A Dacia útja az olcsó és rossztól kezdve az egyszerű, de nagyszerűn át a természettel eggyé váló drágaságig

Páva Adorján 2023. július 01., 20:15

Csaknem másfél évtizeddel a Dacia autógyár egyik sikertörténete, a Duster első példányának piacra dobása után, jövő év elejétől megvásárolható az ár-érték arányban (eddig) verhetetlen SUV legújabb, harmadik generációs változata. Mégpedig igen „ködös” időkben. Hiszen egyrészt az Euro 7-es szabvány erőteljesen sürgetett, 2025-re tervezett uniós bevezetése „hátulról belerohan” a gépkocsigyártás valamennyi szereplőjének terveibe. Másrészt a Daciát illetően sokan furcsállják, hogy az egyszerű, de nagyszerű, azaz olcsó és jó elvnek köszönhetően eladásban Európa-szerte brillírozó román márka tulajdonosai – a jól bevált recept ellenére – egyre inkább a drágább, „zöldbe” burkolt minőségre fektetik a hangsúlyt.

A Dacia útja az olcsó és rossztól kezdve az egyszerű, de nagyszerűn át a természettel eggyé váló drágaságig
galéria
Eldobták a sörnyitót. Jót tett az arculatfrissítés a Dacia modelljeinek Fotó: Dacia.ro

A Duster 3-at jelenleg a titui műszaki központban tesztelik, próbagyártása a következő hetekben indul el, a vásárlókhoz 2024 első felében, remélhetőleg már az év elején eljuthat – nyilatkozta a Hotnews hírportálnak Mihai Bordeanu, a Dacia romániai vezetője. A harmadik generációs kiadásnak – amelyet hivatalosan még nem mutattak be, tehát még homály fedi, hogy fog kinézni – nem lesz dízelmotoros verziója, viszont hibrid változatban is kapható lesz (a Jogger utáni második Dacia-modellként). A márkát birtokló Renault képviselői szerint

a 2010 óta gyártott Duster legújabb változata nagyobb off-road képességekkel és tágasabb beltérrel rendelkezik majd,

és még inkább a természetjárást elősegítő alternatívaként ajánlanák majd a vásárlóknak, például sátor-, kerékpár- vagy sílécszállító „társként” (ebben is ráismerhetünk a Jogger családi kombit övező „zöld” kampányokra).

Az új változat a tervezők szerint több módosítást tartogat, mint amennyit a 2017-ben piacra dobott, jelenleg is gyártott elődje hozott. Az új dizájnelemek már az úgynevezett Bigster Concept elképzelésre hajaznak – a következő, kompakt SUV (utcai terepjáró) modelljét, a testesebb, robusztusabb Bigstert a tervek szerint 2025-ben dobják piacra. A Duster 3-at ugyanakkor már nem a Logan-család B0-ás, hanem az úgynevezett CMF-B platformra építik, amit például a Renault Cliónál és Capturnál, illetve a Nissan Juke-nál is használnak.

A Duster jelenleg a mioveni-i gyárban előállított gépkocsik 65 százalékát teszi ki, ami napi 900 elkészült autót jelent, de a szám igény esetén 1100-ra is növelhető.

A harmadik generációs változat gyártása érdekében a karosszéria részlegen 44-ről 52 százalékosra növelik a robotizálás arányát. Amúgy ez irányú fejlesztéseket von maga után majd a Bigster 2025-ös „beköszönése” is; a Dacia legnagyobb autója szintén kapható lesz majd hibrid változatban – olvasható a Hotnews cikkében.

A 2010-ben a genfi autószalonon bemutatkozott Dusterből eddig 2,3 millió darabot gyártottak, kevesebb mint tizedét Renault márkanév alatt (egyes országokban Renault Dusterként forgalmazzák). A román SUV 2013-ban arculatfrissítésen esett át, a 2017 óta gyártott második generációs változat 2021 végén kapott „faceliftet”.

A Dacia Duster Extreme kiadásban. Jövőre érkezik a modellfrissítés Fotó: Dacia.ro

Tavaly Európában a kilencedik legeladottabb új autó volt 150 ezer darabbal, ami két százalékos növekedést jelentett 2021-hez képest (a Dacia Sandero tavaly európai ezüstérmes volt e tekintetben, 200 550 darabbal).

A legtöbb eladott új modell 2022-ben Európában a Jato Dynamics adatai alapján:
1. Peugeot 208: 206.816 (+5%), 2. Dacia Sandero: 200.550 (+1%), 3. Volkswagen T-Roc: 181.153 (-3%), 4. Fiat 500: 179.863 (+3%), 5. Volkswagen Golf: 177.203 (-14%), 6. Toyota Yaris: 175.713 (-4%), 7. Opel Corsa: 164.358 (-9%), 8. Hyundai Tucson: 150.803 (+1%), 9. Dacia Duster: 149.648 (+2%), 10. Renault Clio: 143.561 (-27%).

A Dacia modelljei több nemzetközi rangsorban is az éllovasok között találhatók, ami mindenképpen sikertörténetről árulkodik.

Szakemberek szerint a márkanév tulajdonosai sikeresen leépítették azt a régi (alapvetően jogos) beskatulyázást, miszerint a román márka gyenge minőséget képvisel, és csak azoknak kell, akik jobbat nem engedhetnek meg maguknak.

Csúcsra járatott Dacia

Mint ismeretes, a Dácia egykori római provinciáról elnevezett autót 1966 óta gyártják. Mérföldkő a vállalat életében az 1999-es év, amikor a Renault felvásárolta: a stratégiai jelentőségű lépés minőségi ugrást is maga után vont. A 2004-től gyártott Logan rendkívül népszerűvé vált: bár eredetileg a fejlődő piacokra szánták a családi szedánt (5000 eurós indulóárral), Nyugat-Európában is sikert aratott. 2006-ban mutatkozott be a tágas Logan MCV kombi, 2007-ben pedig a praktikus Logan Van, amelyek további sikereket értek el a kategóriájukban – olvasható a Dacia honlapján.

A 2008-ban megjelent Sandero a Dacia második legjelentősebb bevezetése. Ez volt egyben a márka legnagyobb kereskedelmi sikere is.

A jármű számtalan előnyének köszönhetően – tágas méretek, praktikus és sokoldalú kialakítás, megfizethető ár – a Sandero Európa legkeresettebb modelljévé vált a magánszemélyek körében.

Aztán 2010-ben érkezett a Duster, amely révén a gyártó szerint a Dacia újból forradalmasította a járműipar hagyományos szempontjait, hiszen „a Duster nem csupán a legkedvezőbb árú SUV, hanem egy vonzó jármű is egyben, amely bármilyen akadályt sikeresen képes leküzdeni”. A kereskedelmi sikerek folyományaként a múlt évtized elején – a mioveni-i mellett – Dacia-gyárat nyitottak Marokkóban is. Közben a választék előbb az 5 és 7 férőhelyes családi egyterű Lodgy, majd az egyterű kombi Dokker és a Dokker Van kisfurgon megjelenésével vált egyre szélesebbé.

Szintén nagy dobásnak viszonyult az első elektromos autó, a Spring 2021-es bevezetése, és ugyanakkor „vezették be” a Logan MCV és a Lodgy továbbfejlesztett utódjaként a Joggert, melynek új, tavaly kigördült változatában, egy 5 vagy 7 üléses családi autóban „a kombik hosszúsága, az egyterűek tágassága és az SUV-k robusztus stílus egyesül”.

Az új logó Fotó: Dacia.ro

Közben a tulajdonosok folyamatosan arra törekedtek, hogy szinte minden mást a legjobb árnak rendeljenek alá, de vállalható minőséget is biztosítva.

