Egyesek üdvözlik, mások kifogásolják a sportminiszter légiósszabályát

Egyesek üdvözlik, mások kifogásolják a sportminiszter légiósszabályát

Történelem íródhat. Novák Eduárd sportminiszter rendelete átrendezné a romániai csapatok játékoskereteit

Fotó: Facebook/Eduard Novak

Hazaiak előnyben: a sportminisztérium csütörtöki rendelete alapján a következő szezontól a csapatsportok képviselőinek legkevesebb negyven százalékban romániai játékosokat kell pályára küldeniük az országos megmérettetéseken. Az idényrajt küszöbén meghozott történelmi intézkedés meglepte az érintetteket, a gyakorlatba ültetés pedig több kérdést is felvetett, ráadásul még diszkriminatív jelleget is tulajdonítanak a korlátozásnak. A Román Labdarúgó-szövetség a rendelet átvizsgálását kéri, még mielőtt az a Hivatalos Közlönyben megjelenne, a röplabdázók viszont üdvözlik a Novák Károly Eduárd sportminiszter által aláírt szabályozást.

Vásárhelyi-Nyemec Réka

2022. július 07., 19:162022. július 07., 19:16

2022. július 07., 23:352022. július 07., 23:35

Negyven százalék – a csapatsportok képviselőinek legkevesebb ilyen arányban kell romániai játékost pályára küldeniük a 2022–2023-as idénytől kezdődően a hivatalos országos megmérettetéseken. A küszöböt csütörtökön foganatosította Novák Károly Eduárd sportminiszter rendelete, amelynek célja, hogy a hazai játékosok nagyobb szerepet kapjanak a csapatokban, és ezáltal mélyebb merítési lehetőségük legyen a válogatottaknak.

A tárcavezető Facebook-oldalán közölt videóbejegyzésében kijelentette, hogy a rendelet kiadása előtt valamennyi érintett sportszövetséggel egyeztetett, és azoknak kötelességük betartani az előírtakat.

„A sport országos prioritás! Nemzeti válogatottjaink segítése érdekében támogatni kell a román sportolókat, és előnyben kell részesíteni őket. Köszönet a szövetségeknek a döntés meghozatalához szükséges egyeztetésekért, és sok sikert a megvalósításhoz!” – fogalmazott Novák a magyar nyelvű szöveges bejegyzésében.

A sportminisztert lapzártánkig nem sikerült telefonon elérnünk, a kiadott közleményből pedig egyéb részlet nem derült ki, ezért például nem egyértelmű, hogy az előírás a labdarúgást is érinti-e majd. Lapunk megkeresésére Diószegi László, a Sepsi OSK futballklubjának tulajdonosa sem tudta még erre a választ, de szerinte a futballra nem fog vonatkozni. Saját élvonalbeli együttese kezdő tizenegyét ugyanakkor ez amúgy sem érintené, hiszen annak többsége jelenleg is hazai játékos.

Több légiósa van ugyanakkor a román bajnok Kolozsvári CFR-nek, a negyvenszázalékos küszöb pedig azt jelentené, hogy 4,4 – felfele kerekítés esetén legalább 5 – pályán lévő labdarúgónak román állampolgársággal kell rendelkeznie.

Galéria

A Kolozsvári CFR-nek gondot okozna a szabályozás

Fotó: Facebook/Kolozsvári CFR

A Román Labdarúgó-szövetség délután közleményt adott ki, amely alapján kérvényezik a rendelet átvizsgálását, még mielőtt az a Hivatalos Közlönyben megjelenne. Szeretnék megállapítani, hogy az milyen hatással lenne a hazai bajnokságokra, szükség esetén pedig további tájékoztatást kérnek majd a sportminisztériumtól. A reakció egyébként azt sejteti, hogy Novák mégsem egyeztetett valamennyi érintettel.

A hazai labdarúgásban jelenleg nincs légióskorlát, ugyanakkor azt már korábban előírták az élvonalbeli csapatoknak, hogy U21-es korosztályú romániai futballistát kötelezően nevezniük kellett a mérkőzésekre.

Költséges szabályok

Mindössze juniorok szerepeltetésére vonatkozó szabályozás van a hazai női kézilabda-élvonalban is, ahol már évek óta vitáznak a légiósok magas létszáma miatt.

Gheorghe Tadici korábbi szövetségi kapitány, a Zilah csapatának vezetőedzője volt az egyik leghangosabb szószólója annak, hogy a nemzeti csapatok érdekében nagyobb szerepet kellene biztosítani a hazai sportolóknak.

Csapatában amúgy kizárólag romániai játékosok szerepelnek, ellenpólusként viszont a Bajnokok Ligájában rendszeresen szerepelő Bukaresti CSM keretét túlnyomórészt külföldi kézilabdázók alkotják. Mindössze hat hazai játékosuk van, közülük három ifjúsági korosztályú, tehát ha aktuális csapatukat vesszük figyelembe, akkor a három rutinos játékosnak, Cristina Neagunak, Crina Pinteának vagy Alexandra Dindiligannak szinte folyamatosan a pályán kellene lenniük.

Galéria

Légiósstop. A sportminisztérium visszaszorítaná a külföldi játékosok szerepeltetését

Fotó: Facebook/CSMBOfficial

A férfiélvonalban már eddig is elvárták, hogy csapatonként két hazai játékos folyamatosan a pályán legyen, a meccsekre nevezhető játékosok legalább fele pedig kötelezően romániai.

A megkötést ellenzők korábban rámutattak arra, hogy az elvárás mesterségesen megemelte a hazai sportolók pénzügyi elvárásait, miközben azok kvalitásai nem érik el az olcsóbbá vált légiósok képességeit.

Honosítási hullám?

A nemzetközi porondon eredményekre pályázó klubok fontosnak tartják, hogy minőségi légiósokat igazoljanak, és az edzőknek ne kelljen korlátozás miatt lemondaniuk a lehető legerősebb felállásról. Az évek óta húzódó viták során többször elhangzott, hogy a korlátozás visszavetheti a klubcsapatok teljesítményét az európai porondon, ugyanakkor azt is láttuk, hogy a Dinamo férfi kézilabdacsapata a hazai férfiélvonalban már meglévő szabályok mellett is versenyképes keretet állított össze – bár tény, hogy két légiósát honosítani szeretné.

Honosításra van példa a hazai kosárlabdasportban is, ahol már korábban is korlátozták a légiósok számát+. A 2022–2023-as szezonra vonatkozóan a csapatoknak kötelezően szerepeltetniük kell két hazai játékost a mérkőzések első két negyedében, majd a találkozó második felében legalább egy romániai kosárlabdázónak pályán kell lennie.

Hogy ezzel eleget tesznek-e a minisztériumi rendeletnek, még nem tudni, de az idő rendkívül kevés arra, hogy sokat változtassanak. A legtöbb sportszervezet már elkészítette versenykiírását a 2022–2023-as szezonra, a csapatok pedig a nyári szünetben ahhoz mérten állították össze a kereteiket, és játékosokat is annak függvényében igazoltak.

Hodos Lászlót, a Csíkszeredai Sportklub elnökét meglepte a sportminisztérium döntése, de lapunk megkeresésére egyelőre nem akart véleményt mondani róla, és arról sem nyilatkozott, hogy hatással lesz-e az Erste Liga-győztes, román bajnok jégkorongcsapatra.

Hasznosnak tartják

A szezonrajt küszöbén kiadott váratlan rendelet Adin Cojocaru szerint nem okoz majd fennakadást a röplabda-bajnokságban. A sportág hazai szövetségének elnöke már most üdvözölte a minisztérium döntését, mert szerinte az hasznára válik a sportágnak.

Rámutatott: megválasztása előtt, 2020-ig korlátlanul lehetett külföldi játékosokat szerepeltetni a hazai csapatokban, ezért nehéz volt összeállítani a válogatottakat. „Miután megnyertem az elnökválasztást, elkezdtem ennek korlátot szabni. Egy klub kivételével a csapatok jól fogadták, és idén már meg is állapodtunk abban, hogy a következő szezontól két hazai játékosnak a pályán kell lennie. Ez a miniszteri rendelet mondhatni jogerőre emeli a mi döntésünket” – mondta lapunknak a szövetség elnöke.

Hozzátette: a rendelet hatásai a válogatottak szintjén nem fognak azonnal megmutatkozni az eredményekben, hiszen el volt hanyagolva az utánpótlásképzés, és lemaradásban van a juniorok előléptetése a felnőtt mezőnyben. Ezt ők már próbálják ösztönözni azáltal, hogy a nevelőedzők is részesedést kapjanak egykori tanítványuk későbbi profivá válásából, de időbe telik, amíg a szabályok eredményei megmutatkoznak.

Diszkriminatív korlátozás?

A nagy port kavart rendelet megosztotta a közvéleményt: az FCSB tulajdonosa, George Becali kiváló intézkedésnek tartja, ugyanakkor Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke azt mondta: a döntés megsérti az Európai Unió alapjogi chartáját.

Galéria

Asztalos Csaba CNCD-elnök

Fotó: Facebook/ARDOR

„Megtámadható a bíróságon, de a CNCD csak bírságot róhat ki. Remélem, hogy nem kerül rá sor, remélem, hogy az emberek lemondanak erről a diszkriminatív szabályról. Lehet más módszert is találni arra, hogy a hazai versenysportolókat támogassuk. De nem így. Az Európai Unióban vagyunk” – nyilatkozta Asztalos a Gsp.ro-nak.

korábban írtuk

Novák Eduárd legalább 40 százalékban romániai játékosok szerepeltetésére kötelezi a csapatsportok klubjait
Novák Eduárd legalább 40 százalékban romániai játékosok szerepeltetésére kötelezi a csapatsportok klubjait

Novák Károly Eduárd sportminiszter rendeletet adott ki, miszerint a csapatsportok képviselőinek legkevesebb 40 százalékban romániai játékosokat kell pályára küldeniük a hivatalos országos megmérettetéseken a 2022/2023-as idénytől kezdődően.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 09., kedd

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős

Milák Kristóf kiváló időeredménnyel tért vissza a versenyzéshez a 126. úszó országos bajnokság keddi nyitónapján, melyen Hosszú Katinka is újra medencébe ugrott.

Kiváló időeredménnyel tért vissza Milák Kristóf, Hosszú Katinka is elsőként döntős
2024. április 07., vasárnap

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Japán Nagydíjat, ezzel megerősítette vezető pozícióját a vb-pontversenyben.

A balesetek és a piros zászló sem akadályozták meg a kettős Red Bull-sikert Japánban
2024. április 06., szombat

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)

Újabb nyolcezer méternél magasabb hegycsúcs oxigénpalack nélküli megmászására készül Varga Csaba. A nagyváradi hegymászó szombaton indul a világ 14. legmagasabb hegycsúcsa, a 8027 méter magasan fekvő Sisapangma meghódítására.

Újabb nyolcezres meghódítására indul Varga Csaba, magyar hegymászó még nem járt a csúcson (Videó)
2024. április 05., péntek

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ

Jókora botrány rázta meg a romániai sportéletet: mint kiderült, román társai bántalmazták és – nemzetisége miatt – megalázták az ifjúsági férfi tornászválogatott egyik magyar tagját.

Magyar tornászfiút bántalmaztak társai a román ifjúsági válogatott edzőtárborában – Vizsgálatot követel az RMDSZ
2024. április 04., csütörtök

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá

A magyar kormány támogatja a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének budapesti megrendezését.

Van rá esély, hogy Budapest adjon otthont a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjének, a kormány nyitott rá
2024. április 04., csütörtök

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó

Jenei Imre neves labdarúgóedző állítólagos halálhíréről számolt be csütörtökön számos román hírtelevízió és portál, mint utólag kiderült, teljesen tévesen.

Halottnak „nyilvánította” Jenei Imrét a román sajtó
2024. április 04., csütörtök

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott

A magyar válogatott egy pozíciót javított, így a 26. helyen áll a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) legfrissebb világranglistáján, melyet továbbra is a világbajnok Argentína vezet.

FIFA-világranglista: Magyarország javított, Románia rontott
2024. április 03., szerda

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót

Elrendelte szerdán a bukaresti törvényszék Dănuţ Lupu feltételes szabadlábra helyezését. Az egykori válogatott labdarúgót két alkalommal is jogosítvány nélküli vezetésen érték, amiért hét hónap és tíz nap letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

Kiengedték a börtönből Dănuţ Lupu egykori válogatott labdarúgót
2024. március 28., csütörtök

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség

Akárcsak a világszövetségnél (World Aquatics), a vizes sportokat tömörítő európai szervezetnél (LEN) is Zalánki Gergőt választották a 2023-as esztendő legjobb férfi vízilabdázójának.

Magyar vízilabdázót választott a tavalyi év legjobbjának az európai szövetség
2024. március 26., kedd

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott

A nyári Európa-bajnokságra készülő magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte kedden a vendég koszovói csapatot a Puskás Arénában rendezett barátságos mérkőzésen.

Legyőzte Koszovót, így immár 14 meccs óta veretlen a magyar labdarúgó-válogatott