Betekintés az e-sportok világába: Romániában is százak űzik, tízezrek nézik az online játékokat

Betekintés az e-sportok világába: Romániában is százak űzik, tízezrek nézik az online játékokat

Az e-sportolók nemzetközi szinten is megmérettetik magukat

Fotó: Facebook/IESF - International Esports Federation

Egy friss javaslat értelmében Romániában is törvénnyel ismernék el az e-sportok létezését, szabályoznák az e-sportolók tevékenységét. Egy szatmári profi csapatot felkeresve igyekeztünk betekintést nyerni az e-sportok világába, utánajárni a tervezet elfogadása esetén várható következményeknek.

Tóth Gödri Iringó

2022. augusztus 06., 08:522022. augusztus 06., 08:52

Az elektronikus sport (e-sport) romániai elismerése már többször is napirendre került a politikusok körében. Februárban Florin Cîţu nyújtott be tervezetet a témában, amelyet később visszavont azzal, hogy még kiegészítik, nemrég pedig Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök fejezte ki támogatását az ügy kapcsán.

Merthogy a sokak által csak „számítógépes játéknak” titulált e-sportok művelői a világ bizonyos országaiban havonta akár több tízezer dollárt keresnek,

edzők, menedzserek, dietetikus és egyéb szakemberek egyengetik a karrierjüket, hiszen, akárcsak az egyéb sportokban, a versenyek tétjei százezer dolláros nagyságrendűek, a meccseket, játékokat pedig milliók követik nézőként. Romániai e-sportolókat felkeresve igyekeztünk utánajárni, hogy miről is szól ez a szakma, és mit jelent művelői számára a hivatalos elfogadás.

A OneTapGaming, melyet Sebastian Bura alapított a testvérével együtt, egy szatmárnémeti hub, azaz egy tér a videójátékok rajongóinak, egy hely, ahol nagy teljesítményű gépekkel gyakorolhatnak, de egyúttal egy e-sport csapat is, mely rangos versenyeken képviselteti magát, képviseli Romániát.

A csapat e-sportokra, pontosabban CS:GO-ra specializálódott menedzsere a magyar Naszódi Roland. Sebastian Burát és Naszódi Rolandot – mondhatni stílszerűen – online faggattuk az e-sport helyzetéről Romániában.

Játékból hivatás

A szatmári csapat tagjai leszögezték, hogy bár e-sportról és e-sportolókról beszélgetünk, jelenleg ezek nem elfogadottak Romániában, tehát hivatalosan nem lehet valakit e-sportolóként alkalmazni, és neki így fizetést adni.

A OneTapGaming projekt alapítói nem „hivatásos”, profi e-sportolóként csöppentek ebbe a világba, az útjuk egy játékterem, -tér megnyitásával kezdődött, ahol 15 gép várta a profi vagy amatőr játékosokat, gyerekeket, felnőtteket egyaránt.

„Útközben” jött az ötlet, hogy indítsanak egy csapatot, a Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) játék kategóriájában, amely az egyik legkedveltebb játék világszinten. A szatmári fiatalok CS:GO csapata jelenleg az első Romániában, illetve elérték azt is, hogy az ország képviselői legyenek versenyeken (IESF World Championship), Izraelből a második díjat hozták haza Románia nem hivatalos „válogatottjaként”, idén pedig Balin próbálják ki magukat a nemzetközi mezőnyben.

A Balin tartandó tíznapos megmérettetésen a világ legjobbjaival találkoznak majd 164 országból, a verseny fődíja pedig 100 000 euró lesz az általuk választott kategóriában, azonban a rendezvényen minden játék, a FIFA, a dance és társainak képviselői is találkoznak majd.

A csapatnak öt profi játékosa van, akik minden idejüket a játéknak, a versenyzésnek szentelik, van edzőjük, napi 6-8 órát gyakorolnak.

A játékosok – mivel a rendszer nem teszi lehetővé – a versenyzésért nem kapnak fizetést, ám mivel a OnTapGaming több mindennel is foglalkozik, igyekeztek lehetőséget teremteni, hogy más tevékenységek címszava alatt megfizessék a munkájukat.

A csapat próbál szponzorokat is szerezni, hiszen mind a felszerelésük, mind a kiszállásaik nagyon költségesek, de egyelőre Romániában kevés cég, illetve magánszemély nyitott az e-sportok támogatására, bár egy-egy nagyobb cég – mint a Lenovo, a Samsung vagy az Unibet – költ erre is.

Galéria

Fotó: Facebook/IESF - International Esports Federation

Azt is megtudtuk, hogy bár alapvetően minden játékosnak van otthon számítógépe, amelyen amatőrként vagy profiként e-sportokat űzhet, de az esetek többségében egy otthoni gép nem eléggé nagy teljesítményű a versenyzéshez, az edzéshez, ezért járnak sokan olyan hubokba, mint a szatmári csapaté is, illetve ilyen helyeken szerveznek versenyeket is, mivel ott minden a lehető legjobb minőségű.

A OneTapGaming csapata edzőtáborokba is szokott járni, ilyenkor, akárcsak a „rendes” sportolók, két hétig csak a felkészülésre koncentrálnak.

Tény, hogy az e-sportolók sok időt töltenek a számítógép előtt, de mivel ők többtízezres eurós díjazású versenyeken vesznek részt, azaz tétje van annak, amit csinálnak, figyelnek az egészségükre: általában komolyan összeállított étrendet követnek, sportolnak, pszichológushoz járnak, igyekeznek testileg és szellemileg is formában lenni. Az e-sportolók többsége huszonéves, ugyanis a játék olyan reflexeket, gyors reagálást igényel, mely képességek idővel tompulhatnak, lassulhatnak.

A játék tétre megy

Sebastian Bura becslései szerint Romániában mintegy 800-1000 profi e-sportoló van, a nézők száma pedig több tízezer, a hazai versenyeket eddigi tapasztalataik alapján közel 15 000 ezren szokták online, élőben követni.

A romániai törvénytervezet kapcsán elmondták, hogy Nyugat-Európában vannak nagyon jó példák – kiemelték Dániát és Svédországot –, Keleten pedig Kínában, ahol e-sportoló-iskolák is vannak, tehát a hivatalos elismerés szép eredményeket hozhat.

Bizonyos országokban az állam is szervez versenyeket, az e-sportolókat támogatják a játékhoz szükséges perifériákkal (egér, billentyűzet, stb.), illetve a hivatalos elismerés sokat segít abban is, hogy az e-sporttal foglalkozó fiatalokat pozitívabban ítélje meg a társadalom.

Nyugaton egy e-sportoló megkereshet havi 3000-4000 eurót is, kimagasló versenyeredményekkel többet is, míg nálunk egy-egy verseny után 300-400 eurót kapnak a játékosok

– tette hozzá az alapító. Tapasztalataik alapján az emberek, főleg a fiatalok nálunk is nagyon érdeklődőek, kíváncsiak, hogy miről is szól az e-sport. A szatmári OnTapGaming hubja, terme az egyik legprofibb az egész országban, felszereltségét tekintve a dobogósok közé tartozik.

A jelenlegi profi csapatuk mellett egy ideig női csapatuk is volt, ugyanis mindkét nem képviselteti magát ezen a területen, szerveznek külön női versenyeket is. A világ legjobb CS:GO játékosa például egy román hölgy, Ana Dumbrăveanu.

A OnTapGaming csapata eredményt eredményre halmoz, tavalyelőtt világszinten a másodikok lettek CS:GO-ban,

most Balira készülnek, de remélik, hogy egyszer csak végre az ország hivatalos, állam által elismert és támogatott válogatottjaként képviselhetik Romániát. Sebastian Bura szerint az e-sportot, a játékot nem kell túlmitizálni, ahogy a filmek nyomán szokták: ez nem egy különös életmód vagy életstílus, hanem tulajdonképpen ugyanolyan szakma, mint bármelyik másik. Az e-sportolók hivatásos versenyzők, mint ahogyan ez sok más területen lehetséges.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség