Erdély-szerte ünnepel a magyar diákság – hazai és külföldi előadók lépnek fel az egyetemistákat megszólító rendezvénysorozatokon

Bede Laura , Kovács Eszter 2019. május 07., 09:17

Több ezer egyetemista „teszi le” a könyvet pár napra, ugyanis ezen és a következő héten ügyességi és sportversenyeken bizonyíthatnak, valamint napfelkeltéig bulizhatnak. A több mint húszéves hagyományú diáknapokat Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Nagyváradon is megszervezik.

A marosvásárhelyi diáknapokon napközben mintegy 1500 egyetemistát megmozgató sport-, ügyességi- és csapatjátékok várják a résztevőket Fotó: Marosvásárhelyi Diáknapok

Az eddigi legnagyobb diáknapi rendezvényre készül az Udvarhelyi Fiatal Fórum: 19 diákcsapat és ugyanennyi diák-polgármesterjelölt méretkezik meg a ma kezdődő ünnepségsorozaton.

A 27. székelyudvarhelyi diáknapok idei központi témája a divat,

ehhez híven a résztvevők UFF-feliratos zoknit és övtáskát kapnak ajándékba. A táska a székelyudvarhelyi Erdős Zselyke munkája – mondta el a sajtó képviselőinek Vass Orsolya, az ifjúsági szervezet elnöke.

A vasárnapig tartó eseményen két, egymástól független, de párhuzamosan zajló versenyt tartanak: a részt vevő diákcsapatok és a diák polgármester jelöltek is megméretkeznek. A jelöltek kampányplakátjai már mától megtekinthetők a rendezvény központi helyszínén, a Márton Áron téren, a diákpolgármester-választás pedig pénteken lesz: minden 14 év fölötti székelyudvarhelyi diák voksolhat.

A szervezők sok érdekes programmal készültek ezúttal is, ma délután megtartják a csapatok szokásos felvonulását a városközpontban, majd a Patkóban felállított színpadon lesz a bemutatkozás.

A programban szerepel evő-ivó bajnokság, karaoke, éjszakai vetélkedő, sportnap, illetve újdonságok is:

például a diáknapok tehetségkutató show-ja – melyen egy-egy produkcióval mutatkoznak be a csapatok –, illetve az Udvarhely, szeretlek! nevű, az ismert magyarországi vetélkedő mintájára megrendezett helyismereti verseny. Nem maradhatnak el az esti koncertek és bulik sem: ma este a Friday Rehab nyitja a székelyudvarhelyi diáknapokat, szerdán az Aurevoir koncertezik, csütörtökön pedig karaokeestet tartanak az Ifiházban. Pénteken a 4S Street lép fel, illetve a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal ajándéka a diákságnak a Bagossy Brothers Company szintén péntek esti koncertje a Márton Áron téren, azt követően pedig a Jungle Pubban lesz buli, ahol DJ RAYMI zenél. Valamennyi programon, így a koncerteken való részvétel is nyitott és díjmentes.

Vasárnap Szejkefürdőn tartják a diáknapok záróprogramját, amely ügyességi és a főzőversenyt, valamint a 17 órai eredményhirdetést foglalja magában, illetve időkapszulát is elhelyeznek a szervezők. A rendezvény részletes programja a Diákpolgármester.ro weboldalon érhető el, további információk, fotók az UFF Facebook-, valamint Instagram-oldalán találhatók.

Mexikói hangulat
Marosvásárhelyen

Viva la diáknapok! címmel 22. alkalommal szervezik meg a héten a marosvásárhelyi diáknapokat és diákfesztivált. Az eleinte főként helyi egyetemistákat megszólító szórakoztató esemény az utóbbi években a város májusi fesztiváljává nőtte ki magát. A szervezők változatos programmal és színes zenei kínálattal várják az érdeklődőket szerdától szombatig.

A Marosvásárhelyi Magyar Diákszövetség (MMDSZ) szervezte rendezvény idei kiadása mexikói színeket ölt.

A programsorozat alapjaiban a hagyományaihoz igazodik: napközben mintegy 1500 egyetemistát megmozgató sport-, ügyességi, logikai és csapatjátékok várják a részt vevő fiatalokat. Esténként a fesztivál kapui megnyílnak minden szórakozni vágyó számára. Az érdeklődők olyan népszerű fesztiválzenekarokat hallhatnak élőben játszani, mint a Bagossy Brothers Company, a Brains, a Lóci Játszik, valamint a világzene kedvelőinek örömére fellép majd a Parno Graszt is. Az erdélyi zenekarok közül pedig játszik majd a FUNKorporation, a No Sugar, a Teddy Queen, valamint a 4S Street. A koncertek befejeztével sem ér véget az este: Tesco Disco, Drop The Cheese, DJ Tőtöttcigi, Andriss, DJ Rosso Bruno & Thomas Pcz és DJ Andrei Chelbezan biztosítják a fergeteges hangulatot a gokartpályán. A bérletek elérhetők az MMDSZ és a helyi hallgatói önkormányzat (msHÖK) irodáiban, bővebb információk az esemény Facebook- és weboldalán.

Kolozsvár: találkozási
pont a világtérképen

Világ körüli utazásra hívja az egyetemistákat a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), ugyanis a szerdán kezdődő rendezvényük Diáknapok Around the World tematika köré épül. A vasárnapig tartó 26. KMDSZ-diáknapokon ötvenöt, 35-38 fős csapat méri össze tudását, valamint mutatja meg tánc- és énektehetségét.

A kincses városi Hójában öt éjszakán át biztosítják a jó hangulatot a bulizni vágyó fiataloknak.

Szerdán a Bagossy Brothers Company lép fel, majd Thomas Pcz & C. A. Strings és a Drop the Cheese, csütörtökön What the funk Thursday retró buli lesz Mini, NRB & George zenéjével. Pénteken először mutatják be a The Diáknapok Show-t DJ Shiverrel, Bobby Skolóval és Steve Lawrence-szel, szombaton Pikowatt Night lesz DJ Picivel, vasárnap pedig színpadra lép a USNK, őket követi Otto Fischer és Azteca. A bulikra szóló bérlet A kártyával 100 lejbe, A kártya nélkül pedig 120 lejbe kerül. Napijegyeket csak helyszínen árusítanak: szerdán és pénteken 30 lej, a többi napon 25 lej értékben.

A Kistehénnel buliznak
a nagyváradi fiatalok

Ügyességi játékokkal, sportversennyel, tánc- és kultúrmaratonnal várja az egyetemistákat a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), amely május 15–18. között szervezi meg a diáknapokat. A nagyváradi rendezvény második napján, csütörtökön Chris Lawyer biztosítja a jó hangulatot, pénteken a magyarországi Bëlga lép színpadra. A diáknapok záróestéjén pedig a Kistehén zenél a Körös-parti színpadon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat