Isărescu: nem szigorítani, hanem bátorítani akarjuk a hitelezést

MTI 2018. június 26., 14:55

A Román Nemzeti Bank (BNR) egészséges, kiegyensúlyozott és fenntartható hitelezést akar Romániában, amelyet nem áll szándékában korlátozni – jelentette ki kedden Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója.

Mugur Isărescu jegybanki kormányzó

Isărescu egy szakmai konferencián beszélt erről, miután a médiában olyan hírek jelentek meg, hogy a központi bank szigorítani akarja a hitelezési feltételeket. A jegybank elnöke elmondta: a médiában megjelent információkkal ellentétben nem szigorítani, hanem bátorítani akarják a hitelezést, és a jegybank abban érdekelt, hogy a hitelezés hosszú távon fenntartható legyen.

A kormányzó megerősítette: a nemzeti bank a kereskedelmi pénzintézetekkel egyebek mellett arról fog egyeztetni a nyáron, hogy miként lehet kiegyensúlyozni a hitelezés feltételeit, illetve, hogy a rosszul teljesítő hitelek ne nőjenek.

Isărescu szerint a hosszú távon fenntartható hitelezés sok éven át a román gazdasági növekedés fő hajtóerejévé válhat. Kifejtette: a román gazdasági növekedést főként a fogyasztás serkenti, amely a kormány adócsökkentései következtében emelkedett. „Az adócsökkentéseknek a fogyasztásra gyakorolt hatása azonban lassan el fog tűnni, ekkor léphetne a fogyasztás helyébe a hitelezés” – magyarázta Mugur Isărescu, akit az Agerpres hírügynökség idézett.

A lakosságnak és a cégeknek nyújtott hitelek májusban elérték 239,2 milliárd lejt (mintegy 52 milliárd euró), ami 6,4 százalékos növekedés tavaly májushoz mérten. A növekedés üteme kétszerese a tavaly májusinak. Az idén gyorsabb ütemben nőtt a hitelezés, mint tavaly, az idei első öt hónap mindegyikében 6 százalékkal nőttek a magánhitelek a tavalyi évhez mérten.

A bukaresti média korábban arról számolt be, hogy a jegybank közvitára bocsátott szakmai berkekben egy tervezetet, amelynek értelmében a fogyasztói hiteleknél a havi törlesztőrészlet nem haladhatja meg a nettó jövedelem 25 százalékát, jelzáloghitelek esetében a nettó kereset 40 százalékát, a fix kamatú jelzáloghitelek esetében pedig ez az arány legfeljebb 50 százalék lehet. Ezek szerint az alacsonyabb jövedelműek nehezebben vehetnének fel hitelt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat