Tizenkét erdélyi településen kétnyelvűsíti kommunikációját az egyik áruházlánc

Krónika 2019. május 24., 10:44 utolsó módosítás: 2019. május 24., 10:48

Május végétől 12 erdélyi településen kétnyelvűsíti kommunikációját a Penny üzletlánc az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által április közepén meghirdetett, a kereskedelmi kétnyelvűséget népszerűsítő kampányának hatására.

Sándor Krisztina Fotó: Katona Mihály

Az EMNT pénteki tájékoztatása szerint Nagykárolyban, Kovásznán, Gyergyószentmiklóson, Margittán, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Nagyszalontán, Sepsiszentgyörgyön, Szovátán, Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen és Érmihályfalván is kétnyelvűsíti kommunikációját a Penny üzletlánc.

A német tulajdonban lévő diszkontáruház-lánc azután hozta meg döntését, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács képviselői írásban és személyesen is erre kérték a helyi üzletvezetőket.

Ennek hatására az üzletlánc székelyföldi képviselői személyes találkozón tájékoztatták az EMNT tisztségviselőit arról, hogy május 27-től kezdődően kétnyelvűsítik a brand- és reklámanyagaikat, e feladatot pedig kiemelt jelentőségű ügynek tekintik.

Az EMNT korábban levélben fordult a székelyföldi területi üzletvezetőkhöz, kérve a többnyelvűség biztosítását, valamint a személyes találkozó lehetőségét. Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke úgy véli, a cégek érdeke is, hogy a magyar vásárlók lényegesen magasabb komfortérzettel vegyék igénybe szolgáltatásaikat, ehhez pedig egyértelműen hozzájárul a többnyelvűség biztosítása is. „Célunk, hogy az említett cégek tanuljanak meg magyarul, s üzletpolitikájukba is építsék bele a kétnyelvűséget. Emellett – természetesen – a helyi vállalkozókat is szeretnénk megszólítani, hiszen azt tapasztaljuk, hogy még a székelyföldiek esetében sem magától értetődő a fogyasztókat megcélzó, többnyelvű kommunikáció, noha erre minden vállalkozónak lehetősége van” – nyilatkozta korábban Sándor Krisztina.

A kereskedelmi kétnyelvűség népszerűsítéséért külön Facebook-oldalt is létrehoztak (LINK: www.facebook.com/Kétnyelvűséget-a-kereskedelemben-2117041425253975/), ahol a kezdeményezés legújabb fejleményeiről, pozitív és negatív példákról is tájékoztatják a közvéleményt, valamint várják a lakosság észrevételeit és tapasztalatait is. Az EMNT vezetői rámutattak: az elért eredmény bizonyítja, hogy érdemes konkrét, az erdélyi magyar közösséget érintő ügyekben civil eszközöket is alkalmazva fellépni. A kétnyelvűségért indított kampányt folytatják, és a helyiek mellett újabb multinacionális cégeket keresnek meg.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat