Pataky István 2019. december 12., csütörtök

Nemzeti liberális pestisveszély

A kisebbségben, azaz parlamenti többség nélkül kormányzó Ludovic Orban – Klaus Johannis államfő hűséges őrmestere – úgy viselkedik, mintha pártja nemrég földcsuszamlásszerű választási győzelmet aratott volna.

Pataky István 2019. december 09., hétfő

Trianon nem mond semmit a románoknak: szakértők szerint párbeszéd helyett a történelemmel manipulálnak a politikusok

A magyarokat és Magyarországot hergelő politikai lépésnek tartják a lapunk által megkérdezett román történészek, szociológusok, politikai elemzők azt a szociáldemokrata törvénytervezetet, amely amely Trianon napjává nyilvánítaná június 4-ét. 

Pataky István 2019. december 05., csütörtök

Titus és Trianon

Titus Corlățean egy igazi, tőröl metszett soviniszta. Nincs kommunista múltja, jól felkészült, külföldi tapasztalatokkal rendelkező diplomata, de az a fajta román politikus, akinek a patriotizmus, a nemzet iránti elkötelezettség egyenlő a magyarellenességgel.

Pataky István 2019. november 28., csütörtök

Román bemutatkozás Békéscsabán

Vendégségben, a házigazda baráti szavaira sérelmek kitálalásával és számonkéréssel válaszolni finoman szólva is udvariatlanság.

Pataky István 2019. november 27., szerda

Lecserélik a kormányhivatalok vezetőit, női prefektusa lehet Maros megyének

Több név is szárnyra kapott annak kapcsán, hogy a prefektusok és alprefektusok leváltása esetén kik lehetnek a hónap elején hivatalba lépett liberális kormány területi képviselői a magyarlakta megyékben. Maros megyének női prefektusa lehet, Hargitában önjelölt jelentkezett.

Pataky István 2019. november 25., hétfő

Uralkodóként fog viselkedni a „söpréssel” újrázó államfő?

A hosszúra nyúlt kampány és az elnökválasztás után a kérdés most az: mi várható, mire számíthatunk Klaus Johannis újabb ötéves mandátumától.

Pataky István 2019. november 22., péntek

Vesszőfutás várhat Johannisra – Nem hatja meg a magyarokat a kisebbik rossz érve

Könnyen Klaus Johannis ellen fordulhat az a biztonsági játék, amelyre a hivatalban lévő államfő a választás döntő menetét megelőző kampányát építette – véli Pászkán Zsolt, a budapesti Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője.

Pataky István 2019. november 21., csütörtök

Elnökjelöltek meccse: nulla-nulla

Az elnökválasztási kampány célegyenesében vagyunk, váratlan dolog az utolsó pillanatban is történhet ugyan, de a legvalószínűbb mégis az, hogy a választók eddig szerzett tapasztalatai, információi, benyomásai a két jelölttel kapcsolatban már nem fognak változni. Érdemes tehát egy kis összegzést végezni.

Pataky István 2019. november 20., szerda

Magyar érdek is a román stabilitás: Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök nemzetpolitikáról, regionális együttműködésről

A közép-európai térség felzárkóztatása olyan közös érdeke Magyaroszágnak és Romániának, amely mentén együtt lehet működni az Európai Unión belül – nyilatkozta a Krónikának adott interjúban Németh Zsolt. 

Pataky István 2019. november 14., csütörtök

Mankó Johannisnak

Nem tudjuk, milyen nézettséget eredményezne Klaus Johannis és Viorica Dăncilă televíziós vitája, az viszont biztos, hogy a szociáldemokraták ügyes húzással robbantották ki az elnökválasztási kampányt a szürkeségből.

Pataky István 2019. november 13., szerda

Tiszteletbeli lengyel konzulátus nyílik Kolozsváron

Lengyelország tiszteletbeli konzulátust nyit Kolozsváron. Bár feledésbe merült, a kincses városban évtizedekkel ezelőtt már működött konzuli kirendeltség, amelynek diplomatáival Márton Áron egykori püspök jó kapcsolatot ápolt.

Pataky István 2019. november 12., kedd

A közösségi hálók buborékja és az aprólékos szavazatgyűjtés: Johannis-diadal, USR-fiaskó, „elfelejtett” külföldi magyarok

Az USR bukott a legnagyobbat az idei elnökválasztás első fordulójában, bár ezt nem feltétlenül bánják Dan Barnáék. Az RMDSZ jól szerepelt, de megfeledkezett a külföldön élő román állampolgárságú magyarok megszólításáról. A döntő menet végkifejlete nem kérdéses: Johannis győz.

Pataky István 2019. november 09., szombat

Tartalom helyett show-műsor az államfőválasztási kampányban

Nem tartja lefutott mérkőzésnek a romániai elnökválasztást Pászkán Zsolt politikai elemző, aki a Krónikának nyilatkozva az öt évvel ezelőtti megmérettetésre emlékeztetett, amikor is a biztos győztesnek látszó Victor Ponta látványos vereséget szenvedett a döntő menetben. A szakértő szerint a kampány csupán médiaeseményekről sz&

Pataky István 2019. november 07., csütörtök

Félelmek és érdekek Moszkva árnyékában román és magyar megközelítésből

Óriási a különbség Oroszország megítélését illetően Romániában, illetve Magyarországon. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint a bukaresti politikum, a média a félelmeket erősíti, a budapesti kormány viszont a pragmatizmust helyezi előtérbe. 

Pataky István 2019. november 07., csütörtök

Mit kezd Orbán Orbannal?

A bizakodás nem kerül semmibe. Ha már új kormánya van Romániának, kapjuk elő tarsolyunk legmélyéről megkopott optimizmusunkat a magyar–román kapcsolatokat illetően.

Pataky István 2019. október 31., csütörtök

Összefogási kísérlet a Felvidéken: a magyar pártok együttműködése híján bukás fenyeget

Kicsi az esélye annak, hogy olyan ötpárti megállapodás szülessen a felvidéki magyar, illetve részben magyar pártok között, amely garantálná a szlovákiai magyarság érdekképviseletét a pozsonyi parlamentben. Csütörtökön megszakadtak a pártközi tárgyalások.