„Fizess magadnak először!” Pénzügyi elemző túlélési technikákról, nevelésről, a Magyar Mágnásról

Páva Adorján 2023. január 19., 08:52

Pénzügyi nevelés, tudatos tervezés híján bárki fokozottan sérülékennyé válhat a maihoz hasonló válsághelyzetben, dráguláshullámban. Bitai László kolozsvári pénzügyi elemzővel, a Magyar Mágnás Egyesület alapítójával, az Iránytű mindennapi pénzügyeidhez című könyv szerzőjével „túlélési” technikákról, megtakarításokról, a kölcsönfelvétel veszélyeiről, oktatási hiányosságokról, gyermekek és felnőttek pénzügyi neveléséről, a Magyar Mágnás kezdeményezés céljáról, megvalósításokról beszélgettünk.

„Fizess magadnak először!” Pénzügyi elemző túlélési technikákról, nevelésről, a Magyar Mágnásról
galéria
Jön-megy a pénz. Spórolással, tudatos költekezéssel könnyebben átvészelhetők a nehéz időszakok Fotó: Gábos Albin

Egekbe szökött infláció, energiaszámlák, törlesztőrészletek. Dráguláshullám minden téren – ezzel kell szembesülnie ma mindenkinek. A hasonló jellegű válsághelyzeteket könnyebben vészelik át azok, akik rendelkeznek valamiféle pénzügyi neveléssel. Bitai László kolozsvári pénzügyi elemzőt arról kérdeztük,

mit tehet a kicsi vagy átlagos jövedelemmel, átlagos pénzügyi ismeretekkel rendelkező hétköznapi ember annak érdekében, hogy valamiféle tudatos tervezés segítségével sikeresen átvészelje a telet, a bizonyára még jó ideig elhúzódó nehéz időszakot.

A pénzügyi nevelést szolgáló Magyar Mágnás Egyesület alapítója a Krónika megkeresésére kifejtette, amikor a Covid után „elkezdődött a pénznyomtatás”, várható volt, hogy előbb-utóbb infláció lesz a vége. „Aki nyitott szemmel járt a világban, és figyelte az eseményeket, az idejében felkészülhetett erre a helyzetre. Az árak megugrása nyilvánvalóan rontja az életminőséget sokak esetében, azt hiszem, érdemes felkészülni 2-3 nehéz évre” – jelentette ki a szakember.

Bitai László sok éven át fordított pluszidőt és -energiát erdélyi magyar fiatalok pénzügyi nevelésére Fotó: Facebook/Pénzmágnes

Felesleges előfizetések, költséges szokások

Az Iránytű mindennapi pénzügyeidhez című könyv szerzője felsorolta, mit szokott javasolni azoknak, akik szorult helyzetben érzik magukat. Például le lehet mondani szükségtelen bérletekről: a kábeltévét feleslegesnek tartja (neki nincs is tévéje), telefonhoz feltöltőkártyát is lehet használni, fitneszbérlet helyett pedig kocogjunk a parkban, utcán.

Bitai László szerint érdemes átgondolni a kiadások listáját, és kiiktatni a feleslegesnek vélt dolgokat: például új cipő és ruha (vásároljunk inkább használt ruhát, mint a nyugati gazdagok közül is sokan), ne cseréljünk telefont, laptopot, hanem használjuk azt, ami van, mondjunk le a fodrászról, manikűrösről. Élelmiszer tekintetében érdemes az alapzöldségek felé fordulni és nagyobb tételben főzni otthon, amiből a munkába is lehet vinni. Talán épp most adódik egy jó lehetőség arra, hogy lemondjunk az egészségtelen termékekről is (cukros italok, chipsek, dohányzás, stb.) – tanácsolja a pénzügyi elemző.

Ugyanakkor a lakás fűtését is érdemes takarékosan megoldani: például 22 Celsius-fok helyett 20-ra állítani a hőszabályozót, vagy nagy házban elég lehet csupán 1-2 helyiséget fűteni. Lehetőség szerint érdemes hőszigetelni az ingatlant.

Szintén javallott többletjövedelmet teremteni: hétvégén lehet pluszmunkát vállalni (akár takarítást, bébiszitterkedést, fűnyírást, fametszést, ásást, stb.), vagy például ha nagy a lakás és van üres szoba, városon bérbe lehet adni egy egyetemistának. „Ezeket a lépéseket mindenkinek ajánlott megtenni, még akkor is, ha pillanatnyilag nincs szorult anyagi helyzetben. Ne várjuk, míg körmünkre ég a gyertya, intézkedjünk időben” – ajánlotta Bitai László.

Számos befektetési lehetőségből válogathatunk Fotó: 123RF

Megtakarítások, befektetések

Válsághelyzetekben felértékelődik, ha valaki félretett pénzzel rendelkezik. De természetesen az lenne az ideális, ha nem élnénk fel ilyenkor megtakarításainkat. Arra a kérdésre, hogy a szakember milyen megtakarítási módozatokat, tippeket ajánl, mibe érdemes manapság kisebb-nagyobb összegeket fektetni, milyen módon, kinek a segítsége révén élhet a lehetőségekkel a hétköznapi ember, Bitai László kijelentette: megtakarítani mindig ajánlott, viszont sokan ilyen helyzetben már nem képesek rá. Be kell látni, hogy ilyenkor már nehéz takarékoskodni, és hamarabb kellett volna elkezdeni.

Amint a könyvemben is leírtam részletesen, a »fizess magadnak először« elv alapján érdemes félretenni tíz százalékot, amint megjön a fizetés vagy nyugdíj. Akinek sok a tíz, kezdje egy százalékkal.

Ezt az elvet már régóta alkalmazzák a nyugati világban, érdemes nekünk is átvennünk” – hívta fel a figyelmet a Magyar Mágnás Egyesület alapítója. A megtakarítás elsődleges célja létrehozni egy vésztartalékot, amit nem befektetésre fordítunk.

„A befektetésre szánt megtakarítás esetében több lehetőség közül is lehet választani: ingatlan, arany, részvény, kötvény. Ezeknek arányára nincs általános szabály, mindenkinek az egyéni helyzete alapján kell eldönteni. Aki nem tud egyedül határozni, az kérje egy pénzügyekben jártas családtag tanácsát. Ugyanakkor ez az időszak kitűnő lehetőség elkezdeni tanulni a pénzügyekről: nagy irodalma van ennek a témának, könnyen találhat magának bárki anyagot” – ismertette Bitai László.

Bitai László (balról a második) a Pénzmágnes című vetélkedő egyik korábbi kiadásán Fotó: Facebook/Pénzmágnes

„A bajt megelőzni kell”

Akit arról is kérdeztünk, érdemes-e kölcsönt felvenni, ha baj van – egyáltalán mikor érdemes-szabad eladósodni, milyen az előnyök és a kockázatok mértéke, aránya manapság egy bankhitel felvételekor. A pénzügyi szakember szerint a bajt inkább megelőzni érdemes. „Nem tudom ajánlani a hitelhez való folyamodást, mert most magasak a kamatok. A hitellel mindig óvatosan kell bánni, nemcsak a mostani nehéz időkben. Ne feledjük, hogy a hitelt vissza is kell fizetni.

Ezért arra buzdítok mindenkit, hogy előzze meg a bajt. Sportoljon és táplálkozzon egészségesen, hogy maradjon egészséges. Kössön biztosítást ingatlanjára, autójára és külföldi utazása idejére is”

– sorolta az elemző.

Fotó: Gecse Noémi

A jó saját példa a legjobb oktatási módszer

Bár a pandémia, illetve az ukrajnai háború következményei sok embert elővigyázatosságra intettek, a romániai átlagember ma is imád költekezni, fogyasztani, vásárolni. A rendszeres túlköltekezés a pénzügyi nevelés hiányáról árulkodhat. Okolható emiatt a tanügyi rendszerünk? – tettük fel a kérdést. A szakember szerint az oktatási rendszerünk sok mindenért hibáztatható, többek között ezért is.

Az emberi természetet nehéz megzabolázni, kiiktatni a pénzügyi döntésekből.

Vannak jó kezdeményezések az oktatási rendszeren belül is, néhány tanár csodákat képes művelni, de sajnos ők inkább a kivételt képezik. Ezért minden szülő felelőssége saját gyerekét oktatni ezekről a dolgokról – válaszolta Bitai László. – Hogyan? Legkönnyebben a saját példájával, mert a gyerek mindig a szülőtől látott mintát veszi át, még akkor is, ha látszólag lázadni próbál és a másik irányba akar menni.”

A pénzügyekről már kicsi korban is tanulhatnak a gyerekek Fotó: Haáz Vince

Itt felmerül a kérdés: konkrétan milyen módszerekkel nevelhetjük otthon gyermekeinket a pénzügyek tudatos kezelésére, hogyan készíthetjük fel őket már gyerekként olyan válsághelyzetek kezelésére, amelyet például manapság élünk meg mi, felnőttek. A témában könyvet is író kolozsvári szakember szerint ajánlott a gyerek korosztályának megfelelő megközelítés. „A kicsik még csak látják a pénzt, de nem érzik. Hatéves lányom például most tanulja összeadni-kivonni a pénzcímleteket, és néha bevásárlósat játszunk” – mesélte Bitai László.

Sokszor elviszem a gyerekeimet magammal bevásárolni (6, 4, 2 évesek). Ilyenkor van néhány szabály:

ők egyedül nem választhatnak semmilyen édességet a polcról; én választok nekik, általában cukormentes édességet, miután mindig elolvasom a feliratot (és ők már meg is szokták kérdezni: azon mit ír, meg szabad venni?); ha akarnak mást, akkor becseréljük azt, ami a kosárban van egy másik cukormentes édességre; ha elkezdenek hisztizni, nem kapnak semmit. Ezért már megszokták, hogy folyamatosan le kell mondaniuk valamiről vásárlás közben” – avatott be saját nevelési módszereibe a pénzügyi szakember.

Aki szerint a nagyobbaknak (8-10 évesek) lehet minimális zsebpénzt adni – például 5 lejt egy hétre –, ami elég egyetlen valami megvásárlásához, hetente egyszer. „Semmiképpen nem látom jónak, ha minden napra pénzt kapnak édességre. Velük már lehet pénzügyi társasjátékokat játszani, ott jól el lehet magyarázni az alapokat” – jelezte Bitai László.

Kérdésünkre hozzátette, természetesen a felnőttek is bepótolhatják hiányzó pénzügyi alapismereteiket, vagy jobban elmélyedhetnek a témában. „Sokféle tanfolyam létezik, aki érdekelt a témában, annak bizonyára van miből válogatnia.

Viszont azt vettem észre, hogy ezeknek az ára viszonylag magas, ezért nehezen férnek hozzá azok, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá.

Akinek van sok ideje és türelme, az interneten találhat egész jó ingyenes videókat és anyagokat is. Ugyanakkor a témát körüljáró könyvek kínálata is bőséges, most már magyar nyelven is, elérhető áron” – tájékoztatott a pénzügyi elemző.

Fotó: Haáz Vince

Tudást terjesztő Magyar Mágnás

Bitai László bő egy évtizeddel ezelőtt Magyar Mágnás néven olyan kezdeményezést indított, melynek célja a magyarság pénzügyi oktatása; 2011-ben egyesület is alakult. A Magyarmagnas.ro honlapon olyan ingyenes információk és befektetési tanácsok találhatók, amelyek segíteni próbálnak a pénzügyi dzsungelben való tájékozódásban. Ugyanakkor a Facebookon is jelen van a kezdeményezés.

A Magyar Mágnást azért alapítottam, hogy a pénzügyi tudást terjesszem. Elsődleges célközönségem a fiatalok, iskolások voltak. E célból alapítottam az egyesületet, a honlapot is, valamint a könyvet is ezért írtam.

A munkám után pedig sok éven át bejártam a kolozsvári középiskolákba tanítani a gyerekeket. Ezeket az alkalmakat Magyar Mágnás Kluboknak neveztem, azt hiszem, hasznosnak bizonyultak sok fiatal számára” – idézte fel Bitai László.

Szintén fontos megvalósítás, hogy a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal (RMKT) és a kolozsvári magyar főkonzulátussal közösen sikerült beindítaniuk egy pénzügyi versenyt is középiskolások számára, Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz címmel.

A verseny nyolc éve alatt több mint 1200 középiskolás diák vett részt benne.

Fotó: Facebook/Pénzmágnes

„Ennek az eredménynek nagyon örvendek. 2011 óta gyerekek pénzügyi képzésével foglalkozom, de, a tavaly először, eldöntöttem, hogy felnőttképzéseket is fogok tartani, mert nagyon sokan igényelték tőlem. Megalkottam 2 képzést, Magyar Mágnás Alapozó és Magyar Mágnás Haladozó címmel. Ezek egynapos képzések, a célközönség pedig azok az egyének, akik fejleszteni akarják pénzügyi tudásukat, tehát nem feltétlenül vállalkozók” – ismertette a pénzügyi szakember.

Aki hangsúlyozta, ha bárkinek kérdése van pénzügyekről, elküldheti a magyarmagnas1@gmail.com e-mail-címre, a szakember pedig szívesen válaszol, ha tud. Ugyanakkor ingyenes hírlevelet is összeállít, általában havonta szokott elemzéseket kiküldeni bizonyos, általa érdekesnek vélt iparágakról vagy befektetésekről.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport