Jézus a „hívószó”, de zenei remekmű, kiváló rendező és alkotógárda kellett a kolozsvári opera előadásának elsöprő sikeréhez

Jézus a „hívószó”, de zenei remekmű, kiváló rendező és alkotógárda kellett a kolozsvári opera előadásának elsöprő sikeréhez

A Jézus Krisztus szupersztár című kolozsvári előadás zene, koreográfia és látványvilág tekintetében is nagyszabásúnak bizonyul

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

Elsöprő a Kolozsvári Magyar Opera Jézus Krisztus szupersztár című, Novák Péter rendezte előadásának a sikere: ezt az is igazolja, hogy bár tájainkon szokatlannak számít, tíz percig tapsolt állva a közönség kedden este. A minden tekintetben nagy lélegzetű produkcióról Novák Péterrel beszélgettünk az előadást követően.

Kiss Judit

2024. június 19., 18:152024. június 19., 18:15

2024. június 19., 22:512024. június 19., 22:51

A színházba és operába járó erdélyi nézők és a művészek sem tapasztalják túl gyakran, hogy percekig állva tapsol és éljenez a közönség egy-egy előadás végén. Az erdélyi magyar közönség szokásrendjében talán nincsen hangsúlyosan jelen a hangos tetszésnyilvánítás egy-egy színházteremben – a román nézők például sokkal gyakrabban élnek az általuk kedvelt előadások ilyen formájú jutalmazásával.

Galéria

Jézus szerepében Bodor Áron magyarországi énekes (legfelül) az egyik szereposztásban

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

A Kolozsvári Magyar Opera közönsége azonban kedden este hangos tetszésnyilvánítással, percekig tartó vastapssal köszönte meg a Novák Péter által rendezett, Jézus Krisztus szupersztár című produkció alkotóinak bravúros teljesítményét. Az előadás premierjét május 30-án tartották, a keddi a harmadik alkalom volt, hogy a közönség megtekinthette a Jézus-történetet a kolozsvári színpadon.

A hatalmas érdeklődést az is jelezte, hogy már a premier előtt jóval elkeltek a jegyek mindhárom, ebben az évadban tartott előadásra, és már csak a jövő évadban, először szeptember elsején láthatja a nagyérdemű a Jézus Krisztus szupersztárt.

Galéria

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

Az, hogy felállva tapsol hosszú percekig a nézőközönség, nem fordul elő túl sűrűn például a kincses városi magyar színházban és operában, az Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperájából kolozsvári művészek és vendégművészek fellépésével készült előadás pedig méltán érdemelte ki a hangos tetszésnyilvánítást. És hogy mi szükséges egy ilyen látványos sikerhez? Eléggé kézenfekvő, hogy az 1970-ben írt, azóta is világszerte töretlen népszerűségnek örvendő, magával ragadó zenéjű rockopera már eleve hívószót jelent a közönség számára.

Galéria

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

De azt mindenki sejtheti, hogy egy ilyen hatalmas feladatba – mint a világ legismertebb történetéről szóló világhírű művet zenében és színpadon profi módon megjeleníteni – bizony könnyedén beletörhetne az alkotók bicskája. Novák Péter színész, koreográfus, énekes azonban szakavatottan, biztos kézzel vezette a kolozsvári és magyarországi vendégművészekből álló nem kisszámú csapatot.

Ugyanis a produkció megvalósításához Szép Gyula operaigazgató elmondása szerint 180 fős gárdára van szükség: 50 fős zenekarra, valamint a műszakon kívül az énekkarra, tánckarra, no meg persze a hozzájuk hasonlóan briliánsan teljesítő szólistákra.

Galéria

Az áruló halála. Júdás szerepében P. Petőcz András magyarországi énekes (lent)

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

A néző – és itt nem a szakmabeliről vagy a kritikusról van szó, hiszen nekik lehetnek természetesen más szempontjaik – hibátlan produkciót lát a színpadon. A nézőteret, valamint a színpad összmagasságait és - mélységeit is kreatívan kihasználó, magas esztétikájú látványvilágot teremt a produkció, Webberék remekművét pedig profi módon szólaltatja meg a félszáz fős zenekar. A sikerhez magától értetődően elengedhetetlenek a kiváló alakítások.

A Jézus Krisztus szupersztár főbb szerepeit dupla szereposztásban játssza a társulat, a kedden fellépő művészek mindegyike kizárólag dicséretet és vastapsot érdemel: a Jézust (Bodor Áron magyarországi vendégművész), Júdást (P. Petőcz András magyarországi vendégművész), Mária Magdolnát (Balla E. Adél, a Kolozsvári Magyar Opera társulatának tagja), Poncius Pilátust (Szép Gyula Bálint), Heródest (Laczkó Vass Róbert), Kajafást (Mányoki László) megformáló művészek

éppúgy, mint az apostolok, farizeusok, római katonák szerepét alakítók, valamint a professzionális tánc- és énekkar.

Galéria

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

Hogy mi mindenből tevődik még össze egy ilyen, témájánál és alapanyagánál fogva is hatalmas lélegzetű produkció sikere, arról az előadás végén megkérdeztük Novák Péter rendezőt – aki egyébként nem először dolgozik együtt a kolozsvári opera társulatával. A Jézus Krisztus szupersztár színre vitele a rendező bátor és profi vállalkozásának is tekinthető, hiszen azt is tudjuk, hogy

Romániában nagyszínpadon eddig még nem mutatták be a rockoperát, így a kincses városbeli produkció ily módon ősbemutatónak számít.

Galéria

A mozzanat, amikor konfettivel jutalmazzák a zsidók Júdást, amikor elárulja Jézust

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

Megkérdeztük Novák Pétertől, miként látja a harmadik előadás után a produkció alakulását, fejlődését. „A legfontosabb az, hogy egy előadás sosincs kész. Amikor kész van, az tulajdonképpen a halála egy produkciónak. Ha nincsenek új gondolataink, új impresszióink, benyomásaink a közönség reakciója, valamint annak kapcsán, hogy mi, az alkotók hogyan viszonyulunk egymáshoz, miként oldunk meg egy helyzetet, akkor megette a fene az egészet. Én szeretem »karbantartani« az előadásaimat, Budapesthez nincs közel Kolozsvár, de nincs is olyan messze, hogy ne legyek itt” – mondta Novák Péter.

Galéria

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

Hozzátette, továbbra is dolgoznak az előadáson, az egész alkotógárdával együtt. Mivel a nézők keddi reakciója a hangos tetszésnyilvánítás volt, megkérdeztük a rendezőt, miként értékeli ezt a visszajelzést.

„Az látszik egyrészt, hogy a nézők nagyon is vevők erre produkcióra, másrészt meg nem tudom elvenni a két fantasztikus, világhírű szerzőnek a dicsőségét. Bízom benne, hogy a mi előadásunk hozzátesz a Jézus Krisztus szupersztár sikeréhez, de általában az ilyen kaliberű, nimbuszú műből készült produkció már akkor is sikerre van ítélve, ha semmi nem történik a színpadon. Ehhez képest sok ötletünk volt,

tehát nagyon izgalmasan és asszociatívan alakult az előadás. Néha úgy érzem, közelebb van egy képzőművészeti installációhoz, mint egy előadáshoz” – fejtette ki Novák Péter.

Galéria

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

Úgy fogalmazott, a műben nagyon sok súlyos, fajsúlyos kulturális utalás van,

tulajdonképpen benne van az elmúlt kétezer év összefoglaló gondolatisága,

de ez az inspiráció nem született volna meg, ha a két csodálatos alkotó nem írja meg ezeket a dalokat. Megkérdeztük Novák Pétert a gyönyörű esztétikájú látványvilág és a koreográfia megszületéséről is, hiszen a nézőnek az a benyomása, hogy egy szervesen összeálló, sodró erejű, kompakt előadást lát, amiben mindennek helye van: a fények játékának, a mozgásnak, a terek változásainak, megnyílásainak, a mélységeknek és magasságoknak, valamint annak is, ahogyan a szereplők olykor a nézőtéren tartózkodnak.

Galéria

Fotó: Török Ádám/Kolozsvári Magyar Opera

„El tudom árulni a kulisszatitkot. Általában úgy van, hogy ha lecsukom a szemem és már előzőleg látom az előadást elejétől a végéig, akkor van értelme megcsinálni. Ha nem látom, akkor is van értelme belekezdeni, de sokkal nagyobb a kockázat.

Ez azon sugallatszerű megérzések közé tartozott, hogy belülről eleve láttam az előadást, az elejétől a végéig itt volt a fejemben.

Kicsit azt is mondom ezzel, hogy nem feltétlenül az én dicsőségem, hanem valahogy a sorshelyzet, meg a konstelláció is hozta mindezt” – mondta a rendező. Hozzátette, természetesen nem véletlen a témaválasztás, de hát a legfontosabb az, hogy nem véletlenül hozta ezt a darabot, az ő ötlete volt, hogy vigyék színre a kolozsvári társulattal – romániai ősbemutatóként.

Galéria

Heródes király szerepében Laczkó Vass Róbert színművész

Fotó: Bardon Tony/Kolozsvári Magyar Opera

„Fantasztikus dolog, hogy Szép Gyula igazgató igent mondott erre, bizalmat szavazott, és én azt gondolom, hogy egy nagyon szép előadással zárjuk ezt az évadot” – mondta Novák Péter. Megkérdeztük a rendezőtől azt is, hogy Jézus Krisztus neve mennyire lehet „húzóneve” az előadásnak, valamint hogy maga a témaválasztás vonzerő lehet-e az emberek számára 2024-ben. „Egyszer írtam egy dalt, a hajdani zenekaromnak, a Kimnowaknak (1993-ban alakult pop-rock zenekar, amelyet Novák Péter énekes, Nagy Gergely basszusgitáros és Pribil György gitáros alapított, 2013-ban szűnt meg Pribil György halálával – szerk. megj.) Jézus a kapitány címmel. Igen, húzónév.

A darabválasztás azt hiszem, ahhoz köthető, hogy jelenleg olyan geopolitikai és globális helyzetben vagyunk, ahol megsokszorozódik az áldozat meghozatalának, vállalásának a fontossága, annak a képessége, hogy fel tudunk állni. Hogyha ezt a képességünket nem tudjuk magunkban fölébreszteni, akkor elvesztünk” – fogalmazott a rendező.

Galéria

Fotó: Török Ádám/Kolozsvári Magyar Opera

Az előadás részleteiről is beszélgettünk Novák Péterrel, kiemeltük, milyen nagyszerű ötletnek bizonyul például az is, hogy amikor az immár véres öltözetű Jézust megkorbácsolják, a nézőteret mintegy „elönti” a vörös fény, úgymond „ráömlik” a nézők fejére. A nagyon sűrített koreográfiájú produkció számtalan telitalálat-szerű elemet sorakoztat fel, valószínűleg minél több alkalommal látja a néző, annál több jelentőségteljes mozzanatot tud benne alaposan megfigyelni. „Hát ez kétségtelenül sűrű történet. Én az előadást passiójátéknak terveztem. A passiójáték szó szinonimája nagyon vicces, de közben elgondolkodtató: »tömegdráma«. Azt gondoltam, hogy Jézus története nem maradhat csupán a színpadon, tehát azért használjuk játéktérként a nézőteret is, azért világítom meg a nézőket, mert azt szeretném, hogy egy nagy, közös, megélt lelkigyakorlatként teljen ez az 1 óra 45 perc. És ha ennyit hozzá tudtunk tenni az általános (lelki)állapotokhoz, akkor azt hiszem, ez már nagy dolog.

Óriási fegyver van a színészek, zenészek, énekesek kezében: estéről estére 7-800 embert is meggyőzhetnek arról, hogy mi a fontos az életben, és ebből a szempontból szerintem jól vizsgáztunk” – mondta Novák Péter.

Galéria

Fotó: Török Ádám/Kolozsvári Magyar Opera

Aki látta már a kolozsvári Jézus Krisztus szupersztárt, az teljes mértékben átérezheti, mennyire igaz az, amiről a rendező a Krónikának beszélt. Hatalmas lélegzetű előadást alkottak, rengetegféle, nagy horderejű húzóerővel. Húzóerőnek bizonyul maga a zenei remekmű, a príma rendezés és lenyűgöző koreográfia, a látványvilág egésze, a kiváló alkotók, énekesek, táncosok, zenészek. No meg a húzónév: Jézus Krisztus, a szupersztár.

Galéria

Fotó: Török Ádám/Kolozsvári Magyar Opera

korábban írtuk

Lelkigyakorlat, mert a szenvedéstörténettel való szembesítés lesz a kolozsvári Jézus Krisztus szupersztár
Lelkigyakorlat, mert a szenvedéstörténettel való szembesítés lesz a kolozsvári Jézus Krisztus szupersztár

Passiójáték, a szenvedéstörténettel való, lelkigyakorlatnak tekinthető szembesítés lesz a kolozsvári Jézus Krisztus szupersztár című produkció – fogalmazott Novák Péter rendező a Kolozsvári Magyar Opera legújabb előadásáról.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 19., szerda

Fiatal kolozsvári alkotók, Farkas Ágnes Anna és Fazakas Lehel rövidfilmjeit is díjazta a TIFF

A Füstös, de nem rossz és a Mater noster című rövidfilmek alkotói, Farkas Ágnes Anna és Fazakas Lehel is díjat kapott kedden este a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) helyi filmes versenyblokkjának vetítése után.

Fiatal kolozsvári alkotók, Farkas Ágnes Anna és Fazakas Lehel rövidfilmjeit is díjazta a TIFF
2024. június 18., kedd

Visszalopni a szakralitás esztétikáját a mai világba, amikor „minden is” művészetnek minősülhet

Laczkó Vass Róbert kolozsvári színművész, író, költő, énekes ezúttal fotóművészetével mutatkozott be a nagyközönség előtt: 33 képét felsorakoztató tárlata tekinthető meg a kincses városbeli Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galériában.

Visszalopni a szakralitás esztétikáját a mai világba, amikor „minden is” művészetnek minősülhet
2024. június 17., hétfő

Dicséri a román és nemzetközi szakma a Kolozsvári Magyar Operát

Óriási sikerrel vendégszerepelt Giacomo Puccini A fecske című remekművével a Kolozsvári Magyar Opera társulata a Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition elnevezésű rendezvényen, június 13-án.

Dicséri a román és nemzetközi szakma a Kolozsvári Magyar Operát
2024. június 17., hétfő

Több fesztiválon is elismerésekkel jutalmazták az Aradi Kamaraszínház alkotóit

A nagybányai Atelier és az aradi Underground nemzetközi színházi fesztiválokon szerepelt az Aradi Kamaraszínház koprodukciós társaival együtt.

Több fesztiválon is elismerésekkel jutalmazták az Aradi Kamaraszínház alkotóit
2024. június 15., szombat

Örömtréningként élik meg az együtt éneklést a kolozsvári UniCante kórus tagjai – Fekete Miklós karvezetővel beszélgettünk

Minden évadban új csapattal, sajátos stílusú és „ízű” repertoárral kezdi el a közös munkát Fekete Miklós, aki 15 éve alapította meg a kincses városban az UniCante Egyetemi Kórust. A karvezető a tagok motivációjáról, a vasárnapi ünnepi koncertről beszélt.

Örömtréningként élik meg az együtt éneklést a kolozsvári UniCante kórus tagjai – Fekete Miklós karvezetővel beszélgettünk
2024. június 14., péntek

Több mint 100 ezer nézőt várnak a TIFF-re, amely péntek este telt házas nyitógálával kezdődik Kolozsvár Főterén

Telt házas nyitógálával kezdődik pénteken este a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), Románia legfontosabb filmes eseménye – közölték a szemle szervezői.

Több mint 100 ezer nézőt várnak a TIFF-re, amely péntek este telt házas nyitógálával kezdődik Kolozsvár Főterén
2024. június 14., péntek

Marosvásárhelyi származású írónak ítélték oda a londoni pénzintézet irodalmi díját

Bartis Attila A vége című műve kapta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) idei irodalmi díját.

Marosvásárhelyi származású írónak ítélték oda a londoni pénzintézet irodalmi díját
2024. június 13., csütörtök

Laterna magica divina címmel nyílik fotótárlata Laczkó Vass Róbert színművésznek Kolozsváron

Laterna magica divina címmel nyílik fotótárlata Laczkó Vass Róbert színművésznek Kolozsváron az Ars Sacra Claudiopolitana Egyházművészeti Galériában.

Laterna magica divina címmel nyílik fotótárlata Laczkó Vass Róbert színművésznek Kolozsváron
2024. június 12., szerda

Tíz alkotást vetítenek a TIFF magyar filmnek szentelt napján Kolozsváron, számos alkotó is jelen lesz

Tíz alkotást láthat a közönség idén a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar filmnek szentelt napján, június 19-én. A kolozsvári vetítéseken számos alkotó is jelen lesz – közölték szerdán a szervezők.

Tíz alkotást vetítenek a TIFF magyar filmnek szentelt napján Kolozsváron, számos alkotó is jelen lesz
2024. június 12., szerda

„Mi vagyunk a természet”: népszerűnek bizonyul Románia egyetlen, a természetnek szentelt szemléje, a brassói LYNX

Több mint 2000 érdeklődő vett részt a kizárólag a természetnek szentelt ingyenes fotó- és dokumentumfilm-szemlén, a brassói LYNX fesztiválon – közölték szerdán a szervezők.

„Mi vagyunk a természet”: népszerűnek bizonyul Románia egyetlen, a természetnek szentelt szemléje, a brassói LYNX