Kiss Judit

2019. szeptember 25., 08:14

Szemétszedő Danaidák

Csak remélni tudjuk, hogy mire a jövő tavasszal vagy jövő ősszel újra nagyszabású szemétgyűjtési akciót szerveznek országszerte, kevesebb hulladékot kell összeszedniük az önkénteseknek, mint amennyi most várta őket az utak szélén, vízpartokon, erdőn-mezőn.

Immár 9. éve csatlakozik a szemétgazdálkodás hatékonysága terén is sereghajtónak számító Románia a világ 158 országában megtartott, kampányszerű hulladékgyűjtéshez, nehezen mérhető azonban, hogy mennyire hat az emberek mentalitására a felhívó jellegű, iskolásokat, felnőtteket egyaránt megszólító kezdeményezés. Ha a szervezők által közölt számokat nézzük, kellemesen és kellemetlenül is meglepődhetünk: jó hír, hogy közel kétmillióan csatlakoznak az akcióhoz, amely kiterjed az ország immár 26 megyéjére, riasztó azonban, ha számokban látjuk a tonnákban mért szemét mennyiségét: a Let’s Do It World elnevezésű, világszintű akció keretében tíz év alatt durván számolva majdnem 90 ezer tonnányi szemetet gyűjtöttek össze.

A környezetkímélő, a szennyezés mértékét és gyorsaságát megfékezni akaró akciókra jellemző, hogy növelheti az eredményességet, ha megdöbbentő számadatokkal rukkolnak elő. Ha tudatosítani akarjuk magunkban, hogy környező világunkban milyen méreteket öltött mára a szemét túlburjánzásának mértéke, elég rápillantanunk az olyan érzékletesen megfogalmazott statisztikákra, mint például: a környezetben jelen lévő műanyaghulladéknak legalább felét csak az elmúlt 15 évben termelte az emberiség, vagy hogy a Csendes-óceánon úszó, egyre növekvő szemétsziget területe immár háromszor akkora, mint Franciaországé. Ha a magunk háza tája körül maradunk, közelebbi, kézzelfoghatóbb adat, miszerint egy romániai állampolgár évente átlagosan több mint két és fél mázsa hulladékot termel, és ennek a mennyiségnek mindössze 10 százalékát hasznosítják újra, míg az Európai Unióban ez az arány jóval magasabb, majdnem 30 százalékos.

Természetesen az is fontos, hogy tudatában legyünk a nagyvilág vagy a közvetlen környezetünk helyzetét illusztráló, elrettentő számadatoknak, hiszen ez elősegítheti, hogy komolyan vegyük az immár Romániában is kötelező, de egyelőre még csak nehézkesen beinduló szelektív hulladékgyűjtés szabályait. Ennél azonban valószínűleg több kell a tudatos környezetvédelemhez, ahhoz, hogy ne éktelenkedjen tonnákban mérhető műanyag- és építkezési hulladék a természetben, ahhoz, hogy zökkenőmentesebben fel lehessen zárkózni a szelektív hulladékkezelés szabályaihoz.

Minden bizonnyal a sokat hangoztatott mentalitásváltás lehet a kulcs, még akkor is, ha a gyakorlatban sokszor akadályokba ütközik az, aki komolyan veszi, hogy élhetőbb bolygót hagyjon maga után az utódokra. Bizony mentalitásváltás kell ahhoz, hogy a piknikező ne hajítsa el lazán az erdőben az évszázadokig fel nem bomló sörösbádogot vagy műanyag flakont. Ha pedig ez lassan-lassan nem történik meg, akkor a szemétgyűjtési akciók, legyenek bármilyen jó szándékúak és nagyszabásúak, lényegében alig lesznek többek a hiábavalóság jelképeiként ismert, a lyukas hordóba örökkön-örökké vizet hordó Danaidák cselekedeinél.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. szeptember 24., kedd

A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az egyetlen szavazattal alulmaradt ellenfél, Soós Sándor által szabálytalannak tartott év eleji elnökké választása után megerősítették pártvezetői tisztségében.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 23., hétfő

Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, de máris úgy fest: Soós Zoltánnak kevesebb az esélye az elöljárói tisztség visszahódítására, mint négy évvel ezelőtt volt. 

Balogh Levente 2019. szeptember 20., péntek

A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi szociáldemokrata kormány hirtelen fölvette a kabinet féléves prioritásai közé a magyarok által már hosszú évek óta követelt kisebbségi törvény elfogadását.

 

Kiss Judit 2019. szeptember 18., szerda

Szembeúszni az árral

Jó ideje már a vízcsapból is folyik, hogy a mai fiatalok egyre kevesebbet mozognak a digitális világ képernyőhöz láncoló hatása miatt. Felmérések készülnek, amelyek eredményeit riasztó tényként tálalják az internetes oldalak, óva intenek a szedentarizmustól a szakértők.

Makkay József 2019. szeptember 16., hétfő

Nem buta, csak szakiskolás

Pedagógusfórumokon, a sajtóban, illetve az internetes közösségi felületeken parttalan vitává dagad a tanügyminisztérium legfrissebb rendelete, amely szakiskolákba irányítja azokat a diákokat, akiknek a nyolcadik osztály végi átlaga nem éri el legalább az ötöst.

Balogh Levente 2019. szeptember 13., péntek

Dan Barna sziréndala

Nagyon áramvonalas, übertoleránsnak hangzó, de egyben nagyon elcsépelt és átlátszó – valahogy így jellemezhető a világmegváltó hevület fűtötte Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke és a hasonló ambíciókkal megvert PLUS-szal közös államfőjelöltje, Dan Barna felvetése.

Pataky István 2019. szeptember 12., csütörtök

Fény a brüsszeli alagút végén

Az Európai Unió intézményeinek személyi összetétele ezernyi kis és nagy kompromisszum eredményeként áll össze, vezető pozíciókba sokszor saját hazájában is súlytalan, választási győzelemre alkalmatlan, de az uniós nagyhatalmaknak épp szürkeségük miatt megfelelő figurák kerülnek.

Rostás Szabolcs 2019. szeptember 10., kedd

Nem lehet mindenkiből atomfizikus

Tulajdonképpen semmi rendhagyó nem történt az idei tanévkezdés apropóján. A rendszer évről évre maga előtt görgető problémáin kívül villámcsapásszerűen „felbukkant” egy újabb is, amely természetesen egyaránt meglepetésként érte az ágazatban dolgozókat és a kívülállókat.

Páva Adorján 2019. szeptember 09., hétfő

Románia sötétlő napos oldala

Ma újabb fejezet kezdődik a Románia egyik legnépszerűbb lakosságtámogató programját övező idegeskedésben.

Balogh Levente 2019. szeptember 06., péntek

Balkáni politikai játszmák

Kőkemény, hamisítatlanul balkáni politikai játszmák révén próbálja megtartani hatalmát – bár úgy is értelmezhető, hogy meghosszabbítani az agóniáját – a jelenleg csupán a Szociáldemokrata Párt (PSD) alkotta bukaresti kormány.

Vélemény
Balogh Levente: A hosszú képek éjszakája

Szinte semmi sem maradt, ami megosztaná az alakulatot – mondta Csomortányi István, az EMNP elnöke, miután az ...

Rostás Szabolcs: Az RMDSZ lemondott Marosvásárhelyről

Mindössze néhány nap telt el azóta, hogy az RMDSZ bejelentette marosvásárhelyi polgármesterjelöltjét, ...

Balogh Levente: A magyarokra vadászó kormány

Igencsak megnőtt a magyarok ázsiója mostanában Romániában. Olyannyira, hogy például a kisebbségi ...