Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt

Júniusban jelennek meg az első agrárpályázatok, a fiatal gazdák finanszírozása nem igényel önrészt

Mezőpaniti gazda. Idéntől a kisgazdáknak is több támogatási lehetőség jut

Fotó: Makkay József

Utolsó előtti állomásához érkezett a bukaresti mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium pályázati útmutatója a júniustól megjelenő mezőgazdasági pályázatok meghirdetéséhez. Barabási Antal Szabolcs államtitkár a Krónikának nyilatkozva elmondta, a teljes csomagot áprilisban bocsátják közvitára, amelynek nyomán apróbb módosítások várhatók. Már lehet tudni a pályázatok meghirdetésének határidejét és az elnyerhető támogatások nagyságát, de a szakminisztériumban további egyeztetések folynak a részletes pályázási feltételek kidolgozásáról.

Makkay József

2023. március 07., 09:092023. március 07., 09:09

2023. március 07., 17:282023. március 07., 17:28

– Miként zárult az utolsó pályázati ciklus?

– A mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára meghirdetett pályázati pénzek 98 százaléka elfogyott, ami a romániai uniós pályázatok terén sikertörténet. Voltak nagyon keresett kiírások, mint a gazdaságok korszerűsítésére meghirdetett 4.1-es alintézkedés és a fiatal gazdáknak szánt pályázat, ahol a meghirdetett pénzügyi keret négyszeresére érkeztek igénylések. A következő négy esztendőre sokkal nagyobb a megpályázható pénz, így reményeink szerint ez a ciklus még sikeresebb lesz, a gazdák élni fognak a lehetőséggel.

– Hosszú ideig tartott, amíg a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumban március elejére összeállt az új pályázati tudnivalókról és a leadási határidőkről szóló részletes anyag. A mezőgazdasági termelők mikor jutnak hozzá minden szükséges információhoz?

– Mivel új pályázati ciklus indul, az ehhez kapcsolódó háttérmunka sokkal összetettebb. A szakminisztériumi csapat januártól dolgozik a témán. Azt tervezzük, hogy a Beruházások Finanszírozási Ügynökségén (AFIR) keresztül júniusban hirdetjük meg az első mezőgazdasági pályázatokat. Az egyik első kiírás várhatóan a fiatal gazdáknak szól.

Idézet
A részletes pályázati tudnivalókat áprilisban bocsátja közvitára a minisztérium, amit a beérkező észrevételek függvényében ,,finomhangolás” követ majd.

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) alapján a következő négy esztendőre a Romániának járó teljes összeg 15,8 milliárd euró, ebből közel ötmilliárd eurót tudunk pályázatokra költeni.

Galéria

Barabási Antal Szabolcs államtitkár személyesen is részt vesz az agrárpályázatok kidolgozásában

Fotó: Pro Agricultura

– Az uniós agrártámogatás kapcsán riadalmat keltett, hogy a pályázati pénzek egyharmada klímacélokat szolgál. Mit jelent ez a gazdák szempontjából?

– Az uniós pályázatok megfinanszírozható felső határa a teljes összeg 65 százaléka. Ez alól a fiatal gazdáknak szóló kétféle pályázat – a 70 ezer eurós változatnak száz százaléka, míg a kétszázezer eurós farmtámogatási finanszírozásnak 80 százaléka a támogatás összege – és a klímacélokat szolgáló finanszírozások jelentenek kivételt. A zöldítési és egyéb környezetvédelmi programokra önrész nélküli finanszírozással jutnak támogatáshoz a gazdák, ami azt jelenti, hogy az elnyert pályázathoz nem kell saját forrás. Kiemelném, hogy minden mezőgazdasági pályázat esetében magasabb pontszámot jelent, ha a pályázó környezetvédelmi feladatokat vagy beruházást vállal.

Idézet
A pályázatok elbírálásánál fontos szempont a környezettudatos gazdálkodás, az okos menedzsment és a digitalizáció.

– A kiírások több szempontból is hasonlítanak a korábbi ciklus pályázataira, de legtöbb esetben az elnyerhető nagyobb támogatás az alapvető különbség. Van-e más lényeges változás?

– A pályázati rendszer több szempontból módosult. A nagy újítás, hogy a korábbi ciklusoktól eltérően a gazda egyszerre nem csak egyetlen pályázatot, hanem hármat adhat le. Egy fiatal gazda 45 éves korig megkaphatja az önrész nélküli, legtöbb 70 ezer eurós támogatást, de pályázhat például állattenyésztési és élelmiszerfeldolgosági forrásra is. Szintén nagy változás, hogy a minisztérium kiemelten támogatja a mezőgazdasági termékek feldolgozását. Ismerjük, hogy ezen a területen mekkora hiányosságok vannak. Tízmillió eurós felső határig három összegű pályázati kiírás is lesz.

Galéria

A falugazdászok által szervezett találkozókon Erdély-szerte bemutatják az új pályázati lehetőségeket a gazdáknak

Fotó: Vincze Loránt EP-képviselő sajtóirodája

– Milyen feldolgozó üzemek élveznek előnyt az élelmiszeripari kiírásokon?

– Két fontos területet emelnék ki: a sütőipart – a kisebb, nagyobb pékségeket – és a burgonyafeldolgozást. A sütőiparban 3, 7 és 10 millió eurós pályázati kiírásokra készülünk már létező egységek korszerűsítésére, illetve újak építésére. Az Európai Unió tagországaiban nagy a kereslet a fagyasztott pékáruk iránt, az előkészített tésztát lefagyasztva szállítják a sütödékbe. Az erre szakosodó üzemek nem csak belföldi piacra, hanem az uniós tagországok számára is tudnak majd termelni. Ennek a potenciálnak a kihasználását akarjuk támogatni.

Idézet
A burgonyatermesztők 3 és 6 millió eurós pályázati kiírásokhoz jutnak hozzá, amiből tárolókat, hűtőházakat vagy feldolgozó üzemet tudnak építeni a krumpli értékesítésére.

Napjainkra gyökeresen megváltoztak a fogyasztási szokások: krumpliból ősszel nem tárolnak be nagy mennyiséget az emberek, hanem az év folyamán pár kilogrammos kiszerelésben vásárolják meg. Amelyik termelőnek nincs tárolókapacitása, hűtőháza, az a terményeivel nem tud piacon maradni.

– Erdély különböző részein népszerűek az állattenyésztőknek szóló pályázatok. Mit ajánl számukra?

– Többféle állattenyésztési ágazatra lehet uniós forrást kérni, azonban a sertéságazat nehéz helyzete miatt kiemelten kezeljük a sertésfarmokat. Disznófarm építésére és felújítására kétmillió eurós kiírást hirdetünk, amihez kiegészítő forrásként meg lehet pályázni egy ötvenezer eurós tételt afrikai sertéspestis elleni védekezésre. Ez teljes körű állategészségügyi védelmet tesz majd lehetővé. Várhatóan ez lesz az egyik legnépszerűbb pályázat az állattenyésztésben.

– A környezetkímélő gazdálkodás a biogazdálkodást hozza helyzeti előnybe. Van-e hozzá elegendő támogatás?

– A biogazdálkodással foglalkozó mezőgazdasági termelők továbbra is kiemelt területalapú támogatást kapnak, másrészt az új pályázati ciklus itt is a feldolgozásra összpontosít. Fontos, hogy a gazda jó áron tudja értékesíteni a biotermékeket, amire akkor nyílik lehetőség, ha kialakul a biotermékek helyi feldolgozására szakosodó kis- és nagyüzemek hálózata. Valamennyi feldogozóipari pályázatnál előnyt fognak élvezni azok a vállalatok, amelyek bioterméket is feldolgoznak. Nem lesz kötelező csak bioélelmiszert előállítani, a pályázati kiírás ennek arányát szabályozni fogja. A lényeg az, hogy amikor az üzem bioélelmiszert gyárt, abban a fluxusban nem állíthat elő konvencionális termékeket. Azt szeretném, hogy amikor a pályázati kiírások metodológiáját közvitára bocsátjuk, érződjön a biotermelő szervezetek és gazdák hangja, lobbija, hogy az elköteleződést hangsúlyosabban jeleníthessük meg a pályázatokban.

Galéria

Az új pályázati ciklusban kiemelten támogatnák az élelmiszeripart, a pékségeket

Fotó: Veres Nándor

– Visszatérő gond, hogy az erdélyi gazdák nem szeretnek szövetkezni, ami nagy hátrányt jelent a termények értékesítése terén. Az új pályázati rendszer mennyire támogatja a szövetkezést?

– Arról még nem tudok részleteket mondani, hogy egy pályázó gazda számára mennyi plusz pontot hoz majd elbírálásánál a szövetkezeti tagság, illetve a szövetkezetek mennyire pályázhatnak jobb eséllyel. A részleteken most dolgozunk, de annyi bizonyos, hogy a szövetkezésnek a jövőben is előnye lesz.

Idézet
Nem csak az értékesítésben, hanem az inputanyagok közös beszerzésében is nagy szerepe van az összefogásnak.

A gazda jóval olcsóbban juthat hozzá műtrágyához, növényvédő szerekehez stb., ha azt nagy tételben, közösen vásárolja meg a szövetkezet.

– Mit ajánl a mezőgazdasági termelőknek? Kihez forduljanak a pályázati dokumentáció elkészítésében?

– A gazda feladata, hogy eldöntse, mire van szüksége gazdaságának vagy agrárvállalkozásának bővítéséhez. Soha nem szabad a nagy pályázati összegek varázsából kiindulni! Arra kell összpontosítani, hogy a munkáját milyen beruházás támogatná legjobban. Ha eldöntötte, vagy közösen megbeszélte a könyvelőjével, akkor az AFIR honlapján utána tud nézni, hogy a szükséges géppark, a különböző berendezések vagy más típusú beruházások mekkora összegre rúgnak. Amikor az elképzelés összeállt, minden esetben pályázatíró céget keressen meg. Az elutasított mezőgazdasági pályázatok kilencven százalékát nem hozzáértő pályázatírók, hanem gazdák vagy vállalkozók állítják össze. Ez az út nem járható. Egyre több a sikeres pályázatíró cég, ezeknek a munkatársaival kell konzultálni beruházási elképzeléseinkről. Ők tisztában vannak a pályázatok feltételrendszerével, a gazda lehetőségeivel, a kiírások apró részleteivel is.

– Román nyelvű portálokon vita alakult ki arról, hogy szigorítanák a pályázati feltételeket, és abszolút előnyt élveznének az agráregyetemi és szaklíceumi diplomával rendelkező gazdák. Mi várható ezen a területen?

– A részletekről ebben az esetben sem döntöttünk még, de a minisztériumi kollégákkal folytatott beszélgetések, egyeztetések alapján valószínűleg az eddig bevált rendszer folytatódik. Fiatal gazdáknál eddig is több pontszámot jelentett az egyetemi vagy a szakirányú középiskolai és szakiskolai végzettség.

Idézet
A gazdák a minisztérium által akreditált mezőgazdasági tanfolyamok elvégzésével is igazolhatják szaktudásukat.

Ugyanakkor nem akarunk senkit kizárni a támogatási rendszerből, hiszen több olyan példát ismerek, amikor egy teljesen más területről érkező ember sikertörténetet ért el a mezőgazdaságban. Egy bukaresti IT-szakember jut eszembe, akinek korábban semmi köze nem volt a mezőgazdasághoz, és megvásárolt egy tejtermelő farmot, amivel már nyert pályázatot. Mára kiépült egy korszerű tehenészete, ahol informatikusi tudását felhasználva bevezette a széleskörű digitalizációt. Igazi sikertörténet az övé, most egy tejfeldolgozó kisüzemre pályázik. Minden gazdát arra biztatok, hogy pályázzon, mert minden eddiginél nagyobb keretösszeg áll rendelkezésre. Júniustól év végéig minden pályázatot be lehet majd nyújtani.

korábban írtuk

Kisgazdáknak, családi vállalkozásoknak kedvez az új európai uniós agrártámogatás
Kisgazdáknak, családi vállalkozásoknak kedvez az új európai uniós agrártámogatás

Tájékoztató körutat szervezett Erdélyben Vincze Lóránt európai parlamenti képviselő, az új agrártámogatási rendszert mutatja be a termelőknek. A Krónikának nyilatkozó RMDSZ-politikus elmondta: az uniós támogatás segítséget jelent a kistermelőknek is.

korábban írtuk

Biotermelők konferenciája Kolozsváron: nagy kihívást jelent a gazdák átállása a környezetkímélő gazdálkodásra
Biotermelők konferenciája Kolozsváron: nagy kihívást jelent a gazdák átállása a környezetkímélő gazdálkodásra

Nehéz, de nem lehetetlen küldetésnek tartják az Európai Bizottság által szorgalmazott fokozatos átállást a biogazdálkodásra a Kolozsváron megtartott 18. biogazdálkodási konferencia előadói.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. április 21., péntek

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják

Az elmúlt egy hónapban több gazdafórumon vett részt Erdélyben, Partiumban Magyar Lóránd parlamenti képviselő, mezőgazdasági szakpolitikus, ahol a gazdálkodóknak az őket érintő támogatásokról beszélt.

Magyar Lóránd: a kormányzati és uniós források mind a gazdák fejlődését szolgálják
2023. március 17., péntek

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona

Nehéz helyzetbe hozta a romániai termelőket az országba érkező, olcsó ukrán gabona, mivel csak önköltségi ár alatt tudják értékesíteni tavalyi gabonakészleteiket, figyelmeztet Dan Motreanu nemzeti liberális EP-képviselő.

Csődhelyzetbe hozza a romániai termelőket az olcsó ukrán gabona
2023. március 17., péntek

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben

A mezőgazdasági minisztérium bejelentése szerint júniustól indul az agrárpályázatok szezonja. A Krónikának nyilatkozó pályázatelbíráló szakember arra inti a gazdákat, hogy a kiírások megjelenésekor nagyon figyelmesen olvassák el a pályázati feltételeket.

Nagy a csúszás, megannyi nehézség ígérkezik a nyárra várható uniós pályázati idényben
2023. március 13., hétfő

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére

A romániai mezőgazdaság örökzöld témája a vadkár. A medve, a farkas és a vaddisznó szaporodó kártételét megelégelték a gazdák. A Krónika által megkérdezett szakember szerint ha a védett vadak miatt az ország mezőgazdasága hatalmas károkat szenved.

Az erőltetett villanypásztor helyett radikálisabb megoldásokat sürgetnek a vadkárok megfékezésére
2023. március 12., vasárnap

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett

A kalotaszegi falvak közül Mérában tartják a legtöbb bivalyt, a Kolozsváron piacoló állattartók tejtermékeire nagy a kereslet. Az apadó állatállomány azonban a csökkenő európai uniós támogatással magyarázható. Néhány mérai bivalytartó gazdánál jártunk.

Mérában kitartanak a ,,szeszélyes” bivalyok mellett
2023. március 10., péntek

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát

A talajavító hatóság Olténiában indította el az idei öntözési szezont. A várható szárazságra készülő szakminisztériumnak azonban továbbra sincs elegendő forrása az irrigációs rendszerek újjáépítésére.

Elkezdődött az idei öntözési szezon, Aranyosszéken is felújítják a csatornát
2023. március 08., szerda

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket

Hagyományos közép-erdélyi étel- és süteményrecepteket gyűjt a Pro Agricultura Egyesület, a beküldők között díjakat sorsolnak ki.

Kalotaszegről, a Mezőségről és Aranyosszékről várnak hagyományos recepteket
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint húsvétra lesz elegendő bárányhús elérhető áron. A tárcavezető kijelentésének azonban ellentmondanak a termelők, akik szerint idén is drága lesz a húsvéti ínyencség.

Lesz bárányhús, de milyen áron?
Lesz bárányhús, de milyen áron?
2023. március 07., kedd

Lesz bárányhús, de milyen áron?

2023. március 05., vasárnap

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás

Az Európai Bizottság 2030-ig 71 százalékkal akarja csökkenteni a tagállamok húsfogyasztását. Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint a brüsszeli elképzelés kivitelezhetetlen.

Kivitelezhetetlen uniós elképzelés, hogy 2030-ra kétharmaddal csökkenjen a húsfogyasztás
2023. március 05., vasárnap

A legnagyobb érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a romániai mezőgazdaság céltalanul bolyong az Európai Unióban

A Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületeinek Ligája az ország legnagyobb érdekvédelmi szervezete. Elnöke, Nicu Vasile a Krónikának adott interjújában elmondta: a román mezőgazdaság nagyon nehéz helyzetbe került átfogó agrárstatégia hiányában.

A legnagyobb érdekvédelmi szervezet elnöke szerint a romániai mezőgazdaság céltalanul bolyong az Európai Unióban
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM