Kiss Judit

2019. augusztus 08., 12:22

Induljon nyaralni a hangya!

Valószínűleg akadnak, akik emlékeznek jó néhány gyerekgeneráció kedvenc meséjére, A kesztyű lakóira a Mosó Masa mosodája című, immár több mint ötven éve napvilágot látott, sok kiadást megért, narancssárga fedelű könyvből.

Nos, akik mégsem, azok kedvéért összegeznénk: a kesztyű öt lakója nyaralni megy, s míg a nagyobb ujjakban tanyát verő tehetősebbek – a cinke, a béka, a pocok és a szarvasbogár – megengedheti magának, hogy a hófödte hegyekbe, a napsütötte tengerre vagy a tópartra utazzon vonattal, repülőgéppel, addig a kisujjban szerény körülmények közt éldegélő öreg, rövidlátó hangyának mindössze az jut osztályrészéül, hogy Pomázra döcögjön szekérrel.

Eszünkbe juthat a mese egy friss hír hallatán, hiszen a romániaiaknak bizony-bizony több mint fele alighanem az öreg, rövidlátó hangyához hasonlít e tekintetben: a felmérések azt mutatják, a lakosság mintegy hatvan százaléka nem enged vagy nem engedhet meg magának még egy hétnapos nyaralást sem évente az otthonától távol. Mi több, Románia – mint sok más szempontból –, e tekintetben is sereghajtó az Európai Unióban.

Az itthoni viszonyokat ismerve nem is csodálkozunk túlságosan mindezen, ugyanakkor érdemes eltöprengeni, milyen magyarázattal szolgálnak a szakértők. Nyilván több oka is van annak, hogy a hazai lakosság jó része alig-alig nyaral – az egyik, hogy Romániában szinte hiányzik a középosztály, ami a fejlett nyugat-európai országokban a lakosság jó részét képezi. Országunk ilyen vonatkozásban is a szélsőségek hona: vagy nagyon keveset, vagy nagyon sokat keresnek az emberek, így főként a kiugróan jó anyagi körülményekkel rendelkezők engedhetnek meg maguknak igazi nyaralást, a többiek a mindennapi megélhetésért küzdenek szakadatlanul. (Zárójelben: La Fontaine klasszikus meséjében még elnyerte jutalmát az éjt nappallá téve szorgoskodó hangya, a munka romániai embere azonban mintha nem így járna…)

Hogy miért is hiányzik nálunk a középosztály és hogy a lakosság hatvan százalékának miért nem futja nyaralásra, egyéb „luxusokra”, azt boncolgassák a gazdasági szakértők. Az okok között viszont szerepel egy egészen kézzelfogható, magától értetődő, de számokkal, adatokkal nehezen alátámasztható tényező is, amin érdemes eltöprengeni – ehhez pedig nem kell gazdasági szakértőnek lenni.

A mentalitás kérdéséről van szó. Nem ritka ugyanis, hogy abból a rétegből, amely igenis megengedhetné magának a nyaralást, sokan azért nem mennek vakációzni, mert lazítás helyett látástól vakulásig dolgoznak. Holott józan paraszti ésszel is könnyen felmérhető, hogy a nyári kikapcsolódás, környezetváltozás semmivel sem pótolható: a lényege az, hogy új energiával töltse fel a mindennapi munka mókuskerekébe fizikailag és szellemileg is belefáradtakat. Nos, érdemes elgondolkodnunk egy-két dolgon gazdasági mutatóktól, büdzsétől függetlenül is. Ha mondjuk csak annyira futja a pénzünkből, hogy képletesen szólva eldöcögjünk Pomázra, mint az öreg, rövidlátó hangya, legalább azt tegyük meg. Nyáron legalább kicsit hagyjuk abba a munkát. Induljon nyaralni a hangya. Hiszen az éjt-nappallá tevő szorgoskodó csak a klasszikus mesében nyerte el jutalmát…

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Bálint Eszter 2019. augusztus 07., szerda

Kapkodás és létbizonytalanság

Ha annyi százeurósunk lenne, ahányszor leírtuk a szociálliberális kormány pénzügyi és gazdaságpolitikája kapcsán a kapkodás szót, akár meg is finanszírozhatnánk az államkasszát, hogy egy ideig ne kelljen kapkodniuk.

Pataky István 2019. augusztus 06., kedd

Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása után megállapíthatjuk, bűnügyi nyomozásban is jártas a fél ország.

Makkay József 2019. augusztus 05., hétfő

Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét a román kormány által bevezetett üdülési csekkekkel történő nyaralás felvezetőjének. Mindkettő alapból szatíra abban a formájában, ahogyan megszületett. 

Balogh Levente 2019. augusztus 02., péntek

Politikai szekták és zenei safe space-ek

Ha valaki konzervatív, akkor nem hallgathat liberális – vagy annak mondott – előadókat, illetve ha valaki liberális, akkor nem zenélhet konzervatív – vagy annak mondott – közönség előtt.

Pataky István 2019. július 31., szerda

Tusnádi üzenetek

Nem tudom, jó-e, vagy sem, hogy a román sajtó nem kapta fel a fejét a tusnádfürdői szabadegyetem idei történéseire.

Balogh Levente 2019. július 30., kedd

Együtt. De hogyan?

A 30. jubileumi Tusványos egyik legfontosabb hozadéka a magyar pártok és szervezetek közötti megállapodás, amelynek értelmében tervet dolgoznak ki az operatív együttműködésről a következő két évben.

Rostás Szabolcs 2019. július 29., hétfő

A polgáraira veszélyes állam

A közelmúltban úgy adódott, hogy egy banális, de kellemetlen ügyben rendőrséghez kellett fordulnunk. A hatóság munkatársainak hozzáállása kapcsán tulajdonképpen nem is érheti szó a ház elejét, jó szándékkal, megfelelő gyorsasággal viszonyultak a problémához.

Balogh Levente 2019. július 26., péntek

PSD: stratégia vagy lovak közé dobott gyeplő?

Ez egy szép ellenséges viszony kezdete – fordíthatnánk visszájára Kertész Mihály híres filmje, a Casablanca szállóigévé vált záró mondatát annak nyomán, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött: saját jelöltet indít az államfőválasztáson.

Makkay József 2019. július 25., csütörtök

Harminc év Tusványos, harminc év rendszerváltás

Többféle kerek évforduló kapcsolódik az idei esztendőhöz. Harminc évvel ezelőtt fogalmazódott meg egy kézdivásárhelyi éjszakai buliban a mai tusványosi tábor ötlete magyarországi és erdélyi fiatalok között, akik később a két ország magyar politikai elitjének tagjaivá váltak.

Rostás Szabolcs 2019. július 24., szerda

Lemmingek és politikai kamikazék

Ha nem lennénk tisztában vele, hogy a barátságos rágcsálóféle úgymond öngyilkos hajlamáról szóló vélekedés minden alapot nélkülöző humbug csupán, azt mondhatnánk, a kormányzó román szociáldemokraták ugyanúgy a vesztükbe rohannak, mint a norvégiai lemmingek.

Vélemény
Bálint Eszter: Kapkodás és létbizonytalanság

Ha annyi százeurósunk lenne, ahányszor leírtuk a szociálliberális kormány pénzügyi és ...

Pataky István: Önsorsrontás mint jövőkép

Szokták mondani: a focihoz mindenki ért. Majdnem két héttel a caracali gyilkosságok ügyének kirobbanása ...

Makkay József: Hurrá, nyaralunk!

Nem véletlenül kölcsönöztem a hatvanas évek híres szovjet filmszatírájának címét ...

Legnézettebb