Hol a határ a játékszenvedély és a függőség között? – Fontos időben felismerni a problémát

Hol a határ a játékszenvedély és a függőség között? – Fontos időben felismerni a problémát

Ha valakinél már kialakult a függőség, jól tudni, hogy van lehetőség szakszerű segítséget kérni

Fotó: Farkas Antal

Sokan válnak Erdély-szerte is szerencsejáték-függővé. Ennek a fajta függőségnek a jellemzőiről, kockázatairól és a gyógyulási lehetőségekről Bartha Éva klinikai pszichológust, az Erdély-szerte működő Bonus Pastor Alapítvány munkatársát faggattuk.

Tóth Gödri Iringó

2023. január 09., 14:212023. január 09., 14:21

2023. január 09., 14:282023. január 09., 14:28

A nyerőgépeket gyártók romániai egyesületének (ROMSLOT) adatai szerint a hazai felnőtt lakosság körülbelül 15 százaléka játszott az elmúlt egy évben legalább egyszer valamilyen szerencsejátékot – fogadott, lottózott, kártyázott. Persze az egyszeri játék, sőt még a rendszeres sem jelent feltétlenül függőséget, de tény, hogy fontos a téma kockázatairól, veszélyeiről is tudni. Bartha Éva klinikai pszichológust, az Erdély-szerte működő Bonus Pastor Alapítvány, valamint a marosvásárhelyi Noé Psichocenter munkatársát faggattuk.

Elvonási tünetek

A szakember elmondta, a szerencsejáték-függőség hátterében genetikai, neurobiológiai és pszichológiai tényezők is állnak. Bár korábban a szerencsejátékkal kapcsolatos zavarokat nem sorolták a függőségek közé, e tekintetben változás történt az utóbbi időben, mivel olyan kiváltó okokat és tüneteket fedeztek fel, amelyek hasonlítanak a pszichoaktív szerek miatt kialakuló függőségekhez.

Bartha Éva leszögezte, azok közül, akik szerencsejátékot űznek, nem mindenki lépi át azt a határt, hogy alkalmi szerencsejátékosból vagy a szórakozásként játszóból függő legyen.

„Akkor beszélünk szerencsejáték-függőségről, amikor a játékba való belefeledkezés állandó, visszatérő problémát okoz az érintett életében, vagy akkor, amikor ez a szokása jelentős károkat okoz az emberi kapcsolataiban, a szociális helyzetében, a munkahelyi kapcsolataiban. Ilyenkor a nemkívánatos következmények ellenére az illető mégis folytatja a játékot” – magyarázta a pszichológus. Hozzátette, a szerencsejáték-függőség úgynevezett progresszív betegség, vagyis kezelés, beavatkozás nélkül, az idő múlásával az illető személy állapota egyre romlik.

Kialakul a játékkal szembeni tolerancia, ami azt jelenti, hogy egyre több időt tölt szerencsejátékkal, és ha ezt abbahagyja, megjelennek az elvonási tünetek: frusztráció, idegesség, agresszió.

Galéria

A sportfogadások is függőséget okozhatnak

Fotó: Veres Nándor

A szakember azt is elmondta, hogy a függőségek esetében nem kizárólag a gyakoriság a legfontosabb szempont, érdemes más kérdéseket is feltenni, például azt, hogy a játékos a lehetőségeihez mérten „túlvállalja-e” magát. „Nagyon sokszor történik az, hogy valaki sokkal több pénzt játszik el, mint amit megengedhet magának. De az is előfordul, hogy egyre gyakrabban játszik el több pénzt, mint amennyit korábban erre szánt” – részletezte a pszichológus, hozzátéve, hogy sokan önjutalmazásként vagy a stressz oldására használják a szerencsejátékot.

Az online játék is függőséget okoz

Bartha Éva azt is elmondta, hogy a függőség megállapítása során az is kulcskérdés az anyagi vonatkozásokon túl, hogy érte-e az illetőt erkölcsi veszteség, veszített-e el emberi kapcsolatot úgy, hogy abban jelentős szerepe volt a játéknak. Ezen kívül az is fontos kérdés, hogy az illetőnek voltak-e sikertelen leállási kísérletei a játékkal kapcsolatban. „Amennyiben ezekre a kérdésekre igen válaszok vannak, akkor érdemes elgondolkodni, hogy az érintett személy estében kialakulóban van, vagy már kialakult a függőség” – szögezte le.

Azt is hangsúlyozta, hogy a szerencsejátékok skálája nagyon széles: a sportfogadás, a póker, a rulett, az elektronikus játékgépek, a Black Jack, a lottó, a kaparós sorsjegyek, a lóverseny, a munkahelyi vagy közösségi fogadások, vagy akár a tőzsde mind ide tartozik – és ezek online változatai is.

A szakember azt is elmondta, hogy a függőségben szenvedők motivációja nagyon különböző lehet, sokan az adrenalint keresik (kezdetben), de személyes tapasztalataiból olyat is fel tud idézni, hogy serdülők a pénzszerzés reményében kezdenek játszani, aztán ez szokássá, akár függőséggé válik.

El kell érni a mélypontot

„Nagyon sokszor valamilyen személyes probléma miatt kezd el valaki játszani: menekül a valóságtól, nem mer szembenézni azokkal a dolgokkal, nehézségekkel, amelyek körülveszik őt.

Galéria

Bartha Éva klinikai pszichológus, az Erdély-szerte működő Bonus Pastor Alapítvány munkatársa

Fotó: Szucher Ervin

Adott ponton már nem racionális szinten működik a dolog, hiszen ha meg meri tenni, hogy leltárt készítsen, és kiderül, hogy sokkal többet veszített, mint amennyit nyert, akkor is vissza-visszatér a játékhoz” – magyarázta a szakember.

Bartha Éva elmondta, a játékfüggőség tulajdonképpen egy impulzuskontroll-zavarnak, viselkedési zavarnak tekinthető, és nagyon sokan csak akkor döbbenek rá, hogy valami baj van, amikor anyagi szinten, kapcsolati szinten, szociális területen megromlik a helyzetük.

Éppen ezért lenne nagyon fontos időben felismerni a problémát, amiben nagyon nagy szerepe lehet a hozzátartozóknak. „A legrosszabb, amit a hozzátartozó tehet, az az, ha meg akarja menteni a szerencsejáték-függőt játéka következményeitől, azaz ha kifizeti a tartozását, illetve részt vesz abban, hogy eltussolja az ügyeit. Ha nem menti ki, azzal pedig segít abban, hogy hamarabb szembesüljön azzal, hogy mi történik” – hívta fel a figyelmet a szakember. Mint mondta, ha nem ezt tesszük, akkor az illetőt „eltartjuk” a függőségében, és elvesszük a lehetőségét annak, hogy elérje annak a mélypontját.

Idézet
„Márpedig a mélypont elérése nélkülözhetetlen a tagadás abbahagyásához. Ha elérte a mélypontot, és segítséget kér, akkor pedig nagyon fontos, hogy valaki támogassa” – ismertette Bartha Éva, kiemelve, hogy ezen a ponton érdemes szakmai segítséget kérni.

Ha rendben vannak az emberi kapcsolatok, kisebb a veszély

A pszichológus-tanácsadó azt is elmondta, bár sok gyerek, kamasz kipróbálja a szerencsejátékokat – mint sok más dolgot –, ő azt tapasztalja, hogy ha nagyjából rendben vannak a családi kapcsolatai és az önértékelése, akkor ez nem jelent különösebb veszélyt, nem ragad le szenvedélyszerűen a játéknál. „Ha jó kapcsolatai vannak a fiatalnak, akkor azok sokkal nagyobb izgalmat jelentenek” – mutatott rá a pszichológus, hozzátéve, hogy ezzel együtt is fontos informálni a kamaszokat, gyerekeket, fontos arról beszélni, hogy milyen veszélyei lehetnek a szerencsejátéknak.

A szakember elmondta, a függőségek gyakran összefüggenek egymással, illetve az sem ritka, hogy amikor valaki felhagy az egyikkel és a másikba menekül.

„Igazából a függőség nem azt jelenti, vagy nem csak azt jelenti, hogy egy bizonyos cselekvésnek, vagy egy bizonyos szernek a rabja valaki, hanem tulajdonképpen egy attitűd, viselkedési forma. Néha megmarad ugyanaz az attitűd, csak változik a tárgya” – magyarázta Bartha Éva. Azt is elmondta, a leszokás tulajdonképpen azt (is) jelenti, hogy meg kell tanulni egészségesen élni. Erre szerencsére ma már sok lehetőség van, ambuláns egyéni tanácsadás, egyéni, támogató csoportok.

A szakember hangsúlyozta, hogy mint minden függőség, a szerencsejáték-függőség is tulajdonképpen egyfajta menekülés valami elől, a problémákkal való megküzdési kompetenciák hiánya – és ez a tényt mindenképpen érdemes tudatosítani, ha valaki túl gyakran fordul a szerencsejátékhoz. Ha valakinél már kialakult a függőség, jól tudni, hogy van lehetőség szakszerű segítséget kérni. A Bonus Pastor Alapítványnak Erdély-szerte több mint tíz támogatócsoportja van, ahova alkoholproblémákkal, szerencsejáték-problémákkal küzdők hozzátartozói is jelentkeznek. Ezek a támogató csoportok azért is jók, hogy az emberek észrevegyék: nincsenek egyedül a problémáikkal.

korábban írtuk

Szétválasztani a valóságot a virtualitástól – Fazakas Ildikó pszichológus a videójátékok gyermekekre gyakorolt hatásairól
Szétválasztani a valóságot a virtualitástól – Fazakas Ildikó pszichológus a videójátékok gyermekekre gyakorolt hatásairól

Az okostelefon, a különböző digitális eszközök és a videójátékok a gyerekek életének szerves részét képezik napjainkban. 

korábban írtuk

Van kiút a függőségek útvesztőjéből – Geréb Tünde pszichoterapeuta a szenvedélybetegség kezeléséről
Van kiút a függőségek útvesztőjéből – Geréb Tünde pszichoterapeuta a szenvedélybetegség kezeléséről

Legyen szó szer- vagy folyamatfüggőségről, a szenvedélybetegség hátterében rendszerint hasonló pszichológiai dinamika áll. 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 19., péntek

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”

A Civitas Alapítvány által működtetett Helyénvaló helyi bolt öt éve színesíti térségünk közösségének mindennapjait, hiszen a munkásságuknak köszönhetően rövid ellátási láncokból érkező, egészséges és minőségi alapanyag kerülhetnek családjaink asztalára.

„Elérkezett az idő arra, hogy kiemeljük azokat a Helyénvaló termelőket, akik elnyerték a vásárlóink szívét”
2024. április 17., szerda

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás

Magas vérnyomást, ízületi fájdalmakat, asztmás betegeknél nehéz légzést, depresszióban szenvedőknél pedig visszaesést okozhat a gyors időjárás-változás. A Krónika által megkérdezett háziorvos szerint kiegészítő kezeléssel a tünetek megszűnnek.

Alaposan megviseli az emberi szervezetet a drasztikus hőmérséklet-ingadozás
2024. március 22., péntek

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”

A REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről, a tudatos vásárlóvá válásunk lépéseiről beszélgettünk Szólláth Tiborral, Hajdúnánás város polgármesterével, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Környezetért és Fenntarthatóságért felelős alelnökével.

„Ha egészségesebben szeretnénk élni, akkor tudnunk kell, hogy mit eszünk”
2024. március 08., péntek

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”

Ezen a héten Gergely Leventét, agrárszakembert és gyümölcstermesztőt kérdeztük a REL, azaz a rövid ellátási láncok előnyeiről.

„Ha megvan a bizalom, akkor termelő és vásárló kölcsönösen előre viszi egymást”
2024. február 09., péntek

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)

Cilip Árpád, a Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségének igazgatójával és a Székely Termék védjegy koordinátorával beszélgettünk a rövid ellátási láncok létjogosultságáról és a Székelyföld-szerte egyre megerősödő tudatos vásárlói rétegről.

„Tudatos vásárlók nélkül nem maradhatnak életben a kistermelők” (x)
2023. december 23., szombat

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)

Csak az elmúlt héten több mint 1300 üveg bort rendeltek a platform kliensei, különböző borfajtákból. Az ügyfelek átlagosan egy rendelésben négy üveg bort rendeltek, amire átlagosan 206 lejt költöttek. A romániai borok vezetik az eladási listákat.

Online italrendelések az ünnepek alkalmával az eMAG-ról (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2010-ben találkozott először a rövid ellátási lánc fogalmával, miután kollégái segítségével megismerte a nyugat-európai REL-ek közösségépítő és gazdasági erejét. Smaranda Enache kapcsolatát a REL-el a következőkben ismerhetjük meg.

A REL-közösségekben az erő (x)
A REL-közösségekben az erő (x)
2023. december 15., péntek

A REL-közösségekben az erő (x)

2023. december 08., péntek

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)

Az év végéhez közeledve fejtörést okozhat, hogy mivel lepjük meg szeretteinket, kollégáinkat. Érdemes lehet olyan szempontokat figyelembe vennünk vásárlásaink alkalmával, mint tudatosság, hozzáadott érték és megbízhatóság.

„A Helyénvaló bolt egy igazi színfolt a város szövetében” (x)
2023. december 02., szombat

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)

A székelyudvarhelyi Helyénvaló helyi bolt igazgatóját és REL-szakértőt, Molnár Judithot kérdeztük arról, milyen célok mentén építették fel a már 5 éve működő vállalkozást. Milyen előnyökkel jár, ha rövid ellátási láncokból szerezzük be élelmiszereinket.

„A székelyföldi táj veszne el, ha nem lennének kistermelőink” (x)
2023. november 24., péntek

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)

Helyi termelőtől származó termék versus hipermarketben található paradicsom. Mi a minőségbeli különbség? Hogyan találjuk meg a saját utunkat a REL-hez, azaz a rövid ellátási láncokhoz? Kádár Annamária pszichológust kérdeztük saját tapasztalatairól.

„A helyi termék mögött ott van egy életmese” (x)