Egyre magányosabbak az emberek, ragaszkodni kellene a kisközösségekhez

Kiss Judit 2023. január 15., 08:50

Nőtt Romániában azoknak a száma, akik magányosnak érzik magukat, nincs, akihez fordulniuk, ha gondjuk van – derült ki egy friss felmérésből. Az elmagányosodás lelki következményeiről, hátteréről Román Mónika kolozsvári pszichológust kérdeztük, aki többek közt arra is felhívta a figyelmet, fontos lenne, hogy mindenki ragaszkodjon az őt körülvevő kisközösséghez.

Egyre magányosabbak az emberek, ragaszkodni kellene a kisközösségekhez
galéria
A magányos, idős emberek könnyebben válhatnak csalók áldozataivá, mint azok, akik kisközösségekben élnek Fotó: Haáz Vince

Számos jel utal arra, hogy egyre több ember érzi magát magányosnak a romániai társadalomban is: a jelenséget nemcsak a közvélemény-kutatásokból kirajzolódó kép igazolja, de bárki, aki alaposabban körülnéz közvetlen környezetében, az idős és fiatalabb generáció tagjai közt is könnyedén találhat olyanokat, akik egyedül élnek, magányosnak érzik magukat. Ha arra gondolunk, hogy egyre több idős, magányos ember válik csalók áldozatává, mert különféle módszerekkel pénzt csikarnak ki tőlük azzal az ürüggyel, hogy szeretteiket baleset érte, akkor is az elmagányosodás jelenségét vélhetjük felfedezni a háttérben. A jelenség lelki hátteréről, okairól Román Mónika kolozsvári pszichológussal beszélgettünk, aki többek közt arra is felhívta a figyelmet, fontos lenne, hogy mindenki ragaszkodjon az őt körülvevő kisközösséghez.

Ha segítség kell, sokaknak nincs akihez fordulniuk

Az IRES közvélemény-kutató intézet december végén tette közzé a 2022-es évre vonatkozó, a romániai lakosság anyagi, lelki jóllétére, szokásaira összpontosító felmérését, amelynek eredményeiből az is kiderült, hogy a lakosok közül tavaly többen érezték magányosnak magukat, mint két évvel ezelőtt és 2022-ben többen vallották azt, hogy nincs akihez fordulniuk, ha gondjuk van, mint a korábbi években.

A kutatás arra is rávilágított, hogy az emberek tavaly fokozottabban aggódtak és többet gondoltak a halálra, mint a korábbi esztendőkben. A megkérdezetteknek 2020-ban 25 százaléka, 2022-ben 26 százaléka válaszolta azt, hogy magányosnak érzi magát.

Nagy mértékben nőtt azoknak az aránya, akik azt válaszolták, hogy az elmúlt évben segítségre lett volna szükségük, de nem volt, akihez fordulniuk.

Míg 2020 decemberében a megkérdezettek 14 százaléka vallott így, 2022-ben megduplázódott az arány: 28 százalékra nőtt. Szintén növekedett az elmúlt évben azoknak a száma, akik szerettek volna ugyan beszélni hozzájuk közelállókkal, de nem volt akihez fordulniuk: két évvel ezelőtt a megkérdezetteknek 23, míg tavaly már 29 százaléka érezte így. A felmérés szerint tavaly több embernek volt halálfélelme, mint két évvel ezelőtt.

Jó lenne, ha az idős, egyedül élő rokonokat, ismerősöket rendszeresen látogatnák a fiatalabbak Fotó: 123RF

Önzés: az emberek főként önmagukra összpontosítanak

A magány és magunkra maradottság egyre elterjedtebb társadalmi jelenségéről Román Mónika azt mondta, bár Nyugaton sokkal magasabb nívójú az öregek, betegek ellátása, az öregotthonok rendszere, mint nálunk, azért lassan mindenhol érvényes az, hogy egymástól egyre elszigeteltebben élnek az emberek.

„A generációk egyre inkább elszakadnak egymástól és ez nem csak Romániára érvényes. Világszerte egyre inkább érzékelhető az elmagányosodás, elszigeteltség jelensége.

Egész civilizációnkra jellemző, hogy mindinkább magányossá válnak az emberek, egyre többen élnek magcsaládban – vagyis szűk családban –, sőt, egyre többen egyáltalán nem élnek családban, hanem esetleg csak futó párkapcsolatban” – mondta a szakember. Kifejtette, az a trend tapasztalható, hogy az egyes ember főként önmagára összpontosít, így sem a családtagokra, sem a kisközösségekre, sem az emberi kapcsolatok erősítésére nem jut idő.

A munka és a karrier az első

„Sajnos az jellemző társadalmunkra, hogy az emberek mind kevésbé tudnak elköteleződni bármi más mellett, mint a munkájuk vagy a karrierjük. A körülöttünk levő világ, a Netflix, a közösségi oldalak is ezt az áramlatot erősítik.

Minden csatornán az ömlik: önállósodj, valósítsd meg, teljesítsd ki önmagad, repülj messze, amerre a szárnyaid visznek. Az számít értéknek manapság, hogy te magad érd el a maximumot, nem pedig az, hogy közösségben, szeretetben élj

– mondta a pszichológus. Hozzátette, a mai világ azt is sugallja, hogy „az öregek irányában vállalt felelősség nem a tiéd”, „legyél te magad jól, neveld fel a saját gyerekedet, a közösség meg ne akarjon semmit tőled”. Eszerint a közösségi létforma egyre inkább perifériára sodródik, a család és a kicsit tágabb közösség – ami régen a törzsközösség volt – veszít fontosságából, és az „egyedekre” tevődik a hangsúly. Román Mónika kérdésünkre arról is beszélt, mit tapasztal pszichológusként, melyek azok a tényezők a társadalomban, amik az elmagányosodáshoz vezetnek. „A fiatalok általában későn köteleződnek egymás mellett, akkor, amikor tulajdonképpen már nem is fiatalok. Félnek megtenni ezt a lépést, nem kötnek kompromisszumot, nem teszik le a voksot valaki más mellett. Nehezen fogadják el, hogy a másik embernek is vannak hibái, és hogy azokkal együtt lehet vállalni valakit” – mondta a pszichológus, kiemelve, hogy ez a jelenség is határozottan az elmagányosodáshoz vezet.

Egyre több ember szorul pszichológusi segítségre

Román Mónika azt mondta, manapság nagyon nehéz egyensúlyozni aközött, hogy a nagy többség által képviselt trendet kövesse az ember, vagy hogy a család és a kisközösség mellett tegye le a voksát. „Ez az igazi kihívás, megtalálni az egyensúlyt. És nem az a nagy kérdés, hogy munka vagy család. Ha az ember más irányba szeretne haladni, mint amerre az egyéni boldogulást kereső tömeg sodródik, nagyon nehéz megtalálni a középutat” – mondta a pszichológus. Kérdésünkre, hogy mit tapasztal, az utóbbi időben, a pandémia óta megnövekedett-e a magányos emberek száma, akik pszichológushoz fordulnak, Román Mónika azt mondta: határozottan igen. „Aki hozzám fordul, annak általában az a problémája, hogy nincsen társa, de ha van is, nincs egy kis közössége, ahová tartozna. Akinek van társa és kisközössége, az ritkán fordul a pszichológushoz” – mutatott rá Román Mónika. Úgy fogalmazott,

az egyik alapfeltétel, ami az embereket lelki egyensúlyban tartja, a közösséghez való tartozás – a virtuális közösségek azonban ezt nem tudják teljesíteni.

„Ami miatt meg lehet maradni embernek, az az, hogy az ember érzi: valahová tartozik, egy csoport hasznos tagja, számítanak rá. Így az ember jó eséllyel nem lesz lelki beteg, és nem használhatják ki rosszindulatból” – mondta a pszichológus.

Román Mónika pszichológus: „lelki szempontból fontos lenne, hogy az emberek kisközösségeket alkossanak” Fotó: Nőileg Angyalosi Beáta

Azt is kifejtette, a pandémia kényszerű távolságtartása miatt csorbult a kis közösségek megtartó ereje, és ez rengeteg lelki gondot okozott, sőt, a mai napig hat az emberekre. „A pandémia óta a gyerekek, felnőttek közül is azért szorultak a legtöbben a segítségemre, mert nem tudták lelkiekben kiheverni a magányt, az elszigetelődést. Máig érződik ennek a hatása. Hatalmas léptékű probléma ma is, nemcsak a kamaszok, de minden más korosztály rendkívül megsínylette az elszigeteltséget. Manapság is az emiatt kialakult lelki gondokat kezelem, és a folyamatnak nincs vége, sajnos még sokáig elhúzódhat” – mondta a pszichológus.

Úgy fogalmazott, ezeket a lelki sérüléseket ahhoz tudná hasonlítani, mintha mi, emberek fák lennénk és halálunk után a keresztmetszetünkön világosan meg lehetne látni a 2020 és 2022 közti két évnek a lelki lenyomatát.

„Aki ezekben az években is meg tudott maradi a közösségben, vagy hamar vissza tudott oda találni, az kevésbé szorult pszichológusi segítségre” – mondta Román Mónika.

Hamis „segélykérés”: az egyedülálló idősek könnyen becsaphatóak

A pszichológussal arról is beszéltünk az elmagányosodás kapcsán, hogy országszerte egyre több öreg, magányosan élő áldozatuk van azoknak a csalóknak, akik például a „baleset módszerrel” csikarnak ki pénzt az emberektől. Felkeresik a célszemélyt, azt mondják neki, hogy valamelyik távol élő családtagjukat baleset érte, és sürgősen pénz kell a kezelésére, gyógyítására. Ily módon nagy összegeket is kicsaltak öregektől, december végén Szászrégenben kaptak el egy craiovai férfit, aki 3000 eurót csalt ki ily módon egy 80 éves nőtől. A rendőrség az elmúlt években többször is felhívta a lakosság figyelmét: soha ne adjanak oda pénzt idegeneknek.

A pszichológus a jelenség kapcsán kifejtette, azért válhatnak a csalások áldozatává a magányos emberek, mert tulajdonképpen minden kedves szó az élethez fűződő szálat jelenti számukra.

„Azért kiszolgáltatottabbak az idős, magányos emberek, hiszen ilyenkor valaki – ha mögöttes szándékkal is – de szóba áll, kedvesen beszél velük. A csalók pedig nyilván azokra az érzelmekre apellálnak, amelyek a kiszemelt áldozat szeretteihez fűződnek, az idős, egyedülálló emberek számára pedig persze hogy nagyon fontosak ezek az érzelmek” – mondta el Román Mónika. Hozzátette, azért is könnyen megtörténhet a becsapás, mert a hamis „segélykérés” miatt az idősek úgy érzik, még tehetnek valamit másokért.

Kérdésünkre, mit tehetnek azok, azok valamiféle rokoni, ismeretségi kapcsolatban állnak a magányos öregekkel, a pszichológus azt mondta, sajnos azoknak, akiket a csalók ily módon kihasználnak, általában nincsenek szoros emberi kapcsolataik.

„Akiknek rendszeres emberi kapcsolataik vannak, azok talán nem válnak ennyire könnyen csalók célpontjaivá. A magányosoknak viszont nincs, aki felhívja a figyelmét ezekre a veszélyekre. Ha rendszeresen látogatjuk az időseket, odafigyelünk arra, mi történik velük, az mindenképpen jó – akkor is, ha a csalóktól akarjuk megvédeni, de a mindennapi érzelmi jóllétük szempontjából is” – fejtette ki a pszichológus. Hozzátette, főként arra kell felhívni az idősebbek figyelmét, hogy senki ismeretlennek pénzt ne adjanak oda, ez az első lépés. De a kulcsszó itt is az, hogy ajánlatos kisközösségekbe beágyazódni, hiszen az ember így védett lehet minden lelki sérülés ellen. „A legfontosabb mindenképpen az, hogy kisközösségeket kell alkotni” – mondta a pszichológus.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport