az állam ellen indított perben, hiszen a hulladékkezelő esetében nincs sem engedélyeztetési, sem ellenőrzési jogkörük, a szeméttározó a szomszédos Négyfalu város területén található.

Ugyanakkor támogatják a polgárok fellépéseit is: társult félként bekapcsolódhatnak a magánszemélyek által kezdeményezett eljárásokba, bírósági perekbe, melyeket „az évek óta semmit nem tevő” állami hatóságok ellen indítanak. Egyébként a polgármesteri hivatal már korábban perbe hívta a céget, amely nem zárta le megfelelőképpen az egyik hulladéklerakót, illetve a környezetőrséget is, mert nem tett semmit az ügy rendezése érdekében.

Közben a Brassó megyei prefektúra a környezetvédelmi jelentés hétfői közlése után a Rador hírügynökség szerint bejelentette, szakbizottságot hoz létre, melynek terepellenőrzéseket kell végeznie. Egyébként Allen Coliban arra is emlékeztetett, hogy a Brassó megyei önkormányzatok összefogásával létrejött, a közös hulladékmenedzsmentet irányító-felügyelő ADI ISO Mediu nevű szövetségnek el kell költöztetnie a hulladékkezelő központot, ugyanis ez csupán 200 méterre fekszik a legközelebbi lakóháztól, miközben a minimális távolság egy kilométer az előírások szerint.

A városban érezhető bűz évek óta téma Brassóban, akárcsak manapság Kolozsváron. A kincses városban szintén „forr” a bűzvita, hetek óta nem akar csillapodni.

Ez esetben bonyolítja a helyzetet, hogy a hivatalosságok véleménye megoszlik a város főleg déli és keleti negyedeiben sűrűn terjengő, sokszor elviselhetetlen szag forrását illetően. Miközben Emil Boc polgármester inkább arra hajlott, hogy a pataréti új integrált hulladékkezelő központ, illetve annak működtetője lesz a ludas, Alin Tișe megyei tanácselnök minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a megyei önkormányzathoz tartozó szemétlerakó helyett egy Kolozsvár közeli falu területén működő tyúkfarmra „kenje” a dolgot, amely ebben az időszakban trágyázza földjeit „természetes módon”, baromfiürülékkel.

Kolozsváron az új integrált hulladékkező központ lehet a bűzforrás az egyik verzió szerint Fotó: Kolozs Megyei Tanács

A kolozsvári bűz ügye idén először augusztus végén „robbant”, amikor a kánikula miatt tényleg elviselhetetlenné vált a leírhatatlan szag: az emberek bezárkózva izzadtak munkahelyükön, este lakásukban a hőségben, mert ha ablakot nyitottak, még inkább a rosszullét környékezte őket a beáramló dög- és ürülékszag fojtogató keveréke miatt.

Környezetvédők azonnal a hírhedt régi pataréti szemétlerakó közelében megépített új integrált hulladékkezelő központot (CMID) nevezték meg a bűz forrásaként, ugyanis állításuk szerint

a Kolozs Megyei Tanács által – uniós források lehívásával – 70 millió euróból megépített létesítmény új üzemeltetője, a Supercom vállalat nem kezeli megfelelőképpen, nem válogatja szét az előírások szerint a lakosságtól begyűjtött szemetet.

Eleinte Emil Boc is azt nyilatkozta, valószínűleg onnan ered a szag, azonban az első hatósági vizsgálatok nem mutattak ki látványos légszennyezést a helyszín közelében.

Az ügy pikantériája, hogy éppen ebben az időszakban szintén elviselhetetlen bűzzel szembesültek a Kolozsvártól délkeletre fekvő Rőd és környéke, a községközpont Ajton, illetve Erdőfelek és a hozzá tartozó települések, többek között a magyar többségű Györgyfalva lakosai is. Azonban tudni kell, hogy itt hosszú évek óta az esztendő ugyanezen időszakában terjengeni kezd a bűz, változó intenzitással, megszakításokkal hetekig érezhető, széljárástól is függően. A szag a Rőd településen működő Transavia baromfifarmnak „köszönhető”, amely termőfölddel is rendelkezik a falu területén, a gabona betakarítása után pedig tyúkürülékkel trágyázzák a földet – a természetes megoldás „ára” a szörnyű bűz.

Tudomást szerzett minderről Alin Tișe is, aki azon nyomban Rődre rendelte a környezetvédelmi hatóságok képviselőit, és azóta is a tyúkfarmot tartja felelősnek a Kolozsváron (is) érezhető orrfacsaró szagért.

Mivel a napokban ismét terjengeni kezdett a bűz a kincses városban is, a megyei tanácselnök – amint arról beszámoltunk – hétfőn ismételten felszólította az illetékes intézményeket, hogy oldják meg a megye több településén hetek óta terjedő bűz problémáját.

Tișe fotókkal illusztrált közleményében jelezte: a Transavia csirkefarm hétfőre virradóra is földjeire szállította a tevékenységéből származó szerves trágyát, és „ez okozta” azokat a kellemetlen szagokat, amit a nap első felében még a kolozsváriak is éreztek. Az önkormányzat elnöke a hatóságok félrevezetésével vádolta a vállalatot, amelyik „az éj leple alatt” próbál megszabadulni a trágyától. „Amíg a bűz forrásának tényleges azonosítása nem történik meg, hanem a hatóságok a könnyebbik utat választva más okokat neveznek meg, addig nem lehet intézkedni a tényleges okok megszüntetéséről” – állapította meg közleményében Alin Tişe.

A Transavia vállalat egyébként már korábban tagadta, hogy létesítményüktől Kolozsvárig ered a kellemetlen szag. A cég még augusztusban kibocsátott állásfoglalásában leszögezte:

a bűzre már azelőtt panaszkodtak a kincses város bizonyos lakónegyedeiben élők, hogy a Transavia augusztus 28-án nekilátott az Ajton község területén lévő földterületei trágyázásának.

Arra is emlékeztettek, hogy a környezetőrség első mérései szerint farmjukon nem haladta meg a megengedett értéket a kén-hidrogén-koncentráció, az ammóniáé viszont igen, igaz, csak kis mértékben.

Alin Tișe (balra) áprilisban adta át a központ kezelését a Supercomnak Fotó: Kolozs Megyei Tanács

Egyébként sokan azért nem hisznek Tișe „forráselméletében”, mert Rőd távol, 19 kilométerre található Kolozsvártól – közúton, a megyeszékhely központjából mérve, de a kincses város széle légvonalban azért jóval közelebb található. Ugyanakkor hitelteleníti a megyei tanácselnök szavát, hogy miközben hétfői kifakadásában azt írta, a farm az „éj leple alatt” szórta a tyúkganét, „megtévesztve a hatóságokat”, a hír alátámasztásaként csatolt fotók nappal készültek, ráadásul az egyik fénykép bizonyíthatóan jóval korábbi.

Minden esetre tény, hogy a Transavia trágyaszórása valóban rendkívül zavaró bűzzel jár. Ezt györgyfalvi olvasók is megerősítették a Krónikának – a magyarlakta falu légvonalban éppen Rőd és Kolozsvár között terül el –, hozzátéve, hogy sajnos ez minden évben tapasztalható augusztus-szeptemberben. Maga a Transavia is jelezte, hogy 11 éve így járnak el, de eddig „senkit sem zavart”. Ám bizony a kolozsvári „kiakadás” ráébresztette a rődieket is arra, hogy hangot kell adniuk elégedetlenségüknek: ők is panaszt emeltek a hatóságoknál a bűz miatt.

Eközben Kolozsvár határában az első mérések nem igazolták, hogy egyértelműen az integrált hulladékkezelő központból ered a bűz: „lehet, de nem bizonyított”. Ugyanakkor a környezetőrség munkatársai megállapították, hogy a működtető nem a szerződésben foglaltaknak megfelelően kezeli a szemetet, és ezért 80 ezer lejes pénzbírságot róttak ki a cégre.

Amely nem más, mint az immár Kolozs megyében is hírhedtté vált Supercom: a bukaresti sajtóban a „szemét lordjaként” emlegetett Ilie Ciuclea fővárosi üzletember, volt szociáldemokrata szenátor vállalkozása, amely tíz évre monopolhelyzetbe került a szemétszállítás terén egész Kolozs megyében, mégpedig nem kis összegért: 84 millió euróért. A szerződést természetesen a megyei tanács kötötte, Alin Tișe rajongó nyilatkozatai közepette. A cég a teljes megyét kiszolgáló hulladékkezelő működtetését is átvette idén áprilisban.

Mint ismeretes, a Supercom már januári bemutatkozásakor leszerepelt: kaotikusan gyűjtötték a lakossági szemetet, sok helyen hulladékhegyek tornyosultak. A begyűjtési folyamat azóta nagyjából helyreállt, ám a nyugati mintára beígért országos premier, az „annyit fizetsz, amennyit szemetelsz” elv bevezetése késlekedik.

Közben a számlákat a lakosok számára érthetetlen módon, „hasra ütve” állítják ki, ráadásul egyre nagyobb összegekről. Az önkormányzatok képviselői egyes helyeken azt tanácsolják, ne is fizessék ki a lakosok a számlákat, inkább pereljék be a szolgáltatót a szerződés be nem tartása miatt.

Egyébként a kolozsvári és a brassói bűzprobléma nemcsak az elviselhetetlen szag miatt kínos: romániai viszonylatban rendkívül fejlett, élen járó városokról van szó, melyek felvállaltan Románia leginkább környezetbarát, legzöldebb, legmodernebb, „legokosabb” nagyvárosaivá válnának a közeljövőben, és ennek érdekében rengeteg pénzt is költenek hasonló jellegű projektekre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport