Pataky István

Pataky István

Jobb volt „Csáu” idején?

2022. december 22., 10:36

2022. december 22., 10:36

Nem tudom, feltűnt-e, hogy amikor számunkra ismeretlen emberekkel elegyedünk beszélgetésbe, a téma szinte mindig valami panaszkodásra okot adó történés.

Magas árak, alacsony fizetések, kicsi nyugdíjak, tolvaj politikusok, minden rossz, s nem is lesz jobb – halljuk a taxistól, a bolti árustól, az ügyintézésnél velünk sorban állótól. Ilyenkor jobb híján rezignáltan bólogatok, semmi kedvem eszmefuttatásokba bonyolódni, esetleg gyanús elemnek látszani a kép árnyalása miatt. Egyetlen kijelentés tud kizökkenteni unott egyetértésemből: „Csáu idején jobb volt!”. Ez az a pillanat, amikor átvedlek konfliktusosba. Mert nem volt jobb „Csáu” idején.

Értem én, hogy az emberek tele vannak gondokkal, a média pedig napi huszonnégy órában önti rájuk a „minden rossz, de ezután még ennél is rosszabb lesz” alapelv alapján szerkesztett híreket, és vélhetően egy nagy segélykiáltás, szóbeli lázadás a részükről a Ceaușescu iránti nosztalgia, mégis dühítő ez a szájról szájra terjedő hazugság.

Márpedig ez a népi hozzáállás állandósult Romániában. Egy 2015-ös felmérés szerint a románok relatív többsége a kommunista diktátort tartja az ország eddigi legjobb elnökének. Három évvel ezelőtt a megkérdezettek ötvenkét százaléka határozottan állította, hogy országos szinten a rendszerváltást követő harminc év során romlott az életszínvonal. Az INSCOP közvélemény-kutató cég idei adatai azt jelzik, közel hatvan százaléknyi válaszadó a rendszerváltás előtti helyzetet jobbnak ítéli meg. Nyilván ebbe beletartoznak azok is, akik még meg sem születtek, vagy gyerekek voltak 1989 decembere előtt, de azért van véleményük.

A minap a szokásosnál részletesebben próbáltam tájékozódni az ukrajnai, kárpátaljai háborús állapotokról. A folyamatos áramszünetről, a hideg lakásokról, a télikabátban tanuló gyerekekről, az élelmiszerhiányról szóló ottani beszámolók eszembe juttatták Ceaușescu „aranykorszakának” utolsó éveit.

Párhuzamot húzni túlzás, hiszen Romániát nem érték bombatámadások, a nélkülözés viszont az élet majdnem minden területén általánossá vált akkoriban. Menekülni is életveszélyes volt a kommunista Romániából, útlevél csak a kiváltságosoknak, vagy a lakásukról az állam javára lemondó kivándorlóknak járt, az illegálisan távozni próbálót lebukás esetén akár le is lőhették a román határőrök. Börtönbüntetés, tönkretett családok egy rossz szó miatt, lehallgatások, megfélemlítések. Tényleg jobb volt akkor?

Nem kérdés, hogy rengeteg csalódásban volt részünk az utóbbi három évtizedben. Egyebek mellett végignézhettük, miként maradnak a „polcon” Ceaușescu rendszerének kiszolgálói, hogyan használják fel befolyásukat, információikat és pénzüket a gyors privatizáció idején az egykori szekusok.

Harminchárom évvel a forradalom után ott tartunk, hogy vajon eltörölhető-e az egykori kommunista titkosrendőrség volt tisztjeinek máig járó „különleges” nyugdíj. Most is számíthatunk a még mindig működő hálózat offenzívájára. Ősz hajú, a „hazájukért” dolgozó levitézlett szekusok jelennek meg a hírtelevíziók műsoraiban, és kikérik maguknak. Naná, hogy védelmezik, dicsérik a kommunista érát. Nekik valóban jobb volt annak idején.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Balogh Levente

Balogh Levente

Köszi, bihari magyar politikum, miattatok szégyellem, hogy váradi vagyok

A kérdés az, képesek-e a bihari magyar pártok, politikusok a polgárokkal közösen valamilyen érdemi együtt gondolkodásra egy közös, reális és hiteles magyar jövőkép kialakítása érdekében – írtam a Krónika vezércikkében négy éve.

Makkay József

Makkay József

A fogatlan emberek országa

Nem tudok olyan egészségügyi miniszterről Romániában, akit ne szidtak volna azért, hogy az állami ellátórendszernek nem jut elegendő forrás. Miközben a magánegészségügy számít sikertörténetnek. Ezzel viszont az a gond, hogy sokak számára megfizethetetlen.

Balogh Levente

Balogh Levente

Putyin marad

Ez is megvolt: Oroszország polgárai az összes rendelkezésre álló Vlagyimir Putyin közül megválasztották Vlagyimir Putyint.

Makkay József

Makkay József

Megtűrt vagy száműzött magyar nyelv Erdélyben

Sajtónk mostanság keveset foglalkozik a magyar nyelvhasználat kérdésével Erdélyben. Többéves fellángolás után – amikor politikusaink lobbizása mellett több civil szervezet is a magyar nyelvhasználatért kardoskodott –, mára a történet elcsendesedett.

Kiss Judit

Kiss Judit

Anyai pofonok és kényszermunka mínusz 30 fokban

Sokféleképpen címkézik a kort, amiben élünk. A 21. század első három évtizedét jellemzik az információrobbanás, az újmédia idejeként, a technológia fejlődésének soha nem látott iramú felgyorsulásaként.

Balogh Levente

Balogh Levente

Magyar–román együttműködés Iohannisért?

Vajon megtörténhet, hogy Klaus Iohannis a NATO főtitkára lesz, ráadásul magyar támogatással? Jelen állás szerint akár még ez is bekövetkezhet, bár a valószínűsége azért nem nevezhető egetverőnek.

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

Lecsillapított aranyláz, felfokozott diverziók

Csak áll, és bámul ki a fejéből a verespataki bányaterv több mint másfél évtizedes történetét végigkövető krónikás, mert a közelmúlt fejleményei alapján rá kell jönnie: naiv volt, amikor azt hitte, újat nemigen mutathatnak neki ebben a témában.