Bálint Eszter

2018. január 21., 22:41

Lépésszámcél szociálliberális módra

Egyet előre, egyet hátra – írtuk néhány nappal ezelőtt annak kapcsán, hogy életbe lépett ugyan a romániai vállalkozások által rég várt „megelőzési” törvény, amelynek lényege, hogy az ellenőrző szervek nem bírságolhatják a cégeket tetemes összegekre már az első kihágásnál, ám a tavalyi év végén a szociálliberális kabinet elfogadott egy olyan sürgősségi kormányrendeletet, ami a bírság vagy elkobzott javak értéke 15 százalékának megfelelő jutalékot helyez kilátásba az adóellenőröknek – magyarán érdekeltek lesznek abban, hogy a kákán is csomót keressenek.

A helyzet visszásságát pedig csak fokozza, hogy miközben a bónuszokat biztosító jogszabály hatályban van, a prevenciós törvény nincs, mivel alkalmazási módszertan nélkül nem lehet tudni, hogy mire is vonatkozik.

Nem csoda tehát, hogy a vállalkozói szféra aggodalommal tekint a 2018-as évre már csak azért sem, mert még egy sor olyan módosítást hozott a Tudose-kabinet fiskális forradalma, amelyek hatásait egyelőre csak sejtjük, de még hónapoknak kell eltelniük, hogy pontosan lássuk, hány lépést tettek előre és hányat hátra. (Hajlamosak vagyunk előre azt hinni, hogy abban az esetben, ha semmi sem változik, akkor a hátrafele tett lépések száma meghaladja majd a jótékony hatásúakét.)

Mint a tavalyi év végén láthattuk, a fiskális forradalomnak már a híre is történelmi mélypontra taszította a lejt az euróhoz képest, az infláció szárnyalásával vállvetve pedig rég látott magasságokba repítette az irányadó bankközi kamatlábat, a ROBOR-t, nem kevés fejtörést okozva a bankhitellel rendelkezőknek, s ezt csak tetézte, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) az idei év elején alapkamatot emelt. Ezt a korántsem derűs állást most megfejelte a kormányválság, és pénteken újabb rekordot döntött a referencia-árfolyama.

Egy év alatt a harmadik miniszterelnök alakíthat kormányt. Hogy meddig kormányozhat Viorica Dăncilă és csapata, nehéz lenne megjósolni. Egyelőre úgy tűnik, Liviu Dragnea hű emberéről van szó, de az előző két jelölés kapcsán is ezt gondoltuk, hiszen őket még ráadásul személyesen a PSD-elnök nevesítette. Mindenesetre kénytelenek vagyunk elismerni, hogy jól döntött Klaus Johannis államfő, amikor elfogadta a jelölést, és nem húzta tovább a politikai válságot, így is elég kárt okozott, és okozhat még az elkövetkező napokban, az ellenzék pedig semmilyen reális alternatívát nem tud felmutatni, ráadásul a felmérésekben azt követően is a PSD–ALDE-koalíció a nyerő, hogy hét hónap alatt kétszer buktatták meg saját kormányukat.

Hogy milyen tervekkel lát hozzá a kormányzáshoz a harmadik szociálliberális kormány, illetve miniszterelnöke, vagyis Liviu Dragnea változtat-e korábbi elképzelésein, vagy sem, nem tudhatjuk. Tény viszont, hogy Mihai Tudose programja drasztikus módosításokat tartalmazott a Grindeanu-kabinet beiktatásakor a parlament által is elfogadott kormányprogramhoz képest.

Lássuk, ezúttal hogy alakul a lépésszámcél, hány lépést terveznek előre, és hányat hátra. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Kiss Judit 2019. július 04., csütörtök

Mielőtt megfojtana a műanyaghulladék

Nagyfokú naivitás lenne elvárni, hogy gördülékenyen, az előírásoknak megfelelően működjenek sokakat érintő folyamatok Romániában. Nálunk ugyanis távolról sem lehet karikacsapáshoz hasonlítani azt, ahogy nyögvenyelősen, kínlódva próbálunk felzárkózni uniós elvárásokhoz.

Vélemény
Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...

Balogh Levente: Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges ...