Napelem tömbházon: hogyan működhet és mi vet árnyékot rá?

Napelem tömbházon: hogyan működhet és mi vet árnyékot rá?

Napos oldal. Nyugaton sok társasházra telepítettek napelemeket

Fotó: Pixabay.com

Havonta több ezer napelemes rendszert telepítenek országszerte, a termelő-fogyasztók száma év végére elérheti a 200 ezret. Az ingyenárammal kecsegtető fejlesztés azonban egyelőre a családiház-tulajdonosok kiváltsága, pedig a zöldberuházás elvileg jelentősen csökkenthetné a társasházakban lakók villanyszámláját is. Összeállításunkban bemutatjuk, jelenleg mi a helyzet a tömbházakra szerelhető napelemekkel Romániában, melyek a benne rejlő lehetőségek és a buktatók.

Páva Adorján

2024. június 21., 10:052024. június 21., 10:05

Becslések szerint ha valamennyi bukaresti társasházra napelemeket telepítenének, az áramtermelő rendszerek összesen mintegy 680 megawatt teljesítménnyel rendelkeznének, ami a cernavodai atomerőmű egyik reaktorának teljesítményével egyenlő – jelentette ki a minap egy konferencián Sebastian Burduja. Az energiaügyi miniszter közölte,

terveik között szerepel egy olyan állami program kidolgozása, amely révén támogatnák a tömbházak ellátását fotovoltaikus rendszerrel.

Az egyelőre csak ötlet szintjén megfogalmazott kormányzati elképzelés nem új keletű: szakmabeliek, érdekképviseletek jó ideje hangoztatják, hogy – több más nyugati országhoz hasonlóan – Romániában is meg kell teremteni a pontos jogszabályi keretet a tömbházakra telepíthető kiserőművek számára. Amit jelenleg nem tiltanak, ugyanakkor szükséges a lakók többségének beleegyezése. Viszont a hiányos törvényi háttér miatt egyelőre nemigen éri meg.

Rövidzárlatos szabályozás

Dan Pîrșan, a prosumerek (áramtermelő-fogyasztók) és az energiaközösségek szövetségének (APCE) elnöke a Hotnews hírportálnak úgy nyilatkozott, a társasházak tetejére 5–20 kilowatt teljesítményű napelemrendszereket lehetne telepíteni, egy kW-ra körülbelül 750 és 900 euró közötti költséggel kell számolni. Egy száz négyzetméteres tetőre 6-7 kW-os rendszert lehetne szerelni.

„De jelenleg szerintem ez ablakon kidobott pénz, hiszen a megtermelt áram csupán kevesebb mint tíz százalékát lehet felhasználni” – jelentette ki a szakember. Ugyanis a jelenlegi szabályozások szerint a fotovoltaikus rendszer által megtermelt energiával csak a közös tulajdonban lévő hálózatokat vagy berendezéseket lehet ellátni – például lépcsőház- vagy kültéri világítás, liftüzemeltetés –, a lakások nem használhatják fel; az országos hálózatba betáplált mennyiségnek csak a szolgáltatók örülhetnek, a lakók nem húzhatnak hasznot belőle.

Ezzel magyarázható, hogy eddig csupán kevesebb mint félszáz tömbházra telepítettek napelemeket a lakóközösségek.

Az is akadály, hogy jelenleg valamennyi fogyasztó külön-külön kötött szerződést a szolgáltatókkal, amelyek közül így akár több tucat is jelen lehet egyetlen panelben.

Egyébként ahhoz, hogy a lakásokban is fel lehessen használni a megtermelt áramot, amellett, hogy módosítani kell az érvényben lévő törvényeket, be kell szerelni egy, a nemzetközi szaknyelvben Virtual Net Metering néven ismert intelligens fogyasztásmérő rendszert. Az elv szerint az áramszolgáltató olyan arányban kompenzálja majd külön-külön a lakókat a napelemek által a hálózatba táplált áramért, amilyen arányban fogyasztanak.

korábban írtuk

Hiába telepítettem napelemeket, a hálózat nem tudja befogadni a termelt áramot
Hiába telepítettem napelemeket, a hálózat nem tudja befogadni a termelt áramot

Hiába telepítettem napelemeket a telkemre, csak töredékét termelem annak az áramnak, amit termelhetnék; a hálózat ugyanis nem alkalmas az áram befogadására, és ha süt a nap, letiltja a napelemeimet – panaszolta a Krónikának egy olvasó.

Felvillanyozott közösség

Ugyanakkor lenne egy másik megoldás is: csatlakozás az úgynevezett energiaközösségekhez. Ezáltal a megtermelt áramot „bedobják a közösbe”, a felhasználtért pedig jelentős, akár 60 százalékos árengedményt kapnak.

Amint arról beszámoltunk, az energiaközösség mint jogi személy fogalma 2019-ben jelent meg az Európai Unió egyik irányelvében. Az anyaországi Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ismertetése szerint az energiaközösség alapvetően energiatermelők és fogyasztók összessége. Önkéntes és nyitott részvételen alapul, a tagok vagy részvényesek irányítják, akik lehetnek természetes személyek, kisvállalkozások, helyi hatóságok.

Elsődleges célja nem a pénzügyi haszonszerzés, hanem tagjai, részvényesei vagy a működési területe számára környezeti, gazdasági és szociális közösségi előnyök biztosítása – úgy mint energiatermelés, beleértve a megújuló forrás alapú termelést, energiaelosztás, energiaellátás, energiafogyasztás, aggregálás, energiatárolás vagy energiahatékonysági szolgáltatások. De ide tartoznak az elektromos járművek feltöltésére irányuló szolgáltatások, továbbá egyéb energetikai szolgáltatások kínálata is tagjai vagy részvényesei számára.

A gyakorlatban egy energiaközösség úgy néz ki, mint egy mini állami szolgáltató. Egy kis, energetikailag önellátó vagy közel önellátó sziget. Vannak olyan tagjai, akik termelnek és vannak, akik termelnek és fogyasztanak is, de lehetnek csak fogyasztó tagjai is.

Termelő lehet egy ház saját napeleme, de egy biogázüzem vagy egy szélturbina is, amiket az energiaközösség közös költségvetéséből finanszíroznak. Fogyasztó lehet egy lakás, egy családi ház, egy hivatal, egy vállalkozás, de egy elektromosautó-töltőállomás is. Az energiatároló biztosítja az esetlegesen túltermelt energia tárolását. A legfontosabb, hogy minden energiatermelő és -tároló eszköz és minden fogyasztó összeköttetésben van egymással, egy okos szoftver (smart grid) pedig minden termelt és fogyasztott energiát számon tart és a megfelelő helyre oszt.

korábban írtuk

Jó napot kívánnak a prosumerek, csak közben nehogy mással rosszat tegyenek
Jó napot kívánnak a prosumerek, csak közben nehogy mással rosszat tegyenek

Az áramtermelő-fogyasztók számának örvendetes megugrásával párhuzamosan gyarapodnak a sajnálatos problémák is – fogalmazták meg szakemberek az Energia Világtanács romániai bizottsága által szervezett, a prosumerek előretörését elemző konferencián.

Romániában az energiaközösségek is még gyerekcipőben járnak, viszont a szakminisztérium e téren is tervezi a működésüket elősegítő törvényi háttér megteremtését. Európában már mintegy 9000 ilyen közösség jött létre, több országban állami támogatással. Ennek legfőbb előnye, hogy nem kell fizetni rendszerhasználati díjat az elosztóhálózat-üzemeltetőnek, így jelentősen csökkenhet a végösszeg.

Uniós töltőkábel

Egyébként az EU is támogatja, hogy akár társasházak és más kisebb energiaközösségek is létesítsenek napelemes kiserőműveket.

Amint Zarándy Tamás, a Magyar Energiaközösségek és Rugalmassági Szolgáltatók Szövetségének alelnöke a Makronóm portálon közölt írásában kifejtette, a „Tiszta Energia Minden Európainak!” elnevezésű csomagot az Unió 2016-ban hirdette meg, majd ennek keretében dolgozták ki a villamosenergia-irányelv módosítását, amelyet a tagállamoknak 2021-től kell alkalmazniuk.

Az új szabályok – többek között – bevezették az energiaközösségek, a termelő-fogyasztók és az aggregátorok fogalmát. Ez a korábbi egyirányú villamosenergia-ellátás kizárólagosságát – ahol a központi erőművek által termelt energiát a szállító- és elosztóhálózatokon keresztül juttatták el a fogyasztóhoz – feloldotta, és lehetővé tette olyan fogyasztói csoportok létrehozását, amelyek maguk állítják elő, tárolják, osztják és számolják el saját maguk között az energiát.

A jogszabály azt is előírja, hogy az így létrejövő energiaközösségek használhatják a közcélú villamosenergia-hálózatot, illetve továbbra is vételezhetnek a hagyományos ellátási láncokon keresztül.

Ennek azért van jelentősége, mert a közösség tagjai így akkor sem maradnak áram nélkül, ha a pillanatnyi termelésük kevesebb, mint a fogyasztási igényük.

Zarándy Tamás szerint egy társasház közösségi energiafelhasználása esetén az egyes lakók közötti elszámolás a lakóközösség által elfogadott és rögzített módszertan alapján történhet. Ennek alapja lehet az albetétek nagysága, a hozzájárulás aránya a napelemek telepítéséhez, de bármely más elvet is lehet alkalmazni. Az elosztás szofisztikáltabb, ám némileg költségesebb módja, ha minden lakás fogyasztását okosmérővel veszik nyilvántartásba. Ez a módszer lehetőséget teremthet arra is, hogy a fogyasztók az egyes berendezéseik – például hőszivattyúk, hűtő-fűtő klímák és hasonló nagy fogyasztóik – működtetését ahhoz igazítsák, hogy az adott negyedórában termel-e a háztetőn lévő napelem, így optimalizálva a megújuló energiából származó fogyasztásukat – olvasható a Makronóm portálon.

Spanyolországban – ahol elég a lakók egyharmadának beleegyezése – úgy oldják meg az energiaelosztást, hogy ha mondjuk egy 50 lakásos panel 17 tulajdonosa telepít napelemeket, egy okosmérő segítségével úgy szabályozzák, hogy valamennyi érintett a megtermelt energia tizenhetedét kapja. Ha utólag másik szomszéd is csatlakozni akar, beszállhat az eredeti költségekbe és ő is részesülhet az ingyenáramból.

Napelemes erkélyjelenet

Galéria

Magánakciózó. Nagyváradi tömbház erkélyre szerelt napelemekkel

Fotó: Balogh Levente

A fentebb vázolt helyzetek természetesen olyan eseteket taglalnak, amikor egy lakóközösség dönt áramtermelő kiserőmű telepítéséről, a meghökkentő „magánakciókra” ez nem vonatkozik. Több romániai városban ugyanis egyesek ablakukra, a tömbház falára vagy az erkélyre szereltek napelemeket „privát” használatra.

Esete válogatja, hogy a hatóságok hogyan járnak el ilyenkor. Kolozsváron a szomszédok feljelentették a lakása ablakára és köré több kis napelemet felszerelő „ezermestert”, mondván: rendkívül elcsúfítja társasházukat. A rendőrség azonban nem lépett fel ellene, ugyanis a tájékoztatás szerint semmilyen előírás nem tiltja ezt, és nem is engedélyköteles. Viszont Nagyváradon eltávolíttattak egy erkélykorlátra szerelt energiatermelőt, mert állításuk szerint a mellvédhez már csak engedéllyel lehet hozzányúlni, rászerelni.

korábban írtuk

Mire alaposan beizzítottuk a napelemeket, lehűt minket a negatív áramár
Mire alaposan beizzítottuk a napelemeket, lehűt minket a negatív áramár

Bár első hallásra jól hangzik a negatív áramár fogalma, a mélypontra süllyedt fogyasztás és a megújuló energia előretörésének együttes hatása óhatatlanul kedvezőtlenül érintheti a lakossági fogyasztókat is.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. július 23., kedd

Európa egyik legnagyobb tesztlaboratóriumát nyitotta meg Temesváron a Continental

Egyik legnagyobb európai tesztlaboratóriumát nyitotta meg a Continental Temesváron – közölte a vállalat.

Európa egyik legnagyobb tesztlaboratóriumát nyitotta meg Temesváron a Continental
2024. július 23., kedd

eMAG: Megkétszereződött a légkondicionáló készülékek vásárlásának a száma az év első felében

Románia hónapról hónapra növekvő hőmérsékletben forrong, és az ügyfelek olyan megoldásokba fektetik pénzüket, melyek termikus kényelmüket és a megfelelő minőségű levegőt biztosítják számukra, és ez az eMAG-nál regisztrált eladások számában is tükröződik.

eMAG: Megkétszereződött a légkondicionáló készülékek vásárlásának a száma az év első felében
2024. július 23., kedd

Egy erdélyi gyár több száz alkalmazottja kerül utcára az elektromos autók iránti kereslet visszaesése miatt

Az egyik legnagyobb romániai autóipari cég, a Leoni 10 százalékkal csökkenti dolgozói számát a több mint 3600 személyt foglalkoztató besztercei gyárában – adta hírül a G4media.ro.

Egy erdélyi gyár több száz alkalmazottja kerül utcára az elektromos autók iránti kereslet visszaesése miatt
2024. július 22., hétfő

Tavaly is hatalmas nyereséget könyveltek el a román állami energiacégek

Továbbra is az energetikai cégek a legnyereségesebb állami vállalatok – derül ki a legfrissebb összesítésből.

Tavaly is hatalmas nyereséget könyveltek el a román állami energiacégek
2024. július 22., hétfő

Többet költöttek tavaly élelmiszerre a romániai polgárok, de kevesebb termékre futotta

2023-ban a romániai polgárok 33,6 milliárd dollárt (153 457 920 000 lejt) költöttek el az élelmiszerüzletekben, míg az online élelmiszer-kiskereskedőknél 319 millió dollárt hagytak ott.

Többet költöttek tavaly élelmiszerre a romániai polgárok, de kevesebb termékre futotta
2024. július 22., hétfő

Repülőjegy a lehető legolcsóbban? – Tippek, trükkök utazni vágyóknak

Amióta a fapados légitársaságok térhódítása nyomán polgárok széles köre számára elérhetővé vált a repülés, az utazni vágyók akár hónapokig is lesik, hogyan tudják a legolcsóbban beszerezni a repülőjegyet az áhított célpont felé. Kisokos utazni vágyóknak.

Repülőjegy a lehető legolcsóbban? – Tippek, trükkök utazni vágyóknak
2024. július 21., vasárnap

Ellenzi a pénzügyminiszter a jövedelemadó és az áfa emelését, de nem tudni, hogyan csökkentenék a költségvetési hiányt

Ellenzi Marcel Boloș pénzügyminiszter, hogy a költségvetési hiányt a jövedelemadó vagy az áfa emelésével próbálják csökkenteni, ugyanakkor arra nem adott érdemi választ, hogy milyen módon szorítható le a deficit.

Ellenzi a pénzügyminiszter a jövedelemadó és az áfa emelését, de nem tudni, hogyan csökkentenék a költségvetési hiányt
2024. július 21., vasárnap

Több száz gazdasági bűncselekmény ügyében emeltek vádat az első félévben, az okozott kár meghaladja a 155 millió lejt

Közel 600, gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatos ügyben történt vádemelés az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – közölte vasárnap a Román Rendőrség.

Több száz gazdasági bűncselekmény ügyében emeltek vádat az első félévben, az okozott kár meghaladja a 155 millió lejt
2024. július 20., szombat

Lassan helyreáll az élet a fél világot megbénító üzemzavar után: újra elérhetőek a Wizz Air online szolgáltatásai is

Ismét elérhetők a Wizz Air online szolgáltatásai – közölte péntek éjszaka a légitársaság.

Lassan helyreáll az élet a fél világot megbénító üzemzavar után: újra elérhetőek a Wizz Air online szolgáltatásai is
2024. július 19., péntek

Leállt a cernavodai atomerőmű 1-es blokkja, irdatlan mennyiségű villamos energiát importált az ország

Egy meghibásodás miatt automatikusan leállt péntek este a cernavodai atomerőmű 1-es reaktorblokkja – tájékoztatott a Nuclearelectrica vállalat.

Leállt a cernavodai atomerőmű 1-es blokkja, irdatlan mennyiségű villamos energiát importált az ország