Világbajnoki elismerés a magyar konyhának: erdélyi fűszeres ételekkel hódított a magyar csapat

Világbajnoki elismerés a magyar konyhának: erdélyi fűszeres ételekkel hódított a magyar csapat

A Békés megyei csapat különdíjjal elismert hidegkonyhás asztala

Fotó: Békés Megyei Culinary Team

Egyre jobb a magyar konyha híre külföldön, amit a magyar szakácsok és cukrászok által elnyert nemzetközi díjak bizonyítanak. A Luxemburgban rendezett Cukrász- és Szakácsművészeti Világbajnokságról elismerésekkel hazatért Békés megyei Culinary Team csapat tagjával, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Békés megyei elnökével, Bondár Lászlóval próbáltuk felfedni a magyar gasztronómia elismertségének titkát.

Makkay József

2023. január 13., 14:292023. január 13., 14:29

2023. január 13., 21:512023. január 13., 21:51

Tucatnyi éremmel tértek haza a magyarországi szakácsok és cukrászok a tavaly év novemberének utolsó napjaiban megrendezett luxemburgi Cukrász- és Szakácsművészeti Világbajnokságról. Magyarország különböző régióiból mintegy harminc szakember vett részt a világ egyik legrangosabb gasztronómiai versenyén. Steierlein-Reichert Míra veszprémi diszítőcukrász a Grimm mesék brémai muzsikusait készítette el másfél méteres édességszobor formájában, amivel elhódította a világbajnokság aranyérmét.

A luxemburgi gasztronómiai világbajnokságnak erdélyi vonatkozásai is vannak a három bronzérmet és csapatdiplomát elnyert Békés megyei Culinary Team csapata révén,

amely ételeit a Kárpát-medence jellegzetes alapanyagaiból állította össze és erdélyi fűszernövényekkel ízesítette. A Luxemburgban megméretkezett csapat tagja volt Bondár László, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Békés megyei elnöke is, aki szoros kapcsolatot ápol székelyföldi éttermekkel és élelmiszeripari cégekkel.

Galéria

Ambrus György, Bondár László és Ambrus György Krisztián a luxemburgi versenyen

Fotó: Békés Megyei Culinary Team

A 2008-ban alakult szakács- és cukrászcsapat 15 éve vesz részt nemzetközi versenyeken. A luxemburgi világbajnokság és az erfurti gasztroolimpia kétévente váltja egymást, és eddig minden versenyről díjakkal tértek haza. Az aranyérmet még nem sikerült elhódítani, de több ezüst- és bronzérem is összejött már.

Erdélyi fűszerekkel ízesített ételek

,,Gasztronómiai ars poeticánk, hogy a jellegzetes Kárpát-medencei magyar konyhát mutassuk meg a világversenyeken. Minden nemzetközi megmérettetésnek vannak kötelező témái – a tavalyi luxemburgi vb-nek a vegetáriánus ételek voltak –, de emellett szabadon választott nyersanyagokból készíthettük a hidegkonyha-program keretében bemutatott ételeket.

Idézet
Alapanyagként magyar mangalica-, racka juh-, szürkemarha- és vadhúst használtunk, a halak közül kecsegét, fogast és süllőt”

– foglalja össze a kelet-magyarországi csapat nyersanyagválasztékát Bondár László.

Galéria

A Békés megyei csapat tagjai székely zászlóval: Szokai Imre, Ambrus György Krisztián, Nyári János, Szeidler Zsolt, Ambrus György, Várkonyi Tibor, Herédi Péter, Bondár László és Mózer Zoltán

Fotó: Békés Megyei Culinary Team

A magyarországi gasztronómiai oktatásban is szerepet vállaló szakember szerint külföldön a szakma jól ismeri a magyar alapanyagokat és a fontosabb élelmiszeripari termékeket, ennek ellenére komoly erőfeszítést jelent versenyeken úgy megjeleníteni a magyar konyhát, hogy az ne csak a magyarok számára legyen egyértelmű, hanem a külföldi zsűri is megfelelően tudja értékelni.

Tematikus összeállításában a Békés megyei csapat a négy évszak bemutatásával vonultatta fel a magyar hidegkonyhát, amelyben a szürkemarhából készült és paprikakéregben tálalt rolád mellett számos más ínyencség is helyet kapott, többek között halak: marinírozott (fűszeres, ecetes, sós lében pácolt) kecsegét szolgáltak fel kerti zöldségekkel. Minden ételnek meg kellett jeleníteni az összetevőit és az elkészítés módját: sült, főtt, párolt vagy szuvidált (légmentesen lezárt tasakban, forró vízben készülő) fogások. Bondár szerint a versenyasztalon valóságos ételköltemények jelentek meg, amivel a csúcsgasztronómia iránt érdeklődő fogyasztó csak Michelin-csillagos étteremben találkozhat. Az erdélyi konyhában népszerű lestyánnal és csomborral (borsikafű) ízesített ételkompozíciókba a székelyföldi juhtúrót is beépítették.

Galéria

Michelin-csillagos étterembe illő fogás

Fotó: Békés Megyei Culinary Team

Bronzérmekkel díjazott magyar konyha

A hidegprogramban résztvevő ételek melegen készülnek, de hidegen tálalják. A világbajnokság szabályzata szerint a versenymunkákat reggel 5-7 óra között tálalják, a szakácsok és cukrászok egész éjszaka dolgoznak. A Békés megyeiek tavaly nem vettek részt a melegprogramban, ami annyival bonyolultabb, hogy minden csapatnak 105 adag ételt kell elkészítenie egyforma minőségben és felhozatalban. Ebből öt adagot véletlenszerűen visznek a zsűri asztalára, a többi száz értékesítésre kerül a világbajnokság közönsége között. Bondár László mindkét versenyszámot kemény megmérettetésnek tartja, ahol a világ legjobb szakácsai vetekszenek egymással. Ebben az elit társaságban egy bronzérem is értékes kitüntetés a magyar konyha számára.

Legközelebb aranyra „gyúrnak”

A Békés megyei Culinary Team magyar csapatként a gasztrovilágbajnokság történetében először különdíjként nemzetközi diplomát kapott a precíz, mindenre kiterjedő munkájáért.

A zsűri elnöke egy felkészítő tréningre és szakmai utazásra hívta meg a magyar csapat tagjait, hogy megismerkedhessenek a világban hódító új gasztronómiai trendekkel.

A Békés megyeieket a 2024 februárjában a türingiai Erfurt helyett Stuttgartban megrendezésre kerülő gasztroolimpiára is várják. A bő egy éves felkészülési időszakban a csapat ezúttal az aranyéremért ,,gyúr”. Bondár László szerint már csak ez hiányzik a nemzetközi megmérettetéseik kitüntetéseiből.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 19., péntek

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”

A Civitas Alapítvány által működtetett Helyénvaló helyi bolt öt éve színesíti térségünk közösségének mindennapjait, hiszen a munkásságuknak köszönhetően rövid ellátási láncokból érkező, egészséges és minőségi alapanyag kerülhetnek családjaink asztalára.

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”
2024. április 17., szerda

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás

Magas vérnyomást, ízületi fájdalmakat, asztmás betegeknél nehéz légzést, depresszióban szenvedőknél pedig visszaesést okozhat a gyors időjárás-változás. A Krónika által megkérdezett háziorvos szerint kiegészítő kezeléssel a tünetek megszűnnek.

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás
2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)