Mezőgazdasági területeket utalnak ki fiatal gazdáknak, hadat üzentek a „támogatásvadászoknak”

Hírösszefoglaló 2020. január 12., 17:24 utolsó módosítás: 2020. január 12., 18:03

Idén először mezőgazdasági területeket utal ki az állam a fiatal gazdáknak az Állami Birtokok Ügynöksége (ADS) által ügykezelt területekből – közölte vasárnap Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter.

Képünk illusztráció Fotó: Pinti Attila

„2020-ban először a pénztámogatás mellett megpróbálunk majd 50 hektárnyi mezőgazdasági területet is kiutalni a fiatal gazdáknak. A bizonyos területekre kötött koncessziós szerződések ebben az évben lejárnak, és nem fogjuk meghosszabbítani őket” – fogalmazott az Agerpres szerint a tárcavezető egy kolozsvári sajtótájékoztatón.

Oros szerint a gazdatársadalom elöregedése még inkább indokolttá teszi, hogy fiatal gazdák is részesüljenek ezekből a területekből.

A miniszter szerint az Állami Birtokok Ügynöksége 319 390 hektárnyi mezőgazdasági területet ügykezel, ebből 111 640 van telekkönyvezve.

„230 ezer hektárnyi terület koncesszióban van, de ebből egyetlen hektár sincs fiatal gazdáknál” – mondta. Hozzátette, ezeket a területeket uniós vagy az Európai Unión kívüli cégek használják, amelyek mezőgazdasági támogatásokban is részesülnek.

Egyébként

a „mezőgazdasági támogatásokra vadászók” elleni küzdelmet tartja mandátuma egyik prioritásának Adrian Oros mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezető egy kolozsvári sajtótájékoztatón azt mondta, az új Országos Stratégiai Tervben arra fognak törekedni, hogy minél kevesebb pénzt juttassanak azoknak a személyeknek vagy befektetési alapoknak, akik vagy amelyek kizárólag a különféle támogatások reményében fektetik a pénzüket mezőgazdaságba.

Inkább azoknak szeretnénk minél több pénzt adni, akik hagyományszerűen foglalkoznak földműveléssel, állattenyésztéssel, akik a támogatások megjelenése előtt is ezt csinálták, és ezek megszűnése után is ezzel fognak foglalkozni”

– fogalmazott. Adrian Oros szerint „támogatásvadászok” tekintetében Románia élen jár Európa-szinten.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat