Pengő Zoltán a Krónikának: elégedett vagyok azzal, amit elértem

Pap Melinda 2020. március 15., 10:35 utolsó módosítás: 2020. március 15., 11:33

Kőrösi Csoma Sándor dardzsilingi sírjánál tett látogatásával véget ért Pengő Zoltán kolozsvári újságírónak a székely nyelvtudós tiszteletére tett útja, vasárnap hazarepül. Több mint féléves távollét és 4000 gyalogosan megtett kilométer után a projekt hozadékáról mesélt a Krónikának.

Pengő Zoltán a Krónikának: elégedett vagyok azzal, amit elértem
galéria
Buddhista sztupák és a háttérben fehérlő Himalája Ladakban Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

„Elégedett vagyok azzal, amit elértem. A 4000 megtett kilométer, és a tény, hogy ha nem is gyalog, de mégis eljutottam Ladakba, elégtétellel tölt el. Vannak szituációk az életben, amikor a körülmények erősebbek az embernél” – értékelte a Kőrösi Csoma Sándor tiszteletére megtett gyalogútját a Krónika kérdésére Pengő Zoltán.

A kolozsvári újságíró – mint arról beszámoltunk – szeptember elsején nagy elődjéhez hasonlóan gyalog indult útnak a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból, hogy részben végigjárja annak útját. A projekttel és az ezt dokumentáló útinaplóval elsősorban a román közvélemény figyelmét szerette volna felhívni az erdélyi tudós munkásságának jelentőségére.

A több mint féléves projekt keretében 5 143 762 lépést, 4062,63 kilométert tett meg. Útja Dardzsilingben, Kőrösi Csoma Sándor sírjánál ért véget a napokban, vasárnap búcsút intett Indiának és hazarepül.

Kőrösi Csoma Sándor sírja Dardzsilingban Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

„Stílszerű, hogy nem értem el Zanglába”

„Van némi honvágyam és az az igazság, hogy már számoltam a napokat, mennyi van még, amíg hazarepülök. De alapvetően jó a közérzetem, jól érzem magam” – mondta a több hónapos gyaloglás után Pengő Zoltán. Hozzátette, ugyan érez bizonyos fizikai fáradtságot, de az nem vészes.

Pszichésen most már jól vagyok, de voltak nehéz időszakok az utóbbi időben, főleg a vége felé. Volt, amikor úgy éreztem, már kezd elegem lenni ebből,

szeretnék a végére érni. De most, hogy túl vagyok rajta, elmúlt” – mesélte.

Pengő Zoltán több mint 4000 kilométert tett meg gyalog Kőrösi Csoma Sándor nyomában haladva Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Útja eredményességéről elmondta: ha számot vet, tulajdonképpen nem teljesült a kitűzött úticél, hiszen Zanglába szeretett volna eljutni, ahol Kőrösi a tibeti–angol szótáron dolgozott. Világossá vált azonban, hogy ezt a célt nem érheti el: a nagy hó miatt a Zanglába vezető út május közepéig le van zárva, addig nem maradhatott.

„Zanglába nem jutottam el, az objektív körülmények nem tették lehetővé” – értékelt Pengő Zoltán, pozitívumként említve, hogy Ladakba mégis elért. A tartomány fővárosába, Lehbe a kemény tél miatt repülővel tudott elmenni.

Azt se felejtsük el, hogy Kőrösi Csoma Sándor egy nálam lényegesen nagyobb kaliberű vándor volt, és ő sem jutott el az ujgurokhoz. Kicsit viccesen azt is mondhatnám, igazából stílszerű, hogy én sem jutottam el Zanglába”

– tette hozzá nevetve Pengő Zoltán.

Ladak, ahol megélik a vallást

India zömében buddhisták által lakott, emiatt Kis-Tibetnek is nevezett tartományáról elmondta, Ladak már csak természeti környezete miatt is lenyűgöző, teljesen különbözik India többi részétől. A magas fennsíkot a Himalája veszi körül. „Már átrepülni a Himalája fölött is fantasztikus élmény, ameddig a szem ellát, csak hegyek.

Ladak egyrészt nagyon érdekes természeti környezet, egy hideg sivatag, ahol szinte a fű sem nő, ugyanakkor kulturálisan is egészen rendkívüli, mert élő a buddhista kultúra”

– mesélte. Az újságíró szerint szemmel látható, hogy nem turistacsalogatónak szánják: a helyiek jelentős része a mindennapokban megéli, gyakorolja vallását, és ezt az utcán is látni.

