avatar
Balogh Levente

2023. augusztus 25., 11:42

„Jóléti” drogproblémák

Ahogy az a Colectiv-ügy és a sorozatos kórháztüzek esetében is történt, most a kábítószer-fogyasztás ügyében is tragédiának kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy ráirányítsa a figyelmet: Romániában adófizető polgárok élete folyamatosan veszélyben van, mivel az intézmények, a különböző hatóságok csak tessék-lássék végzik a dolgukat, már ha egyáltalán.

Most egy ország forrong, miután a Fekete-tenger partján egy üdülőtelep határában egy 19 éves aranyifjú háromféle droggal a szervezetében belehajtott egy csoportba, amely az út szélén gyalogolt. Két fiatalt halálra gázolt, hármat pedig a kórházba juttatott.

A felháborodás nem csupán az elkövetővel szemben óriási, hanem az illetékes állami hatóságokkal is.

Kiderült ugyanis, hogy a gázolót csupán órákkal a tragédia előtt kétszer is megállították a rendőrök. Először annak ellenére is tovább engedték, hogy az általa vezetett veterán luxusautónak nem volt kötelező biztosítása, másodszor annak dacára is, hogy az autóban kábítószert találtak.

A romániai viszonyokra jellemző, hogy a második alkalommal alkoholtesztnek ugyan alávetették, de drogtesztnek már nem, mivel az illetékes rendőr, aki a tesztelésre szolgáló eszközt kezelni tudja, szabadságon volt. Ennek nyomán bemondásra elhitték, hogy nem drogozott.

Jóformán percekkel ezt követően viszont már igen – és meg is ölt két embert.

Akik jobb híján gyalogoltak az út szélén, mivel hiába felkapott üdülőtelepről van szó, járda nincs, a beszámolók szerint pedig a hatóságok évek óta csak a vállukat vonogatják, mondván: a járda megépítése nem az ő hatáskörük.

A rendőrség most persze igyekszik eső után köpönyeg alapon megmutatni, hogy ő aztán mindent megtesz az emberek biztonsága érdekében, ezért fokozta a kábítószer hatása alatt vezető autósok elleni hajtóvadászatot.

Ez azonban csupán tüneti kezelés. Hiszen hiába figyeltek oda az elmúlt hónapokban fokozottan a pszichoaktív szerek befolyása alatt vezető sofőrökre – ennek nyomán csak idén mintegy kétezer ilyen esetre derült fény –, ez nem rettentette el a többieket – köztük a tengerparti gázolót – attól, hogy bedrogozva üljenek a volán mögé.

A probléma azonban ennél sokkal nagyobb, és a megoldása is átfogóbb, átgondolt megközelítést igényel.

A statisztikák azt mutatják, hogy Romániában a kábítószer-fogyasztás egyre elterjedtebb, az ország tranzitországból egyre inkább célországgá is válik.

Ennek egyik oka, hogy a háború miatt kiestek a korábban használt ukrajnai kikötők, illetve hogy a csempészek a romániai kikötői ellenőrzést felületesebbnek, a hatóságokat pedig korruptabbnak tartják, mint Nyugat-Európában, így könnyebben bejut az országba a heroin, a kokain és egyéb, szintetikus drogok. A másik ok paradox módon az életszínvonal növekedésében keresendő: a kínálat megjelenésével egyre inkább jelen van a fizetőképes kereslet is, a kettő pedig a klasszikus közgazdasági alapelv szerint egyre jobban gerjeszti egymást. Így aztán egyre több drog érkezik az országba azzal a céllal, hogy itteni fogyasztásra kínálják.

És miközben a kisebb pénzű fiatalok körében az olcsóbbnak számító, szintetikus vagy vadkenderből, illetve egyéb növényi származékokból készülő kábítószerek népszerűek, addig a gazdag családok csemetéi már megengedhetik maguknak a kemény drogokat, a heroint és a kokaint is – ennek ékes példája a mostani 19 éves gázoló, akiről kiderült, hogy évek óta használ kábítószert, elvonón is volt, de ez sem segített.

Sőt igazi, elkényeztetett senkiháziként viselkedve olyan videót töltött fel az egyik közösségi oldalra, amelyben a droghasználattal való dicsekvés mellett azzal is döngeti a mellét, hogy milyen gazdag.

A fentiek is jelzik, hogy a kábítószerfogyasztás egyelőre jórészt generációs jelenség, a fiatalabbak körében dívik, sokszor kiváltva – de nem ritkán inkább kiegészítve – az alkoholt.

A drogok ennek nyomán a lázadás szimbólumának minősülnek, közben pedig sokakat tesznek függővé. Akik aztán pénzükkel egyrészt a helyi dílereket, közvetve pedig a csempészeket, a dél-amerikai, illetve Ázsiában tevékenykedő drogbárókat és -kartelleket gazdagítják.

Ahhoz, hogy a most a figyelem középpontjába került jelenség ellen legalább a siker egy kicsiny szikrájának reményével lehessen fellépni, messze nem elég a közutakon drogos sofőröket hajkurászni – bár persze erre is szükség van, akárcsak az ittas vezetők kiszűrésére és megbüntetésére.

Azonban az aggasztó adatok azt mutatják, hogy a megelőzésre is egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

És itt most nem csupán arról van szó, hogy az iskolákban a pedagógusok vagy a meghívott szakértők felemelt mutatóujjal értekeznek a kábítószerek fölötte ártalmas voltáról, ez ugyanis nagyjából annyit ér, mint halottnak az aszpirin.

Nem lehet megspórolni azt, hogy a hatóságokat fokozottan felkészítsék a kábítószerellenes küzdelemre. A legfőbb cél a csempészútvonalak felderítése és a csempész-, illetve terjesztőhálózatok felszámolása kell hogy legyen, ehhez pedig nem kevés anyagi ráfordítás és kellő számú, alaposan felszerelt és kiképzett szakember szükséges.

Ehhez természetesen fokozni kell az ellenőrzéseket azokon a helyszíneken, ahol a dílerek az árut teríthetik. Ebbe minden szórakozóhely beletartozik, de sajnos az iskolák, egyetemek is.

A kemény drogok ellen kíméletlen hajtóvadászatot kell indítani, ugyanakkor az enyhébbnek tartott kábítószerek sem veszélytelenek. Az áldozatnak ugyanis gyakorlatilag mindegy, hogy kokaint vagy „csak” valamilyen herbált vagy dizájnerdrogot fogyasztott az ámokfutó, aki csatornafedő nagyságúra tágult pupillákkal, párhuzamos valóságban élve megnyomorítja vagy egyenesen megöli.

És ugyan gyakran fölmerül az az érv, hogy a kábítószer fogyasztását nem kriminalizálni kell, hanem megelőzni és megfelelő terápiával lehetővé tenni a függők kigyógyulását, a mostani eset mégiscsak rávilágít arra is, hogy a drogfogyasztók felelőssége is óriási, így valamilyen formában nekik is számon kérhetőnek kell lenniük.

Minderre persze nem biztos, hogy a román rendőri szerveknek megvannak a kellő forrásaik, ezért uniós pénzeket is szükséges erre fordítani, illetve a stratégia kidolgozásához és a szükséges állomány felkészítéséhez igénybe kell venni az ügyben jóval több ismerettel rendelkező nyugati társszervek évtizedes tapasztalatait és támogatását is.

Persze a jóval több áldozatot követelő Colectiv-tragédia után is nagy volt a hatósági felbuzdulás, de néhány bezárt szórakozóhely, illetve a tűzrendészeti szabályok fokozottabb ellenőrzése után a lelkesedés kipukkadt, és a kórházakban sem nőtt lényegesen a súlyos égési sérültek ellátását szolgáló helyek száma.

Ennek nyomán könnyen előfordulhat, hogy a mostani ellenőrzési láz is hamar elül, és nem sok minden változik.

Pedig a kábítószer-fogyasztás súlyos kockázatot jelent. Hiszen már a mostani tragikus eset is jelzi, hogy a kábítószerfüggők nem csupán ön-, hanem közveszélyesek is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Válságkezelés koalíciós háborúskodással
Balogh Levente 2023. augusztus 18., péntek

Válságkezelés koalíciós háborúskodással

Lehetetlen küldetést próbálnak teljesíteni a bukaresti kormánypártok: úgy szeretnék befoltozni az állami költségvetésen tátongó óriási lyukat, hogy a lehető legkevesebb fájdalmas megszorítást kelljen meglépniük.

Amerika, a vízumfegyver és a külhoni magyarok
Balogh Levente 2023. augusztus 11., péntek

Amerika, a vízumfegyver és a külhoni magyarok

Miközben Kína ellen gazdasági hidegháborúba bonyolódik, Oroszország ellen pedig Ukrajnában forró proxyháborút vív, az Egyesült Államok arra is tudott időt szakítani, hogy Magyarországot – illetve az összes magyar állampolgárt – vegzálja.

A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása
Balogh Levente 2023. augusztus 04., péntek

A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása

A napokban megtudhattuk, hogy Romániában a 80-as években a hírhedt kommunista titkosrendőrség, a Securitate nem volt a rendszerszintű elnyomás eszköze.

A szép kis barátságtól a szép barátságig
Balogh Levente 2023. július 28., péntek

A szép kis barátságtól a szép barátságig

Akár dilettantizmus, akár a provokáció szándéka késztette a külügyet arra, hogy Orbán Viktor beszédét cenzúrázni akarja, két dolgot ért el: nevetségessé tette magát, és megmutatta a világnak, milyen hazug módon viszonyul Románia a kisebbségi jogokhoz.

Régi bukaresti reflexek
Rostás Szabolcs 2023. július 24., hétfő

Régi bukaresti reflexek

A fontos az lenne, hogy a két fél próbáljon meg közös projektekben megállapodni, és aztán neki lehetne vágni ezek megvalósításának.

Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában
Balogh Levente 2023. július 21., péntek

Politikai imázsharc a demográfiai katasztrófa árnyékában

Felszínesen nézve a román kormány viszonylag gyorsan lépett a Bukarest környéki idősotthonokban alkalmazott embertelen bánásmód nyomán kirobbant botrányban, hiszen egyszerre két miniszternek is távoznia kellett tisztségéből.

A józan ész győzött Vilniusban
Balogh Levente 2023. július 14., péntek

A józan ész győzött Vilniusban

Amint az várható volt, a héten lezajlott vilniusi NATO-csúcson eldőlt, hogy Ukrajna NATO-tagsága a józan ész jegyében továbbra is csupán elméleti síkon van napirenden.

Megálljt parancsolni a fekete öves provokátoroknak
Rostás Szabolcs 2023. július 10., hétfő

Megálljt parancsolni a fekete öves provokátoroknak

Mihai Tîrnoveanu és magyargyűlölő bandája számára semmi sem drága, ezt számtalanszor bebizonyították a nacionalista szeánszok kísérte úzvölgyi temetődúlás, a magyar államfő nagykárolyi látogatása során tanúsított megnyilvánulásaik alkalmával.

Sovinisztafesztivál, nulladik nap
Balogh Levente 2023. július 07., péntek

Sovinisztafesztivál, nulladik nap

Az rendben van, hogy belevizelnek a medencébe, de az Isten szerelmére, legalább ne a rajtkőről tegyék! – ezt a klasszikus poént idézi, ahogy a PNL visszavonta a saját törvénytervezetét.

A puccs, ami meg sem történt
Balogh Levente 2023. június 30., péntek

A puccs, ami meg sem történt

Oroszországban súlyos belső problémák vannak, jelentős az instabilitásra való hajlam, a társadalom nagy része azonban jelenleg nem akar a Putyin-rendszer ellen fordulni – egyelőre ennyi szűrhető le a Wagner-lázadásból.

Vélemény
avatar
Balogh Levente: Válságkezelés koalíciós háborúskodással

Lehetetlen küldetést próbálnak teljesíteni a bukaresti kormánypártok: úgy szeretnék befoltozni ...

avatar
Balogh Levente: Amerika, a vízumfegyver és a külhoni magyarok

Miközben Kína ellen gazdasági hidegháborúba bonyolódik, Oroszország ellen pedig Ukrajnában forró ...

avatar
Balogh Levente: A Securitate, a Ceaușescu-rendszer és a fasiszta kommunizmus rehabilitálása

A napokban megtudhattuk, hogy Romániában a 80-as években a hírhedt kommunista titkosrendőrség, a Securitate nem ...

Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport