Lassan lecseng a romániai sertéspestisjárvány, de egyúttal felszámolódik a hazai sertéságazat is

Lassan lecseng a romániai sertéspestisjárvány, de egyúttal felszámolódik a hazai sertéságazat is

A szigorodó tartási feltételek miatt egyre kevesebb kisgazdaságban tartanak disznót

Fotó: Makkay József

A hat évvel ezelőtt Romániába is behurcolt afrikai sertéspestist mára sikerült visszaszorítani: a tavalyi 327 gócpontnak mindössze a tizedét tartják már nyilván a hatóságok. A betegség látványos visszaszorításával egy időben azonban beáldozták a romániai sertéságazatot is: egy tavaly decemberi kimutatás szerint a disznóhúsfogyasztás 90 százalékát importálta az ország. A Krónika által megkérdezett szakemberek szerint azonban a romániai sertéstartás felszámolásában a sertéspestis-fertőzésen kívül más tényezők is közrejátszottak.

Makkay József

2023. február 22., 12:042023. február 22., 12:04

Egy év alatt látványosan visszaesett az afrikai sertéspestis-fertőzés Romániában. Míg tavaly 327 járványgócot tartottak nyilván országszerte, addig ez 2023. február derekáig a tizedére csökkent: jelenleg 32 gócpontról tud az országos állategészségügyi hatóság Buzău, Teleorman, Vaslui, Călărași, Dolj, Brassó, Maros és Kolozs megyében. Az erdélyi megyék közül Kolozs megyében van a legtöbb, szám szerint három fertőzött háztáji gazdaság, a másik két erdélyi megyében egy-egy fertőzött állattelepet tartanak nyilván.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) honlapján közzétett adatok szerint a Romániát 2017-ben elért fertőzési hullám két góccal indult, de egy év múlva már 1164 kis- és nagygazdaságban kellett karantént elrendelni és az állatokat megsemmisíteni.

A fertőzéshullám csúcspontja 2019 nyarán következett be: országszerte 1728 fertőzési gócot tartottak nyilván. Közben az is kiderült, hogy több településre fertőzött vaddisznók révén került be a betegség. Az ország 41 megyéjében összesen 7069 lelőtt vagy a betegség miatt elhullt vaddisznó tetemében mutatták ki a sertésekre végzetes kórt.

Galéria

Háztáji disznóvágás. Az egyre drágábban felhizlalt sertés otthoni ínyencségnek számít

Fotó: Makkay József

Szigorú állatorvosi ellenőrzések

Dr. Örsi Csaba Kovászna megyei főállatorvos a Krónikának elmondta, hogy az afrikai sertéspestisgócok felszámolása a szigorú állategészségügyi szabályok betartásával magyarázható. ,,Az állategészségügyi hatóság szakemberei országszerte ellenőrzik az állatforgalmazást és igyekeznek kiszűrni az engedély nélküli állatszállítást. Ez útját állja a betegség terjedésének” – fogalmazott portálunknak a szakember. A háromszéki állategészségügyi igazgatóság vezetője arról is tájékoztatott, hogy

a kormány az ország egész területén idénre is betiltotta az állatvásárokat.

Az intézkedés addig marad érvényben, amíg az utolsó sertéspestisgócpontot fel nem számolják Romániában. Az állategészsgügyi hatóság ezt követően dönt majd arról, hogy a gazdák által évek óta várt állatvásárok újraindíthatók-e.

korábban írtuk

Útkereső erdélyi mangalicatartás: prémiumtermékként értékesítik a magyar zsírdisznóból készülő húsárut
Útkereső erdélyi mangalicatartás: prémiumtermékként értékesítik a magyar zsírdisznóból készülő húsárut

A 19. század történelmi Magyarországán kialakult zsírsertést, a mangalicát az utóbbi harminc esztendőben fedezték fel újra a Kárpát-medencében. Az utóbbi tíz évben Erdélyben is több állattenyésztő kapott kedvet a külterjesen tartott disznófajtához. 

A fertőzéshullám felszámolását segíti elő, hogy háztáji gazdaságokban szigorú állatorvosi ellenőrzés nélkül legfeljebb évi öt sertést lehet hizlalni. Aki ennél nagyobb sertéstelepet létesítene, az be kell jegyeztesse gazdaságát a megyei állategészségügyi hatóságnál, és innentől fogva a területileg illetékes állatorvos ellenőrzi az előírt szigorú állategészségügyi szabályok betartását.

A szigorodó tartási feltételek miatt a kisgazdaságokban drasztikusan visszaesett a disznótartási kedv.

Kovászna megyében mindössze két olyan kisgazdaságot tart nyilván az állategészségügyi igazgatóség, amely ötnél több sertést nevel: az egyik gazda 50, a másik 60 mangalicadisznót tart.

Anyagilag sem éri meg a disznótartás

Az immár hat éve tartó afrikai sertéspestisjárvány súlyosan érinti a teljes romániai sertéságazatot. Nem lehet élőállatot, disznóhúst vagy sertéshúsból készült termékeket exportálni, másrészt a hazai disznóhúsfogyasztás 90 százalékát külföldről szerzi be az ország. Szakemberek szerint ilyen mértékű húsimportra nem volt példa Románia újkori történelmében.

Örsi Csaba szerint a hatalmas méretű importot nem lehet csak a sertéspestis rovására írni, hiszen a hatóságok viszonylag hamar felszámolnak egy-egy fertőzésgócot, ahol a karantén elmúlásával újra lehetne telepíteni az állományt. A leölt állatokért a szakminisztérium kártérítést fizetett a gazdáknak és agrárvállalkozóknak, ennek ellenére a legtöbben mégis abbahagyták a disznótartást.

Horváth Csaba Kolozs megyei állatorvos, kalotaszegi falugazdász szerint a sertéságazat összeomlását csak részben lehet a sertéspestis számlájára írni. ,,Ha valaki utánaszámol, hogy ma Romániában mennyibe kerül sertésfarmon, illetve házi disznótelepen vágósúlyra felhizlalni a sertést, az rájön, hogy

Idézet
a jóval olcsóbb importhús miatt nem kifizetődő sertéstartással foglalkozni”

– fogalmazott a Krónikának a Mérában állattenyésztéssel is foglalkozó szakember.

A fő bajt abban látja, hogy még mindig hatalmas különbség van a romániai és más európai ország agrártámogatása mögött. Ezért teheti meg a dán, holland, lengyel vagy a magyar disznófarm-tulajdonos, hogy a romániai sertéstartók önköltségi ára alatt hozza be a disznóhúst az országba. Horváth szerint

a nagy garral meghirdetett állattartási támogatások szépen hangzanak ugyan, de a pénz csak nehezen és hosszú idő múlva jut el a gazdákhoz.

A sertéstenyésztők például már csak úgy jutnak hozzá némi támogatáshoz, ha a gazda jogi személyként bejegyzett farmot tart fenn. Ehhez viszont olyan bürokratikus feltételeknek kell megfelelni, amit a termelők többsége nem vállal. Ezzel magyarázható, hogy Kalotaszeg közel negyven falujában nem találni egy kisebb vagy közepes disznófarmot sem, legfennebb háztájiban tartanak egy-egy hízót a gazdák.

korábban írtuk

Elfelejtjük a karácsonyi disznóvágást?
Elfelejtjük a karácsonyi disznóvágást?

Kevesen sejtik, hogy az egyre súlyosabb gondokkal küzdő sertéságazat „hattyúdala” a piacot elárasztó mostani dömpingár, amely mögött pár hónapon belül hatalmas árdrágulási hullámmal söpörhet végig a régió még működő sertésfarmjainak a tömeges csődje.

korábban írtuk

Elhibázottnak tartják az afrikai sertéspestis elleni küzdelmet, amely felszámolhatja a romániai disznótartást
Elhibázottnak tartják az afrikai sertéspestis elleni küzdelmet, amely felszámolhatja a romániai disznótartást

Nagyüzemekben és kisgazdaságokban egyaránt megviselte a disznótartást az afrikai sertéspestis. A legtöbb gazdaudvarból eltűnt a karácsonyra hizlalt disznó, és a tiltások miatt csak a feketepiacon lehet malacot és hízót vásárolni. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. április 21., péntek

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják

Az elmúlt egy hónapban több gazdafórumon vett részt Erdélyben, Partiumban Magyar Lóránd parlamenti képviselő, mezőgazdasági szakpolitikus, ahol a gazdálkodóknak az őket érintő támogatásokról beszélt.

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják
2023. március 17., péntek

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona

Nehéz helyzetbe hozta a romániai termelőket az országba érkező, olcsó ukrán gabona, mivel csak önköltségi ár alatt tudják értékesíteni tavalyi gabonakészleteiket, figyelmeztet Dan Motreanu nemzeti liberális EP-képviselő.

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona
2023. március 17., péntek

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben

A mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint júniustól indul az agrárpályázatok szezonja. A Krónikának nyilatkozó pályázatelbíráló szakember arra inti a gazdákat, hogy a kiírások megjelenésekor nagyon figyelmesen olvassák el a pályázati feltételeket.

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben
2023. március 13., hétfő

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére

A romániai mezőgazdaság örökzöld témája a vadkár. A medve, a farkas és a vaddisznó szaporodó kártételét megelégelték a gazdák. A Krónika által megkérdezett szakember szerint ha a védett vadak miatt az ország mezőgazdasága hatalmas károkat szenved.

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére
2023. március 12., vasárnap

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett

A kalotaszegi falvak közül Mérában tartják a legtöbb bivalyt, a Kolozsváron piacoló állattartók tejtermékeire nagy a kereslet. Az apadó állatállomány azonban a csökkenő európai uniós támogatással magyarázható. Néhány mérai bivalytartó gazdánál jártunk.

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett
2023. március 10., péntek

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát

A talajavító hatóság Olténiában indította el az idei öntözési szezont. A várható szárazságra készülő szakminisztériumnak azonban továbbra sincs elegendő forrása az irrigációs rendszerek újjáépítésére.

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát
2023. március 08., szerda

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket

Hagyományos közép-erdélyi étel- és süteményrecepteket gyűjt a Pro Agricultura Egyesület, a beküldők között díjakat sorsolnak ki.

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint húsvétra lesz elegendő bárányhús elérhető áron. A tárcavezető kijelentésének azonban ellentmondanak a termelők, akik szerint idén is drága lesz a húsvéti ínyencség.

Lesz bárányhús, de milyen áron?
Lesz bárányhús, de milyen áron?
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

2023. március 07., kedd

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt

Utolsó előtti állomásához érkezett a mezőgazdasági minisztérium pályázati útmutatója. A Krónikának nyilatkozó Barabási Antal Szabolcs államtitkár elmondta, a csomagot áprilisban bocsátják közvitára. Az új idényben is kiemelten kezelik az ifjú gazdákat.

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt
2023. március 05., vasárnap

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás

Az Európai Bizottság 2030-ig 71 százalékkal akarja csökkenteni a tagállamok húsfogyasztását. Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint a brüsszeli elképzelés kivitelezhetetlen.

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás