Pataky István 2019. július 18., csütörtök

A polgárokon is múlik az anyanyelvhaszná­lat: hasonló problémák, eltérő szabályozások a Kárpát-medence magyarlakta országaiban

A törvényi szabályozás és a gyakorlat általában élesen eltér egymástól a kisebbségek anyanyelvhasználatát illetően azokban a térségbeli államokban, ahol tekintélyes létszámú magyar közösség él. 

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Homályban a gázkitermelés: bizonytalanság uralja az amerikaiak fekete-tengeri projektjét

Az amerikai ExxonMobil sajtóértesülések szerint egy harmadik partnert is bevonna a fekete-tengeri földgázkitermelésbe. A román kormány cáfolja, hogy az amerikai vállalat ki akarna szállni az üzletből.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Pataky István 2019. július 04., csütörtök

Brüsszelben számolni kell a keletiekkel – Johannis sokáig Merkelt követte, Orbán sikeresen harcolt az uniós egyezkedéseken

Ursula von der Leyen személyében jóval kevésbé konfliktusos elnöke lesz az Európai Bizottságnak, az eredeti jelöltek bukása pedig a közép-kelet-európai államoknak kedvez – összegezték a brüsszeli egyezkedés eredményét a lapunk által megkérdezett elemzők. 

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Pataky István 2019. június 30., vasárnap

Magyarellenességet szülhet a trianoni centenárium – a szerbeknek Koszovó, az ukránoknak a Krím és Donbász elvesztése fáj

Bár a trianoni döntés jövő évi centenáriuma Romániában, Szlovákiában, Szerbiában és Ukrajnában is lázba hozhatja a magyarelleneseket, azokban az országokban, amelyek rendezett államközi viszonyt ápolnak Magyarországgal, visszafogottabb a nacionalista retorika. 

Pataky István 2019. június 26., szerda

Gumicsont helyett magyarkártya – Nyugat-Európának kedvez Románia a térségbeli együttműködéstől való távolmaradással

Az elkövetkező másfél év nem fog kedvezni a magyar–román viszonynak. A Krónikának nyilatkozó politikai elemző arra emlékeztetett, hogy a trianoni centenáriumi évvel kapcsolatos román uszítás már 2017-ben elkezdődött. 

Pataky István 2019. június 26., szerda

Stratégiára vár Marosvásárhely

Marosvásárhelyen él a legnagyobb lélekszámú magyar közösség Erdélyben. Ez a tény akkor is a legfontosabb erdélyi magyarlakta települések sorába emeli a százharmincezer lelkes várost, ha a többséget már jó két évtizede a román lakosság képezi.

Pataky István 2019. június 21., péntek

Kizárt a román–magyar államközi hidegháború? – az úzvölgyi atrocitásokról, okokról és kihatásokról kérdeztünk román szakértőket

Bár elismerik a magyarellenesség felerősödését, az úzvölgyi történésekért a magyarokat is felelőssé teszik a román szakértők. Vladimir Ionaș szociológus, Adrian Cioroianu történész és Andrei Ţăranu politológus a párbeszéd erősítésében látja a megoldást.

Pataky István 2019. június 19., szerda

Dacian Cioloș vezeti az Európai Parlament liberális csoportját

Dacian Cioloș volt miniszterelnököt választották meg az Európai Parlament új, Emmanuel Macron fémjelezte Újítsuk meg Európát elnevezésű frakciójának vezetői posztjára. A liberális pártokat tömörítő csoportosulás a harmadik legnagyobb frakció az EP-ben.

Pataky István 2019. június 18., kedd

Az EU nélkül román–magyar háború jöhet? – Yuval Noah Harari szerint az európaiak ma természetes állapotként fogják fel a békét

Nem lehetne kizárni egy háborús konfliktust Románia és Magyarország között, ha az Európai Unió összeomlana – véli Yuval Noah Harari világhírű történész. A Sapiens, a Homo Deus és 21 lecke a 21. századnak című műveivel a világ egyik legismertebb gondolkodójává vált izraeli egyetemi oktató a Dilema Veche hetilapnak adott interj&a

Pataky István 2019. június 12., szerda

Csúnya válás a PSD-től

Egy válás soha nem szép, de vannak különösen csúnyára sikerült szakítások. Az RMDSZ és a PSD együttélése szavazatnövelő céllal ért villámgyorsan véget néhány nappal az EP-választások előtt, amikor a provokátorok már tették a dolgukat az úzvölgyi temető ügyében.

Pataky István 2019. június 11., kedd

Román katonai agressziótól tart Kijev – Észak-Bukovina elfoglalását vizionáló amatőr videó aggasztja Ukrajna katonai főügyészét

Elfoglalja a román hadsereg az ukrajnai Észak-Bukovinát – erről jelent meg amatőr videó a YouTube-on. Az állítólag viccnek szánt filmecske kiverte a biztosítékot Kijevben, az ukrán főügyész hazája területi egységét félti.

Pataky István 2019. június 05., szerda

Elhúzódhat az uniós alkudozás a tisztségekért – nő az alkalmi megállapodások szerepe az EP-választások nyomán

Mivel az Európai Parlament a korábbinál megosztottabb lett, hosszadalmas egyeztetésekre kell felkészülni az egyes pozíciók elosztásánál – vélik az elemzők. 

Pataky István 2019. június 03., hétfő

Egy hétvége a pápával

Magamfajta politikai elemzőnek nemcsak azért volt érdekes az utóbbi három nap, mert egy történelmi eseményt kísérhettem figyelemmel szinte percről percre, hanem annak megtapasztalása miatt is, hogy ez az általunk sokat kritizált ország olykor tud megnyerő is lenni.