„Hallgatni arany, beszélni ezüst” – Kántor Melinda coach, színész a nyilvános beszéd nehézségeiről

„Hallgatni arany, beszélni ezüst” – Kántor Melinda coach, színész a nyilvános beszéd nehézségeiről

Kántor Melinda színésznő: nem mindenki születik retorikai vagy nyilvánosbeszéd-képességekkel, de könnyen megtanulható, elsajátítható

Fotó: Facebook/Kolozsvári Állami Magyar Színház

Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy a nyilvános beszédek tartása, mondása csak a politikusok, közismert személyiségek életét nehezíti meg, szinte mindannyiunk életében vannak olyan helyzetek, amikor egy kisebb tömeg előtt kell meg- vagy felszólalni, legyen szó egyetemi bemutatóról, iskolai szavalásról. Kántor Melinda coach (mentális személyi edző), a Kolozsvári Állami Magyar Színház művésze a Krónikának felvázolta, mi okozhat nehézségeket, gátakat, hogyan tehetjük könnyebbé magunk számára a hasonló helyzeteket.

Tóth Gödri Iringó

2024. március 03., 10:152024. március 03., 10:15

– Többek között nyilvánosbeszéd-oktatással foglalkozik. Anélkül, hogy részletekbe menően faggatóznék, kik keresik fel, milyen jellegű segítséget kérnek?

– Picit helyesbítenék: nem oktatom a nyilvános beszédet, inkább úgy fogalmaznék, hogy „coaching folyamat” segítségével vezetem a hozzám fordulókat az örömteljes, szabad, önazonos és sikeres nyilvános beszédhez. Nem hiszek az „idomításban”, a végrehajtásban, az nem az én műfajom.

Idézet
A hozzám forduló kliensek többnyire vállalkozók, tanárok, tanítók, terapeuták, diákok.

Abban segítek nekik, hogy megismerve önmagukat, megtalálva és figyelembe véve a belső hangjukat, felfedezve saját erőforrásaikat – anélkül, hogy mankók használatára szorulnának –, tisztán, asszertíven kommunikálva álljanak a nyilvánosság elé, úgy, hogy a nyilvános beszéd követelményeinek, szabályainak eleget téve – online felületen vagy konkrétan fizikailag – sikeresek, eredményesek legyenek.

Egyes esetekben a nyilvános beszédtől tartó emberek szeretnék a félelmeiket, gátjaikat beazonosítani és túllépni rajtuk, az önkorlátozó hiedelmeiket újraértelmezni és felülírni, vélt vagy valós megfelelési kényszerüket letenni, addigi játszmák szerinti működésüket felismerve, szeretnének azoktól megválni – annak érdekében, hogy egy teljesebb, harmonikusabb, esetleg boldogabb életet élhessenek. Más esetekben

Idézet
szeretnének világos képet arról, hogyan kell egy sikeres prezentációt, beszédet tartani egy projekt bemutatásakor, egy állásinterjún vagy egyszerűen egy gyűlésen, vizsgán vagy tanórán.

– Mi állhat ennek a hátterében? Gyerekkori traumák, iskolai megszégyenítés?

– Sajnos igen. A neveltetésünk, a társadalmunk, az eddigi élettapasztalatunk nagyon eredményesen terelt afelé, hogy egy jó nagy „félelem hátizsákot” pakoljunk össze és azt cipeljük. Hogy néhány példát mondják: a „Hallgatni arany” közmondást mindannyian sokszor hallottuk és sokszor rosszul értelmeztük. Annyit szűrtünk le, hogy hasznosabb hallgatni, mint beszélni.

Idézet
Azt kevesebben tudják, hogy eredetileg ez a közmondás így hangzott: „Hallgatni arany, beszélni ezüst”, ami nem azt jelenti, hogy mindenképpen hallgatni kell, hanem hogy az ember döntsön jól arról, elmondja-e azt, amit tud.

Az arany itt a becsület szinonimája, tehát gondoljuk át, hogy mit kíván a becsület, s aszerint döntsük el, hogy beszélünk-e az adott dologról vagy sem. Az alkalmazkodás is átment konformizálódásba, megalkuvásba, mert vélt biztonsággal kecsegtet. Félünk a kudarctól, hogy mit mondanak majd mások, hogy kinevetnek, megaláznak, kirekesztenek, nem szeretnek. Ezek gyűlnek, egymásra tevődnek és ellepnek.

Hogy lehet már akár a kisgyerekünket arra nevelni, hogy a jövőben ne legyen számára stressz mások elé kiállni és beszélni?

– Talán úgy, hogy nem törjük le a szárnyát, nem fogjuk be a száját. Ha biztatjuk, bátorítjuk, feltétel nélkül elfogadjuk és szeretjük, ha otthon, már a családban biztonságos teret teremtünk ahhoz, hogy mindig, minden körülmények között elmondhassa azt, amit érez és gondol.

A beszéd nyilvános volta nem a számszerűségében rejlik. Ha egy-két embernek beszélünk, az már nyilvános beszéd.

Idézet
Ha megtanulja, hogyan kommunikálja azt, amit gondol és érez: tisztán, őszintén, asszertívan, akkor nem fog félni, nem akar mindenkinek minden áron megfelelni, nem fog a kudarctól, megalázástól tartani, hanem bátran, önazonosan fogja tudni képviselni magát bármilyen helyzetben.
Galéria

A hétköznapi emberek életében is sokszor előfordulhat, hogy többek előtt kell meg- és felszólalniuk

Fotó: Pixabay

– Ha valaki felnőttként ébred rá, hogy fél nyilvánosan beszélni – akár egy egyetemi vizsgán vagy egy céges bulin kiállni a tömeg elé, annak mindenképp szakszerű segítség kell vagy egy kis önvizsgálattal otthon is kezelhető a probléma?

– Követendő recept nincs, mert ez komplex és egyedi. A felismerés egy remek kiindulópont. A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek nem fordulnak rögtön segítségért, előbb utánaolvasnak, utánanéznek, hiszen bőséges az irodalom, ami rendelkezésünkre áll és rengeteg anyag található a világhálón is. Van akinek ennyi is elég. Van aki viszont időt szeretne spórolni, vagy úgy érzi, hogy motiváló, támogató, biztató szakszerű segítségre van szüksége.

– A világjárvány óta, az otthoni munkavégzés világában egyre kevesebbet beszélgetünk, vagy mindenképp egy kicsit másképp, mint eddig. Ez mennyire gond? Érezhető, hogy a fiatalok nem annyira szépen, kevésbé artikuláltan, kevésbé igényesen beszélnek?

– Korosztálytól függetlenül érezhető annak az időszaknak a negatív következménye, s ez leginkább a kommunikációnkban érhető tetten. A kommunikációnk többrétű, és a beszéd csupán a 7 százalékát képviseli, a többi nonverbális. Kommunikálunk a testünkkel, a gesztusainkkal, mimikánkkal, hangunkkal, de még az öltözetünkkel is. De térjünk vissza a beszédre.

Idézet
Sokszor nem beszélünk, mert úgy érezzük, hogy nincs kinek vagy nem érdemes, esetleg nem tudjuk hogyan, máskor meg beszélünk, anélkül, hogy tudatában lennénk annak, hogy mit akarunk mondani, miért, kinek és hogyan.

Sokat, összefüggéstelenül, fölöslegesen, tartalom nélkül és öncélúan beszélünk, de valójában ez egy egyirányú történet, nem kapcsolódunk a beszélgetőpartnerünkhöz. Az, hogy mennyire vagyunk tudatosak, illetve mennyire van igényünk a választékos, tiszta, artikulált kifejezésmódra, az megint csak nem korosztályfüggő.

– Ön szerint iskolai tananyag kéne hogy legyen a retorikai és/vagy a nyilvános beszéd?

– Nem tudom, hogy feltétlenül iskolai tananyag kéne-e legyen, de mindenképpen jó lenne, ha erre tér, lehetőség, körülmény lenne teremtve, hiszen személyiségfejlesztő szerepe is van.

Idézet
Nem mindenki születik retorikai vagy nyilvánosbeszéd-képességekkel, de könnyen megtanulható, elsajátítható.

Én mindenképpen igyekszem egy biztonságos, szeretetteljes, ítélkezésmentes, elfogadó teret teremteni a velem dolgozóknak, hogy könnyedén, lazán fejlődhessenek. Abban hiszek, hogy ilyen körülmények között tudunk megnyílni, szembenézni magunkkal. Mernünk kell hibázni, hogy a hibáinkból tanulhassunk, szabadjára kell engednünk a fantáziánkat, hogy a kreativitásunk szárnyalhasson – így lehet eljutni az örömteljes eredményességhez, sikerhez. S nem szenvedéssel, megfeszülve, begörcsölve. Én ebben hiszek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 06., csütörtök

A beteg gyerekek mosolya megerősíti munkájukban az Áloméj az állatkertben marosvásárhelyi szervezőit

Fogyatékkal élő és krónikus beteg gyerekek, illetve családjuk számára kínálnak különleges látogatási lehetőséget június 7-én Marosvásárhelyen az Áloméj az állatkertben nevű esemény keretében. Halmágyi Ildikó biológus a kezdeményezés céljáról beszélt.

A beteg gyerekek mosolya megerősíti munkájukban az Áloméj az állatkertben marosvásárhelyi szervezőit
2024. június 06., csütörtök

Fényjátékok, immerzív kiállítás, alkotóműhelyek: idén is megünneplik Nagyváradon a szecesszió világnapját

Számos programmal ünnepli június 15-én a szecesszió világnapját Nagyváradon a Bihar Megyei Műemlékvédelmi Alapítvány (Oradea Heritage). Az idei világnap központi témája a fény, amely lehet természetes, dekoratív, funkcionális, sőt, akár interaktív is.

Fényjátékok, immerzív kiállítás, alkotóműhelyek: idén is megünneplik Nagyváradon a szecesszió világnapját
2024. június 05., szerda

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban

Tokió vezetése idén nyáron elindítja saját online társkereső alkalmazását, abban a reményben, hogy ellensúlyozni tudja a születések drámai csökkenését, amely probléma „kritikussá” vált Japánban.

Társkereső alkalmazást vet be Tokió város vezetése, annyira drámaian csökkent a születések száma Japánban
2024. június 05., szerda

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait

A retródivatot és a tehetősebb körök gyűjtőszenvedélyét kihasználva hirdette meg legújabb árverését a bukaresti Artmark Aukciósház: Nicolae és Elena Ceaușescutól elkobzott személyes tárgyak sora kerül kalapács alá a tulajdonalap jóvoltából.

Most bárki megveheti Ceaușescu legendás sapkáját: elárverezik a diktátorházaspár személyes tárgyait
2024. június 05., szerda

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók

Forgalomba hozták szerdán a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankókat Angliában és Walesben.

Forgalomban a III. Károly királyt ábrázoló új fontbankók
2024. június 04., kedd

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről

Évente 3 millió halott világszerte, 200 betegségfajta kiváltó oka, ártatlan kiskorúak közvetett „gyilkosa” – csak néhány súlyos érv amellett, mennyi veszélyt rejt magában a túlzott alkoholfogyasztás.

Erre igyunk?! Kijózanító adatok az alkoholfogyasztás súlyos következményeiről
2024. június 04., kedd

Kezdődik a szezon: drágult a bulgáriai nyaralás, de még mindig olcsóbb, mint a törökországi vagy a görögországi

Bulgáriában megkezdődött a nyári turisztikai szezon, és a Fekete-tenger partján működő szállodák már fogadják a vendégeket. Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy mennyibe fog kerülni idén egy tengerparti tartózkodás, valamivel drágább, mint a tavaly.

Kezdődik a szezon: drágult a bulgáriai nyaralás, de még mindig olcsóbb, mint a törökországi vagy a görögországi
2024. június 03., hétfő

Fülemülék hangja és klasszikus zene járja át hétvégén a kincses városi néprajzi parkot

Ismét megrendezi június 9-én a Fülemülék éjszakája elnevezésű rendezvényt a Román Madártani Egyesület a kolozsvári Romulus Vuia Néprajzi Parkban.

Fülemülék hangja és klasszikus zene járja át hétvégén a kincses városi néprajzi parkot
2024. június 03., hétfő

Ilyen is van: elnéptelenedő falu kétharmada indul a helyhatósági választásokon

Az egyik legkisebb olaszországi faluban, a 46 lakossal rendelkező Ingriában 30-an indulnak a helyhatósági választásokon.

Ilyen is van: elnéptelenedő falu kétharmada indul a helyhatósági választásokon
2024. június 03., hétfő

Kórházba kerültek, miután alkoholt ittak és egyéb szereket is fogyaszthattak bankettjükön a nyolcadikos diákok

Kórházba kerültek, mert alkoholt ittak és információk szerint egyéb szereket is fogyaszthattak a Bukaresttől nem messze fekvő Otopeni egyik iskolájának nyolcadikosai. A rendőrség vizsgálatot indított az ügyben.

Kórházba kerültek, miután alkoholt ittak és egyéb szereket is fogyaszthattak bankettjükön a nyolcadikos diákok