Csak ezért nem kell „Magyarországra költözni”: Romániában is képes hangzatos sikerekre az Aradi UTA

Csak ezért nem kell „Magyarországra költözni”: Romániában is képes hangzatos sikerekre az Aradi UTA

Nagy volt az ünneplés az aradi öltözőben az FCSB legyőzése után

Fotó: Facebook/ UTA Arad

Élvonalbeli visszatérése óta a leghangzatosabb sikert aratta vasárnap este az Aradi UTA labdarúgócsapata a bajnoki címre hajtó FCSB legyőzésével. A Maros-parti klub háza táján ugyanakkor továbbra sincs béke a klubvezetés és a vezérszurkolók között: a napokban a magyar bajnokságba „költözés” kósza ötlete borzolta a kedélyeket.

Páva Adorján

2023. március 06., 12:312023. március 06., 12:31

2023. március 06., 12:382023. március 06., 12:38

„Önbizalom szempontjából ez a siker bármilyen más győzelemnél fontosabb. Bebizonyítottuk, hogy tudunk jól és hatékonyan futballozni” – nyilatkozta Bálint László György, az Aradi UTA vezetőedzője, miután tanítványai vasárnap este 3-1-re legyőzték a vendég FCSB-t a Szuperliga alapszakaszának utolsó előtti, 29. fordulójában.

Merthogy a diadal több szempontból is kiemelkedő.

Egyrészt a román labdarúgó-élvonal egyik, bajnoki címre esélyes gárdája ellen született – amely hétmeccses idegenbeli nyerő sorozatot tudott maga mögött –, mégpedig teljesen megérdemelten. Ugyanis bár Tamm öngóljára (14. perc, 1-0) Coman hamar választ adott (18., 1-1), a bukarestiek további helyzetei kimaradtak, miközben a második felidőben egyértelműen felülkerekedő házigazdáktól Postolachi (64., 2-1) és Ubbink (77., 3-1) sem hibázott.

Szintén növeli a győzelem értékét, hogy az élvonalban sorozatban harmadik szezonját töltő UTA nem számíthatott négy hátvédjére, ráadásul játék közben Benga csapatkapitány is megsérült, de a védelem improvizáltan is jól teljesített, és ezúttal a támadó részleg is.

Ugyanakkor talán a legfontosabb hozadék, hogy az aradiak a három ponttal hosszú idő után elhagyták az egyenes kiesést jelentő helyeket:

27 ponttal a 14. helyen állnak, a Mioveni (21 pont) és az FC Argeș (26) előtt, illetve a Hermannstadt (29), a Botoșani (31) és a Chindia (31) mögött.

Az Argeș ugyanakkor még visszaelőzhet ebben a körben, hiszen hétfőn 18 órától a Voluntari vendégeként játszik. Eközben a táblázat elején a Kolozsvári CFR szintén hétfőn használhatja ki riválisai botlását – az FCSB mellett a Farul és a Rapid is kikapott, így jelenleg Farul (61), CFR (59), FCSB (54), Rapid (52) a sorrend –, ám a papírforma szerint a címvédő fellegváriak sem számíthatnak könnyű összecsapásra, ugyanis a felsőházi rájátszást érő hatodik hely megtartásáért harcoló Sepsi OSK vendégei lesznek 20.30-tól.

Mint ismeretes, az alapszakaszbeli küzdelmek után az első hat csapat a felsőházi, a többi pedig az alsóházi rájátszásban folytatja, mégpedig megfelezett pontszámmal, amely még izgalmasabbá teszi a küzdelmet. Ez az üldözők, így az UTA előnyére is válik –

a klub körüli békétlenkedés azonban nem ezt a célt szolgálja.

A csapat vezérszurkolói – az átlagos drukkerek jelentős hányada által is támogatva – hosszú hónapok óta konfliktusban állnak a piros-fehér klub első emberével, Mészár Sándorral, mert utóbbi nem volt hajlandó együttműködni, illetve átadni helyét egy befektetői csoportnak, melyet az ultrák is támogatnak.

A folyamatos üzengetések, felszólítások, vádaskodások újabb fejezete nyílt múlt hét végén, miután a médianyilvánosságtól általában tartózkodó Mészár a Kolozsvári CFR otthonában csütörtökön 2-1-re elvesztett, rengeteg megdöbbentő bírói tévedéssel tarkított bajnoki meccs után egy nappal azt nyilatkozta: felháborító, ami történt a kincses városban, de korábbi mérkőzéseken is. Hozzátette: nagyon szomorú, hogy ha tudatosan kerülöd a botrányt, korrekt és sportszerű akarsz lenni nyilatkozatok szintjén, akkor sajnos a kiesés ellen kell küzdened.

Idézet
Nehéz távol Bukaresttől. Nincsenek fegyvereink ilyen esetekben, nagyon kár ezért a csodálatos közönségért, amelyik szenved. Többtucatnyi üzenetet kapok minden meccs közben és után, hogy iratkozzunk be Magyarország bajnokságába, mert így nem mehet tovább.

Azt kérik, hogy szüntessük meg itteni tagságunkat, és járjunk el mi is úgy, mint ahogyan a hokicsapatok teszik – jelentette ki Mészár Sándor. – Természetesen ezek mesék, az UTA mégiscsak Románia volt bajnoka, de nagy felelősséggel tartozunk ennek a csodálatos közönségnek, amelyik valamennyi meccs után szenved. Nincs mit mondanunk, nincsenek fegyvereink, csupán annyit tehetünk, hogy írunk egy beadványt, amelyet senki nem olvas el, kiadunk egy sajtónyilatkozatot, és annyival maradunk” – fakadt ki még az FCSB elleni találkozó előtt az aradi klubvezető.

A magyar bajnokságba „áhítozás” gondolata megdöbbentette az aradi sportközvéleményt, az üzletemberrel szembenálló ultrák pedig azonnal lecsaptak a könnyen kényessé váló témára. Egyesületük, a Suporter Club UTA (SCU) szombati közleményében vehemensen elutasította Mészár „súlyos” kijelentését, miszerint a drukkerek országot váltanának: szerintük a klubvezető csak ködösíteni próbál, hogy elterelje a figyelmet az általa hozott rossz döntésekről, melyek a kiesés szélére vezették a csapatot.

„Amíg az SCU Neuman Ferenc báró örökségének »őrzője«, ez nem történhet meg. Bizton állíthatjuk, a szurkolók nem kértek ilyesmit Mészár Sándortól. Finoman szólva gyanús, hogy utóbbi most a szurkolók jelzésére hivatkozik, miközben a stadionba kilátogatók túlnyomó többsége, és nem csak, tíz hónapja arra kéri, hogy távozzon, de nem hallja meg” – olvasható a vezérszurkolók reakciójában.

Amelyben arra is kitérnek, a nyilatkozat kontextusa is szerencsétlen, hiszen „a labdarúgást helyenként rasszista és/vagy xenofób konfliktusok árnyékolják be, már csak ezért sem volt szükség efféle nyilatkozatokra”.

Idézet
Főleg annak ismeretében, hogy Aradon, etnikai hovatartozástól függetlenül, soha nem volt probléma a szurkolók között, viszont az ilyen nyilatkozatokkal nő a hasonló nézeteltérések kockázata”

– írják a közleményben. Zárásként emlékeztetnek: az UTA Románia hatszoros bajnoka és kétszeres kupagyőztese, és „örökké” a romániai labdarúgásban fog tevékenykedni.

korábban írtuk

Fenyegetőzik és követeli a Sepsi elleni meccs újrajátszását az FCU Craiova tulajdonosa
Fenyegetőzik és követeli a Sepsi elleni meccs újrajátszását az FCU Craiova tulajdonosa

Kedden várható új döntés a Sepsi OSK–FCU Craiova felfüggesztett mérkőzés ügyében, a Román Labdarúgó-szövetség fellebbviteli bizottsága ekkor tartja az újabb tárgyalását. Adrian Mititelu szerint hatalmas botrány lesz, ha nem játsszák újra a meccset.

Egyébként egy szurkolói Facebook-oldalon szavazást is indítottak a témában: a több mint 430 résztvevő 90 százaléka a román bajnokságra, 10 százalék pedig a magyar bajnoki átiratkozásra voksolt. Utóbbi természetesen gyakorlatilag elképzelhetetlen, hiszen számtalan romániai és nemzetközi előírás akadályozza, illetve ellehetetleníti. Arról nem is beszélve, hogy legkevesebb kettőn áll a vásár: azért a Magyar Labdarúgó-szövetségnek is bele kellene egyeznie. Mészár Sándor kifakadása minden bizonnyal csupán azt a célt szolgálta, hogy „jobban figyeljenek, vigyázzanak” Bukarestben a rossz bíráskodás miatt sok pontot elhullajtó UTA-ra, azonban – amint az várható volt – otthon sem aratott vele osztatlan sikert.

korábban írtuk

Románok is éltetik a magyar báró csapatát
Románok is éltetik a magyar báró csapatát

Románia negyedik, Erdély második legeredményesebb labdarúgó-csapatának újjáélesztése, az élvonalba való visszajuttatása fűződik a nevéhez, emellett utánpótlásközpontot működtet, nemzetközi szupermaratont szervez. Mészár Sándor a Nézőpont legújabb vendége.

korábban írtuk

Aradon vigyáznak a magyar vonalra – Beszélgetés az UTA futballcsapatát újraélesztő Mészár Sándorral
Aradon vigyáznak a magyar vonalra – Beszélgetés az UTA futballcsapatát újraélesztő Mészár Sándorral

Idén kellett volna megünnepelnie megalakulása 75. évfordulóját az egyik legismertebb erdélyi futballklubnak, az UTA-nak. A világjárvány miatt a tervezett nagyszabású ünnepségek elmaradtak, de 2020 az élvonalba jutással és egy új stadion átadásával így is emlékezetes marad Aradon.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 10., péntek

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány

Olimpiai kvótát szerzett a sepsiszentgyörgyi Incze Kriszta a párizsi ötkarikás játékokra a birkózók utolsó olimpiai kvalifikációs viadalán, Isztambulban.

Kiverekedte magát a párizsi olimpiára a székely birkózólány
2024. május 09., csütörtök

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás

A Gyergyói Hoki Klub azzal a céllal jelentett be fontos személyi változásokat, hogy 2026-ra készen álljon az osztrák ligához (ICEHL) való csatlakozáshoz.

Nem kisebb cél lebeg a Gyergyói Hoki Klub előtt, mint az osztrák ligához való csatlakozás
2024. május 09., csütörtök

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában

A spanyol bajnok Real Madrid a csereként beállt Joselu duplájával hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a vendég Bayern Münchent a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntős párharcának szerdai visszavágóján, így 4-3-as összesítéssel bejutott a fináléba.

Fordított a Real, spanyol-német döntőt rendeznek a Bajnokok Ligájában
2024. május 06., hétfő

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Miami Nagydíjat, ezzel pályafutása 110. futamán az első győzelmét aratta.

Meglepetés a Forma-1-ben: eddig nyeretlen pilóta győzött Miamiban
2024. május 05., vasárnap

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert

Galló Vilmos, a feljutást kiharcoló magyar jégkorong-válogatott csatára szerint „le a kalappal” Don MacAdam szövetségi kapitány előtt, amiért kiválóan kezelte azt a helyzetet, amelyen a csapat és ő maga is átesett az elmúlt napokban.

 

Galló a feljutás után: le a kalappal a mester előtt – Sofron: csodálatos átélni a történelmi sikert
2024. május 04., szombat

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe

A magyar jégkorong-válogatott végletekig izgalmas mérkőzésen, 2 perc 51 másodperccel a vége előtt ütött Papp Kristóf góllal 2-1-re legyőzte a szlovén együttest a bolzanói divízió I/A-világbajnokság szombati zárásán.

Legyőzte a szlovénokat, feljutott a magyar hokiválogatott az elitkörbe
2024. május 04., szombat

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben

Az elmúlt idényben bronzérmes Győri Audi ETO bejutott a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjébe.

Kikapott, de ettől még a legjobb négy közé jutott a Győr a női kézilabda BL-ben
2024. május 04., szombat

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok

A 17 erdélyi magyarral felálló romániai jégkorong-válogatott 4–2-re verte a japán csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság utolsó játéknapján, szombaton, és életben tartotta feljutási esélyeit.

Hoki vb: Japánt is legyőzte a székely légióval felálló román válogatott, még fel is juthatnak – Győzelmi kényszerben a magyarok
2024. május 04., szombat

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen

Magyarellenes rigmusoktól volt hangos a konstancai futballaréna a házigazda Farul és a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK péntek esti, a román labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának 8. fordulójában játszott összecsapásán.

Gyalázták a magyarokat Hagi csapatának szurkolói a Sepsi OSK elleni meccsen
2024. május 03., péntek

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja

Románia jégkorong-válogatottja az 56. percben ütött emberhátrányos góllal 3-2-re verte pénteken a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik, utolsó előtti fordulójában.

Győzött és kiharcolta bennmaradását Románia székelyekre épülő hokiválogatottja