Pataky István 2019. augusztus 22., csütörtök

Ringbe szállnak Közép-Kelet-Európáért

Donald Trump hátbaveregetősen baráti fogadtatásban részesíti Klaus Johannist Washingtonban, Angela Merkel dicséretekkel és köszönetekkel halmozza el Orbán Viktort Sopronban. Mi folyik itt? Feje tetejére állt a világ? 

Pataky István 2019. augusztus 19., hétfő

Pozitív energiák a gernyeszegi kastélyparkban: ismét különleges hangulatú bulit hozott az Awake butikfesztivál

Erdély és a közép-kelet-európai térség egyik ikonikus zenei, kulturális fesztiváljává nőheti ki magát az Awake. Augusztus 15. és 18. között harmadik alkalommal is maradandót alkottak a gernyeszegi Teleki-kastély parkjában a szervezők.

Pataky István 2019. augusztus 15., csütörtök

Unalomba fulladó elnökválasztás

Ha valamilyen egészen drámai történés nem következik be Klaus Werner Johannis életében, akkor Románia eddigi legszürkébb és legunalmasabb államfője újrázik ősszel.

Pataky István 2019. augusztus 13., kedd

Richard Gere, az olasz „kampányarc” – Emelkedőben a bevándorlásellenes álláspontot képviselő Matteo Salvini népszerűsége

Hollywoodi sztár állt az Olaszországot évek óta ostromló bevándorlók mellé, de Richard Gere szolidaritási akciója közvetett módon akár növelheti is az idő előtti választásokra készülő Matteo Salvini Liga-vezető népszerűségét. A migráció képezi a központi kérdést az itáliai belpolitikában.

Pataky István 2019. augusztus 09., péntek

Főmumus nélküli bukaresti tüntetők az egyéves évfordulón – Az USR–PLUS húzhat politikai hasznot a caracali ügyből

Pontosan egy évvel a futball­huligánok randalírozása, valamint a csendőrök túlkapásai miatt botrányossá fajult bukaresti kormányellenes tüntetés után ismét demonstrációra készülnek az ellenzékiek Bukarestben. A lapunknak nyilatkozó elemző ezúttal nem számít feszültségre.

Pataky István 2019. augusztus 08., csütörtök

Bolgár jövedelemforrás a román turista – Csupán egy kopott plakát figyelmeztet az afrikai sertéspestis veszélyeire a határon

Szemetelnek ugyan a romániai turisták a tengerparton, megítélésük mégis inkább kedvező Bulgáriában, mivel fontos jövedelemforrást jelentenek, közvetlenek, és borravalót is adnak – számolt be helyszíni tapasztalatairól Barabás T. János. A szakértőt annak apropóján kérdeztük, hogy Bojko Boriszov bolgár kormányfő a rom&

Pataky István 2019. augusztus 06., kedd

Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása után megállapíthatjuk, bűnügyi nyomozásban is jártas a fél ország.

Pataky István 2019. augusztus 02., péntek

Médiavezérelt társadalmi frusztráltság: valótlan információk tömkelegével „színesítik” a hírtelevíziók a caracali rémtörténetet

A média vezérli, a politika pedig rátelepedett a romániaiak egy részének frusztrált lelkiállapotára, s tovább csökkenhet az államba vetett bizalom – vélik a lapunk által megkérdezett szociológusok az  országot egy hete lázban tartó caracali rémtörténet kapcsán. 

Pataky István 2019. július 31., szerda

Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire.

Pataky István 2019. július 18., csütörtök

A polgárokon is múlik az anyanyelvhaszná­lat: hasonló problémák, eltérő szabályozások a Kárpát-medence magyarlakta országaiban

A törvényi szabályozás és a gyakorlat általában élesen eltér egymástól a kisebbségek anyanyelvhasználatát illetően azokban a térségbeli államokban, ahol tekintélyes létszámú magyar közösség él. 

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Homályban a gázkitermelés: bizonytalanság uralja az amerikaiak fekete-tengeri projektjét

Az amerikai ExxonMobil sajtóértesülések szerint egy harmadik partnert is bevonna a fekete-tengeri földgázkitermelésbe. A román kormány cáfolja, hogy az amerikai vállalat ki akarna szállni az üzletből.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Pataky István 2019. július 04., csütörtök

Brüsszelben számolni kell a keletiekkel – Johannis sokáig Merkelt követte, Orbán sikeresen harcolt az uniós egyezkedéseken

Ursula von der Leyen személyében jóval kevésbé konfliktusos elnöke lesz az Európai Bizottságnak, az eredeti jelöltek bukása pedig a közép-kelet-európai államoknak kedvez – összegezték a brüsszeli egyezkedés eredményét a lapunk által megkérdezett elemzők. 

Pataky István 2019. július 02., kedd

Új bábmozgatók Dăncilă felett

 A Szociáldemokrata Párt (PSD) kongresszusán pártelnökké választott szőke kormányfő érezhetően magabiztosabban mozog a politikában, de nem kétséges, hogy csupán epizódszerep jár neki a Dragnea utáni nagy átmenetben.

Pataky István 2019. június 30., vasárnap

Magyarellenességet szülhet a trianoni centenárium – a szerbeknek Koszovó, az ukránoknak a Krím és Donbász elvesztése fáj

Bár a trianoni döntés jövő évi centenáriuma Romániában, Szlovákiában, Szerbiában és Ukrajnában is lázba hozhatja a magyarelleneseket, azokban az országokban, amelyek rendezett államközi viszonyt ápolnak Magyarországgal, visszafogottabb a nacionalista retorika.