Szatmárnémetiben is nemet mond a kétnyelvűségre a prefektúra

Krónika 2018. január 08., 09:14

Megtámadta a Szatmár megyei prefektúra a szatmárnémeti önkormányzat döntését, miszerint kétnyelvű utcanévtáblákat helyeznének ki a város Pirosberek nevű negyedében található, eddig névtelen utcákban.

Fotó: Facebook/Kereskényi Gábor

A Szatmári Friss Újság beszámolója szerint a kormányhivatal azt kifogásolta, hogy az önkormányzat nem hozta nyilvánosságra a tanácsi határozatot egy nagy példányszámú napilapban.

A prefektúra arra is kitért: a törvény csak azt szabja meg, hogy azokon településeken, ahol a kisebbség aránya meghaladja a 20 százalékot, az ő nyelvűkön is fel kell tüntetni a település nevét,

illetve a közintézmények megnevezését, a jogszabály azonban nem vonatkozik az utcanevekre. Ezt az érvet rendszeresen felhozzák a hatóságok, legutóbb ugyanerre hivatkozva akadályozták a kétnyelvű utcanévtáblák szabályozását Marosvásárhelyen.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere elmondta: egyrészt nem igaz, hogy nem jelentették meg a határozatot a sajtóban, ugyanakkor szó sem lehet arról, hogy visszavonják a dokumentumot.

Mint arról beszámoltunk, az elöljáró tavaly jogerősen pert nyert a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) ellen, mely bírósági úton szerette volna a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésére kötelezni a polgármestert és a partiumi város önkormányzatát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat