Jó napot kívánnak a prosumerek, csak közben nehogy mással rosszat tegyenek

Jó napot kívánnak a prosumerek, csak közben nehogy mással rosszat tegyenek

Ki kell védeni. Az áramhálózatot nem ilyen jellegű teherbírásra tervezték, ezért a feszültségszint-ingadozások mindenkinek gondokat okozhatnak

Fotó: Pinti Attila

Az áramtermelő-fogyasztók számának örvendetes megugrásával párhuzamosan gyarapodnak a sajnálatos problémák is – fogalmazták meg szakemberek az Energia Világtanács romániai bizottsága által szervezett, a napelemes prosumerek előretörését elemző konferencián. A még világszinten is gyerekcipőben járó úgynevezett helyi energiaközösségek létrehozását is szorgalmazó bukaresti rendezvényt a Zöld ház program utolsó pályázati szakaszának rajtján-végén szervezték: az egyházak leggyorsabb 875 képviselője kedden alig egy perc alatt kimerítette a számukra fenntartott támogatási keretet, így a magánszemélykekkel együtt összesen 87 500 szerencsés jelentkező várja a folytatást.

Páva Adorján

2023. június 28., 18:542023. június 28., 18:54

A következő lépésben a programot lebonyolító Környezetvédelmi Alap (AFM) hamarosan – egyes hírek szerint július 15-ig – közli a hatóság által jóváhagyott szerelőcégek listáját. Ezek után a pályázati anyagot sikeresen feltöltő személyek az AFM internetes felületén, legtöbb 90 napon belül megnevezik az általuk kiválasztott céget, amelynek képviselői – 30 napon belül – ellenőrzik a kliens pályázati anyagát, és sikeresnek vagy sikertelennek minősítik azt.

Kedvező válasz esetén az AFM-nek is láttamoznia kell a vállalkozások által elfogadott jelentkezéseket – tehát a teljes jóváhagyási folyamat még jó néhány hónapig, akár év végéig is elhúzódhat. Ezek után a szerelőcégeknek egy évük lesz arra, hogy telepítsék, beüzemeljék a pályázó által megrendelt napelemrendszert.

korábban írtuk

Elkelt: lezárult a Zöld ház program magánszemélyek számára kiírt pályázata
Elkelt: lezárult a Zöld ház program magánszemélyek számára kiírt pályázata

Lezárult csütörtökön a Zöld ház program magánszemélyek számára indított kiírása. Az utolsó szakaszban a nyugati fejlesztési régióból fogadták az igényléseket az áramfejlesztő napelemek felszerelésére nyújtott állami támogatásra.

Tehát a 87 500, fejenként 20 ezer lejes állami támogatásban részesülő új prosumer egyelőre nem „rohanja le” az országos áramhálózatot, de számuk így is jelentős, hiszen az idei áprilisi adatok szerint még 63 ezer, energiát egyaránt termelő és fogyasztót tartottak nyilván Romániában, ugyanakkor becslések szerint számuk év végére meghaladhatja a 100 ezret. Nem véletlen, hogy a háztartási méretű napelemes rendszerek hirtelen növekedő száma jelentős kihívások elé állítja a teljes szakmát, minden érintett felet, a magán- és az állami szektorból egyaránt.

korábban írtuk

Napelemek veszélyeztetik a világörökség részét képező Szászkézd épített örökségét
Napelemek veszélyeztetik a világörökség részét képező Szászkézd épített örökségét

Napelemek veszélyeztetik az UNESCO világörökségi listáján szereplő erdélyi Szászkézd (Saschiz) épített örökségét, miután az idei Zöld Ház program keretében számos helyi lakos nyert támogatást – nyilatkozta Ovidiu Șoaită, a település polgármestere.

Az Energia Világtanács romániai bizottsága (CNR-CME) által szervezett, Prosumer – egyre fontosabb játékos a romániai energiapiacon című konferencián elosztóhálózat-üzemeltetők, energiaszolgáltatók, az akadémiai és kereskedelmi szféra képviselői, tervező szakemberek, prosumerek osztották meg tapasztalataikat, elképzeléseiket. Az Economica.net portál összefoglalója szerint az érintettek megállapították, hogy

általános probléma a prosumerek számláinak hosszas késlekedése.

Beszéltek arról is, hogy valamilyen formában működik a mennyiségi kompenzálás (a nappal vagy nyáron által pluszban megtermelt áramot este vagy télen elfogyaszthatja a termelő az országos hálózatból), ugyanakkor egyre szükségszerűbbé válik a napelemes házi erőművek tulajdonosai számára az otthoni energiatárolás is, amit szabályozni kellene.

korábban írtuk

Sem viskókra, sem palotákra nem kéne az állam pénzén napelemet tenni az Intelligens Energia elnöke szerint
Sem viskókra, sem palotákra nem kéne az állam pénzén napelemet tenni az Intelligens Energia elnöke szerint

Szükségesek és jól fognak a napelemes Zöld házhoz hasonló állami programok, ám az energiapolitikáknak nem a szerencsére kellene épülniük – jelentette ki egy konferencián Dumitru Chisăliţă, az Intelligens Energia Egyesület elnöke.

Míg egyesek termelnek, mások „szívhatnak”

Miközben többen a napelemes rendszerek közismerten környezetbarát hasznát hangsúlyozták, felmerült az is, hogy egyre nagyobb kihívást jelent az elosztóhálózat-üzemeltetők számára a megfelelő elektromos feszültség biztosítása. Az egyszerre sok prosumer bekapcsolódása főleg a kevésbé korszerű hálózattal rendelkező vidékeken jelenthet gondot.

Idézet
Ez elsősorban a hálózat-üzemeltetőt hozza nehéz helyzetbe, de előbb-utóbb a fogyasztók is megérzik, és az elektromos energia minőségét tekintve ezt a leginkább nem a »rendbontó«, hanem a »rendtartó« fogyasztók fogják megsínyleni. Biztosítani kell valamennyi energiafelhasználó számára a megfelelő feszültségszintet”

– jelentette ki Ștefan Gheorghe, a CNR-CME ügyvezető igazgatója, arra utalva, hogy a feszültségingadozás nagy fejfájást okozhat, hiszen emiatt rendszerint leállhatnak, elromolhatnak az elektromos (háztartási) gépek.

korábban írtuk

Árnyoldalai is vannak a zöldre festett jövőnek, de egyre kíméletesebb a szennylábnyom
Árnyoldalai is vannak a zöldre festett jövőnek, de egyre kíméletesebb a szennylábnyom

Miközben globálisan, Európában és Romániában is „virágzik” a zöld átállás, érdemes odafigyelni a világra egzisztenciális fenyegetést jelentő környezeti károk visszaszorítása, lassítása érdekében hozott intézkedések hátulütőire is.

De az aktív fogyasztók egymást is „kiüthetik”. Bár köztudott, hogy a házi erőművek klímavédelmi és egészségügyi szempontból, sőt az országos energiafüggőség csökkentése tekintetében is nemes célokat szolgálnak, az elosztó- és átviteli hálózatokat nem ilyen jellegű „munkára”, nem kétirányú áramlásra tervezték. Ezért az is előfordulhat, hogy ha kis területen több naperőmű működik, a túlzottan megemelkedett feszültségszint miatt a trafótól távolabb eső rendszerek már nem tudják hálózatba táplálni a plusztermelést.

Tehát az is megtörténhet, hogy a mi nagy termelésünk miatt a szomszéd napelemrendszere-invertere – biztonsági okokból – leáll, ami ha sűrűn fordul elő, akkor jelentős költségkiesést, a befektetés későbbi megtérülését eredményezheti.

Galéria

Fotó: Pixabay

Viorel Alicuş, az Országos Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) igazgatója jelezte, folyamatosan figyelemmel követik, elemzik az ágazat fejlődését, a felmerülő problémákat. Elmondása szerint a tavaly és idén április között eltelt 12 hónapban 47 000 új prosumer csatlakozott a hálózathoz, ami 600 MW elektromos összteljesítményt jelent. Alicuș szerint dolgoznak a meglévő szabályozások módosításán, kiegészítésén, hogy tartsák a lépést, és az új termelő-fogyasztók tömege ne ütközzön akadályokba a hálózatra csatlakozás, illetve a megtermelt pluszenergia értékesítése során.

A konferencia egyik felszólalója a Romániában, de még világszinten is alig-alig ismert, úgynevezett energiaközösségek létrehozását szorgalmazta. Nicolae Golovanov mérnök professzor az Economica szerint arra hívta fel a figyelmet, hogy a prosumerek, azaz aktív fogyasztók jelenleg öncélú termelést folytatnak, a helyi közösség, a sérülékenyebb fogyasztók semmit nem nyernek belőle, ezért a „pénzesek”, és nem a szegények érdekeit szolgálják, miközben egyre inkább nő a lakosság energiaigénye. „Csodálatos lenne, ha ezt a problémát fel tudnánk számolni aggregátorok, energiaközösségek létrehozásával, amelyek lehetővé tennék a tárolást a helyiek számára, jelentős előnyökhöz juttatva őket” – jelentette ki a szakember.

Mit jelent az energiaközösség és hogyan működik?

Az energiaközösség mint jogi személy fogalma 2019-ben jelent meg az Európai Unió egyik irányelvében. Az anyaországi Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal ismertetése szerint az energiaközösség alapvetően energiatermelők és fogyasztók összessége. Önkéntes és nyitott részvételen alapul, a tagok vagy részvényesek irányítják, akik lehetnek természetes személyek, kisvállalkozások, helyi hatóságok.

Elsődleges célja nem a pénzügyi haszonszerzés, hanem tagjai, részvényesei vagy a működési területe számára környezeti, gazdasági és szociális közösségi előnyök biztosítása

– úgy mint energiatermelés, beleértve a megújuló forrás alapú termelést, energiaelosztás, energiaellátás, energiafogyasztás, aggregálás, energiatárolás vagy energiahatékonysági szolgáltatások. De ide tartoznak az elektromos járművek feltöltésére irányuló szolgáltatások, továbbá egyéb energetikai szolgáltatások kínálata is tagjai vagy részvényesei számára.

A gyakorlatban egy energiaközösség úgy néz ki, mint egy mini állami szolgáltató. Egy kis energetikailag önellátó vagy közel önellátó sziget. Vannak olyan tagjai, akik termelnek és vannak, akik termelnek és fogyasztanak is, de lehetnek csak fogyasztó tagjai is.

Termelő lehet egy ház saját napeleme, de egy biogázüzem vagy egy szélturbina is, amiket az energiaközösség közös költségvetéséből finanszíroznak.

Fogyasztó lehet egy lakás, egy családi ház, egy hivatal, egy vállalkozás, de egy elektromosautó-töltőállomás is. Az energiatároló biztosítja az esetlegesen túltermelt energia tárolását. A legfontosabb, hogy minden energiatermelő és -tároló eszköz és minden fogyasztó összeköttetésben van egymással, egy okos szoftver (smart grid) pedig minden termelt és fogyasztott energiát számontart és a megfelelő helyre oszt – ismertette a magyarországi hivatal.

korábban írtuk

Energiaborúra napelemderű: a prosumerré válás fortélyairól
Energiaborúra napelemderű: a prosumerré válás fortélyairól

Nagy az ösztökélés, lelkesedés manapság a napelemek beszerelése terén. Ezzel együtt a beruházáson elgondolkodó, az online világban informálódni próbáló, tudatlan kíváncsiskodó megriadhat.

korábban írtuk

Lassan felkel a Zöld ház program új kiírásának napja: közvitán a lebonyolítási útmutató tervezete
Lassan felkel a Zöld ház program új kiírásának napja: közvitán a lebonyolítási útmutató tervezete

Hosszas várakozás után közvitára bocsátották a napelemes Zöld ház program – nem végleges – lebonyolítási útmutatóját. A házi áramtermelő berendezések megvásárlását legtöbb 20 ezer lejjel támogató állami program új kiírása több több ponton változik.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 12., vasárnap

Aszályos nyarak várhatóak, sorsdöntővé válik az öntözhető romániai területek nagysága

Csigalassúsággal halad az öntözhető mezőgazdasági területek növelése Romániában. Napjainkban mindössze 500 ezer hektárra jutott öntözővíz. A bukaresti szaktárca az izraeli mezőgazdasági minisztériummal tárgyal új irrigációs beruházásokról.

Aszályos nyarak várhatóak, sorsdöntővé válik az öntözhető romániai területek nagysága
2024. május 12., vasárnap

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen

Miközben uniós szintű törekvés a fosszilis tüzelőanyagok, belső égésű motorok lecserélése „zölden” megtermelt elektromos áramot használó berendezésekre, az erősen szorgalmazott teljes átállás számos veszélyt rejt magában.

Tíz érv a totális elektromos átállás kikényszerítése ellen
2024. május 10., péntek

Kolozsvári céget vásárol fel a volt cseh miniszterelnök vállalata

Romániai céget vásárol fel Andrej Babis volt cseh miniszterelnök vállalata – írja az Economedia.ro.

Kolozsvári céget vásárol fel a volt cseh miniszterelnök vállalata
2024. május 10., péntek

Kevesebbet exportált Románia az első negyedévben, de azért csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya

Éves összevetésben 3,7 százalékkal csökkent a román export az első negyedévben – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Kevesebbet exportált Románia az első negyedévben, de azért csökkent a külkereskedelmi mérleg hiánya
2024. május 09., csütörtök

Több mint 100 millió euróból mintegy 1000 településen ígérnek nagysebességű internetkapcsolatot

Jóváhagy a kormány csütörtöki ülésén egy közel 100 millió eurós beruházást, amelynek keretében országszerte mintegy 1000 településen építenek ki nagysebességű internetkapcsolatot biztosító hálózatot.

Több mint 100 millió euróból mintegy 1000 településen ígérnek nagysebességű internetkapcsolatot
2024. május 09., csütörtök

Ciolacu: csökkentek áprilisban az energiaárak, és ez a kormány döntésének köszönhető

Helyes volt a kormány energiaár-korlátozásra vonatkozó döntése, ezt bizonyítja, hogy áprilisban csökkent a gáz és az elektromos energia ára – jelentette ki Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülés elején.

Ciolacu: csökkentek áprilisban az energiaárak, és ez a kormány döntésének köszönhető
2024. május 08., szerda

Nem csak pakisztániak, magyarok és olaszok is szívesen vállalnának munkát Romániában

Románia a 89. helyen áll a legvonzóbb munkavállalási célpontok között, ami előrelépés a 2020-as 92. helyhez mérten, ám elmarad a 2018-as 78. helyezéstől – derül ki egy felmérés eredményeiből.

Nem csak pakisztániak, magyarok és olaszok is szívesen vállalnának munkát Romániában
2024. május 08., szerda

Jobban dübörgött a turizmus idén, mint a tavalyi év elején, erdélyi helyszín is van a népszerű célpontok között

Az év első három hónapjában 2,47 millió vendéget fogadtak a romániai kereskedelmi szálláshelyeken (beleértve a kiadó apartmanokat és szobákat is), 2,4 százalékkal többet a 2023 januárja és márciusa között jegyzettnél.

Jobban dübörgött a turizmus idén, mint a tavalyi év elején, erdélyi helyszín is van a népszerű célpontok között
2024. május 08., szerda

Felpörgött a fogyasztás: közel 6,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben

Az első negyedévben, a nyers adatok alapján 6,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Romániában éves összevetésben – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Felpörgött a fogyasztás: közel 6,5 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az első negyedévben
2024. május 08., szerda

Mire alaposan beizzítottuk a napelemeket, lehűt minket a negatív áramár

Bár első hallásra jól hangzik a negatív áramár fogalma, a mélypontra süllyedt fogyasztás és a megújuló energia előretörésének együttes hatása óhatatlanul kedvezőtlenül érintheti a lakossági fogyasztókat is.

Mire alaposan beizzítottuk a napelemeket, lehűt minket a negatív áramár