Olcsóbb lehet a fa: módosította a kormány a szabályzatot

Kőrössy Andrea 2016. február 04., 15:51 utolsó módosítás: 2016. február 04., 16:21

Módosította a kormány eheti ülésén a sokat vitatott, a faanyag értékesítésére vonatkozó szabályzatot, amely az állami tulajdonban lévő nyersanyag eladási árát határozza meg – jelentette be Cristina Palmer környezetvédelmi miniszter, aki hangsúlyozta, hogy a továbbiakban a végső árat kizárólag a piac fogja megszabni. 

Fotó: Barabás Ákos

A tárcavezető rámutatott: muszáj volt sürgősen meghozniuk a módosító intézkedést, az elmúlt hetekben az árak miatt kialakult vita ugyanis gyakorlatilag leállította a fapiacot.

„Eddig mindössze 1,5 millió köbméter nyersanyagot sikerült értékesíteni a liciteken, ezzel szemben a korábbi években az idénynek ebben a szakaszában már a négymillió köbmétert is meghaladta az eladott mennyiség. Amennyiben a helyzet nem változik, az egyrészt az állami erdészet költségvetését, ugyanakkor mindegyik, az ágazatban tevékenykedő céget negatívan fog érinteni” – magyarázta Cristina Palmer.

A miniszter kifejtette: a kormány szerdai ülésén elfogadott dokumentum alapján a faanyag értékesítésére szervezett versenytárgyalásokon ugyan az állami erdészet, a Romsilva határozza meg a kiindulási árat, de a végső értéket a piac, azaz a tulajdonképpeni licit fogja szabályozni. A környezetvédelmi tárca vezetője emlékeztetett: a fával kereskedő vállalkozók az elmúlt hetekben főként azt kifogásolták, hogy a Romsilva által megadott eladási árak jóval magasabbak a korábbi évekhez képest, illetve sok esetben a külföldi értékeket is meghaladják.

A módosítás szerint a Romsilva a továbbiakban a köztulajdonú erdőkben lévő, még kivágatlan fák alapárát adja meg, ezt a piaci feltételek alapján határozzák meg, vagyis attól függően, hogy például milyen fafajtáról van szó, mennyire nehéz ehhez hozzáférni, illetve milyen módszerrel végzik a kitermelést.

A kiindulási árat az erdészet évente egy alkalommal változtathatja meg alapos indokkal, vagyis amennyiben ezt a piaci körülmények lehetővé teszik. Ez a fajta képlet, azaz az alapár előzetes megadása eddig csak a helyi hatóságok tulajdonában lévő fenyvesekre volt érvényes, mostantól viszont az állami erdők esetében is alkalmazni kell. A környezetvédelmi tárca által kezdeményezett módosítást megelőzően, múlt héten a minisztérium képviselői egy szakértői csoporttal egyeztettek annak érdekében, hogy mindenki számára kedvező megoldás szülessen.

Az intézkedést annak nyomán hozták, hogy körülbelül két hete több ezer faipari alkalmazott tüntetett Bukarestben: a megmozdulás résztvevői azt kifogásolták, hogy az állami erdészet a tavalyi árhoz képest 300 százalékkal drágította a liciteken a faanyagot. A fafeldolgozók ezért több versenykiírást is bojkottáltak, ez vezetett a piac leállásához.

Ennek nyomán a környezetvédelmi minisztérium kivizsgálást indított, illetve a piacot felügyelő Versenytanács álláspontját is kikérte, a két intézmény pedig megállapította, hogy a kikiáltási ár valóban túlzottan magas. A Romsilva azonban azzal védekezett, hogy ők csupán a kormány által tavaly elfogadott szabályzatot tartják be, ugyanakkor több ízben is jelezték, hogy a dokumentum zavaros, többféleképpen értelmezhető, és nehéz alkalmazni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat