A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács közzétette a hírszerzéssel kötött megállapodást

Hírösszefoglaló 2018. május 04., 17:16

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) közzétette honlapján pénteken a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI) 2012-ben kötött protokollum szövegét, miután feloldotta titkosítását.

Fotó: Pixabay.com

A dokumentum címe: A Román Hírszerző Szolgálat és a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács közötti, törvényes feladataik teljesítése céljából létrejött együttműködési protokollum – számolt be az Agerpres.

A protokollumot a CSM részéről az intézmény akkori igazgatója, Alina Nicoleta Ghica, a SRI részéről pedig George Maior igazgató írta alá. A dokumentumon még megjelenik a CSM alelnökének, Oana Schmidt-Hăinealának és a SRI igazgató-helyettesének, Florian Coldea tábornoknak aláírása is.

A háromoldalas dokumentum négy fejezetre oszlik.

Az első fejezet az együttműködés elveit részletezi, amelyek közé tartozik a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlenségének, a felelősségek és a kötelességek tiszteletben tartásának, és a „need to know/need to share" (tudnod kell, meg kell osztanod) elve.

Az utolsó elv szerint „az információkat csak azok a személyek kaphatják meg, akiknek a törvény értelmében ezen információkkal dolgozniuk kell, vagy ezekhez hozzáférési joguk van”.

A felek együttműködnek a törvény értelmében, azért, hogy biztosítsák az igazságszolgáltatás függetlenségét és megvalósulását,

valamint azért, hogy megismerjék, megelőzzék és visszaszorítsák azokat a tényezőket, amelyek veszélyeztetik a közrendet, az emberi szabadságjogok és kötelezettségek, mint nemzetbiztonsági értékek érvényesülését, az alkotmány elveinek és demokratikus normáinak megfelelően” – írja az együttműködés céljait összegző második fejezetben.

A harmadik fejezet az együttműködés szabályait sorolja fel, amely kölcsönös tájékoztatással, a felek működését szabályozó jogszabályok elemzésével, dokumentumok cseréjével, és azon lehetőségek hasznos időn belüli azonosításával és felhasználásával jön létre, amelyek veszélyeztetik az igazságszolgáltatás megvalósulását vagy a nemzetbiztonságot.

Az SRI által szolgáltatott adatok és információk alapján, a törvényes előírásoknak megfelelően, a CSM saját ellenőrzésekbe kezd.

(...) Az adatok és információk átadása a felek között a titkosított információk kezelésére vonatkozó törvényes előírások betartásával, a két fél vezetőinek beleegyezésével történik” – részletezi a protokollum.

Ugyanakkor, rendkívüli esetekben, a törvények betartásával, az SRI-től származó adatokat a CSM felhasználhatja bűnügyi kivizsgálásaiban – derül ki a dokumentumból. A Zárórendelkezések című utolsó fejezetben rögzítik többek között, hogy a protokollumot meghatározatlan időre kötik, és utólag, a két fél beleegyezésével, kiegészíthetik.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat