Néptánc és jazz az aradi színházban: budapesti vendégelőadók lépnek fel a Maros-parti városban

Bede Laura 2019. augusztus 15., 13:36

A Drusza Kamara néptáncegyüttes és a Premier Jazz Band lép fel pénteken az aradi nagyszínházban az Arad és Budapest XII. kerülete közötti testvértelepülési együttműködés keretében.

Sokszínűség. A Drusza Kamara előadásában szerepelnek császárszállási, rábaközi, kalotaszegi román, méhkeréki, szatmári és gyimesi táncok Fotó: József Gorácz

A 18 órakor kezdődő, ingyenes előadást a folklóregyüttes nyitja, amely egy baráti társaságból verbuválódott. Tagjai gyerekkoruk óta táncolnak, a budapesti táncházmozgalom hozta őket össze: Armstrong Laura Győrből, Bíró Éva Mezőkövesdről, Didici Norbert Gyimesközéplokról, Gellén Péter Békésről, Josy Musa Érdről, Józsa Tamás kétszeres Aranysarkantyús táncos és a Népművészet Ifjú Mestere Debrecenből, Lajti Ákos Nyírbátorból, Marosy Gerda Aranygyöngyös táncos Veszprémből, Nagy Albert Szegedről érkezett a magyar fővárosba.

Mindannyian tagjai és tanárai valamely budapesti vagy Budapest környéki táncegyüttesnek. Többen a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanulnak, és olyan együttesek, társulatok tagjai mint az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, a Fitos Dezső Társulat, a Foundry Dance Theatre, a Szentendre Táncegyüttes vagy a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes. A zenekar tagjai a Liszt Ferenc Zeneakadémián és a Nyíregyházi Főiskolán tanultak.

Az előadásban szerepelnek császárszállási, rábaközi, kalotaszegi román, méhkeréki, szatmári és gyimesi táncok.

Zenei kíséret: Nagy Albert és zenekara.

A hegyvidéki Premier Jazz Band 12 tagú könnyűzenei együttes, amely három éve alakult, felsőfokú zenei végzettséggel rendelkező, magasan kvalifikált hangszeres művészekből. Az együttes művészeti vezetője Szalóky Béla, akit ismerhetnek a Benkó Dixiland Band trombitásaként is. Az együttes énekes-szólistája Czutor Ignác. Az állandó tagok mellé gyakran hívnak neves vendégszólistákat. Többször léptek már fel Charlie-val, Majsay Gáborral, Gallusz Nikivel, Nagy Sándorral, a Madách Színház jeles musicalszínészeivel.

Repertoárjukban magyar és külföldi slágerek szerepelnek. Az LGT, Demjén Ferenc, Bruno Mars, Stevie Wonder jól ismert és népszerű melódiái képezik műsoraik gerincét. Az együttes hangzásvilágát az teszi különlegessé, hogy ezeket a műveket Frey György, az együttes basszusgitárosa áthangszereli. A hangszerelés nem egyszerűen a hangszerre történő átírást jelenti, hanem sajátos, egyedi hangzásvilág kialakítását is. Az együttes megalakulása óta sikeresen lépett fel számos hazai fesztiválon, rendezvényen. Külföldön eddig Lengyelországban és Szerbiában mutatkoztak be.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat