Balogh Levente

Balogh Levente

Nem bízom benne, tehát rá szavazok

2024. május 31., 11:33

2024. május 31., 11:33

A romániai polgárok alapvetően egy félvak macskát se bíznának rá a politikusaikra, de valamiért mégis leszavaznak rájuk – legalábbis ez szűrhető le a legfrissebb közvélemény-kutatásokból.

Amelyek már csak azért is érdekesek, mert kevesebb mint két héttel az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt tették közzé őket, tehát jóformán már a célegyenesben mérték le a közhangulatot.

Persze tudjuk, hogy a szavazatok megszámlálása utáni eredmény nem mindig egyezik meg a felmérésekével, de azért utóbbiak rávilágítanak a trendekre.

Nevezetesen arra, hogy a romániai politikai osztály jeles képviselői igencsak leszerepeltek.

Hiszen

abban a rangsorban, amely azt rögzíti, kiben bíznak a leginkább az emberek, olyan személyek láthatók az első három helyen, akik jelenleg nincsenek benne a román politika élvonalában.

És valószínűleg éppen ezért lettek dobogósok.

Az első helyen Mircea Geoană, a NATO idén leköszönő főtitkár-helyettese áll, a másodikon Emil Boc kolozsvári polgármester, a harmadikon pedig Victor Ponta volt szociáldemokrata párti miniszterelnök.

Vagyis olyan arcok, akik nagyjából nyolc-tíz, vagy még annál is több éve voltak részei a romániai politikai fősodornak, ma viszont éppen a „kívülállóságuknak” köszönhetően bíznak bennük nagyobb arányban az emberek, mint az aktuális politikai vezetőkben.

Mindeközben a jelenlegi miniszterelnök, Marcel Ciolacu, elődje és koalíciós társa, Nicolae Ciucă és a többi parlamenti párt vezére a bányabéka hátsó fertálya alól pislog kifelé.

Azért megjegyzendő, hogy

Geoană első helyezése sem annyira saját érdem, hanem elsősorban az intézményé, ahol jelenleg tevékenykedik, hiszen a NATO még mindig azon nemzetközi szervezetek közé tartozik, amely Romániában az egyik legnagyobb mértékű közbizalomnak örvend.

Geoană szerencséje az, hogy az emberek már nem emlékeznek arra, hogy egykoron a PSD elnöke volt, és ebben a minőségben érte el azt a bravúrt, hogy egy elnökválasztás estéjén – a közvélemény-kutatások adatai nyomán – még megválasztott államfőként ünnepeltette magát, hogy aztán hétfőn reggel, a szavazatok megszámlálását követően kiderüljön: kikapott Traian Băsescutól.

Most amolyan előkelő idegenként lebegteti, hogy elindulna függetlenként az államfői tisztségért – és nem elsősorban az ő érdeme, hogy ha valóban harcba szállna, a felmérések alapján jó eséllyel meg is nyerné legalább az első fordulót, hanem azon aktuális politikai osztályé, amelynek képviselői sem kormányon, sem ellenzékben nem képesek semmilyen hiteles, a jelenlegi háborús, inflációs viszonyok közepette vonzónak ható jövőképet felvázolni.

Emil Boc kapcsán sem az egykori miniszterelnöki botrányai emlékezetesek ma már, illetve az, hogy az ő kormánya volt az első a rendszerváltást követően, amelyet bizalmatlansági indítvánnyal megbuktattak,

hanem az a reputáció, hogy Kolozsvár az ő polgármesteri mandátumai alatt vált a régió egyik legfejlettebbként számon tartott, IT-központtá avanzsáló városává.

Hogy mennyire indokolt a Bocot körülvevő hype, azt persze elsősorban a hiányos közlekedési infrastruktúra miatt naponta órákat a dugókban töltő kolozsvári polgárok tudnák megmondani, de tény, hogy a város jó híre és az, hogy Boc sokak szemében jó városgazdaként tűik fel – amit persze a liberális párti propaganda is igyekszik táplálni – sokban hozzájárul a második helyéhez.

Victor Ponta jelenléte a harmadik helyen már némileg furcsább, hiszen dicstelenül kellett távoznia a Colectiv-tragédia után fellángolt tüntetéshullám nyomán, de a jelek szerint a mostani viszonyokhoz képest az eltelt idő még az ő tevékenységének emlékét is megszépítette. És minden bizonnyal ehhez kapcsolódik az is, hogy ő számít a legismertebb politikusnak, miközben ez utóbbi kategóriában Diana Şoşoacă második helye a botránypolitizálás romániai sikerének a jele.

Azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy Geoană, Boc és Ponta részéről nem volt szükség kiemelkedő teljesítményre ahhoz, hogy ők rendelkezzenek a legmagasabb bizalmi indexszel:

az élen álló Geoană számára ehhez már 37 százalék is elég volt – hol van az a Iohannis első államfővé választását követő 70 százalék körüli értéktől…

Vagyis az emberek azért azzal is tisztában vannak, hogy ő sem 24 karátos, de a messiásvárás is befigyel: abban bíznak, hogy a fényességes Nyugatról hazatérve a NATO második számú vezetőjeként szerzett tapasztalatai és kapcsolatai valamilyen formában az ország – és így az ő életük – számára is hozhatnak valami pozitívumot.

Ugyanakkor megfigyelhető egy furcsa kettősség is a polgárok hozzáállásában.

Hiszen

miközben az látszik, hogy nem bíznak a politikusokban, azért leszavaznak rájuk:

a válaszadók több mint 60 százaléka mondta azt, hogy részt vesz a június 9-i választáson, és miközben a PSD és a PNL vezetőiben nem igazán bíznak, azért mégiscsak megnyeretnék velük az EP-választást.

Igaz, az a trend továbbra is érvényes, hogy a PSD és a PNL közös EP-listája kevesebb szavazatot kapna, mint az önkormányzati választáson önállóan induló két párt külön-külön, de ettől függetlenül még relatív többséget szerezne – és

ha most lennének a parlamenti választások is, az AUR-os riogatókampány nyomán támogatottságát 6 százalék közelébe tornászó RMDSZ-szel máris alakíthatnák az új koalíciót.

A jelenség mögött vélhetően az áll, hogy főleg a PSD – de azért a PNL is – meglehetősen stabil, hűséges szavazóbázissal rendelkezik, amelyet helyi szinten a polgármesterek és az önkormányzati képviselők képesek hatékonyan mozgósítani.

Így aztán hiába nem bíznak különösebben a pártok vezető politikusaiban, sokan megszokásból, illetve a pártok helyi képviselőinek köszönhetően akkor is hűségesen leszavaznak a megszokott pártlogóra.

Ami szomorú,

hiszen tulajdonképpen felmenti a mindenkori kormányzatot a felelősség alól. Elvégre azt szűrhetik le belőle, hogy a megszokás, a beágyazottság, a közvetlenül a választások előtti kampányosztogatás, a fedezet nélküli bér- és nyugdíjemelések kiváltják a valós teljesítményt és a tényleges kormányzóképesség hiányát.

És a jelek szerint nem is tévednének akkorát.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Makkay József

Makkay József

Már csak ingyen sör kell!

Választások előtti árszabályozási lázban él a román kormánykoalíció, hogy valahogy meggyőzze a politikából kiábrándult tömegeket, menjenek el szavazni, és rájuk voksoljanak. Az elszabadult élelmiszerárak ugyanis sok jót nem ígérnek.

Balogh Levente

Balogh Levente

Pisztolydemokrácia

Egy demokratikus országban sokféleképpen ki lehet nyilvánítani egy kormány politikájával szembeni elégedetlenséget – Szlovákiában úgy döntöttek, hogy a lehető legbrutálisabban, a hivatalban levő miniszterelnök lelövésével jelzik a „kifogásaikat”.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lendületet adni a vén Európának

Egyre-másra látnak napvilágot a választások közeledtével a közvélemény-kutatások, amelyekben a társadalomnak a különböző intézményekhez, pártokhoz, jelenségekhez, és persze magához a szavazási aktushoz való viszonyulását mérik.

Tóth Gödri Iringó

Tóth Gödri Iringó

Értenek minket a nagyvilágban?

A francia Riviérán, a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál idején a szupermarketben sorban állva vizslattam a pénztárnál előttem állók kosarát: három férfi néhány olcsó sörrel.

Balogh Levente

Balogh Levente

Mi, putyinista, fasiszta, EU-ellenes, ukrángyűlölő erdélyi magyarok

Meg kell hagyni, felületesen szemlélve igencsak döbbenetesen hangzik, hogy a romániai magyar közösség ukrajnai háborúhoz és az Európai Unióhoz való viszonyulása inkább a szélsőséges AUR szavazóinak álláspontjához áll közelebb.

Balogh Levente

Balogh Levente

Rafah ostroma és a hasznos idióta terroristasimogatók

Meg kell hagyni, az izraeli kormány részéről igencsak merész lépés volt, hogy a határozott washingtoni – és általában nyugati – rosszallás ellenére megindította az ostromot a Hamász iszlamista terrorszervezet utolsó gázai bástyája, Rafah ellen.

Makkay József

Makkay József

Román környezetvédelem, ahol a medvéken kívül senki nincs biztonságban

Egymást érik a medvék kószálásáról szóló hírek az erdélyi településeken. A székelyföldi falvak és városok utcáin megszokottá vált látvány a helyieken kívül senkit nem zavar. A választásokra készülő Romániában hivatalosan nem is létezik ,,medvekérdés”.