Felelőtlenségnek tartják a kolozsvári vendéglátósok a „csiki-csuki állapotot”, országos tiltakozás készül

Pap Melinda , Bíró Blanka , Bálint Eszter 2021. február 15., 19:51 utolsó módosítás: 2021. február 15., 19:53

Ez az utolsó óra, az utolsó remény – ezt érzik a romániai vendéglátók és szállásadók, akik kedden délben tiltakozó megmozduláson adnak hangot elégedetlenségüknek. Az ágazat Krónikának nyilatkozó képviselői szerint Kolozsváron sok más városhoz mérten is rosszabb a helyzet, hiszen hónapok óta csak a teraszokon szolgálhatnak ki, a mindössze pár napos múlt heti nyitás pedig sokaknak nemhogy segített volna, inkább ártott.

Felelőtlenségnek tartják a kolozsvári vendéglátósok a „csiki-csuki állapotot”, országos tiltakozás készül
galéria
Kolozsváron négy hónapja vannak életben a vörös zónára érvényes szigorú korlátozások Fotó: Jakab Mónika

Az út végén – ezzel a jeligével szerveznek békés tiltakozó megmozdulást kedden 12 óra és 12.30 között a vendéglátásban és szállásadásban érdekelt vállalkozások országszerte. Elégedetlenségük oka, hogy a hatóságok által a koronavírus-világjárvány terjedésének megfékezése érdekében foganatosított intézkedések nyomán alaposan megcsappantak a bevételeik, és sokuk tevékenysége veszélybe került.

„Hogy miért te is? Mert eleged van abból, hogy te betartod a játékszabályokat, ők meg nem. Ez az utolsó óra, az utolsó remény”

– áll a tiltakozó megmozduláson való részvételre buzdító felhívásban. A demonstráció kezdeményezői arra biztatják a vendéglátásban érdekelteket, hogy kedden, az említett idősávban függesszék fel tevékenységüket, vonuljanak ki vendéglátóipari egységük elé, fogalmazzanak meg egységes üzeneteket a magasba emelt papírlapokon, táblákon.

Az egyik legrosszabb a helyzet Kolozsváron, ahol már hosszú hónapok óta a vendéglátósok csak a teraszokon szolgálhatják ki vendégeiket.

Az érintettek szerint többet ártott, mint használt, hogy miután a fertőzöttségi ráta 3 ezrelék alá csökkent, a hatóságok megengedték a belső terek megnyitását kapacitásuk egyharmadában, majd egy hét után, vasárnap újra elrendelték azok bezárását, mivel újfent megugrott a fertőzöttek száma.

Elsietett volt a nyitás

Kovács Zsolt, a kolozsvári Mikó étterem tulajdonosa a Krónikának elmondta, visszafogott optimizmussal álltak a nyitáshoz, hiszen 2,97 ezrelékes fertőzöttségi mutatónál kaptak zöld jelzést. „Nem fektettünk túl nagy hangsúlyt a nyitásra, hiszen olyan kevés volt a különbség a számokban, tartottunk tőle, hogy 3,01 ezreléknél újra elrendelik a zárást” – fejtette ki a vállalkozó.

Fóliával körbevett terasz a kincses város főterén Fotó: Jakab Mónika

Meglátása szerint a vendéglátósok helyzetén múlott, hogy miként tudták kezelni az egyhetes nyitást. A Mikó étterem korábban is működött, házhoz szállítást vállaltak, ami azzal járt, hogy átszervezték a tevékenységet, de az alkalmazottakat megtartották, volt készletük. A pincérek már nem vendégeket fogadtak és szolgáltak ki, hanem a konyhán segítettek, vagy kiszállították a megrendelt fogásokat.

Készleten inkább erős italok voltak, mert azok szavatossága nem jár le, de a söröket, üdítőket az elmúlt hónapokban már háromszor adták vissza a beszállítóknak, attól tartva, hogy lejár a szavatosságuk. „Az étterem vendégfogadó termének gyors takarításával mi tulajdonképpen készen álltunk a nyitásra” – mutatott rá a vállalkozó.

A nagyobb rendelésekkel kivártak, Kovács Zsolt szerint azt tartották mérföldkőnek, hogy meghosszabbítják vagy sem a veszélyhelyzetet.

„Ha a veszélyhelyzetet nem hosszabbítják meg, már nem lett volna törvényes keret, amire alapozva újra bezárassanak. Mivel ez mégis megtörtént, továbbra is bizonytalannak tartottuk a nyitva tartás lehetőségét” – részletezte. Az üzletember arra is kitért, hogy akik korábban teljes leállították a tevékenységet, nehezebb helyzetbe kerültek, visszahívták kényszerszabadságról az alkalmazottaikat, ezt hivatalosan is bejelentették, majd egy hét múlva kénytelenek voltak újra intézni a formaságokat.

Kovács Zsolt arra számít, egész évben ilyen „csiki-csuki állapot” lesz a vendéglátásban.

„Folyamatosan újra kell tervezni, alkalmazkodni az új kihívásokhoz. Idén eljön a nagy rostálás ideje, aki bírja, megy tovább, aki nem, kihull”

– véli a vállalkozó, aki szerint különben erre szükség is volt, mert „az elmúlt években felhígult a piac”. „Ez az év gazdasági szempontból durvább lesz, mint a tavalyi, bár már az is nagy próbatétel volt. De sokan felélték a tartalékaikat, és a remény is megfogyatkozott” – összegzett a kincses városi vendéglátós.

„Hidegzuhanyként jött a hír”

Pócsai András, a Kolozsvár belvárosában található 1568 Bistro ügyvezető társtulajdonosa a Krónikának úgy nyilatkozott, hogy vegyes érzelmekkel fogadták a beltéri nyitásról szóló bejelentést. „Az elején nagyon örültünk, hogy végre tehetjük a dolgunkat, de utána hidegzuhanyként jött a hír, hogy ismét zárni kell. De benne volt a levegőben, lehetett rá számítani, hogy ez nem fog sokáig tartani” – értékelt a Vallásszabadság Házában működő étterem társtulajdonosa.

Kolozsváron több hónapos szünet után múlt héten öt napra újra kinyithattak az éttermek belterei Fotó: Jakab Mónika

Mint rámutatott, furcsának tartotta, hogy három napig kevés volt az új koronavírusos eset Kolozsváron, majd miután újraindultak a vendéglők, már rögtön az első napon Kolozs megyéből jelentették a legtöbb esetet, mintegy 450-et. „Ez kicsit mesterkélt volt.

Úgy tűnt, mintha a régi prefektusnak az lett volna a vágya, hogy távozása előtt indítsa el a vendéglőket, de nagy értelme nem volt, ha rá öt napra újra zárni kellett”

– mondta Pócsai András. Mint magyarázta, ahhoz, hogy egy vendéglőt újra lehessen indítani, ráadásul rövid idő alatt, hatalmas munka van a háttérben. „Munkatársakat kell behozni, alapanyagot kell megrendelni, előkészíteni, ez mind anyagi megerőltetést jelent. Hiszen amikor bevásárolsz, nem egy napra teszed, hanem több időre, és a termékeknek csak kis részét tudjuk visszaküldeni” – magyarázta az illetékes.

Hozzátette, szerencsésebb helyzetben vannak a hozzájuk hasonló vendéglők, ahol van delivery rendszer, így a konyha nem állt le teljesen. „Ahol teljesen le volt állva a konyha, ott ez a mostani helyzet nagyon nagy érvágást jelentett” – értékelt.

Fotó: Jakab Mónika

Az 1568 Bistro végig nyitva volt az elmúlt négy hónapban, amióta Kolozsvár a vörös zónában van, és a terasza jelenleg is várja a vendégeket. „Emellett kiszállítunk, és próbáljuk túlélni ezt a helyzetet. De ha az elmúlt évet a járvány előttivel összehasonlítjuk, akkor 50–60 százalékos visszaesésről beszélhetünk” – vont mérleget a társtulajdonos, aki szerint az anyagi veszteség mellett a nagy bizonytalanság is megterhelő, hogy nem lehet tervezni, nem tudni, mi lesz holnap-holnapután.

Pócsai András szerint Kolozsváron szinte minden vendéglátóipari egység mínuszba dolgozik, függetlenül attól, hogy van terasza, vagy sem.

„Ez inkább arról szól, hogy próbálunk minél több alkalmazottnak munkát adni, de ilyen körülmények között nem lehet profitról beszélni. Csak bizakodni tudunk, hogy jön a tavasz, és a járványhelyzet is megengedi majd, hogy elkezdjünk viszonylag normális körülmények között dolgozni” – összegzett.

Felelőtlen hatósági játék

Mostis Gergő, a kolozsvári Planetarium söröző és kultúrkocsma tulajdonosa is a hatóságok machinációjának tartja a múlt heti beltéri nyitást. „Rendkívül kényelmetlen, és rosszul érint minket ez a csiki-csuki játék, nagyon populista húzásnak érezzük” – jelentette ki a Krónikának a főtéri kocsma tulajdonosa, aki szintén Mircea Abrudean „dicsőséges távozásának” tudja be a múlt heti esetet.

Rámutatott, érdemes lett volna inkább kivárni az esetszám valós csökkenését, mint öt nap elteltével ismét bezárni.

„Mindenki bevásárolt, feltöltötte a készletet, és dobhatja ki, senki nem vállal ezért felelősséget, nem tehermentesít” – mutatott rá. Mostis Gergő szerint átgondolatlan, felelőtlen a döntéshozók hozzáállása a vendéglátóipar helyzetéhez.

A Planetarium kávézó fedett tornácát a hidegben is látogatják Fotó: Facebook/Planetarium

„Két szerencséjük van: hogy nincs egy erős HORECA-szakszervezet Kolozsváron – pótolni kell ezt a hiányt –, és hogy hideg van. Különben mindannyian az utcára vonulnánk a vendégeinkkel együtt. Mert tényleg a mi zsebünkre megy ez a nagyon átlátszó machinálás a számokkal” – értékelt a Planetarium tulajdonosa.

Úgy vélte, ez nagyon nehéz, jobb esetben nullszaldós időszak az ágazat számára, de megéri nyitva tartani, mert mindenki arra számít, hogy jobb időszak következik.

„Akinek most pénze van, az tud terjeszkedni, de nagyon sokan nem bírják a régiek közül, és a szomorú az, hogy önhibájukon kívül kell bezárniuk. Ráadásul az is arcpirító, hogy még ilyen csiki-csuki játékokat is eljátszanak velünk. Azt mondják: lélegezz föl, szedd össze az utolsó tartalékaidat, vedd meg az árut és nyissál ki, majd utána dobhatsz ki mindent” – értékelt Mostis Gergő. Hozzátette,

a múlt heti nyitás amúgy jót tett a forgalomnak, a hétvégén háromszorosára ugrott a bevételük azzal, hogy bent is nyithattak, még ha csak a kapacitásuk 30 százalékával is.

„Már azt hittük, hogy helyreállnak a dolgok, erre újra be kellett zárni” – mutatott rá a kocsmatulajdonos. Másokhoz képest amúgy a Planetarium szerencsés helyzetben van, mivel a teraszt a hideg időjárás ellenére viszonylag sokan látogatják.

Fotó: Jakab Mónika

„Nagyon lojális törzsközönségünk van, szinte mindig 60 százalékos kihasználtságban megtelik a terasz. Így nem panaszkodom, de együtt tudok érezni másokkal, akiknek nincs fedett, fűthető teraszuk, vagy konyhával is dolgoznak. Teljesen megértem a felháborodást. A mi vendégeink is szeretnének már bent ülni, hiszen hideg van. De ennek ellenére minket látogatnak kint is, igaz, nagyon sokat fektettünk be azért, hogy tudjuk fűteni a teraszt, minden egyes asztalt” – magyarázta Mostis Gergő.

Elmondta, hetente kétszer kell cserélniük a gázpalackokat, ami 2400 lejes többletköltséget jelent, és bent is fűteni kell, hiszen ott zajlik a kiszolgálás. Az alkalmazottakat is ugyanúgy kell fizetni, mint régen, hiszen visszahívta őket kényszerszabadságról, de a járulékokat, adókat, áfát, bérleti díjat is. Utóbbiról sikerült megegyezni a főbérlővel, aki türelmi időt adott, ami nagy segítség, hiszen

sok kolozsvári vendéglátóipari egység épp amiatt kénytelen lehúzni a rolót, mert a visszaesett forgalom mellett nem tudja előteremteni a néhol több ezer eurós havi bérleti díjat.

„Úgy látom, hogy sok hely be fog zárni a bérleti díjak miatt. Mert Kolozsvár egy marketinglufi, a főbérlő azt mondja: fizetsz vagy mész, nincs tolerancia. Az gondolja, úgyis jön más, hát ebben az időszakban tartok tőle, nem fog jönni. De a bérleti díjak egyáltalán nem csökkentek, ami a kereskedelmi egységeket illeti” – mondta Mostis Gergő. Példaként egy Virág (Inocențiu Micu Klein) utcai éttermet említett, mely kénytelen volt bezárni, és most a helyet 1000 euróért kínálja kiadásra a tulajdonos.

Mindenkinek elege lett

Kolozsváron egyébként nem a vendéglátóiparban érdekeltek az egyedüliek, akiket felháborított a múlt heti lazítást követő újabb szigorítás. A Kolozs megyei prefektúra Facebook-oldalán számos helyi lakos bírálta a hatóságokat amiatt, hogy ennyire felelőtlenül döntenek sokak életéről.

Fotó: Jakab Mónika

A kritikákból a prefektusi székből távozó Mircea Abdrudean mellett a szintén liberális párti (PNL) Emil Boc polgármesternek is kijutott. Többen úgy vélték, hatékonyabb lett volna, ha a decemberi választások előtt engedélyezte volna Kolozsvár karanténba helyezését

ahelyett, hogy négy hónapos zárlatra ítélje a várost, ami tönkreteszi a méltán híres vendéglátó- és szórakoztatóipart.

Kolozsváron hétfőn a prefektúra közlése szerint 3,34 ezrelék volt a fertőzöttségi ráta, és országos szintén ismét Kolozs megyéből jelentették a legtöbb új koronavírusos esetet, 225-öt. A közép-erdélyi megyében 2,49 ezrelék a fertőzöttségi arány.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport