Pataky István 2019. október 14., hétfő

A képzés a kulcsszó a nemzetközileg is elismert román informatikai ágazatban

Az információtechnológiai (IT) terület fejlesztésének szükségessége visszatérő téma Klaus Johannis államfő nyilatkozataiban. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint a digitalizáció radikálisan átrendezi a klasszikus iparágbeli nagy játékosokat.

Pataky István 2019. október 10., csütörtök

Nincs román igény magyar szavazatokra

Az utóbbi harminc év szomorú tapasztalatai alapján kijelenthető: addig jó, amíg a román közbeszédben, sajtóban nincs szó magyarokról.

Pataky István 2019. október 08., kedd

Magyar–román gazdasági sikertörténet: az „erdélyi kártya” kijátszása egyre kevésbé hatékony

A statisztikák szerint Románia a magyarországi áruk második legnagyobb külpiaca, míg Magyarország a romániai áruk értékesítésekor a negyedik  helyen áll. Gazdasági értelemben tehát sikersztori a magyar–román viszony – nyilatkozta a Krónikának Szajlai Csaba.

Pataky István 2019. október 07., hétfő

Megszorítások jöhetnek a jövő évi romániai választások után, zavaros regionális politika várható

A Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport megerősítette Románia BBB-A–3-as minősítését a rövid és hosszú távú hitelek esetében, ami a pénzügyi helyzet viszonylag stabil állapotát jelzi. A szakértői jelentésben ugyanakkor komoly aggodalmak is megfogalmazódtak.

Pataky István 2019. október 03., csütörtök

A normális Románia

Szombaton piacra járunk, sétálgatunk vagy kirándulunk, vendégségbe megyünk, sportolunk, esetleg csak bambán tévézünk. De semmiképpen sem dolgozunk. Főleg nem szavazgatunk a parlamentben. 

Pataky István 2019. szeptember 28., szombat

Rareș Bogdan liberális EP-képviselő élesen kirohant Ursula von der Leyen leendő EB-elnök ellen

Éles támadást intézett az Európai Bizottság (EB) új elnöke, Ursula von der Leyen ellen Rareș Bogdan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti (EP) csoportjának vezetője.

Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

Átrajzolt járáshatárok Kárpátalján: csökkenhet a magyarok aránya a közigazgatási reform eredményeként

Ukrajnában a választások után is folytatódik a kárpátaljai magyarok üldözése, a magyarellenes rágalomhadjárat, és folytatódnak a magyar intézmények ellen indított büntetőeljárások. Ráadásul a tervezett közigazgatási reformnak is a magyarság láthatja a kárát.

Pataky István 2019. szeptember 26., csütörtök

A gáz, a kampány és a magyarok

A három esélyes román államfőjelölt egy időben látogatott el az Egyesült Államokba. Mindhárman igyekeztek, igyekeznek olyan helyzetbe kerülni, amikor fontosnak tűnő öltönyös urak társaságában fotózkódhatnak, lehetőleg háttérben a csillagos, sávos lobogóval.

Pataky István 2019. szeptember 24., kedd

Jóváhagyásra vár a gyorsvasút: az RMDSZ politikusa szerint még idén napirendre kerül a Kolozsvár–Biharpüspöki-szakasz felújítása

Még ebben az évben jóváhagyhatják a Kolozsvár–Biharpüspöki-vonal felújításáról szóló, már elkészült előtanulmányt. Ezt követően írják ki a projekt tervezésére, illetve kivitelezésére vonatkozó pályázatot.

Pataky István 2019. szeptember 13., péntek

Veszít vonzerejéből Nagy-Britannia: Románia és Magyarország az ott élő állampolgárai miatt is figyelmet fordít a Brexitre

Teljesen kiszámíthatatlanná vált Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból. A Brexit értelemszerűen aggasztja az ott dolgozó uniós állampolgárokat, így a Romániából és Magyarországról távozókat is. Elemzőket kérdeztünk arról, mit tesz a két állam diplomáciája a jelenlegi kényes és bizo

Pataky István 2019. szeptember 12., csütörtök

Fény a brüsszeli alagút végén

Az Európai Unió intézményeinek személyi összetétele ezernyi kis és nagy kompromisszum eredményeként áll össze, vezető pozíciókba sokszor saját hazájában is súlytalan, választási győzelemre alkalmatlan, de az uniós nagyhatalmaknak épp szürkeségük miatt megfelelő figurák kerülnek.

Pataky István 2019. szeptember 09., hétfő

Kimozdulnának a szembenállásból – Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője szerint a „respektet” a magyarok és románok is értik

A 2016-os választás után azért működtünk együtt a PSD–ALDE-kormánykoalícióval, hogy a centenárium időszakában fenntartsuk a párbeszéd lehetőségét a román hatóságokkal – vázolta az RMDSZ egy hete kijelölt szóvivője a szövetség viszonyát a hatalommal.

Pataky István 2019. szeptember 05., csütörtök

Célkeresztben Románia?

A végtelenségig lebutított romániai médiavilágból tájékozódva esélyünk sincs arra, hogy felismerjük a valóban fontos és a szenzációhajhász vagy a bulvár beszámolók közötti különbséget.

Pataky István 2019. szeptember 05., csütörtök

Magyar ajándék a román centenáriumra: a Kárpátokon kívül is megismerhetik a Bánffy Miklós által bemutatott Erdély-képet

Májusi, első bemutatása óta egyre több elismerést seper be Bánffy Miklós Erdély-trilógiájának román fordítása. A könyvet legközelebb Bonchidán mutatják be újra szeptember 22-én.

Pataky István 2019. augusztus 30., péntek

FRISSÍTVE – Kelemen Hunort indítja államfőjelöltként az RMDSZ

Kelemen Hunor lesz az RMDSZ államfőjelöltje a novemberi elnökválasztáson. A döntést pénteken, Marosvásárhelyen hozta meg a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT).

Pataky István 2019. augusztus 30., péntek

Akcióban a méregkeverő Ponta

Azért jó ez a nyárvégi kormányválság, mert a román hírtelevíziók rajongói végre valami mást is láthatnak, hallhatnak, mint a caracali „rém” házában találtak elemzését és a rendőrt játszó műsorvezetők hisztérikus előadását.