Alkalmazhatatlan a légiósrendelet? Háborog a futballvilág, Novák Eduárd kitart terve mellett

Alkalmazhatatlan a légiósrendelet? Háborog a futballvilág, Novák Eduárd kitart terve mellett

Novák Eduárd a jelek szerint nem folytatott széleskörű egyeztetést a labdarúgás képviselőivel

Fotó: Facebook/Eduard Novak

Alkalmazhatatlannak tartja a Novák Károly Eduárd sportminiszter által kiadott rendeletet a Román Labdarúgó-szövetség. A szervezet halasztást kért, ugyanakkor a klubok közül a Kolozsvári CFR már jelezte, hogy szükség esetén bírósághoz fordul. A tárcavezető elismerte, hogy talán túl rövid az idő a „légiósszabály” bevezetésére, ugyanakkor kitart amellett, hogy negyven százalékban hazai játékosok szerepeljenek az országos megmérettetéseken.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2022. július 10., 18:542022. július 10., 18:54

Jelen helyzetben alkalmazhatatlan a sportminisztérium csütörtökön kiadott, a Hivatalos Közlönyben pénteken megjelent rendelete a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) szerint. A futballszervezet közleményben halasztást kért a Novák Károly Eduárd által elvárt intézkedés bevezetésére.

Ismeretes, hogy a rendelet értelmében a csapatsportok képviselőinek már a 2022–2023-as szezontól kezdődően legalább 40 százalékban hazai játékosokat kell pályára küldeniük a hivatalos országos megmérettetéseken.

Az FRF szerint ez nem csak a kiszámíthatóság elvét sérti, de ellehetetleníti a klubok stratégiáját is, hiszen azok már nagyjából kialakították játékoskereteiket.

Az egyesületek szerződéseket kötöttek különböző állampolgárságú játékosokkal, nem részesíthetik azokat eltérő bánásmódban, mert az jogi vitákat gerjesztene, a kártérítés kifizetése pedig az alakulatokat sújtaná.

korábban írtuk

Egyesek üdvözlik, mások kifogásolják a sportminiszter légiósszabályát
Egyesek üdvözlik, mások kifogásolják a sportminiszter légiósszabályát

Hazaiak előnyben: a sportminisztérium csütörtöki rendelete alapján a következő szezontól a csapatsportok képviselőinek legkevesebb negyven százalékban romániai játékosokat kell pályára küldeniük az országos megmérettetéseken. 

Amikor Novák Eduárd sportminiszter csütörtökön bejelentette a nagy port kavart intézkedést, azt mondta, hogy előzetesen egyeztetett a sportszövetségekkel. Az FRF hétvégi közleménye alapján Răzvan Burleanu, a szervezet elnöke mindössze annyit közölt a tárcavezető kérésére, hogy a Liga 1-ben szereplő játékosok 35 százaléka légiós. A rendelet szövegének pontosítását kérik, mert az alapján nem egyértelmű, hogy a 40 százalékos küszöb egészen pontosan mire is vonatkozik. Értelmezhető a teljes játékoskeretre, vagy a mérkőzésekre nevezett keretekre, avagy ahogyan lapunk is értelmezte, a meccsek teljes időtartama alatt pályán lévő játékosok számára. Az FRF azt is írta, hogy a kritériumokat alaposan át kellene vizsgálni, hogy azok összhangban legyenek az európai uniós szabályozásokkal. Ehhez viszont idő kell, mint ahogyan a gyakorlatba ültetéshez is, hiszen

kivitelezhetetlen, hogy a klubok ehhez már most alkalmazkodni tudjanak olyan körülmények mellett, hogy a hétvégi Szuperkupa-mérkőzéssel gyakorlatilag már elkezdődött az új idény Romániában. A Liga 1, azaz idéntől a Szuperliga első fordulóját a következő hétvégén rendezik.

„Habár a Román Labdarúgó-szövetség üdvözli Novák Eduárd miniszter törekvéseit a romániai sport és a válogatottak fejlesztésére vonatkozóan, az eredményességhez elsősorban beruházásokra lenne szükség. (...) Novák Eduárdnak arra kellene törekednie, hogy politikai szinten felvállalt stratégiai prioritássá váljon a sport” – fogalmaztak a közleményben.

korábban írtuk

Bajnokverés Aradon: elhódította a Szuperkupát a Sepsi OSK
Bajnokverés Aradon: elhódította a Szuperkupát a Sepsi OSK

A Román Kupa után a Szuperkupát is elhódította a Sepsi OSK együttese, miután a szombat esti döntőben egygólos győzelmet aratott a Kolozsvári CFR fölött.

Balaj: „ezt elkapkodták”

Arról már beszámoltunk, hogy Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke szerint a rendelet sérti az Európai Unió alapjogi chartáját. A Kolozsvári CFR elnöke, Cristian Balaj pedig már közölte: szükség esetén bíróságon fogják megtámadni a rendeletet. „Mi 2–3 évre kötöttük a szerződéseket, az aktuális szabályoknak megfelelően. Most mit csináljunk? Nem bonthatjuk fel őket. Egy ilyen szabályt alaposan elő kell készíteni, tájékoztatni róla az érintetteket. A minisztériumi rendelet az egyik legegyszerűbb jogi forma, ha valami komolyat akarsz, akkor kormányhatározattal módosítod a sporttörvényt.

Idézet
Könnyű azt mondani, hogy miniszterként nacionalista vagyok, és a romániai sportolók népszerűsítését akarom. Bírósághoz fogunk fordulni, mert betarthatatlan”

– mondta a román bajnokcsapat klubelnöke a DigiSport egyik műsorában. Kiemelte azt is, hogy bár szankciót kaphatnak, ha nem tartják be a rendeletet, de a büntetés alkalmazására nincs normatíva. „Szerintem ezt elkapkodták” – mondta.

Leszögezte: ők továbbra is az FRF szabályzata alapján játszanak, nem is tehetnek másképp, ugyanakkor alkalmazása esetén a romániai futballszervezet azt kockáztatná, hogy kizárják a nemzetközi tornákról, hiszen az UEFA nem fogad el ilyen jellegű diszkriminációt. „Ha arra ösztönöznénk a csapatokat, hogy több hazai játékost szerepeltessenek,

Idézet
akkor csináljuk úgy, ahogyan Magyarországon. Ott minden egyes meccs után, ahol hazai U21-es korosztályú futballistát szerepeltettek, a klubok kapnak érte 10 ezer eurót.

Hasonlóan működik Olaszországban is, a klub pénzjutalmat kap a fiatal hazai játékosok szerepeltetéséért. Jutalmazni jutalmazhatjuk, de nem korlátozhatjuk, nem vehetjük el a játékosok munkához való jogát. Nem szabhatod meg, hogy ki lépjen pályára” – vélekedett az egykori futballbíró, a Romániai Doppingellenes Ügynökség korábbi elnöke.

Rámutatott ő is arra, hogy a labdarúgás még kedvező helyzetben van a kosárlabdához és a kézilabdához mérten, ugyanakkor azonnali változtatást ők nem hozhatnak a keretükön. „Van tíz romániai játékos a keretünkben, plusz az U21-esek. Mi egy részvénytársaság vagyunk, teljesítményt és profitot kell elérnünk.

Idézet
A román sportminisztérium nem mehet szembe az európai normatívákkal, és nem leszünk eredményesebbek, ha nem küldjük pályára a most leigazolt külföldi futballistákat. Mit mondjunk nekik, hogy nem játszhatnak, mert nem engedi a rendelet?”

– fogalmazott Balaj.

A Hivatásos Labdarúgóliga (LPF) különben nehezményezte, hogy velük nem egyeztetett a sportminisztérium, holott a rendelet akár súlyos pénzügyi károkat is okozhat a kluboknak. Justin Ștefan, a szervezet főtitkára is diszkriminatívnak tartja az intézkedést, és mint mondta: bár nem kétli Novák jó szándékát, a sport stratégiai fejlesztésének az edzők szakmai felkészítésétől, az infrastrukturális beruházásoktól, a tömegsport népszerűsítésétől, tehát az alapoktól kellene indulnia.

Novák nem hátrál

Novák Eduárd a román közszolgálati csatornának, a TVR-nek azt mondta, hogy a rendelet teljes mértékben legális, a labdarúgásban pedig 5 hazai játékosra lesz szükség.

Idézet
Ez nem olyan sok, egy 25 fős keretben. Beszéltem Burleanuval, a labdarúgás jól áll. Kézilabdában, kosárlabdában lesznek gondok. Ott előfordul, hogy a sportolók kilencven százaléka befejezi a versenysportot 18 évesen, mert nincs hol játsszon, mert a csapatok a légiósokat helyezik előnybe”

– magyarázta. Leszögezte ugyanakkor azt is, hogy a küszöb nem fog változni, nem hátrál meg, ugyanakkor azt ő is elismerte, hogy például a labdarúgás esetében halasztásra lesz szükség, mert valóban túl rövid az idő a gyakorlatba ültetéshez.

„Már egyáltalán nincsenek eredményeink a válogatottak szintjén. Ez így nem mehet tovább. Én felvállaltam ezt az intézkedést, mert szükséges. Euromilliókat pumpálhatsz a sportba, de akkor sem oldódik meg a helyzet, ha a hazai játékosoknak nincs játéklehetőségük. Azt elismerem, hogy talán túl gyorsan vezettük be, de én megkongattam a vészharangot, most meglátjuk. Még tárgyalunk, alkudozunk” – fogalmazott.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 11., csütörtök

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont

Újabb erdélyi városban rukkoltak elő stadionépítésik tervekkel: a Beszterce-Naszód Megyei Tanács új sportlétesítményt akar építeni a megyeszékhelyen.

Bár csapata a másodosztályba való feljutásért küzd, újabb erdélyi város kaphat négycsillagos stadiont
2024. április 10., szerda

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján

A Duna Arénában zajló úszó országos bajnokság keddi nyitónapján megdőlt a legrégebbi országos csúcs, miután Fángli Henrietta 100 méter mellen átadta a múltnak Kovács Ágnes 2000-ben elért rekordját.

Erdélyi születésű úszó döntött meg egy közel 25 éves csúcsot a Budapesten zajló országos bajnokság nyitónapján
2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót