Betekintés az e-sportok világába: Romániában is százak űzik, tízezrek nézik az online játékokat

Betekintés az e-sportok világába: Romániában is százak űzik, tízezrek nézik az online játékokat

Az e-sportolók nemzetközi szinten is megmérettetik magukat

Fotó: Facebook/IESF - International Esports Federation

Egy friss javaslat értelmében Romániában is törvénnyel ismernék el az e-sportok létezését, szabályoznák az e-sportolók tevékenységét. Egy szatmári profi csapatot felkeresve igyekeztünk betekintést nyerni az e-sportok világába, utánajárni a tervezet elfogadása esetén várható következményeknek.

Tóth Gödri Iringó

2022. augusztus 06., 08:522022. augusztus 06., 08:52

Az elektronikus sport (e-sport) romániai elismerése már többször is napirendre került a politikusok körében. Februárban Florin Cîţu nyújtott be tervezetet a témában, amelyet később visszavont azzal, hogy még kiegészítik, nemrég pedig Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök fejezte ki támogatását az ügy kapcsán.

Merthogy a sokak által csak „számítógépes játéknak” titulált e-sportok művelői a világ bizonyos országaiban havonta akár több tízezer dollárt keresnek,

edzők, menedzserek, dietetikus és egyéb szakemberek egyengetik a karrierjüket, hiszen, akárcsak az egyéb sportokban, a versenyek tétjei százezer dolláros nagyságrendűek, a meccseket, játékokat pedig milliók követik nézőként. Romániai e-sportolókat felkeresve igyekeztünk utánajárni, hogy miről is szól ez a szakma, és mit jelent művelői számára a hivatalos elfogadás.

A OneTapGaming, melyet Sebastian Bura alapított a testvérével együtt, egy szatmárnémeti hub, azaz egy tér a videójátékok rajongóinak, egy hely, ahol nagy teljesítményű gépekkel gyakorolhatnak, de egyúttal egy e-sport csapat is, mely rangos versenyeken képviselteti magát, képviseli Romániát.

A csapat e-sportokra, pontosabban CS:GO-ra specializálódott menedzsere a magyar Naszódi Roland. Sebastian Burát és Naszódi Rolandot – mondhatni stílszerűen – online faggattuk az e-sport helyzetéről Romániában.

Játékból hivatás

A szatmári csapat tagjai leszögezték, hogy bár e-sportról és e-sportolókról beszélgetünk, jelenleg ezek nem elfogadottak Romániában, tehát hivatalosan nem lehet valakit e-sportolóként alkalmazni, és neki így fizetést adni.

A OneTapGaming projekt alapítói nem „hivatásos”, profi e-sportolóként csöppentek ebbe a világba, az útjuk egy játékterem, -tér megnyitásával kezdődött, ahol 15 gép várta a profi vagy amatőr játékosokat, gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

„Útközben” jött az ötlet, hogy indítsanak egy csapatot, a Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) játék kategóriájában, amely az egyik legkedveltebb játék világszinten. A szatmári fiatalok CS:GO csapata jelenleg az első Romániában, illetve elérték azt is, hogy az ország képviselői legyenek versenyeken (IESF World Championship), Izraelből a második díjat hozták haza Románia nem hivatalos „válogatottjaként”, idén pedig Balin próbálják ki magukat a nemzetközi mezőnyben.

A Balin tartandó tíznapos megmérettetésen a világ legjobbjaival találkoznak majd 164 országból, a verseny fődíja pedig 100 000 euró lesz az általuk választott kategóriában, azonban a rendezvényen minden játék, a FIFA, a dance és társainak képviselői is találkoznak majd.

A csapatnak öt profi játékosa van, akik minden idejüket a játéknak, a versenyzésnek szentelik, van edzőjük, napi 6-8 órát gyakorolnak.

A játékosok – mivel a rendszer nem teszi lehetővé – a versenyzésért nem kapnak fizetést, ám mivel a OnTapGaming több mindennel is foglalkozik, igyekeztek lehetőséget teremteni, hogy más tevékenységek címszava alatt megfizessék a munkájukat.

A csapat próbál szponzorokat is szerezni, hiszen mind a felszerelésük, mind a kiszállásaik nagyon költségesek, de egyelőre Romániában kevés cég, illetve magánszemély nyitott az e-sportok támogatására, bár egy-egy nagyobb cég – mint a Lenovo, a Samsung vagy az Unibet – költ erre is.

Galéria

Fotó: Facebook/IESF - International Esports Federation

Azt is megtudtuk, hogy bár alapvetően minden játékosnak van otthon számítógépe, amelyen amatőrként vagy profiként e-sportokat űzhet, de az esetek többségében egy otthoni gép nem eléggé nagy teljesítményű a versenyzéshez, az edzéshez, ezért járnak sokan olyan hubokba, mint a szatmári csapaté is, illetve ilyen helyeken szerveznek versenyeket is, mivel ott minden a lehető legjobb minőségű.

A OneTapGaming csapata edzőtáborokba is szokott járni, ilyenkor, akárcsak a „rendes” sportolók, két hétig csak a felkészülésre koncentrálnak.

Tény, hogy az e-sportolók sok időt töltenek a számítógép előtt, de mivel ők többtízezres eurós díjazású versenyeken vesznek részt, azaz tétje van annak, amit csinálnak, figyelnek az egészségükre: általában komolyan összeállított étrendet követnek, sportolnak, pszichológushoz járnak, igyekeznek testileg és szellemileg is formában lenni. Az e-sportolók többsége huszonéves, ugyanis a játék olyan reflexeket, gyors reagálást igényel, mely képességek idővel tompulhatnak, lassulhatnak.

A játék tétre megy

Sebastian Bura becslései szerint Romániában mintegy 800-1000 profi e-sportoló van, a nézők száma pedig több tízezer, a hazai versenyeket eddigi tapasztalataik alapján közel 15 000 ezren szokták online, élőben követni.

A romániai törvénytervezet kapcsán elmondták, hogy Nyugat-Európában vannak nagyon jó példák – kiemelték Dániát és Svédországot –, Keleten pedig Kínában, ahol e-sportoló-iskolák is vannak, tehát a hivatalos elismerés szép eredményeket hozhat.

Bizonyos országokban az állam is szervez versenyeket, az e-sportolókat támogatják a játékhoz szükséges perifériákkal (egér, billentyűzet, stb.), illetve a hivatalos elismerés sokat segít abban is, hogy az e-sporttal foglalkozó fiatalokat pozitívabban ítélje meg a társadalom.

Nyugaton egy e-sportoló megkereshet havi 3000-4000 eurót is, kimagasló versenyeredményekkel többet is, míg nálunk egy-egy verseny után 300-400 eurót kapnak a játékosok

– tette hozzá az alapító. Tapasztalataik alapján az emberek, főleg a fiatalok nálunk is nagyon érdeklődőek, kíváncsiak, hogy miről is szól az e-sport. A szatmári OnTapGaming hubja, terme az egyik legprofibb az egész országban, felszereltségét tekintve a dobogósok közé tartozik.

A jelenlegi profi csapatuk mellett egy ideig női csapatuk is volt, ugyanis mindkét nem képviselteti magát ezen a területen, szerveznek külön női versenyeket is. A világ legjobb CS:GO játékosa például egy román hölgy, Ana Dumbrăveanu.

A OnTapGaming csapata eredményt eredményre halmoz, tavalyelőtt világszinten a másodikok lettek CS:GO-ban,

most Balira készülnek, de remélik, hogy egyszer csak végre az ország hivatalos, állam által elismert és támogatott válogatottjaként képviselhetik Romániát. Sebastian Bura szerint az e-sportot, a játékot nem kell túlmitizálni, ahogy a filmek nyomán szokták: ez nem egy különös életmód vagy életstílus, hanem tulajdonképpen ugyanolyan szakma, mint bármelyik másik. Az e-sportolók hivatásos versenyzők, mint ahogyan ez sok más területen lehetséges.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 21., vasárnap

Karrierje első futamgyőzelmét aratta a Forma-1-es Magyar Nagydíj idei futamát megnyerő pilóta

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíjat vasárnap a Hungaroringen, ezzel pályafutása első sikerét aratta az elitkategóriában.

Karrierje első futamgyőzelmét aratta a Forma-1-es Magyar Nagydíj idei futamát megnyerő pilóta
2024. július 21., vasárnap

A görög élvonalba igazolt Ádám Martin: „az Európa-bajnokságon hihetetlen tapasztalatokat gyűjtöttem”

Ádám Martin a görög élvonalban szereplő Aszterasz Tripolisz labdarúgócsapatában folytatja pályafutását.

A görög élvonalba igazolt Ádám Martin: „az Európa-bajnokságon hihetetlen tapasztalatokat gyűjtöttem”
2024. július 20., szombat

Forma-1: a McLarenekről szólt az időmérő a Hungaroringen

Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését a Hungaroringen, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az élről.

Forma-1: a McLarenekről szólt az időmérő a Hungaroringen
2024. július 19., péntek

Tetemes összeg jár a másodosztályú Vajdahunyadi Corvinulnak, miután kiütötte a Paksot

Miután a Vajdahunyadi Corvinul a Paks FC ellen összesítésben 4-2-es eredménnyel kvalifikálta magát az Európa Liga előselejtezőjének második fordulójába, 550 000 eurós csekket kapott az UEFA-tól.

Tetemes összeg jár a másodosztályú Vajdahunyadi Corvinulnak, miután kiütötte a Paksot
2024. július 19., péntek

Nem jött össze a bravúr a Paksnak a vajdahunyadiak ellen, de valamennyit köszörült a csorbán

A Magyar Kupa-győztes Paksi FC 2-0-ra nyert a Vajdahunyadi Corvinul vendégeként a labdarúgó Európa-liga selejtező első fordulójának csütörtöki visszavágóján, de 4-2-es összesítéssel búcsúzott a sorozattól és a Konferencia-ligában folytatja szereplését.

Nem jött össze a bravúr a Paksnak a vajdahunyadiak ellen, de valamennyit köszörült a csorbán
2024. július 16., kedd

Tökéletesnek tartja idei szezonját Kovács István nagykárolyi játékvezető

Tökéletesnek nevezte Kovács István nagykárolyi futballbíró a 2023–2024-es szezonját, amelynek során a valaha legtöbb Bajnokok Ligája-mérkőzésen, második európai döntőjén, az Európa Ligában és az Európa-bajnokság két mérkőzésén is bíráskodhatott.

Tökéletesnek tartja idei szezonját Kovács István nagykárolyi játékvezető
2024. július 15., hétfő

Kitört a botrány a román olimpikonok székely divattervező alkotta formaruhái körül

Máris botrány övezi a az idei ötkarikás játékokon résztvevő román sportolók hivatalos öltözékét, amelyet hétfőn bocsátott közszemlére a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR).

Kitört a botrány a román olimpikonok székely divattervező alkotta formaruhái körül
2024. július 15., hétfő

Anglia megint válaszolt, de most nem az övék volt az utolsó szó: Spanyolország az Európa-bajnok

A spanyol labdarúgó-válogatott immár egyedüli csúcstartóként negyedszer lett Európa-bajnok, miután vasárnap 2-1-re legyőzte a sorozatban második döntőjét elveszítő angol csapatot.

Anglia megint válaszolt, de most nem az övék volt az utolsó szó: Spanyolország az Európa-bajnok
2024. július 14., vasárnap

Bearanyozta az Európa-bajnokságot a magyar öttusa vegyes váltó

A kombinált számban az utolsó helyről indulva, nagyszerű versenyzéssel aranyérmet nyert az Erdős Rita, Koleszár Mihály páros vegyes váltóban a budapesti öttusa-Európa-bajnokság zárónapján.

Bearanyozta az Európa-bajnokságot a magyar öttusa vegyes váltó
2024. július 14., vasárnap

Spanyolország negyedszer vagy Anglia először? A döntővel véget ér a németországi foci-Eb

A spanyol labdarúgó-válogatott rekordot jelentő negyedik alkalommal hódítja el az Európa-bajnoki trófeát, ha vasárnap este legyőzi a berlini döntőben a legutóbbi kontinenstornán ezüstérmes és története első diadalára készülő Angliát.

Spanyolország negyedszer vagy Anglia először? A döntővel véget ér a németországi foci-Eb