„Nagyon érdekes volt ezzel találkozni. Az emberek az utcán jártukban is pörgetik a malát (buddhista imafüzér), forgatják az imamalmokat, leborulásokat végeznek a Buddha-szobor, sztupák (buddhista szentélyek) körül. Látszik, hogy ez még egy élő kultúra.

Nyugaton ilyen szintű vallásgyakorlással sehol sem lehet találkozni, de még Törökországban sem” – vont párhuzamot.

Imamalmot forgató férfi Ladak fővárosának központjában Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Buddha-szobor és helyi buddhista hivő Lehben Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Rámutatott, a még élő ladaki buddhista kultúra amiatt is értékes, mivel a Kína által leigázott Tibetben ennek már alig van nyoma. „Tibetben a kínaiak teljesen kiherélték a buddhista kultúrát. A kulturális forradalom idején elpusztították a kolostorokat és ezzel megszakadt a buddhizmus folytonossága. Van még egyfajta kirakatbuddhizmus, amit a turistáknak szánnak, és biztos vannak még tibetiek is, akik gyakorolják a vallásukat, de a buddhista kultúrát tönkretették. Sőt, a kommunista kínai hatalom jelenleg sem nézi jó szemmel a vallásgyakorlást. Indiában ez teljesen megengedett” – vont párhuzamot. Úgy vélte, bár időben évszázados eltérés van a két út között, ilyen szempontból Ladakban szinte ugyanazt láthatta, mint Kőrösi Csoma Sándor.

A szemétbe fulladt, sokszínű India

Míg Ladak elbűvölte, Indiáról vegyesek a benyomásai. „Egyrészt nagyon izgalmas ország, folyamatosan meglepetéseket tartogat. De vannak roppant visszataszító arcai is” – mutatott rá. Legvisszataszítóbb vonása, hogy nagyon szemetes, a nagyvárosok óvárosa valóságos szemétdomb.

Halmokban áll a szemét, a döglött patkányt, a használt pelenkát kell kerülgetni, a háztartások szennyleve az utcára folyik. Elképesztőek a higiéniai állapotok.

Az utcai kifőzdékből is kiömlik a szennylé, félméterre főznek, esznek – ez általános Indiában.” Pengő Zoltán szerint a hinduk által sokszor szentként tisztelt folyók sem tisztábbak, koromfekete vizüktől felkavarodik az ember gyomra.

India szebbik arca Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

... és a csúnyábbik Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Indiai életkép Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Utcakép elefánttal Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

„Engem pszichésen meg is viselt, hogy folyamatosan ezt láttam magam körül” – vallotta be, de rögtön hozzátette, mindezek mellett számos élvezetet is talált az ázsiai országban, és örül, hogy eljutott oda.

Megtapasztalta például az India kapcsán oly sokat emlegetett etnikai és vallási sokszínűséget, a kultúrák keveredését, noha csak kevésben járt a szövetségi állam nagyfokú autonómiával bíró 28 állama közül.

Hindu háziszentély Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Hindu templom bejárata a majomistennel Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Elsőként a zömében hinduk által lakott Harijána államon haladt át. Aztán Pandzsáb állam következett, ami már szikh terület. Nagyjából ugyanannyian vannak, mint a hinduk, de a hindu szentélyektől teljesen eltérő szikh templomok dominálnak, és az emberek megjelenése, öltözködése is más.

A szikh férfiakat azonnal felismerni az utcán: turbánt, acélkarperecet, szakállt viselnek.

Ahogy belépett Dzsammu és Kasmír államba, ismét változott a kép, egyre több lett a muszlim. A vegyes népességű Dzsammuban még a hinduk dominálnak, míg Kasmír színtiszta muszlim terület. Ladak teljesen más világ, egyértelműen buddhista kultúra, sorolta a különbségeket.

„Volt, hogy nem éreztem magam biztonságban”
Nem volt olyan helyzet, amikor veszélyben lettem volna, ellenben olyan, hogy nem éreztem magam biztonságban, természetesen volt. Például Iránban, amikor kezdett eldurvulni a helyzet, miután az amerikaiak likvidálták Szulejmáni tábornokot”

– mondta Pengő Zoltán, amikor arról kérdeztük, tapasztalt-e fenyegetettséget.

Szulejmáni tábornokra emlékező molinó Irán fővárosában, Teheránban Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Iráni vasútállomás Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Muszlim nő kislányával Iránban Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Emlékeztetett, Iránban borult fel a tervezett programja, az iszlám országban a Kászim Szulejmáni tábornok elleni bagdadi amerikai drónos támadás utáni zavargások és a készpénzhiány (az iráni bankokból bankkártyával nem tudott pénzt felvenni) oda vezettek, hogy Teheránon túl nem folytathatta a gyaloglást.

Több ország érintésével tömegközlekedési eszközökkel, repülővel jutott el Delhibe, ott tért vissza a gyalogos zarándoklathoz. A gyalogút Dzsammuig tartott, ahol ismét módosítani kellett a tervet: a régióban dúló feszültségek miatt gépkocsival jutott el Kasmírba, majd repülővel Ladakba.

Kasmírban sem éreztem magam biztonságban. Nem tartottam attól, hogy el fognak rabolni a muszlim terroristák, de nem éreztem biztonságosnak a közeget.

Srinagárban, sőt Kasmír nagy részében minden sarkon áll egy indiai katona csőre töltött géppisztollyal. Több tízezer indiai katona állomásozik a térségben”  – mesélte az India és Pakisztán között állandó konfliktust okozó tartományról. A muszlimok által lakott régióban azután lett feszült a helyzet, hogy az új indiai kormány megszüntette Dzsammu és Kasmír állam széles körű autonómiáját.

Autók várnak sorukra a Himalája hágóin, Kasmírba menett Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh
 

Ellensúlyozásképp kellemes élmény is bőven akadt, számos olyan helyen megfordult, amely mély benyomást tett rá, mondta Pengő Zoltán.

Rengeteg sikerélményem volt, azt is mondhatom, hogy az egész út egy nagy sikerélmény. De útközben is bőven akadtak sikerek. Amikor kisebb célokat tűztem ki magam elé, ezek megvalósulását mind sikerként éltem meg, és tulajdonképpen azok is voltak”

– mondta az újságíró. Az utazás emberi vetülete is nagyon pozitív volt, tette hozzá. „Az emberek, akikkel találkoztam, kedvesen, segítőkészen viszonyultak hozzám. Emellett voltam olyan helyeken, amelyek mély benyomást tettek rám: a szikh Aranytemplom Amritszárban, Ladak vagy Van környéke Törökországban” – sorolta a kellemes emlékeket.

A szikhek Aranytemploma Amritszárban Fotó: Facebook/The Kőrösi Project - From Transylvania to Ladakh

Szelfi török férfiakkal Fotó: Facebook / The Kőrösi Project – From Transylvania to Ladakh

„Nem hiszem, hogy más ember lettem”

„Tudom, hogy ilyen utazások után szokás olyanokat mondani, mint: megtaláltam önmagamat. Én ilyesmivel nem tudok dicsekedni.

Nem hiszem, hogy más ember lettem volna attól, hogy több hónapon keresztül gyalogoltam 4000 kilométert. Valószínűleg szívósabb vagyok és egészségileg is jobban állok, mint amikor elindultam. De mély pszichés változásokat szerintem nem hozott létre bennem”

– válaszolta a út hozadékát firtató kérdésünkre. Úgy vélte, a gyalogútnak mindenképp önbizalomnövelő hatása volt, hiszen nem akárki gyalogol 4000 kilométert.

Mikor arról kérdeztük, nekivágna-e újra egy hasonlónak, Pengő Zoltán határozott nemmel válaszolt. „Szerintem soha többet nem fogok egy hasonló projektbe belevágni” – fogalmazott. Hozzátette, nem fanatikus gyalogló, nem program- vagy életvitelszerűen űzi a gyaloglást, esetében nincs mögötte ideológia.

„Nekem ez az út volt a régi vágyam, és kiéltem. A gyaloglásnak számomra semmilyen jelentősége, úgyhogy valószínűleg soha többet nem vállalkozom hasonló léptékű gyalogtúrára.”

Indulás előtt a nagyenyedi Bethlen-kollégiumban, a Kőrösi útját ábrázoló pannó előtt Fotó: Pap Melinda

Pengő Zoltán szeptember elsején indult el Nagyenyedről, hogy Kőrösi Csoma Sándor útvonalán, ettől helyenként eltérve gyalog jusson el az indiai Ladak tartományba. Naponta 30-35 kilométert gyalogolt,

és hetente egy pihenőnapot tartott. Már elindulásakor említette, hogy nem fog gyalog menni olyan vidékeken, ahol a biztonságát veszélyeztetné.

A Maszol hírportálon, illetve a Facebookon, a The Kőrösi projekt – From Transylvania to Ladakh blogon csaknem napi rendszerességgel közölt naplóbejegyzéseket útjáról magyar, román és angol nyelven. Elmondta: ezeket elég sokan követték, így minden bizonnyal valamelyest sikerült ráirányítania a figyelmet az erdélyi magyar tudós és utazó, Kőrösi Csoma Sándor nem mindennapi teljesítményére.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport