Keresik a legszebb erdélyi magyar dalt

Kiss Előd-Gergely 2015. július 02., 19:56

Legszebb Erdélyi Magyar Dal címmel új könnyűzenei tehetségkutató versenyt hirdet meg a kolozsvári Gitár East Egyesület, a kezdeményezés kimondott célja az erdélyi magyar zenekarok támogatása.

„Régi tervem, hogy legyen egy ilyen verseny, amelynek egyrészt az a célja, hogy megmozgassuk a magyarul zenélő zenésztársadalmat, hogy írjanak, alkossanak anyanyelvükön, másrészt népszerűsíthetjük az erdélyi magyar zenét. Noha a Legszebb Erdélyi Magyar Dal versenyről van szó, valójában az bújik meg a hátterében, hogy az itthoni magyar zenekarokat támogassuk. Igazából azt szeretnénk ezzel megvalósítani, ami az én fiatalkoromban hiányzott, hogy legyen hová benevezni, legyen amiért dolgozni” – mondta el a Krónikának Miklós György, a verseny ötletgazdája.

Mint részletezte, négy évvel ezelőtt hozta létre a versenyt lebonyolító Gitár East Egyesületet, ám csak most talált társakra a szervezésben: Tamás Csilla és Pál Ferenc vállalta, hogy belép az egyesületbe, és levezényli a vetélkedőt. Tamás Csilla, a dalverseny koordinátora elmondta: bőven van arra idő, hogy új dalokat írjanak az emberek, mindössze annyi elvárásuk van, hogy már létező vagy most alakuló zenekarok pályázzanak saját, magyar nyelven írt dallal.

A dalok beküldési határideje szeptember 30., a nevezés ingyenes. A zenekarok fellépési lehetőséget nyerhetnek különböző fesztiválokra. Azt, hogy pontosan milyen fesztiválokon lesz alkalmuk bemutatkozni a nagyközönségnek, a szervezők azért nem tudják előre, mert nem lehet előre látni, hogy milyen stílust, műfajt képviselő zenekarok nyerik meg a versenyt. Értelemszerűen ettől is függ, hogy mely fesztiválokon látják szívesen a díjazott zenekarokat.

A fesztiválfellépéseken kívül stúdiófelvételekkel és a zeneboltok által felajánlott kedvezményekkel, vásárlási utalványokkal gazdálkodhatnak a dalszerzők. Miklós György elmondta, a beküldött pályamunkák elbírálására olyan zsűritagokat kértek fel, akiknek vagy a zenéhez, vagy a dalszövegekhez, versekhez, vagy mindkettőhöz közük van.

A zsűri tagja André Ferenc slammer és költő, Zilahi Csaba, a kolozsvári rádió munkatársa, Balázs Imre József költő-író és Vincze Béla, a debreceni Rocksuli igazgatója. Bármilyen stílust vagy műfajt képviselő dallal be lehet nevezni, sem terjedelmi, sem műfaji megkötése nincs a versenynek. A szervezők egyetlen kikötése, hogy egy zenekar legfeljebb három dallal pályázhat.

A versenyre jelentkezni a világhálón www.gitarest.ro oldalon lehet, itt letölthető a pályázati űrlap, e mellé kell csatolni a hangfelvételeket és a dalok szövegét is külön dokumentumban. Az oldalon olvashatók a pályázati feltételek is, a teljes pályázati anyagot az office@gitarest.ro drótpostacímre kell beküldeni.

A szeptember végi beküldési határidőt követően a zsűri végighallgatja a dalokat, majd kiválasztják a legjobb ötöt. A kiválasztott dalokat szerző együtteseket meghívják november 14-én egy koncertre, ahol élőben is bemutatják szerzeményüket. A rendezvénynek a tervek szerint a Bulgakov irodalmi kávéház ad majd otthont.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat