Új fóbia „hódít”: egyre többen szoronganak, ha telefonálniuk kell

Bálint Eszter 2023. május 22., 10:20

Annyira belejöttek az üzenetküldő alkalmazások használatába a mai fiatalok, és a ma már kevésbé fiatalok is, hogy egyre szélesebbé válik azok köre, akik napokig vagy akár hetekig nem is telefonálnak, hanem mindent inkább írásban intéznek. A jelenség annyira elharapózott, hogy szakemberek ma már telefonfóbiáról beszélnek, és szaktanácsadás is indult azoknak az alkalmazottaknak a „kigyógyítására”, akiknek a munkavégzéshez elengedhetetlen lenne a telefonálás, ám gyakorlatilag képtelenek rá, rettegnek a telefonálástól. A jelenségről, a megváltozott kommunikációs szokásokról dr. Marschalkó Eszter Enikő munka- és szervezetpszichológussal, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem adjunktusával beszélgettünk.

Új fóbia „hódít”: egyre többen szoronganak, ha telefonálniuk kell
galéria
Szociális félelemmel és szorongással kapcsolatos okok állnak a telefonálásától való rettegés mögött Fotó: Pixabay

Miközben a 2000-es évek első éveiben még úton-útfélen, tömegközlekedési eszközön vagy éppen a boltban, de a könyvtárban is azt láthattuk, hogy mindenki telefonál, örül a mobiltelefonok által „kirobbantott” kommunikációs forradalomnak, ma már a legtöbb inkább csak nyomkodják az okostelefonok érintőképernyőjét, és leginkább üzenetekben kommunikálnak. Szakemberek szerint egyfajta fóbia alakult ki a telefonálástól jellemzően a Z és az Y generációk, vagyis az 1980 után születetettek körében, akik ma már inkább üzeneteket írnak Messengeren, WhatsAppon vagy más alkalmazáson, e-mailben, ritkán zavarják egymást telefonon, legyen szó magán- vagy munkaügyről.

A jelenség annyira komoly méreteket ölt, hogy vannak olyanok is, akik gyakorlatilag nem tudnak helyt állni a munkahelyükön,

mivel a munkavégzéshez a telefonálás is hozzátartozna, és nem képesek felemelni a kagylót, vagy megnyomni a hívás gombot a mobilon.

Az Egyesült Államokban Mary Jane Copps volt az, aki már 16 évvel ezelőtt észlelte, hogy a „telefonfóbia” egyre nagyobb méreteket ölt. Ennek hatására – a Business Insider szerint – létrehozott egy tanácsadó céget, amelyet „The Phone Lady”-nek, vagyis a telefon(áló) hölgynek nevezett el. Célja: segíteni a cégeknek abban, hogy az alkalmazottak jobb telefonos kommunikátorok legyenek. És ezért több száz dollárt kér óránként az egyéni tanfolyamokért, vagy több ezer dollárt, ha egy nagyvállalat veszi fel, hogy egyszerre több alkalmazottal dolgozzon.

Nem fóbia, de nagy a para

Valóban létezik „telefonfóbia”? – szegeztük neki a kérdést dr. Marschalkó Eszter Enikő munka- és szervezetpszichológusnak, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem adjunktusának.

Fotó: Marschalkó Eszter Enikő személyes archívuma

„Első sorban tisztázni szeretném, hogy a »telefonálási fóbia« a Mentális Zavarok Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyvében nincs feltüntetve külön zavarként. Ennek ellenére, előző kutatásoknak köszönhetően,

elfogadott, hogy a jelenség hátterében inkább szociális félelemmel és szorongással kapcsolatos okok állnak”

– mutatott rá a szakember. Mint magyarázta, a szociális szorongás esetén az egyén attól fél, hogy megszégyeníti magát vagy mások negatívan fogják értékelni, bírálni fogják. Emiatt az egyének aktívan elkerülik az olyan helyzeteket, ahol többek között idegenekkel kell beszélgetést kezdeményezni és fenntartani.

A telefonálás pedig az ilyen nehezen kiszámítható helyzeteket hozhatja kommunikációs szempontból a képbe.

Ezért jelenhet meg a telefonbeszélgetések kerülése a szociális szorongás keretében is, főleg, ha emiatt az egyén a munkahelyi feladatait sem tudja kellőképpen végezni. A szociális szorongás keretében tudjuk tehát értelmezni a telefonálással együtt járó erős szorongást, és komolyan vesszük, ha több mint hat hónapja jelen van, és negatívan befolyásolja az egyén életét, mind a magánéletben, mind a munka területén. Például nem tud kapcsolódni, kommunikálni vagy megfelelni a munkahelyén” – fejtette ki a pszichológus.

Meglátása szerint amúgy paradoxon, hogy a hivatalosabb körökben telefonnal kapcsolatos fóbiaként inkább a nomofóbiát emlegetik, ami a „NO Mobile Phone PhoBIA” megnevezéseként a mobil telefon nélkül való maradás irracionális félelméhez kapcsolódik.

A fiatal felnőttek többsége szorong a telefonálástól

Ami a telefonálástól való szorongást illeti, Marschalkó Eszter Enikő kérdésünkre elmondta, főleg az 1980 után született egyéneknél jelentkezik ez a viselkedési különlegesség. Példaként egy észak-amerikai kutatást hozott fel, amelyet a BankMyCell végzett 1200 részvevőn (életkor intervallum: 22–37), és azt találta, hogy

a Millenárisok (Y generáció) tagjainak 75 százaléka nem kedveli a telefonlást, mert nem időhatékony, 81 százalékuk pedig bevallotta, hogy szorongást él meg telefonálás előtt.

Van, akinek szorongást okoz a telefonálás Fotó: Gecse Noémi

Az írott üzenetek iránti preferencia ebben a generációban, a felmérés szerint a gyorsasága, releváns jellege és megbízhatósága által lett alátámasztva.

Egy, a vásárlói viselkedéssel kapcsolatos kutatás eredményei eközben rávilágítanak arra is, hogy milyen okok állnak a telefonálástól való ódzkodás mögött:

• a tevékenységek félbeszakítása (nagyobb a kontroll az írott szövegnél);
• időigényesség, a befektetendő idő kiszámíthatatlansága, rabolhatja az időt;
• nem hatékony kommunikációs forma (túl sok fölösleges információ lehet benne, és nem rögzít tömören, tisztán információt);
• stresszes, és fokozhatja a stresszt más fontos tevékenységek megszakításával is;
• a beszélgetőtársak és a kommunikált tartalmak követelőzőek lehetnek, és nem hagynak helyet az előre elkészített/átgondolt/kontrollált válaszoknak;
• a beszélgetések lehallgathatóak, általában valaki hallja a tartalmat, és ez is hozzáad a szorongáshoz.

Inkább egy jó hangulatú üzenetváltás, mint egy kiszámíthatatlan telefonbeszélgetés Fotó: Pixabay.com

Szociális szorongás, kontrolligény és a bizonytalanság intoleranciája

„Mivel a tendencia a telefonlás kerülésére elég sok embert jellemez az Y generációból (és fiatalabbak körében is), inkább környezeti behatások miatti következményként tekinthetjük. Ahhoz, hogy zavarról beszéljünk az átlagtól nagyon távol álló viselkedési specifikumokról szükséges beszélni. Mivel az átlagember ebben a generációban most másképpen működik, mint az előző generáció tagjai, feltételezhetjük azt is, hogy a környezet, amelyben felnőttek, alakultak és fejlődtek a megerősítést vagy a jutalomként megélt helyzeteket inkább a telefonálás kerüléséhez, és az írott szöveg használatához asszociálta.

Ezek a fiatalabb generációk másképp kondicionálódtak. Viselkedéselemzési kutatások pszichológiai szempontból a telefonkerülés hátterében a szociális szorongást, a bizonytalanság intoleranciáját és a telefonnak a szorongást csökkentő használatát azonosították”

– ecsetelte a pszichológus, aki szerint például az információkeresés is ilyen stratégia.

(A bizonytalanság intoleranciája „hajlam arra, hogy negatívan reagáljunk egy bizonytalan eseményre vagy helyzetre, függetlenül annak bekövetkezési valószínűségétől és a kapcsolódó következményektől”. Lényegében irracionális félelmet jelent attól, hogy számunkra kontrollálhatatlan következményeket kell elbírnunk, ha bizonytalan helyzeteket engedünk megtörténni.)

Egy gyors üzenet időhatékonyabb, mint a „szócséplés” Fotó: Pixabay

Ha pedig telefonálás helyett üzenetet váltunk, vagyis úgymond kimenekülünk a közvetlen interakciókból, akkor élünk a kontroll visszaszerzésének lehetőségével

– például akkor és azt írunk, amit tervezünk, és elkerüljük a lehetséges hibákat vagy a szociális megmérettetési helyzeteket.

Ugyanakkor a bizonytalanság intoleranciája abban is megnyilvánulhat, hogy a telefon lehetőséget ad az információszerzésre, és ezáltal csökkenti a bizonytalanságot.

Hogy lehet egyszerre szorongást keltő és a szorongáskerülési eszköz is a telefon? – merül fel automatikusan a kérdés.

„A szorongás csökkentése elsősorban a személy által kontrollált telefonon végzett cselekedetekhez köthető. Így például a telefon komfortot adó tárgy is lehet szociális helyzetben, amennyiben elkezdünk rajta olvasni, babrálni kezdjük vagy éppen szociális média böngészésével, játékkal vagy hasonlókkal kapcsoljuk ki magunkat. Érdekes pszichológiai lelet az is, hogy kapcsolatot találtak a gyengén fejlett érzelmi önszabályozás és a nomofóbia között, és ilyenkor is a bizonytalanság intoleranciáját azonosította néhány kutatás a jelenség háttérben, mint szignifikáns közvetítő változót” – fejtette ki Marschalkó Eszter Enikő.

Sokan még a fizetéshez is a telefont használják, de az eredeti funkcióra kevésbé Fotó: Visa.hu

Hogyan tovább?

Mit tegyen a munkáltató, aki szembesül a problémával alkalmazottai esetében? Mit tegyen az, aki érzi magán? – kérdeztük a szakembertől.

„A cselekedetek és teendők attól függenek, hogy mennyire zavarja a telefonálás kerülése az egyén magánéletben és munkahelyen történő cselekedeteit. A telefonálási készségek fejlesztése ott lehet lényeges, ahol a telefonálás kötelező, nagyon dinamikusan változnak a napi teendők, és nem lehet egy-egy üzenetre túl sokáig várni a reakciót” – válaszolta a munka- és szervezetpszichológus. Elmondása szerint

első lépésben a telefonálási készségeket fejlesztő tréningek megszervezésében is lehet gondolkodni a munkahelyen.

Ezek a képzések a nyilvánosság előtti beszéd készségfejlesztő képzésihez szoktak hasonlítani. Modelleket szoktak megfigyelni, utánozni az oktatásra küldött személyek, az alanyok szimulációs gyakorlatokon mennek át, és kommunikációs stratégiákat tanulnak különlegesebb helyzetekre is. Vagyis fejlesztik a készségeiket.

„Amennyiben súlyosabb helyzetekről beszélünk, a teendők első sorban a szociális szorongás és a bizonytalanságtűrés kapcsán közelíthetők meg, amelyeket fokozatos szorongáscsökkentő technikákkal, kognitív-viselkedésmódosítás technikákkal, pszichológiai rugalmasság fejlesztéssel (például elfogadás és elköteleződés terápia), érzelmi önszabályozási stratégiákkal, szerepjátékokkal is kiegészítenek pszichoterapeuták vagy szorongáskezelésben is képzett trénerek és coachok” – tanácsolta Marschalkó Eszter Enikő.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport