Hiába telepítettem napelemeket, a hálózat nem tudja befogadni a termelt áramot

Hiába telepítettem napelemeket, a hálózat nem tudja befogadni a termelt áramot

Fotó: Gazda Árpád

Hiába telepítettem napelemeket a telkemre, csak töredékét termelem annak az áramnak, amit termelhetnék; a hálózat ugyanis nem alkalmas az áram befogadására, és ha süt a nap, letiltja a napelemeimet – panaszolta a Krónikának egy olvasó. A panasz vizsgálata során megtudtuk: a jelenség elsősorban a kisebb települések termelő-fogyasztóinál fordul elő, és az áram tárolásába való befektetéssel, vagy a hálózat fejlesztésével lenne orvosolható.

Gazda Árpád

2024. április 15., 09:342024. április 15., 09:34

2024. április 15., 10:322024. április 15., 10:32

A Krónikához forduló panaszos elmondta: Kolozs megye egyik településének olyan részén lakik, ahol mindig gond volt az áramellátással. „Ha egy ünnepnapon vagy hét végén egyszerre három család kezdett főzni, takarítani, mosni, a lámpát már nem lehetett felkapcsolni” – magyarázta. Nem véletlen hát, hogy sokan a napelemes rendszerek felszerelésében látták a megoldást. Csalódniuk kellett azonban, mert a hálózat a megtermelt áram befogadására, elszállítására is alkalmatlan.

Amikor kisüt a nap, és valamennyi napelem termelni kezd, a rendszer az elektromos készülékek védelmében letiltja a napelemek működését.

„Két és fél éve szereltem fel egy 5 kilowattos napelemes rendszert. Valószínű, hogy nem fizettem rá, hiszen a beruházás nagy részét a zöld ház programban nyert támogatásból fedeztem, de egyelőre nem látom át, hogy megérte-e” – nyilatkozta a panasztevő. Megjegyezte, több mint két éve nem kapott, és fizetett villanyszámlát, pedig több áramot fogyasztott, mint amennyit termelt ebben az időszakban. Többször is panaszt tett az áramszolgáltatónál, de semmi nem változott. Megjegyezte: ahogy egyre több napelem jelent meg a szomszédságában, egyre kevesebbet működtek a napelemei.

A jelenséget egy másik napelemes felhasználó is megerősítette. „Tavaly szeptembertől üzemel a 6,3 kilowattos napelemrendszerem, de csak a kevesebb napsütéses téli napokon működött teljes kapacitással. Az őszi, tavaszi napsütéses időszakokban többet vannak letiltva a napelemek, mint amennyit működnek. A legnagyobb termelés, mintegy 21 kilowattóra húsvét szombatján volt. Akkor minden bizonnyal minden háznál ment a sütő, a mosógép, volt fogyasztás a környéken. Ezzel szemben április 7-én, amikor hasonlóan verőfényes volt a nap, csak hét kilowattóra termelés jött össze. 11 és 17 óra között szinte végig ki voltak iktatva a napelemeim” – nyilatkozta az illető.

Elmagyarázta: az inverter telefonos alkalmazásán át pontosan látja, mennyit fogyasztott és mennyit termelt naponta, és az áramgazdálkodásának a grafikus ábrázolását is megnézheti. A grafikonból pontosan kiolvasható, hogy mikor működött, és mikor volt kikapcsolva a rendszer.

Amint megjegyezte: tapasztalata szerint az sem segít, ha akkor kapcsolja be a mosógépet, a mosogatót, a sütőt, amikor süt a nap. Ettől nem fognak beindulni a leállított napelemei, és a nagy fogyasztók a hálózatból veszik fel az áramot.

Elmondta: a szomszédjában már egyenesen olyan rendszert telepítettek a közelmúltban, amelyik az akkumulátoros tárolást is lehetővé teszi, és elraktározza a megtermelt áramot. Ez a rendszer azonban csaknem megduplázza a befektetés összegét, és a jelenlegi körülmények között nem biztos, hogy piaci alapon megtérül.

Galéria

Termelő-fogyasztó egy napi villanygazdálkodásának grafikonja húsvét szombatján...

Fotó: Gazda Árpád

Tóth Elemér, a napelem-telepítéssel foglalkozó Compline kft. tulajdonosa a Krónikának elmondta, elsősorban kisebb településeken gyakori jelenség, hogy a hálózat nem képes befogadni a napelemek által megtermelt áramot. Mint elmagyarázta, ezeken a településeken általában egyetlen transzformátorállomás alakítja át a középfeszültségű áramot alacsony feszültségűre. A napelemek által termelt energia az alacsony feszültségű rendszerbe kerül, tehát ezt ott kellene elfogyasztani. Ha nap közben mindenki munkában van, és a lakásokban csak a hűtőszekrények fogyasztanak, akkor nincs szükség az áramra. Hozzátette: városokon a fogyasztás is nagyobb nap közben, és olyan felületből is kevesebb van, amelyre napelem szerelhető.

Mint részletezte: az áramot a szolgáltatók nem tudják raktározni, a termelésnek és a fogyasztásnak mindig egyensúlyban kell lennie.

Ha a napelemek termelnek, de a településen alig van fogyasztás, akkor a hálózati feszültség nőni kezd. Az áramszolgáltatók azonban előírják, hogy a feszültség 195 és 253 volt között ingadozhat. Úgy kell tehát beállítani a napelemes rendszereket, hogy 253 volt fölött kikapcsoljanak. Különben a túl nagy feszültség kárt okozhat az elektromos készülékekben.

„Egyre több az anomália. A napelemrendszerek terjedésével egyre többször borul fel az egyensúly a hálózatokban” – jelentette ki a szakember. Úgy vélte, ennek ellenére érdemes napelemrendszerbe befektetni, mert a befektetés nem egy-két, hanem 20 évre szól.

Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt két évben mintegy 40 százalékot esett a napelemek ára.

A rendszerek nem váltak ennyivel olcsóbbá, mert a tartószerkezetek, kábelek, inverterek és egyéb tartozékok ára csak kis mértékben változott. Tóth Elemér megjegyezte: érdemes olyan hibrid invertert beszerelni, amely lehetővé teszi, hogy később akkumulátoros tárolókapacitást is csatoljanak a rendszerhez. Az akkumulátorok ára ugyanis nagy ütemben csökken, és várhatóan hamarosan az elérhető költségsávba kerül.

Galéria

...és egy átlagos áprilisi napsütéses napon

Fotó: Gazda Árpád

Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energetikai Szabályozó Hatóság (ANRE) volt alelnöke a Krónikának elmondta, olyan helyeken jelentkezik a túltermelés, és a napelemek kikapcsolásának a jelensége, ahol a termelő-fogyasztók (prosumerek) sűrűsége átlagon felüli. A jelenleg a Ciga Energy SA energiapiacokért felelős igazgatójaként tevékenykedő szakember elmondta, nem tud arról, hogy összesítették volna: mennyi áram vész el a hálózat hiányossága miatt. Hozzátette: a megtermelt napenergiát váltóárammá alakító inverterek elektronikája ma már mindent mér, így elvileg rendelkezésre állhatnának az adatok.

Nagy-Bege Zoltán szerint a túltermelés problémája abból is fakad, hogy a termelő-fogyasztók túlméretezik a rendszereiket.

Hozzátette: normál esetben egy háztartásnak 10 kilowattos csatlakozása van a hálózatra, és a napelem-kapacitásnak is tíz kilowatt alatt kellene maradnia. Vannak azonban, akik ennek a két-háromszorosát szerelik fel, és ezzel ártanak a rendszer egyensúlyának. Várhatónak mondta, hogy a hatóság előbb-utóbb korlátozni fogja a háztartási napelemrendszerek méretét. Szerinte a túltermelés azon is múlhat, hogy az áramelosztó olyan rendszerek telepítésére adott ki engedélyt, amelyeket a hálózat nem bír el. Ezért ahol naponta több órán át nem tudja befogadni a hálózat a megtermelt áramot, panaszt kell benyújtani az áramelosztóhoz. Ugyanis amikor az elosztó kiállította a csatlakozási bizonylatot, akkor vállalta, hogy hozzáférést biztosít a hálózathoz.

korábban írtuk

Egyre több a napelemrendszer Romániában, a prosumerek teljesítménye a cernavodai atomerőművel vetekedik
Egyre több a napelemrendszer Romániában, a prosumerek teljesítménye a cernavodai atomerőművel vetekedik

Romániában a termelő-fogyasztók (prosumer) által beüzemelt napelemrendszerek névleges teljesítménye nagyságrendileg már elérte az 1400 megawattot, ez megfelel a cernavodai atomerőmű két blokkja együttes teljesítményének – derül ki az ANRE jelentéséből.

Az energetikai szakember szerint a hálózat fejlesztésére lenne szükség ahhoz, hogy a napelemek által megtermelt áramot nagyobb távolságra el lehessen vezetni vagy el lehessen raktározni. A lehetséges fejlesztések sorában a nagyobb, korszerűbb transzformátorok felszerelését említette.

Megjegyezte: ma már vannak olyan transzformátorok, amelyek képesek továbbengedni az áramfölösleget, az nem ragad meg abban az utcában vagy faluban, ahol megtermelték.

Azt is lehetséges megoldásnak nevezte, hogy akkumulátorokat szereljenek fel a transzformátorállomások mögé, hogy elraktározzák azoknak az óráknak az áramtermelését, amikor a legerősebb a napsütés. Hozzátette: az energiahatóság most készíti a szabályzatot a „rugalmassági szolgáltatásokra”, és ezt jó eséllyel már jövőre alkalmazni lehet. A készülő szabályozás szerint magánbefektetők jelentkezhetnek ezekre a „rugalmassági szolgáltatásokra”. Úgy vélte: ahol évente 50-60 órát van többlettermelés, ott nem érdemes hálózatot fejleszteni. Jövedelmezőbb az akkumulátoros tárolás.

Galéria

Fotó: Gazda Árpád

Az energetikai szakember szerint érdemes egyéni akkumulátortelep felszerelésén is gondolkozni, hiszen az akkumulátorok ára is nagy ütemben csökken. „Ha egy évvel ezelőtt egy kilowattóra áram akkumulátoros tárolására 350 eurós árat számoltak, ez az ár jelenleg 250 euró alá süllyedt” – jelentette ki. Nagy-Bege Zoltán úgy vélte: a problémák ellenére továbbra is érdemes napelemet szerelni a háztetőkre. Megjegyezte: annak ellenére, hogy az utóbbi két évben ugrásszerűen megnőtt az ilyen rendszerek száma, Románia továbbra is sereghajtó a napenergia felhasználása terén Európában.

korábban írtuk

„Nem adhat okot drágításra” – Antal Lóránt a prosumereket segítő, az államfő által visszadobott törvényről
„Nem adhat okot drágításra” – Antal Lóránt a prosumereket segítő, az államfő által visszadobott törvényről

Minden bizonnyal visszaállítják a kifogásolt határértéket, így az áramszolgáltatóknak semmilyen okuk nem lesz arra, hogy a napelemeseket segítő új törvényre hivatkozva általános áremelést eszközöljenek – jelentette ki a Krónikának Antal Lóránt.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 17., péntek

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, az 1500 zarándokot szállító szerelvény mintegy fél kilométer hosszú

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba, Erdélybe péntek hajnalban – tájékoztatta Petrus György, az utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője az MTI-t.

Elindult a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz, az 1500 zarándokot szállító szerelvény mintegy fél kilométer hosszú
2024. május 16., csütörtök

Kelemen az AUR-ra szavazó magyaroknak, Lázár az EMSZ-nek szólt be keményen Nagyváradon

Az RMDSZ-nek az Európai Parlamentben van a helye, azért, hogy az erdélyi magyar embereknek erős hangja legyen Európában, ne csökkenjen az ereje a Kárpát-medencében, Romániában és Brüsszelben – mondta Lázár János miniszter csütörtökön Nagyváradon.

Kelemen az AUR-ra szavazó magyaroknak, Lázár az EMSZ-nek szólt be keményen Nagyváradon
2024. május 16., csütörtök

István, a király és Koppány alakjának eredeti megformálói is fellépnek a torockói Duna Napokon

Varga Miklós és Vikidál Gyula is visszatér a torockói Duna Napokra, a Fehér megyei, festői szépségű településen szervezendő eseményt 10. alkalommal tartják.

István, a király és Koppány alakjának eredeti megformálói is fellépnek a torockói Duna Napokon
2024. május 16., csütörtök

Arany helyett germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de azért turisztikailag is kihasználná

Arany helyett a gazdasági szempontból kiemelten fontos fémkincsnek minősített germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de a történelmi bányajáratainak idegenforgalmi hasznosítása is szerepel a kormány tervei között.

Arany helyett germániumot bányászna a román állam Verespatakon, de azért turisztikailag is kihasználná
2024. május 16., csütörtök

Egyetemi felvételire készülő erdélyi magyar diákoknak segít az OMDSZ portálja

Az egyetemi felvételi előtt álló magyar fiataloknak segít az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ), mely idén is frissítette a Felvi.ro egyetemböngésző adatbázisát.

Egyetemi felvételire készülő erdélyi magyar diákoknak segít az OMDSZ portálja
2024. május 16., csütörtök

Orbán Viktor a Partiumba látogat és részt vesz az RMDSZ kampányában

Nekünk stratégiai partnerünk a partiumi magyarság a jövőben – jelentette ki Lázár János építési és közlekedési miniszter csütörtökön Nagyváradon.

Orbán Viktor a Partiumba látogat és részt vesz az RMDSZ kampányában
2024. május 16., csütörtök

Közösen hívják fel a figyelmet az uniós képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek

„Az összmagyarság érdeke minél több, a nemzeti ügyért elkötelezett határon túli magyar és magyarországi képviselő mandátumszerzése” – hívják fel a figyelmet a határon túli magyar szervezetek közös, Nagyváradon kibocsátott nyilatkozatukban.

Közösen hívják fel a figyelmet az uniós képviselet fontosságára a külhoni magyar szervezetek
2024. május 16., csütörtök

Folyamatosan szemmel tartják a beszivárgott víz miatt bezárt parajdi sóbányát

Folyamatosan figyelemmel kíséri a parajdi sóbánya állapotát a Hargita megyei és a helyi vészhelyzeti bizottság – közölte csütörtökön a prefektusi hivatal.

Folyamatosan szemmel tartják a beszivárgott víz miatt bezárt parajdi sóbányát
2024. május 15., szerda

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára

„Miért dolgozunk?” – ez volt a címe a felmérésnek, amelyet fiatalok körében készítettek a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) politikai, közigazgatási és kommunikációtudományi karán (FSPAC).

Fontosabbá válik munka és magánélet egyensúlya, mint a pénz a fiatal nemzedék számára
2024. május 15., szerda

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak

Szász évvel ezelőtt kerültek ki az első mérnökök a Temesvári Műszaki Egyetem padjai mögül. A jubileumi ünnepségek keretében interaktív beszélgetésen vesz részt és előadást tart a bánsági városban a világhírű Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnok.

Garri Kaszparov a díszmeghívottja a száz évvel ezelőtt végzettekre emlékező temesvári eseménysorozatnak