Kőrössy Andrea

2018. február 28., 23:58

Hátrahagyott prioritások

Érdekes, de főleg sajnálatos módon sem a bukaresti kormány, sem a parlament nem sieti el az egészségügy megreformálását célzó intézkedések bevezetését. Holott például az igazságügyi vagy éppen az adóügyi újítások vonatkozásában a végrehajtó és a törvényhozói hatalom egyaránt bizonyította, hogy igenis képes a gyors, akár szó szerint egy éjszaka alatt történő döntéshozatalra.

Pedig nyilatkozatok szintjén az egészségügy is legalább olyan fontosnak mutatkozik: ha mondjuk minden alkalommal letettek volna egy téglát, amikor a kormány valamely tagja prioritásnak nevezte a regionális kórházak ügyét, kis túlzással már felépült volna a három – sőt újabban nyolc – tervezett intézmény közül legalább az egyik.

A PSD–ALDE-koalíció ugyanis legfrissebb kormányprogramjában – amit, ne feledjük, az RMDSZ ügyvezető elnöke sok copy-paste fejezetet és üres közhelyet tartalmazó fércmunkának nevezett – emelte a tétet, és már nyolc, egyenként 300 millió euróba kerülő regionális kórház építését ígéri, a kiszemelt helyszínekről azonban megfeledkeztek említést tenni. Mindezek ellenére a már hosszú évek óta napirenden levő regionáliskórház-ügy a gyakorlatban nem sokat haladt előre – legalábbis ami a román felet illeti, hiszen az EU vállalta a saját részét azzal, hogy 830 millió eurós finanszírozást biztosított az eredeti három, Kolozsvárra, Craiovára és Jászvásárra tervezett intézménynek. Mindeközben a román kormány és az érintett megyei önkormányzatok leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy egymásra mutogassanak, és a másik felet okolják a csúszás miatt – nagy valószínűség szerint ugyanígy fognak eljárni akkor is, amikor a késlekedés miatt az ország elveszíti az uniós támogatást.

De megemlíthetjük a védőoltások kötelezővé tételének kérdését is, aminek vonatkozásában ugyancsak rendszeresen felszólalnak döntéshozóink – általában akkor, amikor a vakcina beadásának elmulasztása halálos áldozatot követel. Ilyenkor rendszerint határozott fellépést, sürgős intézkedéseket, szigorú szankciókat és mentalitásváltást emlegetnek, ám a gyakorlatban mégsem akaródzik még csak apró lépéseket sem tenni. A törvénytervezet – amely, mint a mesében, kötelezővé is tenné az immunizálást meg nem is – ugyanis már hat hónapja a parlament elé került, ebből az utóbbi négy hónapot a képviselőház egészségügyi bizottságában töltötte. Az illetékes honatyáknak pedig még mindig nincs fogalmuk arról, rábólintanak-e vagy sem a tervezetre, ennek oka állítólag az, hogy rengeteg módosító javaslat érkezett a dokumentumhoz.

Holott a kormány és a parlament számára sem idegen a szapora munkavégzés. Ha figyelmen kívül is hagyjuk a bő egy évvel ezelőtti epizódot, amikor „éjszaka, tolvajok" módjára született sürgősségi kormányrendelet a büntető törvénykönyv módosításáról, 2017 végén megtapasztalhattuk, hogy alig néhány hét leforgása alatt végrehajtotta a kormány az adóügyi forradalmat" – igaz, az életbe léptetett intézkedéseket azóta is toldozgatják-foldozgatják –, és a törvényhozás is igencsak hatékonyan működött, amikor az igazságügyi rendszer átszervezése került napirendre. Talán a polgárok számára ideálisabb lenne, ha a döntéshozók nem neveznék folyton prioritásnak az egészségügyi reformot, ehelyett csendben, az éj leple alatt cselekednének.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Balogh Levente 2019. július 19., péntek

Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások előtt a soviniszta indulatok felkorbácsolásával és uszítással próbálja maga felé terelni az eddigi tevékenységéből kiábrándult polgárok voksait.

Kiss Judit 2019. július 18., csütörtök

Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó korrupciótól, nevezetesen a csúszópénzek gyakorlatától, annak csak a Jóisten a megmondhatója.

Pataky István 2019. július 17., szerda

Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag megfertőzte az országot, hirtelen eltűnt.

Balogh Levente 2019. július 16., kedd

Szélsőségesek nélküli szélsőségesség

Románia példaértékű lehet más országok számára, hiszen itt nincsenek a parlamentben szélsőséges pártok – hangzik el gyakran az öntömjénező kijelentés bukaresti illetékesek részéről.

Makkay József 2019. július 15., hétfő

Szakmatanulás helyett bukott érettségizők

Egy kisvendéglőben a „pincér” nemrég nyakamba öntötte a levest. Annyira ügyetlenül mozgott, hogy messziről láttam, nincs sok köze a szakmához. Miután az első döbbenetből felocsúdtam, az éppen benn tartózkodó étteremtulajdonossal sikerült tisztáznunk a helyzetet.

Balogh Levente 2019. július 12., péntek

Román konfliktusrendezés provokációval

Úgy tűnik, a legendás román diplomácia új eszközzel kísérletezik a Magyarországgal fennálló évszázados nemzetközi konfliktusok „rendezésére”: a folyamatos és arcátlan provokációval.

Pataky István 2019. július 10., szerda

Közép-kelet-európaiak román kakukktojással

Az már most nyilvánvaló, hogy az Európai Unió évek óta súlyosbodó válsága nem az elkövetkező öt évben fog megoldódni. Az intézmények élére jelölt személyek, de a kiválasztás módja körül kialakult hangos viták sem jeleznek pozitív változást. 

Kiss Judit 2019. július 09., kedd

Hogyan magyarázzuk a bizonyítványunk?

Ismét itt a július eleji, az érettségi jegyében telő időszak vége: ez az az évről évre visszatérő periódus, amikor széltében-hosszában magyarázzák, magyarázzuk a bizonyítványt.

Bálint Eszter 2019. július 08., hétfő

Mindennapi bizonytalanságaink

Egyik kezével ad, a másikkal elvesz – továbbra is ez jellemzi a leginkább a román szociálliberális kormány ténykedését. No, persze a kapkodás mellett, amivel hol voksok reményében adakozni, hol meg elvenni próbál a polgároktól, hogy legyen miből fedeznie az adakozást.

Balogh Levente 2019. július 05., péntek

Az elfogadható kompromisszum

Az adott erőviszonyok és lehetőségek mellett nemigen lehetett volna jobb megoldást találni az EB elnöki tisztségének betöltésére a konzervatív Ursula von der Leyen német védelmi miniszternél, legalábbis magyar, illetve közép-európai szempontból.

Vélemény
Balogh Levente: Választás jön? Uszíts a magyarok ellen!

Nem hagyja el a járt utat a járatlanért az ukrán kormány, amely a hétvégi választások ...

Kiss Judit: Álbetegek, igazi érdekek

Hogy miként lehetne bár részben megszabadítani a romániai egészségügyet a rendszert sűrűn behálózó ...

Pataky István: Dăncilă áll az ellenzék rendelkezésére

Észrevették, hogy Viorica Dăncilă már nem analfabéta? A „vörös pestis”, amely állítólag ...