Nehezen növi ki a gyerekcipőt az erdélyi lányfoci

Nehezen növi ki a gyerekcipőt az erdélyi lányfoci

Mozgásban. A legfontosabb, hogy a fiatal lányok is sportoljanak, egészséges életmódot folytassanak

Fotó: Veres Nándor

Idén június-júliusban, egy év halasztás után az egész világ szeme Európa legjobb (férfi) focistáira szegeződik, milliók szurkolnak kedvenc csapatuknak. Ebben az időszakban szinte lehetetlen megkerülni a futballt mint beszédtémát. Ugyanakkor azzal már jóval kevesebben foglalkoznak, hogy a nagyok mellett, mögött ott vannak a „kicsik” is, sőt a férfiak mellett ott vannak a nők is. Körképünkben az erdélyi női utánpótlásfutball helyzetét mutatjuk be edzők, csapatvezetők, játékosok segítségével.

Tóth Gödri Iringó

2021. július 04., 15:202021. július 04., 15:20

Az elmúlt években Romániában is egyre népszerűbbé vált a női futball, egyre több városnak, településnek van az első vagy a második ligában játszó női csapata. Sőt a romániai női labdarúgás fejlődése érdekében a Román Labdarúgó-szövetség néhány éve úgy határozott, hogy a 2020–2021-es idénytől kezdve valamennyi, élvonalban szereplő klubnak női tagozatot is működtetnie kell.

A változás első lépéseként létre kellett hozni egy legalább 20 főt számláló, 15 évnél fiatalabb lányokból álló csapatot, idéntől pedig a Liga 1-es csapatoknak már egy felnőtt női csapatot is neveznie kell a női bajnokság első három osztályának valamelyikébe.

Ha kicsit messzebb tekintünk, látjuk, hogy a tendencia általános, hiszen az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is egyre inkább igyekszik felkarolni, támogatni, népszerűsíteni a női futballt. Az UEFA 2019-ben meghirdette a #TimeForAction (Ideje cselekedni) nevű, 2019–2024-es időszakra szóló kampányát, melynek célja a női labdarúgás és a női focisták támogatása Európa-szerte. Az öt fő célkitűzés egyikeként megfogalmazták a futballista lányok és nők számának megduplázását minden tagországban, 2,5 millió főig. Bár az UEFA nem tért részletesen ki a női utánpótlásfutballra, illetve annak hogyanjaira, egyértelmű, hogy ez kulcsfontosságú a sportág jövőjét illetően.

Galéria

Játékban. Egyre több erdélyi lány fordul a labdarúgás felé

Fotó: Gábos Albin

Egyre tágul a női foci világa Erdélyben is

Romániában, Erdélyben is érződik a szándék a változásra, a fejlődésre. Erre egy jó példa a 2019–2020-as romániai Erasmus+ projekt is, melynek keretében a női futballcsapatok edzői tapasztalatokat, ismereteket gyűjthettek olasz, angol, portugál csapatok szakembereitől. Másfelől nemcsak az a fontos, hogy az első vagy másodosztályban játszó lányokat ki és hogyan edzi, hanem az is, hogy honnan, milyen alappal érkeznek. Ennek kapcsán Kristály Franciska, aki az FC Csíkszereda női csapatának játékosa, lapunknak úgy fogalmazott, hogy szerinte most már viszonylag egyszerű lányként rátalálni a foci világára, de amikor ő, illetve generációja kezdett, még nem is igazán léteztek női csapatok, a női foci még gyerekcipőben járt.

Idézet
Én már kiskoromban inkább labdáztam, mint babáztam, de nem voltak lehetőségeim”

– kezdte visszaemlékezését.

Kristály Franciska felidézte, hogy gyerekkorában csak a barátokkal volt lehetősége játszani, néha az iskolában a fiúkkal, majd a líceumi évek alatt szerveztek néha osztályok közötti lányfocit, illetve az egyetemi évek alatt a Kolozsvári Diáknapok keretében tudott lányfocin részt venni. Az egyetemi évek után tornatanárként került haza Székelyföldre, ahol 2009-ben Szentegyházi Vasas néven alakult női csapat, mely még abban az évben be is iratkozott a női labdarúgó első ligába. Ennek az utódja a mai székelyudvarhelyi Vasas Femina női csapat. Kristály Franciskát egyből a felnőtt csapatba igazolták le – így kezdődött futballista karrierje.

Két évet játszott Udvarhelyt képviselve, majd abbahagyta a hivatásos sportot, ám amikor 2018-ban Csíkszeredában felnőtt női csapatot alakítottak, ismét megkeresték őt, újra hivatásos játékos lett.

Kristály Franciska azt is elmondta, hogy szerinte még mindig sok az előítélet és a sztereotípia a futball kapcsán, de azért az évek alatt javult a helyzet, egyre több szülő engedi vagy küldi kislányát focizni. Elmesélte, hogy Székelyföldön egyre több helyen van lehetőségük a lányoknak is focizni, Székelyudvarhely és Csíkszereda mellett most már például Madéfalván, Gyergyószentmiklóson is van lánycsapat, sőt Csíkszentdomokoson is terveznek indítani. Szerinte amikor a lányok fiúkkal együtt kezdik a játékot, azaz vegyes csapatban, sokan lemorzsolódnak, hiszen a fiúk hajlamosabbak durvák lenni.

Arról is szó esett, hogy Romániában a női futballisták nagyon alulfizetettek a férfi játékosokhoz képest, illetve azt is megtudtuk, hogy viszonylag kevesen vannak profi szerződéssel alkalmazva – például Csíkszeredában csak két, a magyarországi NB I-ből áthozott játékosnak van ilyen szerződése.

Szerinte Romániában ebből nagyon nehéz megélni, a legtöbben dolgoznak mellette, ami sokszor nagyon bonyolulttá teszi az időbeosztást, azt, hogy ott legyenek minden kiszálláson, edzésen.

Szerinte sokan mentek, mennek el külföldre is, hiszen ott számottevőbbek az anyagi juttatások, nagyobb a támogatás, illetve szakmai szempontból is jobban lehet fejlődni, változatosabbak az edzésmódszerek, erősebbek a bajnokságok.

Galéria

Náluk a labda? Számos probléma megoldatlan a női fociban

Fotó: Gábos Albin

Nehezen indult, de beindult Csíkszeredában

Albu László, az FK Csíkszereda vezetőedzője a Krónikának elmondta, őt 2018 nyarán kérte fel a klub elnöke, hogy állítson össze egy felnőtt női csapatot – mivel szükséges, hogy a férficsapat mellett női is legyen. Kezdetben nem volt könnyű dolga, olyan lányokat keresett fel, akik fiúkkal játszottak egy csapatban (ezt a jelenlegi szabályok értelmében tizennégy éves korig lehetséges), illetve Magyarországról is „hozott” lányokat. Olyanokat is felkeresett, akik azelőtt a székelyudvarhelyi női csapatban játszottak, és olyan környékbeli lányokat is, akik addig csak kis pályán játszottak.

A csapat a harmadik ligában kezdett, de hamar felkerült a másodikba.

Nem sokkal azután, hogy megalakult a felnőtt csapat, megkezdték az utánpótlás-toborzást is az iskolákban, először 11–12 éves lányok körében, majd bővültek a korosztályok, másfél éve már hétévesek is fociznak a klubnál: van U7-es, U9-es, U11-es, U13-as, U15-ös korosztály, minden korosztályban 20–25 lánnyal. Korosztály függvényében heti két, három vagy négy edzésen vesznek részt, és minden korosztály képviselői országos bajnokságokban is megméretkeznek.

Azt is megtudtuk, hogy a női csapat magalakulásáig sem volt ritka a lányok jelenléte, edzettek lányok a fiúkkal közösen, ám mivel a szabályzat értelmében ez csak tizennégy éves korig lehetséges, akik folytatni akarták, elmentek Székelyudvarhelyre vagy Magyarországra. Albu László szerint a közös edzés előnyös volt a lányoknak, hiszen a fiúkkal néha „nehezebb volt a versenyt felvenni, jobban oda kellett tegyék magukat, jobban, sokkal hamarabb tudtak fejlődni”. Szerinte most a lánycsapatok is nagyon jól, eredményesen dolgoznak, szép sikereket érnek el.

Csíkszeredában egyébként négyen dolgoznak a lányokkal, Albu László és három női edző.

Az FK Csíkszereda vezetőedzője szerint az évek alatt a szülőknek a sportághoz való hozzáállása is változott, hiszen 2018 előtt még sokan titulálták „nem lányoknak való” sportnak, ám látva a felnőtt csapat sikereit (is), egyre nyitottabbak lettek, szerinte egyre több kislány szeretne focizni. Most már nem feltétlenül nekik kell toborozniuk, hanem gyakran a szülők keresik meg a klubot.

Szerinte egyre több lehetőség van a női fociban, az UEFA is egyre támogatóbb. Elmondta, már eljutottak oda, hogy bár nem nagy összeget, de a felnőtt csapat tagjai anyagi juttatást is kapnak.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

Székelyudvarhelyi vízió

A téma kapcsán megkerestük a Vasas Femina vezetőjét, László Bélát is, aki elmesélte, hogy a 2009-es szentegyházi megalakulás után, 2012-ben váltak külön a fiúklubtól és alapították meg Vasas Femina néven a székelyudvarhelyi lánycsapatot – részben azért, mert a lányok nagy része székelyudvarhelyi volt. Felidézte: ahogy megalapították a felnőtt csapatot, szinte azonnal elindították az utánpótlás-nevelést is, ami szerinte sok akadályba ütközött. Szerinte sok „problémát jelent” az, hogy egy női, nem pedig egy férficsapatról van szó.

László Béla szerint a futballozást, a sportot érdemes már hat-hét éves korban elkezdeni, akár tömegsportszinten is. Tény, hogy nem mindenkiből lesz profi sportoló, de mint iskola alatti, utáni foglalatosság is fontos.

Idézet
Próbálunk adni egy olyan víziót, hogy ha egy szülő behozza kézen fogva a kislányát, az egészen kiskortól a serdülőkoron át, a nagyifjúságig lássa az utat abban a pillanatban, ha tehetséges, vagy ha munkával oda akar érni”

– fogalmazott a szakember.

Székelyudvarhelyen hat-hét éves kortól zajlik az edzés, a kislányok belekóstolhatnak a foci rejtelmeibe – és erre igény is van. „Ez óriási öröm számunkra, ugyanakkor kihívás is, hogy játékosan, különböző programok által minél zsengébb korban kezdjük el a velük való foglalkozást” – árulta el László Béla.

Azt is megtudtuk, hogy kezdetben a lányok fiúkkal mérhették össze magukat, ám ez gyakran problémákat vetett fel, főleg, ha „egy lánycsapat elverte a fiúkat”. Lassan egyre több lány, illetve női bajnokság lett országos szinten – ma már U11 és U13 is létezik –, bár ezeket idén sajnos ellehetetlenítette a járványhelyzet, többek között a sok tesztelési kötelezettség miatt. „Fontos lenne víziót adni nekik, hogy amikor azt mondja, hogy én tudom ezt csinálni, ne kelljen azt kérdezze, hogy de meg tudok-e élni belőle, elmenjek-e inkább egy kocsmába pultos lánynak” – vázolta a sportvezető.

Galéria

Fotó: Gábos Albin

Fájdalmas megkülönböztetés

László Béla szerint ilyen téren sajnos nem történt jelentős változás az elmúlt harminc évben. Szerinte a női foci négyszáz százalékos fejlődés előtt áll, ám a kérdés, hogy például ők, mint udvarhelyi klub részt vesznek-e benne. Hangsúlyozta: muszáj, hogy több lábon álljanak, hiszen bár valamelyest kapnak önkormányzati támogatást is, ahhoz képest, amit csinálnak, amilyen eredményeik vannak, elenyésző a támogatás:

Idézet
Pont most jöttek ki a pályázati eredmények, és hát nem tudjuk, hogy sírjunk vagy kacagjunk rajta. Sírnunk kéne. Nagyon „csökött” gondolkodással állunk szemben

– nem is akarom szépíteni a dolgot”.

Jelenleg több mint száz lány, kislány játszik a klubnál, akik országos bajnokságokra, kiszállásokra járnak. „És ott sajnos nem mondja senki azt, hogy ja, ti lányok vagytok, akkor fél áron van a szállás, a szállítás. Azért mondom, hogy nagyon fájdalmas ez a megkülönböztetés, és most már tényleg azon a ponton vagyok, hogy ezt meg kell piszkálnunk, hogy meg kell keresnünk egy női szervezetet, mert csúnyán néz ki (…) Egy orvosnő sem keres kevesebbet, mert ő nő. Érzékeltetnem kell ezt, hogy elveszítettük valahol az egyensúlyt” – jelentette ki a szakember.

László Béla szerint még sok időnek kell eltelnie, hogy az „agyak megnyíljanak”, még a politikumnak is nyitnia a téma iránt. Szerinte nem kell Nyugat-Európáig nézni, már Magyarországon is jobb a helyzet. „Itt érdektelenség övezi az egészet – szögezte le a sportvezető. – Mindig megköszönik, mindig kapunk egy szép nagy diplomát, és amikor pénzosztás van, ott vagyunk a végén.”

László Béla felidézte, hogy

kezdetben a szülőkben is rengeteg előítélet volt, de lassan jó irányba változott a helyzet, rengeteg szülő belátta, hogy ez egy mozgáslehetőség.

Szerinte ha a politikum szintjén is változna ennyit a helyzet, az már hatalmas javulás lenne. Székelyudvarhelyen női és férfi edzők is dolgoznak, ami szintén egy fontos kérdés: próbálnak női trénereket és játékvezetőket is kinevelni, illetve az edzők feladata nemcsak a technika, stratégia, hanem az is, hogy egy összetartó csapattá kovácsolják a lányokat.

Galéria

Fotó: Gábos Albin

Kulcsfontosságú a tömegsport

Felkerestük a téma kapcsán Könczei Somát, a kolozsvári központú Dribli Erdélyi Gyerekfoci Klub vezetőjét is, aki elmondta, hogy a női utánpótlásfoci kapcsán benne is sok a kérdés. Például Románia legeredményesebb női együttesét, a Kolozsvári Olimpia csapatát elnézve is gyakran elgondolkodik, honnan kerülnek hozzájuk a lányok, hiszen a legtöbb csapatban – például a Dribliben is – nagyon kevés a lány. Ugyanitt megemlítette, hogy sokéves magyarországi tapasztalata azt mutatja, azért ott nagyobb hangsúlyt kap az utánpótlásfutball – a női utánpótlásfutball is.

Könczei Soma szerint a kérdés szempontjából a tömegsport is kulcsfontosságú téma, mivel sokan hajlamosak úgy állni a kérdéshez, hogy a „gyerekből élsportolót szeretnének”.

Idézet
Tőlem is kérdezik, hogy na, lesz belőle? Nem, de élvezi, a foci akkor is tök jó. Aki meg jó, akkor úgyis szólunk, azt kiválasztjuk, azért vannak a kiemelt csoportok, ahol próbálunk futballistákat képezni”

– vázolta a szakember.

Könczei Soma szerint a sport nagyon gyakran kerül háttérbe, a tanulás, a pluszórák az első, és akkor jöhet a sport, de a futball még a sportok között is lenézett, közönséges, „proli”. „És ezen belül még a lányok…az végképp” – tette hozzá.

Könczei Soma szerint a gyerekek keveset sportolnak, és nehéz a szülőket meggyőzni ennek fontosságáról – és a lányoknál az arány még rosszabb, a foci világába pedig még nehezebb bevonzani őket. Hozzátette, inkább a szülőknek vannak fenntartásaik a focival szemben. Főleg óvodáskorban a gyerekek nagyon nyitottak. Szerinte nem az a baj, hogy a szülők elviszik „máshova”, azaz más sportot űzni a lányokat, hanem sokszor az, hogy nem viszik sehova.

A Dribli kiemelt csoportjaiban jelenleg nincs lány, de főleg a járvány előtt többen is voltak tömegsportot űzni, a százötven gyerekből akár húsz gyerek is.

A klubban megfordultak olyan lányok, kislányok is, akik később a Kolozsvári Olimpia női csapatába jutottak be. Szerinte az, hogy a foci egy „fiús sport”, sokszor csak egy kifogás. És nem az a lényeg, hogy valakiből futballsztár lesz-e: ha a gyerekek korán kezdik a sportot, megszokják, megszeretik, és ez a későbbi életükre is kihat.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 03., vasárnap

Megkapta „jutalmát” a sztrádán rollerező a román rendőrségtől

Tetemes bírsággal sújtottak a közlekedésrendészet munkatársai egy férfit, aki elektromos rollerrel közlekedett az autópályán.

Megkapta „jutalmát” a sztrádán rollerező a román rendőrségtől
2024. március 03., vasárnap

„Hallgatni arany, beszélni ezüst” – Kántor Melinda coach, színész a nyilvános beszéd nehézségeiről

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a nyilvános beszédek tartása csak a politikusok, közismert személyiségek életét nehezíti meg, szinte mindannyiunk életében vannak olyan pillanatok, amikor egy kisebb tömeg előtt kell megszólalni.

„Hallgatni arany, beszélni ezüst” – Kántor Melinda coach, színész a nyilvános beszéd nehézségeiről
2024. március 02., szombat

Lépésről lépésre nőttek és változtak az álmaik. Erdélyben csap a húrok közé a szülinapos Bohemian Betyars

Négyállomásos erdélyi turnéra indul márciusban az idén 15 éves Bohemian Betyars. A magyarországi együttes frontembere, Szűcs Levente határon túli élményeikről, készülő lemezükről, eddigi pályafutásukról beszélt a Krónikának.

Lépésről lépésre nőttek és változtak az álmaik. Erdélyben csap a húrok közé a szülinapos Bohemian Betyars
2024. március 01., péntek

„Fú és havaz, úgy lesz tavasz”. Elkezdődött Böjtmás hava, a fecskék érkezésének, a tavaszi munkák kezdetének hónapja

Március régi magyar neve Böjtmás hava, ami a húsvét előtti nagyböjt második hónapjára utal, a földművesek számára ez a hónap már a tavaszi munkák kezdetét jelenti, amikor a régi időkben vége volt a téli benti munkáknak, a szövésnek és fonásnak.

„Fú és havaz, úgy lesz tavasz”. Elkezdődött Böjtmás hava, a fecskék érkezésének, a tavaszi munkák kezdetének hónapja
2024. február 28., szerda

Volt román válogatott labdarúgó is szerepet kapott a magyar színészek felkészítésében

Iosif Rotariu edzést tartott a bemutatóra készülő temesvári magyar teátrum színészeinek – adta hírül a helyi Poli futballklub Facebook-oldala.

Volt román válogatott labdarúgó is szerepet kapott a magyar színészek felkészítésében
2024. február 26., hétfő

Szökőkút a síparadicsomban: kihívások előtt a pályák működtetői és a sízők Ausztriában (VIDEÓ)

Nem kedvezett az időjárás azoknak, akik az iskolai sívakáció idején az ausztriai Salzburg tartományban keresték a kikapcsolódást, a téli sportolás lehetőségeit.

Szökőkút a síparadicsomban: kihívások előtt a pályák működtetői és a sízők Ausztriában (VIDEÓ)
2024. február 24., szombat

Adócsalásért indítottak eljárást egy fémhulladékgyűjtő magánszemély ellen

Dolj megyei rutinellenőrzésen bukott le az a férfi, aki 2022-ben magánszemélyként 88 450 kg vas- és alumíniumhulladékot értékesített egy krajovai fémbegyűjtőnek. Ügyében adócsalásért vizsgálódik a rendőrség.

Adócsalásért indítottak eljárást egy fémhulladékgyűjtő magánszemély ellen
2024. február 22., csütörtök

Kibic: háromnyelvű kártyajátékkal és online kvízzel is felfedezhető Erdély

Erdély nevezetességeit, szépségeit szeretné játékos formában megismertetni frissen megjelent kártyajátékával Ferkó Zoltán. A magyarországi közösségszervező a pakli különlegességéről, a szintén Kibic névvel létrehozott online kvízről beszélt a Krónikának.

Kibic: háromnyelvű kártyajátékkal és online kvízzel is felfedezhető Erdély
2024. február 22., csütörtök

Letöltendő börtönre ítélték a futballtörténelem egyik legeredményesebb futballistáját szexuális zaklatásért

Börtönbüntetésre ítélték Dani Alvest, a Barcelona egykori csillagát. A szexuális zaklatással ügyében hozott ítéletet csütörtökön hirdették ki egy spanyol bíróságon.

Letöltendő börtönre ítélték a futballtörténelem egyik legeredményesebb futballistáját szexuális zaklatásért
2024. február 22., csütörtök

Negyedszer is megnősül a 91 éves Vitray Tamás ismert televíziós, sportriporter

Immár negyedszer nősül meg a 91 éves Vitray Tamás televíziós, sportkommentátor – számolt be a magyarországi sajtó.

Negyedszer is megnősül a 91 éves Vitray Tamás ismert televíziós, sportriporter
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM