Szétválasztani a valóságot a virtualitástól – Fazakas Ildikó pszichológus a videójátékok gyermekekre gyakorolt hatásairól

Szétválasztani a valóságot a virtualitástól – Fazakas Ildikó pszichológus a videójátékok gyermekekre gyakorolt hatásairól

Fazakas Ildikó sepsiszentgyörgyi iskolapszichológus

Fotó: Facebook/Fazakas Ildikó

Az okostelefon, a különböző digitális eszközök és a videójátékok a gyerekek életének szerves részét képezik napjainkban. Fazakas Ildikó sepsiszentgyörgyi iskolapszichológussal arról beszélgettünk, milyen hatással vannak a videójátékok és a közösségi oldalak a gyermekek személyiségének fejlődésére. Arról is kérdeztük, mit tehetnek a szülők az arany középút megtalálása érdekében.

Oláh Eszter

2022. március 13., 12:412022. március 13., 12:41

Már évek óta világosan körvonalazódó trend, hogy a gyerekek, tinédzserek egyre több időt töltenek a számítógép, laptop, táblagép vagy okostelefon képernyője előtt, a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett online oktatás miatt pedig ez az idő nemcsak hogy tovább nőtt, de a szülők is egyre kevésbé tudják kitolni azt a kort, amikor hasonló eszközt adnak gyermekeik kezébe. A témában jártas szakemberek véleménye már évek óta többnyire megegyezik abban, hogy érdemes minél inkább kihúzni azt a kort, amikor a gyermek megkapja első okostelefonját.

Az elmúlt időszakban azonban ez is átalakult. Míg bő két évvel ezelőtt az iskolapszichológus nyugodtan tanácsolhatta a szülőknek, hogy minél tovább várjanak azzal, hogy okostelefont vagy számítógépet vásárolnak a gyereküknek, a pandémia óta ezt már kevésbé teheti meg. „Az a szülő, aki nagyon tudatosan elhatározza, hogy kivédi, meg tudja – vagy legalábbis a pandémia kezdetéig meg tudta tenni.

Az a szülő, aki korábban nem adott okostelefont a gyermekének, az online oktatás miatt kénytelen volt beszerezni azt.

Hiába tanácsolom egy szülőnek, hogy minél később kerüljön a gyermek hasonló eszközök közelébe, amikor az iskola és az óvoda miatt ezek használata ma már kötelezővé vált” – osztotta meg tapasztalatait a Krónikával Fazakas Ildikó iskolapszichológus (portrénkon), aki a sepsiszentgyörgyi Ady Endre és a Gödri Ferenc Általános Iskolákban huszonkét éve foglalkozik gyermekekkel, és szakmájából kifolyólag közvetlen közelről ismeri a fiatal generációt érintő legfontosabb témákat, jártas az őket érintő legaktuálisabb problémák és kihívások terén.

Ami az internethasználati szokásokat illeti, azt mondja, a 9–16 éves korosztály leggyakrabban a közösségi média oldalait, a Facebookot és az Instagramot használja, ezek közül is inkább az utóbbit, a Facebook ugyanis már elavultnak számít a fiatal generáció körében. Míg a fénykép- és videótartalmak megosztására alkalmas Instagram és Tiktok oldalai – ahol gyakran éri a gyermekeket bántalmazás – a lányok közt népszerűbbek, a fiúk a Youtube videómegosztó böngészésével, illetve különböző videójátékokkal töltik szívesebben idejüket.

Fazakas Ildikó szerint sajnos gyakran találkozni olyan esetekkel is, amikor a gyerek – hazaérve az iskolából – akár éjszakába nyúlóan játszik ezekkel a játékokkal. A szélsőséges esetektől eltekintve ugyanakkor az is elmondható, hogy a videójátékok – akár egyedül, akár társakkal együtt játsszák – a legtöbb fiú életében napi szinten jelen vannak.

Pro és kontra érvek

Még mielőtt a függőséget okozó és agressziónövelő vonatkozást mélyebben körüljárta volna, a szakember kiemelte, hogy egyes kutatások szerint a videójátékok bizonyos szociális és kognitív kompetenciákra fejlesztően hatnak. Javíthatják például a szem- és kézkoordinációt, a megfigyelőképességet, a koncentrációt és a figyelmet, ugyanakkor serkentőleg hatnak a gyors döntéshozatalra is. Véleménye szerint a kulcs az arany középút megtalálásában, a megfelelő játékok kiválasztásában és az időbeni korlátozásban rejlik.

Fazakas Ildikó szerint ugyanakkor minden gyerekre vonatkozó, általános következtetéseket nem lehet levonni, hiszen míg egyeseket kevésbé érint, más gyerekeknél komoly problémákat tud okozni a túlzásba vitt videójáték-használat. A téma mentén leggyakrabban felmerülő kérdés a függőség és az abból fakadó, különböző devianciák.

A helyzet súlyosságát igazolja az is, hogy 2019-ben a videójátékokkal kapcsolatos zavarok hivatalosan is felkerültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) betegséglistájára.

Míg sok európai országban komolyan veszik a jelenséget, és több figyelmet fordítanak a kezelésre, addig a szakember szerint az országban valahogy elsikkadnak a probléma orvoslására kialakított stratégiák. Mint mondta, a teljes addiktológia területén nagy a szakemberhiány, Bukarest kivételével nem is lehet hasonló kezelést igénybe venni.

Galéria

Fotó: Pixabay

Elmondta, hogy a gyermekek esetében a valós cél hiánya jelentősen befolyásolja a függőség kialakulásának veszélyét. „Azoknál a gyerekeknél, akik sportolnak vagy játszanak valamilyen hangszeren, az elérendő cél nagyon is valós. Ha egy gyereknek az élete csak a játékprogramokra korlátozódik, és kizárólag az lesz a célja, hogy egy bizonyos játékszintet elérjen, az nem valós, hanem egy virtuális cél” – húzta alá a pszichológus.

Hatással van a valós életre

A virtuális világban eltöltött időnek, az ott zajló tevékenységnek ugyanakkor hatása van a valós életre is. Fazakas Ildikó kiemelte, hogy elsorvadhatnak például kommunikációs készségek, hiszen akkor sem beszélhetünk annak igazi, élő jellegéről, ha a játékot egyszerre többen játsszák a számítógépen. A videójátékok sajátossága ugyanakkor, hogy egyidejűleg különböző életkorú felhasználók léphetnek be, amely során a gyermek könnyen tanulhat olyan kifejezéseket, amelyek nem az életkorának megfelelőek.

Hozzátette, ha a szülő nem ellenőrzi rendszeresen gyermekét, a játékban használt, vulgáris kifejezések miatt a kommunikációs stílus nagyon elfajulhat. Éppen ezért azt tanácsolta, hogy a szülői felügyeletnek a gyermek által böngészett virtuális tartalmakra is ki kell terjednie, hiszen a világhálón szintén nagy valószínűséggel találkozik az életkorát meghaladó információkkal.

Egy másik, nehezen kiszűrhető, ám valós vetület az elmagányosodás, amit a szülők gyakran csak akkor vesznek észre, amikor valamilyen agresszív magatartás üti fel a fejét, vagy az iskola jelzi, hogy gond van.

Amikor pszichológus segítségével visszapörgetik az életeseményeket, kiderül, hogy az agresszivitás és a különböző magatartásbeli zavarok rendszerint egy hosszabb folyamat eredményeként jelentkeznek. A gyermekek körében oly népszerű lövöldözős játékokat vizsgálva a kriminálpszichológusok és a játékelmélettel foglalkozó szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy ezek mind az agresszivitással, szélsőséges esetekben pedig mind a gyilkosságokkal összefüggésbe hozhatók.

Galéria

Fotó: Pixabay

Végeztek már kutatásokat, amelyekből kiderült, hogy egyes serdülőgyilkosságot elkövető fiatalok esetében lekövethető az ilyen jellegű videójátékok használata.

A játékok károsságát illetően azonban megoszlanak a vélemények.

Egyes kutatók úgy találják, hogy a videójátékok nagy része az erőszakos cselekedetet jutalmazza, az agressziót pedig mint problémakezelési megoldást mutatja be. Emellett csökkenti az empátiát és érzéketlenít. Más kutatók ezzel szemben úgy tartják, hogy ezek segítik a gyermeket a feszültséglevezetésben.

Bár egyértelmű megállapodás nem született a kérdés kapcsán, Fazakas Ildikó úgy véli, a mérleg nyelve inkább az első szempont fele billen, a videójátékok pedig később, a felnőttkorban alkalmazott problémakezelési módszereket is befolyásolhatják – nem feltétlenül pozitív irányba.

A túlzásba vitt internethasználat és a videójátékok káros hatása a szakember szerint bizonyos jelekből könnyen felismerhető, ebben van kiemelt szerepe nem csak a szülőknek, hanem a pedagógusoknak és az osztályfőnöknek is. Egy beszélgetés során ugyanis sok minden kiderül: a megváltozott szókincsből, a viselkedésből, a hirtelen bekövetkező, megjelenésbeli változás alapján és az iskolai eredmények romlásából ki lehet következtetni, hogy mekkora is a baj.

Eltiltás helyett bizalom és beszélgetés

Az iskolapszichológus ugyanakkor kiemelte, hogy a gyermeknek el kell érnie egy bizonyos érzelmi és értelmi intelligenciaszintet ahhoz, hogy szét tudja választani a játékot a valóságtól. Ahhoz, hogy megfelelően kezelje az online játékok virtuális világát, be kell töltenie legalább a 15–16 éves kort.

Éppen ezért a szülő és gyermek közti bizalmas beszélgetésnek óriási szerepe van. Mint mondta, 10–12 éves korban, amikor a gyermek még valamelyest hallgat a szülőre és nyitott a vele való beszélgetésre, érdemes megvitatni a játék mentén felmerülő kérdéseket és szabályokat.

Ehhez viszont érdemes a megfelelő helyet és időt kiválasztani, az oktatószöveg a szakember szerint ugyanis rendszerint nem ér célba.

„Az eltiltás nem megoldás, hiszen az rombolja a szülő-gyermek viszonyt. Egyes kutatások arról számolnak be, hogy ha az adott információs rendszerben jártas szülő együtt játszik a gyermekével, jobban kontrollálhatja a nézési időt. Ezáltal kevesebb lesz a konfliktus, és jobb lesz a családi légkör is. Érdemes tehát megtalálni a középutat” – vázolta az iskolapszichológus.

A felnőtteknek tartott, tájékoztató előadásain a szakember azt javasolja, hogy legyenek jártasak a gyerekek által kedvelt videójátékokban és internetes tartalmakban. Az a szülő ugyanis, akinek nincs tapasztalata, kevésbé hitelesen beszél majd a káros hatásokról. Fontosnak tartotta egyúttal kiemelni, hogy a szülőknek egyet kell érteniük a szabályozásban, illetve mintát kell szolgáltatniuk a gyerekük számára.

Idézet
Arra is figyelniük kell, hogy az okostelefon és azok használata ne váljon a jutalmazás eszközévé: ha a gyerek azért kap új telefont, mert ügyesen viselkedett, régen rossz a történet”

– tette hozzá. Ha fogékony rá a gyerek, a szakember javasolja, a szülők készítsenek listát arról, milyen hasznos tevékenységekkel töltheti a gyerek a videójátékozásra szánt időt, érdemes átbeszélni azok hosszú távú hatását.

Fazakas Ildikó arra is kitért, hogy azok számára, akik kevésbé jártasak a témában, ma már rengeteg oktatóvideó, kisfilm, cikk és könyv elérhető az interneten, ami segíthet a szülőknek úgy megközelíteni a kérdéskört, hogy az a gyermek számára is érthető és érdekes legyen. Példaként a Sólymos Ákos által írt Frici, Fülöp és a hackerek című gyerekkönyvet hozta fel. Említést tett ugyanakkor az úgynevezett. „control parental” címszó alatt elérhető szűrőprogramokról is, amelyekkel részletekbe menően követhetőek a gyerekek által böngészett oldalak és a különböző platformokon töltött idő.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 20., csütörtök

Elhunyt A piszkos tizenkettő, Az Éhezők Viadala és az Átlagemberek sztárja

Elhunyt csütörtökön 88 éves korában Donald Sutherland Oscar-, Golden Globe- és Emmy-díjas kanadai színész Miami városában.

Elhunyt A piszkos tizenkettő, Az Éhezők Viadala és az Átlagemberek sztárja
2024. június 20., csütörtök

Előnyt élvezhetnek idén is az érettségizők a kolozsvári Untold fesztiválon

Akinek színtízes lesz az érettségi eredménye, ingyen vehet részt a kolozsvári Untold fesztiválon – közölték a rendezvény szervezői.

Előnyt élvezhetnek idén is az érettségizők a kolozsvári Untold fesztiválon
2024. június 20., csütörtök

Megjelent a Dallas-sorozat Bobbyja és erdélyi színészek szereplésével készült magyar sportvígjáték trailere

Megjelent a Lepattanó című, Scherer Péter és a Dallas-sorozat Bobbyja, Patrick Duffy szereplésével készült magyar sportvígjáték első trailere.

Megjelent a Dallas-sorozat Bobbyja és erdélyi színészek szereplésével készült magyar sportvígjáték trailere
2024. június 20., csütörtök

Megúszhatja a halálos közlekedési balesetért kiszabott 14 év börtönt a bukaresti aranyifjú

A bukaresti legfelsőbb bíróság csütörtökön elfogadta Mario Iorgulescu semmisségi folyamodványát, és megsemmisítette az emberöléssel vádolt fiatalembert börtönbüntetésre ítélő 2023. októberi ítélőtáblai határozatot. A pert másodfokon tárgyalják újra.

Megúszhatja a halálos közlekedési balesetért kiszabott 14 év börtönt a bukaresti aranyifjú
2024. június 20., csütörtök

Rockopera és kaszkadőrbemutató is lesz a Székely Vágtán

Hagyományos helyszínén, a háromszéki Óriáspince-tetőn rendezik meg a hétvégén a Székely Vágtát, a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát.

Rockopera és kaszkadőrbemutató is lesz a Székely Vágtán
2024. június 19., szerda

Legalább negyven országból vár sálakat a rekorddöntéshez az erdélyi Kult fesztivál

Guinness-rekord-kísérlet céljával világszerte közösségeket és egyéneket szólít fel közös fesztiválsál kötésre az erdélyi Kult Alternatív Kulturális Fesztivál. Bota Melinda és Kádár Annamária főszervező a kezdeményezésről beszélt a Krónikának.

Legalább negyven országból vár sálakat a rekorddöntéshez az erdélyi Kult fesztivál
2024. június 19., szerda

Akkora a kánikula, hogy a vadak is fürdenek, kétbocsos anyamedve strandolt egy szanatórium medencéjében

Lefilmeztek egy anyamedvét és két bocsát, amint önfeledten fürdenek a predeáli ideggyógyászati szanatórium udvarán található medencében.

Akkora a kánikula, hogy a vadak is fürdenek, kétbocsos anyamedve strandolt egy szanatórium medencéjében
2024. június 19., szerda

Berobbant a nyár: hogyan védekezzünk a hőség egészségre káros hatásai ellen?

A nyár berobbanása nyomán az egészségügyi minisztérium ajánlásokat fogalmazott meg a lakosság számára a kánikula káros hatásainak megelőzésére.

Berobbant a nyár: hogyan védekezzünk a hőség egészségre káros hatásai ellen?
2024. június 18., kedd

Az élőszavas mesemondás erejét és varázsát közvetítik a Világszárnya szövetség erdélyi tagszervezetei

Egyéves születésnapját ünnepelte a Világszárnya Magyar Népmesemondó Szövetség, amelynek a Kárpát-medence szinte minden részéről vannak tagjai, köztük két erdélyi tagszervezet.

Az élőszavas mesemondás erejét és varázsát közvetítik a Világszárnya szövetség erdélyi tagszervezetei
2024. június 18., kedd

Szinte mind elfogytak a bérletek az év legnagyobb buliját ígérő VIBE Fesztiválra

A visszaszámlálás elindult, bő két hét múlva megnyitja kapuit a hatodik VIBE Fesztivál, amelynek szervezői közzétették a végleges programot, és felhívták a figyelmet a kimerülő online bérletkészletre.

Szinte mind elfogytak a bérletek az év legnagyobb buliját ígérő VIBE Fesztiválra