A farmokon olcsóbb, a boltban drágább a sertéshús

A farmokon olcsóbb, a boltban drágább a sertéshús

Óriási különbség. A farmoknál alig több mint 5 lej, a boltokban a 17 lejt is meghaladja a sertéshús átlagára

Fotó: Veres Nándor

Teljes logikátlanság jellemzi a sertéshús romániai piacát. Miután az afrikai sertéspestis, illetve a koronavírus-világjárvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett óvintézkedések miatt padlófékkel működő vendéglátás következtében számottevően visszaesett a kereslet, és a farmok kapujában regisztrált árak is csökkentek, a lakosság drágábban vásárolja a tarját, a karajt vagy a felvágottat, mint tavaly ilyenkor.

Bálint Eszter

Bíró Blanka

2020. november 26., 08:332020. november 26., 08:33

Miközben a korábbi években a sertéshús volt a legnagyobb mennyiségben importált élelmiszer Romániában, idén csökkenésnek indult a behozott mennyiség. Ez azonban az Economica.net gazdasági portál elemzése szerint mesterségesen gerjesztett folyamat, két rákfenéje is van idén az ágazatnak: az egyik a világ számos országában dúló sertéspestis, a másik pedig a koronavírus-járvány, ami miatt visszaesett a korábban nagy vásárlónak számító vendéglátóipar forgalma.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) által a portál rendelkezésére bocsátott, legfrissebbnek számító adatsorok szerint

a 2020. január–augusztus időszakban a sertéshús – legyen az friss vagy fagyasztott – behozatala 6 százalékkal 168,1 ezer tonnára visszaesett az előző év azonos időszakában mért szinthez képest. Ez 385,6 millió eurót jelent.

A szakemberek szerint ennek egyik oka az afrikai sertéspestis, ami a legnagyobb európai termelőnek számító Németországot is sújtja bő két hónapja, így leállt a Kínába, Japánba, Vietnámba irányuló export, a német farmokon pedig ott ragadt több mint félmillió sertés, amelyek súlya egyedenként meghaladja a 140  kilogrammot – erre a maximális súlyra vannak kialakítva a vágóhidak a legtöbb európai országban.

A kereslet visszaesése ugyanakkor a leginkább annak tudható be, hogy Romániában – ahogy a világ számos országában – bezárták az éttermeket, bisztrókat, vagy korlátozták azok tevékenységét,

ami miatt visszaesett a forgalmuk, és ezáltal a korábbi mennyiségnél ők is kevesebbet vásárolnak fel a piacról.

Több mint triplájára
nő az ár a farmtól a boltig

Mindez együttesen oda vezetett, hogy az Európai Bizottság statisztikái szerint november elején 28 százalékkal olcsóbb volt a sertéshús a farmok kapujában, mint az előző év azonos időszakában.

Ioan Ladoși, a romániai sertéstenyésztők egyesületének (APCPR) elnöke azt mondja,

a romániai farmokról nagyjából 5,3–5,5 lejes kilogrammonkénti átlagáron jön ki a sertéshús.

Ezzel szemben az Economica.net megrendelésére a RetailZoom cég felmérése is megerősíti, hogy a 2020. január–október időszakban a boltok polcain kínált sertéshús ára 13 százalékkal nőtt az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, a feldolgozott sertéshús, a felvágottak eközben 14 százalékkal drágultak. Az év első tíz hónapjában így a sertéshús – legyen friss vagy fagyasztott – átlagára 17,9 lej/kilogramm volt a boltokban, a felvágottaké pedig elérte  29,2 lejes átlagárat.

Nem logikus

„Nem logikus, hogy a termelőktől olcsóbban felvásárolt sertéshúst drágábban adják a nagyáruházakban, a vásárlók nem érzik a zsebükön az árcsökkentést” – értékelte a statisztikákkal alátámasztott tényeket Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője. Mint megkeresésünkre részletezte, a sertéspestis és a koronavírus-járvány miatt hozott óvintézkedések csökkentették a keresletet, a felvásárlópiac beszűkült, ez vezethet oda, hogy a tenyésztőknél a felvásárlói ár csökkent.

Idézet
A vendéglátóipar leállása nagy kiesést jelent a sertéshús felvásárlási piacán, azonban kevés a valószínűsége, hogy ez a nagyáruházaknál jelentős forgalomkiesést generált”

– fogalmazott a szakpolitikus, aki úgy véli, a nagyáruházak a tavalyi forgalmat és nyereséget próbálják fenntartani, akár úgy is, hogy drágítanak.

Magyar Lóránd rámutatott, évek óta javasolja, hogy a nagyáruházakat ne a nyereség, hanem a forgalom alapján adóztassák meg, ám erre nem volt eddig politikai akarat. Beszélt ugyanakkor arról is, hogy a kormány hozhatna olyan döntéseket, amelyekkel maximalizálja az alapélelmiszerek – a kenyér, a tej, a hús – árát, ám ennek is lehet hátulütője, félő, hogy éppen a termelőknél, a tenyésztőknél nyomná le még jobban a felvásárlói árat.

Galéria

Megugrott a malacfelvásárlás, sokan vágnak saját disznót karácsonyra.

Fotó: Erdély Bálint Előd

Drágult a sertéstartás

„Idén növekedtek a takarmányárak, a tenyésztők költségei emelkedtek, ez a sertéshús drágulását indokolná” – fogalmazott a Krónika megkeresésére Sinka Arnold székelyföldi vidékfejlesztő, akinek a sertés- és mangalicatenyésztés a szakterülete. Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatt kialakult egy kettősség.

A háztáji sertés, amit családoknak, helyi szinten értékesítenek a gazdák, valamilyen mértékben megdrágult, azonban a nagybani felvásárlási ár csökkent vagy ugyanazon a szinten maradt,

hiszen a vendéglátóipar leállt, ami a kereslet visszaesését okozta. Ez utóbbi gondot jelent a nagygazdáknak, akik megnövekedett költségekkel kénytelenek számolni, közben pedig az árak jó esetben is a tavalyi szinten toporognak. A háztáji eladás esetében viszont valamelyest növekedett a kereslet, így 10–13 lej az élő sertés kilogrammja, a mangalica pedig 15 lej. 

Székelyföldön ugyanakkor az is hátráltatja a nagybani értékesítést, hogy nem működnek nagy vágóhidak, ahol engedélyezett körülmények között, nagy tételben lehetne levágni, majd továbbadni a sertést. Hargita megyében például csak Csíkcsomortánban van egy kisebb kapacitású vágóhíd, Székelykeresztúron 90 százalékban készült el egy nagyobb méretű önkormányzati beruházásként. „A jövő a biztos piac, a gazdák közötti összefogás és a nagy mennyiségek eladása, hiszen az kiszámíthatóbb, mint az egyéni értékesítés” – fogalmazta meg Sinka Arnold.

Előretör az önellátás

A vidékfejlesztő egyúttal arra a jelenségre is ráirányította a figyelmünket, hogy a járvány miatt eltolódott a hangsúly az önellátás felé. Már márciusban a korábbi évekhez viszonyítva sokkal több család vásárolt háztáji nevelésre sertést, kiemelkedően megugrott a malacfelvásárlás, tehát sokan vágnak saját disznót karácsonyra.

Hasonló a helyzet a zöldségtermesztés terén is, a nagytermelőktől érkező visszajelzések szerint idén sokkal több vetőmagot, dughagymát adtak el, mint az elmúlt években. „A járványhelyzet okozta bizonytalanságban sokan előre gondolkodnak, megpróbálják biztosítani a családjuk megélhetését, megtermelni a mindennapi betevőt” – világított rá Sinka Arnold.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 24., hétfő

Tenyészállatok vásárlásának jóváhagyását kéri a mezőgazdasági miniszter az Európai Bizottságtól

Románia ismét kérni fogja az Európai Bizottságot, hogy a gazdákat súlyosan korlátozó környezetvédelmi előírások felülvizsgálata után tegye lehetővé a tenyészállatok vásárlását – nyilatkozta hétfőn az Agerpresnek a mezőgazdasági miniszter.

Tenyészállatok vásárlásának jóváhagyását kéri a mezőgazdasági miniszter az Európai Bizottságtól
2024. június 24., hétfő

Az erdélyi gazdák számára is fontos védővámokat vezetett be az Európai Unió

Védővámokat vezetett be az Európai Unió Ukrajnából származó zab behozatalára, így az engedélyezett kontingens túllépése után az EU vészféket léptethet életbe. A rendelkezés 2025. június 5-ig érvényes.

Az erdélyi gazdák számára is fontos védővámokat vezetett be az Európai Unió
2024. június 24., hétfő

Ha a főnök megfeledkezne róla: többféleképpen támogatható az alkalmazottak nyaralása

A munkaadók több módon támogathatják az alkalmazottak nyaralását, ha ily módon is kifejeznék hálájukat a dolgozóknak.

Ha a főnök megfeledkezne róla: többféleképpen támogatható az alkalmazottak nyaralása
2024. június 24., hétfő

Egyre több nyugat-európai gabonakereskedő vásárol ismét magyar búzát, de a romániait is kedvelik

Jó hírrel szolgált a budapesti Agrárminisztérium: a hagyományos nyugat-európai felvevőpiacokon idén ismét megugrott a kereslet Közép-Kelet-Európa egyik legjobb minőségű kenyérgabonájára, a Magyarországon megtermelt búzára.

Egyre több nyugat-európai gabonakereskedő vásárol ismét magyar búzát, de a romániait is kedvelik
2024. június 23., vasárnap

Tovább nőtt a román államadósság, a 845,098 milliárd lejes összeg nagy részét kötvények alkották

Idén márciusban 845,098 milliárd lejre nőtt az államadósság az előző havi 841,292 milliárd lejről – közölte vasárnap a pénzügyminisztérium.

Tovább nőtt a román államadósság, a 845,098 milliárd lejes összeg nagy részét kötvények alkották
2024. június 21., péntek

Több tíz millió eurós erdélyi beruházás megkezdésével ünnepel az autóipari óriás

Csaknem félszáz millió eurós befektetéssel épít újabb termelőegységet Erdélyben a világ egyik legnagyobb autóipari konszernje. Az első kapavágást szülinapi ünnepséggel is összekötötték a Continental képviselői.

Több tíz millió eurós erdélyi beruházás megkezdésével ünnepel az autóipari óriás
2024. június 21., péntek

Több mint félmilliárd lejjel jut több a gazdáknak kedvezményes hitelt nyújtó programra

A bukaresti kormány pénteki ülésén 646 millió lejjel kiegészítette a Gazdahitel program költségvetését.

Több mint félmilliárd lejjel jut több a gazdáknak kedvezményes hitelt nyújtó programra
2024. június 21., péntek

Újra drágulásnak indultak az üzemanyagok, egy erdélyi kútnál tankolhatunk a legolcsóbban

Miután két hónap alatt több mint egy tucat alkalommal csökkentette a töltőállomásain kínált üzemanyagok árát, a piacvezető Petrom újra áremelésbe kezdett, a héten három alkalommal is drágított.

Újra drágulásnak indultak az üzemanyagok, egy erdélyi kútnál tankolhatunk a legolcsóbban
2024. június 21., péntek

Jöhet az európai minimálbér: a kormány jóváhagyta a törvénytervezetet

A román kormány jóváhagyta az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló törvénytervezetet – számolt be a munkaügyi minisztérium a pénteki kormányülés után.

Jöhet az európai minimálbér: a kormány jóváhagyta a törvénytervezetet
2024. június 21., péntek

Egyelőre marad a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ársapkája

Szeptember 30-ig érvényben marad a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb/RCA) díjának korlátozása – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök a pénteki kormányülés elején.

Egyelőre marad a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás ársapkája