Pataky István 2020. január 24., péntek

München változó arculata – A kisgyerekek többsége muzulmán Bajorország fővárosában

A hangulatos, lüktető s még mindig hagyományosan német müncheni belvárostól néhány utcányira egy ugyancsak nyüzsgő, de szinte kizárólag bevándorlók által lakott és látogatott negyedre bukkan a turista. Németország változó korát éli, s ez a bajor fővárosban is érzékelhető. 

Pataky István 2020. január 23., csütörtök

Választásitörvény-módosítás: A PNL-kormány semmibe venné a korábban magasztalt Velencei Bizottság ajánlását

Román politikai elemzők egyhangúlag összeegyeztethetetlennek tartják az európai normákkal és a Velencei Bizottság ajánlásaival, hogy a Ludovic Orban vezette kormány parlamenti vita nélkül kíván változtatni a választásokat szabályozó törvényen. 

Pataky István 2020. január 16., csütörtök

Kampányindító cigányozással

Dorin Florea él. Mármint politikailag. Fizikailag legutóbb a Marosvásárhely főterén szervezett szilveszteri dj-party végén jelent meg a pezsgőkkel felszerelkezett néhány száz városlakó előtt. 

Pataky István 2020. január 15., szerda

Románia nincs Irán célkeresztjében

Románia megtámadása gyakorlatilag elképzelhetetlen, amerikai–iráni háború biztosan nem lesz, de Donald Trump elnök akciója a rövid távú választási hasznon túl kiélezi a politikai, felekezetközi (síita-szunnita) ellentéteket a Közel-Keleten – véli Sárközy Miklós Irán-szakértő.

Pataky István 2020. január 12., vasárnap

Trianon emlékének árnya vetül a térségre – Magyarellenes uszítás válthatja fel a „vörös pestis” elleni harcot

Nacionalista hangok kísérhetik ugyan a trianoni döntés felidézését, de az államközi kapcsolatokra vélhetően nem lesz negatív hatással a centenárium – állítják a Krónikának nyilatkozó felvidéki, vajdasági és kárpátaljai újságírók. 

Pataky István 2020. január 07., kedd

Licitet hoz-e Trianon?

Egy újabb százéves évforduló kapcsán kell berendezkednünk a sérülésmentes túlélésre. Természetesen nem fizikailag, sokkal inkább idegi, szellemi tekintetben.

Pataky István 2020. január 04., szombat

Amerikának nem tetszik, hogy kínaiak építenék az új atomreaktorokat Cernavodán

Megtorpanhat a cernavodai atomerőmű bővítésének folyamata, miután Washington egyre nyilvánvalóbban aggódik amiatt, hogy egy kínai állami tulajdonú vállalat építené a két új reaktort. A szakértő szerint az új bukaresti kormány várhatóan a halasztgatás politikáját választja az ügyben.

Pataky István 2019. december 30., hétfő

A lebutított üzenetek éve

Klaus Johannis éve volt 2019 a romániai politikában. A szürke, nehezen fogalmazó államfő maga alá gyűrte a nemzeti liberálisokat, bólintása nélkül még levegőt sem vesznek a pártban.

Pataky István 2019. december 26., csütörtök

Magyar segédlettel cserkészték be Ceaușescuékat – Forródrót Stănculescuval, forrófejű MDF-esek és Tóth Sándor aradi mártírhalála

A román nacionalista erők és az egykori Szekuritáté volt tisztjei által sokat hangoztatott elmélet szerint Magyarország aktív szerepet játszott a romániai forradalomban.

Pataky István 2019. december 22., vasárnap

Mădălin Hodor történész a Krónikának a Szekuritáté pszichológiai terrorjáról, Ceaușescu megafonos erkélyjelenetéről

Miben állt a szekusok igazi ereje? Miért tudott mindvégig hinni Nicolae Ceaușescu és a kommunista pártvezetés abban a kitalált forgatókönyvben, hogy Magyarország felől támadás érheti Romániát? Volt-e alternatívája 1989. december 22-én Ion Iliescunak? Mădălin Hodor történésszel elevenítettünk fel néhány kulcsmozzanatot.

Pataky István 2019. december 19., csütörtök

A röghöz kötött Románia

Törésvonalak vannak az Európai Unión belül. A néhány évvel ezelőtti gazdasági válság, a nyugati jóléti társadalmak szociális kánaánjának sérülékenyésége politikai szintre emelte a jól felfogott saját érdek vezérelte önzést.

Pataky István 2019. december 16., hétfő

A keleti tagállamokat sújtaná a finn büdzsé – Mindent vitt a 2050-es klímacél a brüsszeli uniós csúcson

Egységesen elfogadhatatlannak tartják a kelet-közép-európai uniós országok, hogy kevesebb pénzt kapjanak a felzárkózást elősegítő kohéziós forrásokból, valamint az agrártámogatásokból. 

Pataky István 2019. december 12., csütörtök

Nemzeti liberális pestisveszély

A kisebbségben, azaz parlamenti többség nélkül kormányzó Ludovic Orban – Klaus Johannis államfő hűséges őrmestere – úgy viselkedik, mintha pártja nemrég földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott volna.

Pataky István 2019. december 09., hétfő

Trianon nem mond semmit a románoknak: szakértők szerint párbeszéd helyett a történelemmel manipulálnak a politikusok

A magyarokat és Magyarországot hergelő politikai lépésnek tartják a lapunk által megkérdezett román történészek, szociológusok, politikai elemzők azt a szociáldemokrata törvénytervezetet, amely amely Trianon napjává nyilvánítaná június 4-ét. 

Pataky István 2019. december 05., csütörtök

Titus és Trianon

Titus Corlățean egy igazi, tőröl metszett soviniszta. Nincs kommunista múltja, jól felkészült, külföldi tapasztalatokkal rendelkező diplomata, de az a fajta román politikus, akinek a patriotizmus, a nemzet iránti elkötelezettség egyenlő a magyarellenességgel.

Pataky István 2019. november 28., csütörtök

Román bemutatkozás Békéscsabán

Vendégségben, a házigazda baráti szavaira sérelmek kitálalásával és számonkéréssel válaszolni finoman szólva is udvariatlanság.