Szándékosan nem tömték tele elkápráztató, ám a gyakorlatban szinte felesleges, a sofőrök által alig használt kütyükkel az autókat, aminek köszönhetően kiváló árat tudtak tartani. „A titok: a gyakorlatiasság. Ebben az egyre összetettebb világban igyekszünk folyamatosan szem előtt tartani a legfontosabb szempontot: hogy a lehető legtöbb ember számára elérhető új autókat gyártsunk” – hirdeti a Dacia. Amely szerint autóik „mindent tudnak, amire valóban szükség van, ráadásul mindezt vonzó megjelenés mellett; a Dacia márkánál minden egyszerű és világos”.

Eldobták a sörnyitót

Közben a folyamatos, természetes megújulási tendenciák felgyorsultak az elmúlt években, az új modellek megjelenésén kívül lényeges arculatfrissítések is történtek. Főleg az elmúlt egy-két évben. A Dacia új márkaarculatot vetett be: új logót, új színeket, átdolgozott termékkínálatot, hogy fokozzák „az egyszerűség, a tartósság és az elérhetőség ígéretét”.

Legfontosabb jellemző, hogy eltűnt a sokak által csak sörnyitónak csúfolt embléma: az új egy egymáshoz érő D és C betűből áll, amely a Dacia és az ügyfelei közötti bizalmat szimbolizálja (innen ered a „Dacia Link“ név).

Új embléma, új elektromos jelkép. A Dacia Spring több lovat kapott az Extreme felszereltségben Fotó: Dacia

Az emblémát minden modellükön bevezették, a hűtőrácson, a kerékkupakon, a multimédiás rendszerek kezelőfelületén is látható. Megújult a márka logója-felirata is: a Dacia-nevet leíró öt betű „a márka szellemiségét tükröző minimalista dizájnnal készült, robusztus és egyszerű”. Közben a modellek felszereltségi szintjét is átnevezték. Az Essential a legelérhetőbb verziókat takarja, míg az Expression kivitelek „a kínálat szívét” képviselik. A Journey pedig a gazdag felszereltségű változatokat jelzi, amelyet a nagyobb szabadságra vágyók számára készítenek.

Extrémbe hajló árak

És aztán jött az Extreme, amely Romániában immár négy típusra, a Springre, a Sandero Stepwayre, a Joggerre és a Dusterre is kérhető. A Dacia csúcsfelszereltségi szintjét képviselő kiadás „robusztusabb, „outdoor személyiséget” kölcsönöz az autóknak, leginkább a természetjáró sofőröket, családokat célozza meg.

Az Extreme változatot külsőleg és belsőleg „a természet színei” ihlették, belül a Microcloud nevű szövet mutatós, ugyanakkor állítólag strapabíró is. Az Extended grip nevű funkció eközben javítja az autó közlekedését terepen, laza vagy havas úton a nyomaték egyenletesebb elosztása révén. A Spring esetében 45-ről 65 lóerősre növelték a motor teljesítményét. A Jogger összecsukható ágyat is kaphat ebben a kiszerelésben, akárcsak a hátuljához erősíthető sátrat – a természetközeliség jegyében.

A Dacia Jogger Extreme „sátoros” verzióban Fotó: Dacia.ro

Ugyanakkor a csúcsfelszereltség természetesen csúcsárakat is jelent: miközben például egy Jogger Essentialt jelenleg 16 690 eurós alapáron hirdetnek (roncsprogram nélkül) a Dacia oldalán, az Extreme alapfelszereltség 19 650, az Extreme+ 21 250 eurós indulóáron kapható, extrákkal (mint például a fehér helyett más szín választása) tovább nő az összeg. A legolcsóbb hibrid változat 24 250 euróról startol.

Eközben a Dusternél jelenleg még nagyobbak az árkülönbségek: miközben az Expression felszereltség 17 900 eurótól indul, az Extreme 24 400-tól.

Az még kérdéses, hogy az új, harmadik generációs Duster mennyibe fog kerülni. Korábban 20 ezer euró alatti összegeket említettek, ám most már 20 ezer körülre lőtték be szakportálok, de végül meglehet, hogy 20 ezer fölé gurul az indulóár. Ugyanis romániai és külföldi szakemberek egyetértenek abban, hogy a Dacia – a közismert dráguláshullámokon túl – egyre inkább el akar távolodni a márkát eddig elsősorban jellemző, tudatosan felvállalt „low-cost” zászlóvivő szereptől. Amit egyesek furcsállnak, hiszen éppen ennek tudható be sikertörténetük, és továbbra is nagy potenciál rejlik benne.

A márkatulajdonosok minden bizonnyal nem akarnak teljes mértékben hátat fordítani az elmúlt két évtizedben eredményesen kiaknázott piaci szegmensnek, viszont kötelességüknek érzik kiszolgálni az igényesebb rétegeket is, ugyanis egyes kimutatások szerint autóik több mint kétharmadát a legmagasabb felszereltségi szinttel vásárolják. Ennek viszont ára van, és egyre nagyobb.

A vitathatatlanul mutatósabb Extreme vonalat jellemző „természetközeliség”, azaz „zöldbe” burkolás annak lehet a jele, hogy egy manapság felkapott, „menő” életérzéssel társítva próbálják tompítani a Dacia és drágaság szavak közt sokáig fennálló „ellentétet”, eddigi összeférhetetlenségüket.

A Dacia Bigsternek a „vízválasztó” 2025-ös évben kellene piacra gurulnia Fotó: Dacia.ro

Euro 7-es kerékbilincs, gyárlakat

Ráadásul mindezt éppen egy, az autóipar számára rendkívül kedvezőtlen körülmények, bizonytalanságokkal teli időszakban teszik. Hiszen köztudott, hogy az Európai Bizottság még szigorúbban akarja szabályozni az új gépkocsik károsanyag-kibocsátási szintjét az úgynevezett Euro 7-es szabvány bevezetésével, amelyet 2025-re tennének. A gyártók hevesen tiltakoznak egyrészt a határidő közelsége miatt – főleg annak tudatában, hogy 2035-ben úgyis be akarják tiltani a belső égésű motorral felszerelt új autók forgalmazását –, illetve az emlegetett környezetkímélő hasznokat is vitatják, miközben jelentős drágításokat vetítenek előre.

Amint arról beszámoltunk, Xavier Martinet, a Dacia marketingigazgatója januárban úgy nyilatkozott, miközben jelenleg egy új kompakt SUV ára 25-30 ezer eurónál kezdődik – ide akar majd „befarolni” éppen 2025-ben a Bigster –, az Euro 7-es szabvány 30-40 ezer euróra tornázza fel az indulóárat. A Duster 3 esetében is 5000 eurós többletköltséggel kellene számolni, ha Euro 7-es motorral kellene legördüljön a gyártósorról.

Csoportkép a százezredik Joggerrel. A sok ünnepi pillanatot megélt mioveni-i gyár bezárása is felmerült Fotó: Facebook/Dacia

Mihai Bordeanu, a cég romániai első embere májusban már jóval messzebb ment: a Duster Extreme egyik nemzetközi tesztelése alkalmával kijelentette,

ha 2025 nyarán a jelenlegi elképzelések szerint kötelezővé teszik az Euro 7-es normát, az a mioveni-i gyár bezárását eredményezheti.

„Ha 2025 júliusára kötelezővé teszik, mi addig nem leszünk kész új termékeinkkel. Legyen ez intő jel, amelyet az EB-nek címzünk. A Bizottságnak »romantikus« meglátásai vannak a várható pluszköltségek terén, amelyeket 200–300 euróra taksál a mostani (Euro 6-os) autókhoz képest. Mi viszont, az ACEA-val, a Volkswagennel, a Forddal stb. együtt ezeket 2000 euró körülire jósoljuk. (...)

Nem csak mi, a Dacia képviselői mondjuk, hogy ideiglenesen lakatot kell tennünk gyárainkra, hanem a Skoda és mások is.

Természetesen nem kívánom a mioveni-i üzemünk bezárását, de mindenképpen jelzésértékű lenne. Ugyanis nem lehet mindent csak papíron elhatározni, a való életben máshogy állnak a dolgok” – fejtette ki a Dacia-igazgató.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport