HIRDETÉS

A nyugdíjemelés biztosnak tűnik, a minimálbér növekedése kérdőjeles a kevés konkrétumot tartalmazó kormányprogram szerint

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2019. október 28., 08:16 utolsó módosítás: 2019. október 28., 08:21

Messzemenő következtetéseket nem lehet levonni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányprogramjának gazdasági és pénzügyi vonatkozásairól a Krónikának nyilatkozó szakértő szerint, túl nagy hatást pedig nem is várhatunk, hiszen jövőre parlamenti választások lesznek.

Számolgatnak. Több pénzügyi és gazdaságpolitikai intézkedést is tervez a PNL-t, a deficitcél betartását azonban nem garantálják Fotó: Pixabay.com

 Felpörgetné a beruházásokat, hatékonyabbá tenné az adóbegyűjtést, támogatná a vállalkozói formát a parlament bizalmi szavazására váró Orban-kormány a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kidolgozott kormányprogram szerint. A döntéshozók elé beterjesztett dokumentum túl sok konkrétumot amúgy nem tartalmaz, inkább általános elvekben határozza meg, hogy milyen pénzügyi és gazdaságpolitikai intézkedésekre számíthatunk, amennyiben a honatyák többsége bizalmat szavaz a PNL-kormánynak.

Régi és új elemeket is találunk amúgy a kiemeltként kezelt tervek között. A PNL például leszögezi, hogy meg akarja tartani a 16 százalékos egységes adókulcsot, amit amúgy jelenleg csak a nyereség esetében alkalmaznak, miután a jövedelemadó jelenleg 10 százalékos. Eltörölnék viszont az üzemanyagok extra jövedéki adóját, és a hírhedt 2018/114-es sürgősségi kormányrendeleten is módosítani kívánnak – a sajtóba kiszivárgott kormányprogram azonban arra nem tér ki, hogy milyen konkrét intézkedéseket terveznek módosítani, holott a jogszabály számos területen vezetett be vitatott lépéseket.

A nyugdíjrendszer kapcsán Ludovic Orbanék azt tervezik, hogy visszatérnek a korábbi konstrukcióhoz, és eltörlik a PSD-kormány által bevezetett újítást, miszerint választani lehet az első és a második pillér, vagyis a kötelező állami és a kötelező magánnyugdíj között.

A PNL emellett szeretné visszaszorítani az előrehozott nyugdíjba vonulók számát, a fizetések terén pedig tervezik, hogy csökkentik a magán- és a közszférában nyújtott bérek közötti különbséget. Szó van ugyanakkor privatizációkról és az állami beruházások felgyorsításáról is. Az üzleti szférát eközben a Start-up Nation és a Romania Tech Nation programokkal egyaránt támogatni kívánja. A magánszemélyek és a vállalkozók számára egyaránt jó hír ugyanakkor, hogy a hatóságokat arra kényszerítenék, hogy valamennyi űrlapot, kérést, nyilatkozatot lehessen benyújtani online is. Szintén jó hír lehet továbbá, hogy

kiszámítható fiskális politikát ígérnek,

valamint konzultációt a vállalkozókkal és a civil társadalom képviselőivel, illetve hatástanulmányokat a döntések meghozatala előtt.

Kérdőjelek a minimálbér körül

Azt azonban, hogy január elsejétől nő-e a minimálbér, ahogyan azt a szociáldemokraták által közvitára bocsátott kormányhatározat-tervezet előírná, nehéz lenne most megmondani. A témában viszont az elmúlt napokban is folytatódott a politikai csörte és egymásra mutogatás. Ludovic Orban kijelölt miniszterelnök például ezúttal határozottan leszögezte, hogy

amennyiben a leköszönő Dăncilă-kormány határozatot fogad el az országos minimálbér emeléséről, ő módosítani fogja azt.

„Nincs már joguk elfogadni egy ilyen határozatot, amelynek komoly gazdasági következménye van, kihat az üzleti szférára és a büdzsére is. Amennyiben mégis megteszi, mi módosítani fogjuk” – szögezte le Orban. Hozzáfűzte: a minimálbért objektív és előrelátható mechanizmus alapján kell kiszámítani, mivel az Európai Bizottság 2014-ben így rendelkezett. „Az országos minimálbér az egész piacot szabályozó eszköz, és értékének bármely, szubjektív módon történő megállapítása veszélyezteti az egész üzleti szférát és hátrányosan hathat magukra az alkalmazottakra is, akik ebben részesültek” – fogalmazott a kijelölt kormányfő.

Marius Budăi munkaügyi miniszter viszont határozottan állítja, hogy a minimálbér emelése nem opcionális, ugyanakkor egy ügyvivő kormány dönthet a kérdésben. Mint Facebook-bejegyzésében érvelt,

a parlament által elfogadott PSD-s kormányprogramban az szerepel, hogy a minimálbérnek 2022-ig el kell érnie a bruttó 2500 lejt.

„A PNL ezzel szemben bejelentette, hogy eltöröli a minimálbért – katasztrofális intézkedés, ami porrá zúzná az ország teljes bérezési rendszerét, és súlyos gazdasági, valamit társadalmi zavart okozna” – szögezte le a munkaügyi tárca vezetője.

Mint ismeretes, a  munkaügyi minisztérium a minimálbér emeléséről szóló határozattervezetet tett közzé szerdán. A dokumentum értelmében 2020. január elsejétől 2262 lejre nő a havi bruttó minimálbér, a felsőfokú végzettséggel és legalább egyéves munkaviszonnyal rendelkező munkavállalók esetében pedig 2620 lejre emelkedik a kormány által garantált legkisebb fizetés.

Megadják a nyugdíjemelést

A nyugdíjak terén valamennyivel világosabb a helyzet, hiszen Orban a napokban úgy nyilatkozott, hogy a nyugdíjtörvény érvényben van, és ennek megfelelően az új kormány tiszteletben fogja tartani azt. „Nem jellemző ránk, hogy elsőként szegjük meg a törvényt, ez a korábbi, főleg az utóbbi három évben hatalmon lévő kormányra volt jellemző” – felelte újságírói kérdésre a kijelölt miniszterelnök. Mint mondta,

a nyugdíjtörvény felborította ugyan a korábbi rendszert, de egy érvényben levő, Klaus Johannis elnök által kihirdetett jogszabályról van szó, amelyet tiszteletben szándékoznak tartani.

Ígéret már van. Orban szerint a meghatározott menetrend szerint emelik a nyugdíjakat Fotó: Gecse Noémi

Mélyülő deficit

A miniszterelnök-jelölt a minap beszélt ugyanakkor arról is: leendő kormánya nem tudja megígérni, hogy sikerül 3 százalék alatt tartani a költségvetési hiánycélt, figyelembe véve, hogy az első 9 havi költségvetés-végrehajtás 2,7 százalékos költségvetési hiányt mutat. „A kormányprogramban azt vállaltuk, hogy a lehető legalacsonyabb szinten tartjuk a deficitet, minél közelebb a 3 százalékos hiánycélhoz, de kimondom tisztán: az első 9 havi költségvetés-végrehajtás után, ami 2,7 százalékos költségvetési hiányt mutat, egyértelműen nem tudjuk megígérni, hogy 3 százalék alatt tartjuk a költségvetési hiánycélt. Minden intézkedést meghozunk, hogy csökkentsük azokat a költségeket, amelyekre nincs feltétlen szükség, javítani fogunk a begyűjtésen, és közép-, illetve hosszú távon vissza fogjuk nyerni a befektetők bizalmát, fellendítjük a gazdaságot” – idézte az Agerpres hírügynökség Orbant.

A PNL elnöke ugyanakkor úgy látja: a költségvetési hiány valószínűleg nem tükrözi a valós deficitet. Orban közölte,

az elmúlt időszakban felvett kölcsönök dinamikáját figyelembe véve a hitelfelvétel szükségességét nyilvánvalóan a hiány folyamatos növekedése indokolta az egész idei pénzügyi év során, ami 2017 óta folyamatos tendencia.

Elmondta, a lehető legalacsonyabb szinten fogják tartani a hiányt, hogy ne kerüljenek nehéz helyzetbe a partnereikkel ápolt kapcsolatok terén.
Ludovic Orban egyúttal ígéretet tett arra, hogy folytatódni fog az országos területfejlesztési program (PNDL 1 és 2).

Hiányoznak egyelőre a konkrétumok

Politikai programot tett közzé a beiktatásra váró Orban-kormány, sok konkrétumot nem lehet belőle kiolvasni, általános, szépen megfogalmazott elveket tartalmaz – értékelt a Krónika megkeresésére Králik Loránd egyetemi adjunktus, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) gazdaságtudományi tanszékének oktatója. Rámutatott, nyilatkozatok szintjén több minden megfogalmazódott, viszont továbbra is kérdés, hogy miként tudná a kormány a költségvetési hiányt csökkenteni, olyan körülmények között, hogy inkább lazító intézkedéseket helyez kilátásba, például, hogy megszünteti az üzemanyagokra kivetett extra jövedéki adót.

Králik Loránd szerint mindenképpen üdvözlendő, hogy azt ígérik, első lépésként hozzálátnak a jövő évi költségvetési törvény kidolgozásához, hiszen az elmúlt években mindig problémát jelentett, hogy késett a büdzsé, ami nemcsak az állami apparátus, hanem az önkormányzatok működését is megnehezítette. A szakértő szerint szintén jó lépés, hogy a magánnyugdíjalap rendszerét megszilárdítják, hiszen ehhez korábban folyamatosan hozzá akart nyúlni a pénzügyminisztérium, és csak jó lesz a társadalomnak, ha az alap rombolását célzó intézkedéseket visszafogják.

Ezek jó intézkedések, ám az konkrétan nem szerepel a programban, hogy a bevételi oldalon, honnan lesz többlet”

– szögezte le Králik Loránd. Felidézte, nyilatkozat szintjén elhangzott, hogy tervezik a Hidroelectrica energetikai vállalat részleges privatizációját, mint ahogy a bukaresti repülőtereket, melyekben az állam az egyedüli tulajdonos, bevezetnék a tőzsdére. Az mindenképpen kedvező, ha ezekkel lesz magánosítási bevétel – véli a gazdasági szakember, azonban hangsúlyozta, amennyiben megszavazzák a kormányt, akkor derül ki, valósan milyen lépéseket tesz, hogy a költségvetési hiányt csökkenteni tudja.

Králik kitért ugyanakkor arra is, hogy kormányprogramban ugyan szerepel, hogy kiegyenlítik a magán- és az állami szférában levő bérek közötti különbségeket, ám az a gond ezzel, hogy jelenleg az állami szférában magasabbak a fizetések, és

nem valószínű, hogy választási évben a kormány bevállal egy olyan népszerűtlen intézkedést, hogy a közszférában bércsökkentést hajt végre.

„Olcsóbb államot kisebb struktúrával, kevesebb közalkalmazotti bérköltséggel nem lehet egyik hónapról a másikra létrehozni, különösen nem tudja ezt meglépni egy tíz–tizenkét hónapig hivatalban levő kormány, hiszen jövő ősszel általános választások lesznek” – mutatott rá a szakember.  Hozzátette: a liberálisok azt is ígérik, hogy javítani fogják az adóbeszedés rendszerét, de ez sem történik meg néhány hónap alatt, jövő év közepéig ezen a téren sem lehet látványos eredményeket produkálni. „Ezek mind folyamatok, amelyeket be kell indítani, ám a költségvetési hatásuk csak egy év vagy éppen évek múlva lesz valóban érzékelhető” – összegzett Králik Loránd.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.