EP-szereplés: aggódhat az RMDSZ? – A Politico hírportál szerint a szövetség nem jutna be az EU törvényhozásába

Balogh Levente 2019. február 07., 12:17 utolsó módosítás: 2019. február 09., 13:13

Magyar szempontból baljós előrejelzést tett közzé a Politico című uniós hírportál a májusban esedékes európai parlamenti választás kapcsán. Az internetes oldal által több felmérés alapján végzett számítások szerint az RMDSZ nem jutna be az uniós törvényhozásba.

Megbosszulja magát a koalíció elutasítása? Az előrejelzés szerint az RMDSZ nem lépné át az 5 százalékos küszöböt

Nem jutna be az RMDSZ az Európai Parlamentbe a Politico.eu uniós portál által végzett számítások szerint. A brüsszeli portál az eddigi közvélemény-kutatások adatait összevetve arra a következtetésre jutott, hogy a májusi EP-választás megnyerésére a román kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Pártnak (PSD) van a legtöbb esélye, ugyanakkor nem számíthat nagy előnyre, emellett három új alakulat is bejutna az európai törvényhozásba. A Politico szerint

a PSD a szavazatok 25,85 százalékát megszerezve végezne az első helyen,

ami 20 mandátumra lenne elegendő. A második a Nemzeti Liberális Párt (PNL) lenne, amely 22,53 százalékot kapna, és 8 képviselője lenne. A harmadik helyen a kisebbik kormánypárt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) végezne 12,59 százalékkal, ami 5 helyre lenne elég. Bejutna még az EP-be a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), amely 10,93 százalékkal 4 képviselővel rendelkezne, a Dacian Cioloş volt technokrata miniszterelnök fémjelezte PLUS a voksok 8,61 százalékával 3, a Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnök vezette Pro Románia pedig 7,92 százalékot szerezve szintén 3 képviselővel rendelkezne.

A 4,42 százalékot kapó RMDSZ és a Népi Mozgalom Párt (PMP) az előrejelzés szerint nem lépné át az 5 százalékos küszöböt, ezért nem jutna be az EP-be.

Bár ilyen kis, a felmérés hibahatárán belüli különbségek esetén nem jósolható meg a pontos eredmény, az IMAS közvélemény-kutató januári felmérése is azt mutatja, hogy az RMDSZ nem jutna be az EP-be, ráadásul itt már csupán 3 százalékos támogatottságot mértek a szövetségnek. Egy, a PNL által múlt héten megrendelt felmérés ugyanakkor a parlamenti küszöb fölött, 5,1 százalékon méri a szövetséget. Az RMDSZ ugyanakkor – mint arról beszámoltunk –

a baljós előrejelzések ellenére sem hajlandó elfogadni az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választási koalícióról szóló ajánlatát, amelyet a Magyar Polgári Párttal (MPP) közösen hoznának létre.

Az RMDSZ – arra hivatkozva, hogy ezzel „elveszítené az identitását” – nemet mondott a javaslatra, ehelyett azt ajánlotta fel, hogy a másik két párt az RMDSZ listáján indítsa jelöltjeit. Tette mindezt annak ellenére, hogy a parlamenti küszöb a választási koalíciók esetén is csupán 5 százalékos.

Eközben Ludovic Orban, a PNL elnöke nem zárta ki, hogy pártja szövetségre lépjen az USR és a PLUS alkotta tandemmel. A politikus kedden este a román közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, várhatóan a közös kormányzás érdekében lépnek szövetségre, ugyanakkor a többi pártnak egyértelműen a nyilvánosság elé kell tárnia programját.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat