Milyen tulajdonságai kellene legyenek ma Jézus Krisztusnak a szupersztársághoz? Kolozsvári rockopera titkait tárták fel alkotói

Milyen tulajdonságai kellene legyenek ma Jézus Krisztusnak a szupersztársághoz? Kolozsvári rockopera titkait tárták fel alkotói

Laczkó Vass Róbert színművész, Varga János és Varga Attila énekművészek a beszélgetésen

Fotó: Kiss Judit

Mindannyiunknak vannak kisebb-nagyobb kereszthordozásai, a szenvedéstörténetnek pedig olyan sok a többletrétege, hogy tulajdonképpen kimeríthetetlen – hangzott el a Kolozsvári Magyar Napokon a kincses városban bemutatott Jézus Krisztus szupersztár rockopera kapcsán tartott beszélgetésen.

Kiss Judit

2024. augusztus 20., 17:482024. augusztus 20., 17:48

2024. augusztus 20., 21:482024. augusztus 20., 21:48

A Kolozsvári Magyar Operában a nyár elején előadott Jézus Krisztus szupersztár kapcsán tartottak beszélgetést a Kolozsvári Magyar Napok keretében kedden. A Vallásszabadság Házában szervezett eseményen az előadás három szereplőjével – a Heródest alakító Laczkó Vass Róbert színművésszel, a Tamás apostolt megformáló Varga János énekművésszel és a Mátét alakító Varga Attila énekművésszel – beszélgetett Koppándi Júlia unitárius lelkész.

A Mit keres Pilátus a krédóban? című rendezvényen sok szó esett a Novák Péter által rendezett nagyszabású produkció műhelytitkairól, de arról is, hogy a 21. századi társadalom miként közelíti meg a szenvedés és az áldozathozatal kérdéseit.

Galéria

A Jézus Krisztus szupersztár című produkciót legközelebb szeptember 1-kén láthatja a közönség Kolozsváron

Fotó: Török Ádám/Kolozsvári Magyar Opera

A kolozsvári művészek és vendégművészek fellépésével készült előadást a júniusi bemutatón a közönség hangos tetszésnyilvánítással fogadta, a következő két előadást szeptember 1-én, majd 26-án tekinthetik meg az érdeklődők. A művészek felelevenítették, hogy iskoláskorukban találkoztak először Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperájával.

Galéria

Fotó: Kiss Judit

A beszélgetésen elhangzott

Novák Péter rendező gondolata is, aki szerint a mai embernek szembesülnie kell a szenvedéstörténettel a személyiségfejlődés érdekében.

Laczkó Vass Róbert elmondta, a jézusi történetből kiragyogó áldozathozatallal tulajdonképpen mindenki találkozik valamilyen formában az életében. „Mindannyiunknak vannak kisebb-nagyobb kereszthordozásai, a szenvedéstörténetnek pedig olyan sok a többletréteg, hogy tulajdonképpen kimeríthetetlen. Találkozni kell ezzel a történettel a templomok falain túl is, a rockopera erőteljes hangzásvilága, karcos megfogalmazásmódja pedig közösségi tartalmat hoz létre, összekapcsol közösségeket, generációkat” – mondta Laczkó Vass Róbert.

Galéria

Fotó: Kiss Judit

Arra is kitért, hogy Heródes király negatív figuráját kellett megformálnia a produkcióban, és amint azt Csíky András nemrég elhunyt színművésztől tanulta, egy szerep megformálásához fel kell fejteni az illető kor és az illető karakter motivációit, igazságát, cselekedeteinek logikáját.

Varga János bevallotta, kezdetben szkeptikusan állt hozzá a tervhez, hogy ilyen hatalmas horderejű művet akarnak színpadra állítani – és ezt meg is fogalmazta Novák Péternek. Valamiképpen erre válaszként osztotta rá a rendező a kétkedő Tamás apostol alakjának megformálását.

Varga Attila nehezen tudta megközelíteni a művet, megküzdött a darabbal, viszont a végeredmény hatalmas élmény lett, és ezt a közönség lelkesedése is igazolta. „Kezdetben voltunk néhányan az alkotócsapatban, akik úgy vélekedtünk: a Jézus Krisztus szupersztár rockopera annyira nehéz, hogy könnyebb lenne 15 másik művet színpadra állítani helyette. Viszont a mindössze két és fél hónapos munka nyomán tartott bemutató után az derült ki, hogy nagyszerűen sikerült, és jómagam 25 éves operaénekesi munkám alatt még nem éreztem magamon soha ennyi változást, mint most” – mondta az énekes.

Galéria

Fotó: Kiss Judit

Szó esett arról is, hogy a mai társadalmak miként viszonyulnak az áldozathozatal kérdéséhez.

„Ha Jézusnak ártatlanul meg kellett halnia, az azt is jelenti, hogy az ő korának társadalma is ugyanolyan foltos, koszos társadalom lehetett, mint a maiak. És áldozathozatalra ma is szükség van – tulajdonképpen mindenki megteszi a saját kis életében nap mint nap, még ha nem is tartjuk számon.

De nemcsak kereszténységünk, hanem emberségünk fokmérője is, hogy milyen mértékben tudunk áldozatot hozni” – fogalmazott Laczkó Vass Róbert.

Varga János úgy fogalmazott, „ahol lehet, segítsünk egymáson”, Varga Attila pedig a saját életéből vett tapasztalat megosztásával szól hozzá a kérdéshez. Mint mondta, az opera kórusának és balettkarának ő a szakszervezeti vezetője, és sokszor tapasztalta, hogy – akárcsak a jézusi történetben a pálmalengető, hozsannázó, majd a megváltót megfeszíteni akaró tömeg – a tenni akaró ember mögé sokan sorakoznak fel lelkesen, aztán amikor tettre kerülne a sor, a vállalkozó szellemű embert egyedül hagyják.

Galéria

Laczkó Vass Róbert, Varga János, Varga Attila és Koppándi Júlia a Vallásszabadság Házában tartott beszélgetésen

Fotó: Kiss Judit

Koppándi Júlia azt kérdezte a művészektől, mi a meglátásuk, hogyan lehet 2024-ben megfogalmazni úgy egy vallásos üzenetet, hogy az valóban célba érjen.

Varga János azt mondta, manapság annyira hatalmas információ- és eseménydömping vesz körül bennünket, hogy csak az idő múlása fogja megszűrni, mi a fontos üzenet és mi nem az.

Szerinte a 20. századi zeneírásban – a korábbi évszázadokhoz, mondjuk a Mozart-mise megírásának korszakához képest – az egyház és a zeneszerzés kapcsolata mintha megszakadt volna, a Jézus Krisztus szupersztár rockopera pedig behozta a köztudatba a vallási témát.

Felmerült az a kérdés is, hogy manapság vajon a vallásos üzenetet a szakrális tereken kívül is el kell-e juttatni. Laczkó Vass Róbert erre kérdéssel válaszolt: vajon tulajdonképpen mi is számít szakrális térnek, például a színház –„Thália temploma” – vajon annak tekinthető-e.

„Egy teret tulajdonképpen mi magunk teszünk szakrálissá azáltal, hogy szakrális tartalommal töltjük meg. Ha az üzenetet méltó módon tálalom, akkor az méltó lesz, ha pedig nem méltó módon, akkor maga a Miatyánk sem lesz méltó” – fogalmazott Laczkó Vass Róbert.

Galéria

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

A beszélgetésen arról is szó esett, hogy a kortárs zene sokszor nem eléggé közérthető, azaz „közönségbarát”, „lélekbarát” vagy „fülbarát”, a 20. század pedig nem a zene évszázada és a mi korszakunkat a „zörej” korszakának is nevezik. E tekintetben fontos a budapesti Négyek törekvése, hogy újra „hallgathatóvá” tegyék a kortárs zenét. A Négyek négy zeneszerzőből álló, szoros, baráti társaság, tagjai: Orbán György (1947), Vajda János (1949), Selmeczi György (1952), Csemiczky Miklós (1954). És fontos a Kolozsvári Magyar Napok keretében éppen most is zajló Magyar Egyházzenei Biennálé.

Koppándi Júlia zárásként azt a körkérdést tette fel a művészeknek, hogy

vajon Jézus Krisztusnak milyen tulajdonságai kellene legyenek, hogy 2024-ben szupersztár legyen.

A művészek a következő kulcsszavakat sorolták fel: szeretet, türelem, segítőkészség, valamint annak megtanítása, hogy miként lehet egészséges kompromisszumot kötni, valamint hogy ha villámcsapásként megjelenne, akkor segítene szétoszlatni a félreértéseket.

korábban írtuk

Jézus a „hívószó”, de zenei remekmű, kiváló rendező és alkotógárda kellett a kolozsvári opera előadásának elsöprő sikeréhez
Jézus a „hívószó”, de zenei remekmű, kiváló rendező és alkotógárda kellett a kolozsvári opera előadásának elsöprő sikeréhez

Elsöprő a Kolozsvári Magyar Opera Jézus Krisztus szupersztár című, Novák Péter rendezte előadásának a sikere: ezt az is igazolja, hogy bár tájainkon szokatlannak számít, tíz percig tapsolt állva a közönség kedden este.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. augusztus 20., kedd

A legszebb napon köszönti az erdélyi magyarságot Mága Zoltán és Bodrogi Gyula augusztus 20-ai marosvásárhelyi gálakoncertjén

Különleges gálakoncertet ad a Szent István-napi eseménysorozat megkoronázásaként Mága Zoltán Liszt Ferenc-díjas hegedűművész augusztus 20-án a marosvásárhelyi várban, melynek egyik sztárfellépője a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Bodrogi Gyula lesz.

A legszebb napon köszönti az erdélyi magyarságot Mága Zoltán és Bodrogi Gyula augusztus 20-ai marosvásárhelyi gálakoncertjén
2024. augusztus 18., vasárnap

Elhunyt a legendás francia színész, Alain Delon

Elhunyt Alain Delon ikonikus francia színész. A család közleménye szerint Delon 88 éves korában hunyt el douchy-i otthonában szombat este.

Elhunyt a legendás francia színész, Alain Delon
2024. augusztus 17., szombat

Elhunyt Novák Ferenc „Tata”, a magyar táncművészet erdélyi születésű doyenje

Elhunyt szombaton, 93 éves korában Novák Ferenc koreográfus, rendező, etnográfus.

Elhunyt Novák Ferenc „Tata”, a magyar táncművészet erdélyi születésű doyenje
2024. augusztus 17., szombat

Egy költemény „összelegózásának” titkai és aktuális vitatémák – gazdag irodalmi kínálat a Kolozsvári Magyar Napokon

Az irodalom, költészet különféle vetületei, friss erdélyi kiadványok és sokakat foglalkoztató kérdések megvitatása is előtérbe kerül a 15. Kolozsvári Magyar Napokon.

Egy költemény „összelegózásának” titkai és aktuális vitatémák – gazdag irodalmi kínálat a Kolozsvári Magyar Napokon
2024. augusztus 16., péntek

Kiállításmegnyitókkal hangolhatunk hétvégén a Kolozsvári Magyar Napokra

Kós András-emlékkiállítás, Incze Mózes-tárlat, Tóth Szűcs Ilona és Tóth László alkotásait bemutató retrospektív kiállítás és több helytörténeti tárlat is nyílik a hétvégén a kincses városban, a 15. Kolozsvári Magyar Napok (KMN) keretében.

Kiállításmegnyitókkal hangolhatunk hétvégén a Kolozsvári Magyar Napokra
2024. augusztus 15., csütörtök

Határon túli színházakat és táncegyütteseket támogat a magyar kormány

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) az idei évben is meghirdeti 50 millió forintos keretösszeggel a határon túli professzionális magyar színházak és táncművészeti szervezetek kiemelt művészeti céljainak megvalósítását támogató pályázatát.

Határon túli színházakat és táncegyütteseket támogat a magyar kormány
2024. augusztus 14., szerda

Másodikosoktól végzősökig minden diákot megszólít az ismét útjára induló Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték

Ismét elindították a diákok számára meghirdetett Erdélyi Könyvfaló Olvasójátékot, amely immár a negyedik – közölték a szervezők.

Másodikosoktól végzősökig minden diákot megszólít az ismét útjára induló Erdélyi Könyvfaló Olvasójáték
2024. augusztus 14., szerda

Gazdag kínálattal várja a minőségi muzsika kedvelőit a nyár utolsó nagy kolozsvári zenei fesztiválja

Már nincs sok hátra a nyár utolsó nagy kolozsvári zenei fesztiváljáig, a 12. Jazz in the Park augusztus 30. és szeptember 1. között várja a minőségi muzsika kedvelőit a régi etnográfiai múzeum kertjében.

Gazdag kínálattal várja a minőségi muzsika kedvelőit a nyár utolsó nagy kolozsvári zenei  fesztiválja
2024. augusztus 14., szerda

Kihalófélben lévő mesterségekről, erdélyi táncházakról szóló alkotások a sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemlén

A magyarországi Néprajzi Múzeum idén is megrendezi a Nemzetközi Népismereti Filmszemlét a kalotaszegi Sztánán. A Szilágy megyei településen rendezendő szemle versenybe került filmjeit augusztus 22. és 25. között vetítik.

Kihalófélben lévő mesterségekről, erdélyi táncházakról szóló alkotások a sztánai Nemzetközi Népismereti Filmszemlén
2024. augusztus 13., kedd

Augusztus 20. alkalmából meg lehet nézni a tévében a Petőfi-filmet

A márciusi nemzeti ünnepre időzített magyarországi bemutató után most augusztus 20-án, az államalapítás ünnepén a televízióban is levetítik az 1848-as szabadságharcot feldolgozó, Most vagy soha! című filmet.

Augusztus 20. alkalmából meg lehet nézni a tévében a Petőfi-filmet