Fiatalokkal teli keretekkel rajtol a Liga 3: eltérő célokkal kezdik az idényt az erdélyi futballcsapatok

Fiatalokkal teli keretekkel rajtol a Liga 3: eltérő célokkal kezdik az idényt az erdélyi futballcsapatok

Fotó: Haáz Vince

Száz csapat vág neki hétvégén a harmadosztályos labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as szezonjának. Öten juthatnak fel a másod­osztályba, de az erdélyi alakulatok közül többen fiatal kerettel kezdik az idényt, ezért a csapatépítés lesz a fő céljuk a pontvadászat során.

Krónika

2022. augusztus 26., 20:012022. augusztus 26., 20:01

2022. augusztus 26., 20:032022. augusztus 26., 20:03

Kezdődik a harmadosztályos labdarúgó-bajnokság 2022–2023-as versenyidénye. Ahogy az elmúlt szezonban, úgy most is tíz, egyenként tízcsapatos csoportba sorolták a mezőnyt. Mindössze Szeben és Tulcea megyék hiányoznak a Liga 3 „térképéről”, ugyanakkor

Hunyad megye öt együttessel is képviselteti magát a harmadosztályban. Fehér, Arad, Kolozs, Brassó, Ilfov, Vâlcea és Temes megye egyaránt négy csapattal szerepelnek majd a harmadosztályban.

Utóbbi megyéből Buziásfürdő története során először szerepel ezen a szinten. A 8-as csoportban szerepel majd, több környékbeli alakulattal egyetemben, hiszen a csoportbeosztásokat szokás szerint földrajzi elhelyezkedés alapján állították össze.

Persze ez nem teljesen igaz az FK Csíkszereda fiókcsapatára, amely első Liga 3-as idényét a moldvai 1-es csoportban kezdi. „Az, hogy az első csoportba raktak, nagyon helyes. Azoknak, akik ezt szóvá tették, eszükbe juttatom, hogy Csíkszereda harmad­osztályú csapatai már többször szerepeltek a moldvai csoportban.

Idézet
Mivel ebben az úgymond erdélyi csoportban, ahonnan minket hiányolnak, több olyan klub is van, amely kötődik hozzánk és feljutási álmokat dédelget, talán jobb is, hogy a mi tartalékcsapatunk nem ott szerepel. Így elkerüljük majd az esetleges vádaskodásokat és kombinációkat

– mondta Szondy Zolták, az FK Csíkszereda elnöke. Kiemelte, azért indítottak harmadik ligás együttest, mert mivel a román szövetség U19-es bajnokság helyett U18-as pontvadászatra „váltott”, az UEFA Youth League-ben Romániát képviselő utánpótláscsapatuk játékosainak zöme játéklehetőség nélkül maradt volna. A szövetség ezt megértette, és a szabályzatában foglalt paragrafusok szerint nem könnyen, de talált megoldást arra, hogy az FK Csíkszereda tartalékcsapata direkt a harmad­osztályban vegyen részt, tehát ne kelljen egy szezont a megyei bajnokságban játszania. Aztán hogy minket az első csoportba sikerült beszuszakolniuk, azzal nekem semmi gondom nincs” – hangsúlyozta a klubelnök. Leszögezte: ez a harmadosztályú farmcsapat egy tartalékcsapat, amelynek nem az a célja, hogy megnyerje a bajnokságot.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Átalakult kerettel

A Liga 3-ban szereplő másik har­gitai együttes, a Székelyudvarhelyi FC az elmúlt szezonban rendkívül közel járt a feljutáshoz, keretük viszont teljesen átalakult a nyáron. Emlékezetes, hogy sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán vállalni tudják-e az indulást ezen a szinten. Gabriel Rădulescu, az SZFC nyáron kinevezett vezetőedzőjének tájékoztatása szerint nagyon sok fiatal játékos érkezett hozzájuk, akiknek egyelőre még sok tapasztalatot kell gyűjteniük.

Idézet
A célunk, hogy a következő hetekben még jobban összeszokjanak a fiúk, fordulóról fordulóra fejlődjenek. A felkészüléssel elégedett vagyok, jó mérkőzéseket játszottunk, támadásban és védekezésben is jól mutatott a csapat.

(...) Kiegyensúlyozott a csoportunk, ahol célunk bejutni a felsőházba, lesznek kemény ellenfelek, mint a hét végi házigazdánk, a CS Blejoi vagy a Brassói SR” – mondta. A Blejoi gárdájval szombaton 18 órakor mérkőznek meg az 5-ös csoportban, ott ahol a Kézidvásárhelyi KSE és a Sepsi OSK fiókcsapata is szerepel.

Újoncként a stabilitásért

A harmadosztályba idén feljutott Marosvásárhelyi SE megyei rangadón mutatkozik be a bajnokságban, a 9-es csoportban pénteken 18 órától a Szászrégeni Avântul vendégeként játszik. Sütő Szilárd, a marosvásárhelyi együttes edzője elmondta, ellenfelük nagy előnye, hogy régóta a Liga 3-ban szerepel, megvan már a tapasztalata ezen a szinten. „Nagy kihívás lesz számunkra, frissen feljutott csapatként egyértelmű, hogy stabil teljesítményt kell nyújtanunk ahhoz, hogy megfelelően képviseljük a várost.

Idézet
A klub több téren próbál fejleszteni, most már rendelkezünk fizioterapeutával, és van csapatorvosunk is. Ahhoz, hogy felvegyük a versenyt a mezőnnyel, nemcsak játékosokban kell fejlődni, hanem klubszinten is profibbá kell válnunk

– mutatott rá a szakember. Hozzátette: reális célt csak az átigazolási időszak lezárultakor fogalmazhatnak meg, ugyanakkor csoportjukat erősnek tartja.

Felsőházi célok

A Bihar megyei Szentmártonon játszó Félixfürdői Lotust edző Gheorghe Ghiț szerint a tízes csoport tűnik a legerősebbnek, olyan futballhagyományokkal rendelkező városokkal a mezőnyben, mint Nagyvárad, Szatmárnémeti, Zilah, Beszterce, de akár Déset is említhetnénk. „A költségvetések alapján a Zilah, a Szatmárnémeti és a Beszterce esélyes a feljutásra, de minket és a Bihar FC-t sem szabad alábecsülni” – mondta.

Kiemelte ugyanis, hogy a következő idényben is felsőházi rájátszást céloznak, mindemellett a Bihar megyei fiatal játékosok népszerűsítését is feladatuknak tekintik.

Keretükhöz több fiatal csalatkozott, de ezzel együtt a tavalyihoz hasonlónak érzi a játékerejüket. „Talán egy tapasztalt csatár jól jött volna, de elégedett vagyok azzal az eleggyel, amit a fiatal és a rutinos játékosok alkotnak a keretben” – mondta a szakember.

A szezont megyei rangadóval kezdik, pénteken 18 órakor hazai pályán fogadják a Bihar FC-t. A piros-kékeket edző Florin Fărcaș is osztja kollégája véleményét, amely szerint a 10-es csoporté a legerősebb mezőny, több rutinos, nagy költségvetéssel rendelkező csapattal. „Felkészültünk, de nem lesz egyszerű. A keret átalakult, és időre van szükség, amíg a fiatalok felnőnek a feladathoz. Nem dobhatjuk őket mélyvízbe a Beszterce, a Szatmárnémeti vagy a Zilah ellen” – magyarázta, hozzátéve, hogy egy rutinos középhátvéd és egy középpályás segítségére vált volna, de erre nincs lehetőség. Kiemelte: noha a feljutást jelentő helyeken szeretné látni együttesét, adott körülmények mellett annak elérését nem ígérheti meg. „Türelemre van szükség, amikor fiatal játékosokkal építkezel. Remélem, mindenki megérti ezt. Ezért is a tervünk, hogy szépen fejlődjünk, és minél több pontot gyűjtsünk” – szögezte le Fărcaș.

Százan öt helyre
A Liga 3-as pontvadászat versenykiírása nem változott. A körmérkőzéses alapszakasz során minden egyes csoportban tizennyolc fordulót rendeznek, majd a felsőházi rájátszásban kilenc, az alsóházban tíz forduló lesz. A playoff első két helyezettje osztályozón folytatják a feljutásért a harcot. Kétlépcsős küzdelem vár majd rájuk, hiszen a Liga 2-be csak öt alakulat jut majd fel. Ezzel párhuzamosan a csapatok a Román Kupában is érdekeltek lesznek, a torna második körének párosításait pedig szerda este sorsolták ki a sportági szövetségnél. Az augusztus 31-én, kieséses rendszerben rendezendő szakaszban többek között a Lotus a Bihar FC-vel, a Szatmárnémeti a Szilágysomlyóval, a Székelyudvarhelyi pedig a Brassó SR-rel találkozik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség