Kutakodás a fociban oktató kolozsvári egyetemisták zsebében

Kolozsvári U

Kolozsvár egyetemistacsapata, az U a Szuperliga eddigi meglepetése

Fotó: Facebook/FC Universitatea Cluj

Középszerű költségvetéssel, fizetésekkel brillírozik a román focibajnokságban az idény eddigi meglepetéscsapata, a Szuperligát veretlenül vezető Kolozsvári U. Az egyetemistacsapat továbbra is élvezi az egyik nagy szurkolója, Emil Boc által vezetett város vitatott, rekordméretű anyagi támogatását, miközben a szintén kolozsvári CFR semmit nem kap közpénzből.

Páva Adorján

2024. szeptember 18., 18:572024. szeptember 18., 18:57

„Amikor idáig érsz, óhatatlanul eszedbe jut: mi lenne, ha megnyernénk a bajnokságot” – nyilatkozta Ioan Ovidiu Sabău, a Kolozsvári Universitatea élvonalbeli labdarúgócsapatának vezetőedzője, miután tanítványai újabb hangzatos sikert arattak: idegenben 2-0-ta verték a bajnoki aranyálmokkal kacérkodó Bukaresti Rapidot a Szuperliga 9. fordulójának hétfői mérkőzésén. Az eddig veretlen, hat győzelmet és három döntetlent jegyző Szamos-partiak ezzel 5 pontosra növelték előnyüket a második helyezett – egy meccsel kevesebbet játszó – másik meglepetéscsapat, a Galaci Oțelullal szemben.

Kolozsvári U Galéria

Kolozsvári U módra: Ioan Ovidiu Sabău vezetőedző

Fotó: Facebook/FC Universitatea Cluj

A Kolozsvári U felemelkedése

Az 1919-ben, azaz az első háború végét övező nagyromán eufória közepette alapított, ma is a román nemzeti érzelmek egyik jelképének tekintett U eddigi idei menetelése szinte mindenkit meglepett, még akkor is, ha az európai kupasorozatok selejtezőiben bizonyítani-dobbantani akaró romániai élcsapatok rendszerint rosszul kezdik a hazai pontvadászatot.

A Szuperligába legutóbb 2022-ben feljutott, az elmúlt idényt az alsóházban, 10. helyezettként záró kolozsvári alakulat most 59. szezonját tölti a román élvonalban, és olyanra még nem volt példa, hogy sorozatban négy meccset nyerjen meg kapott gól nélkül, mint ahogy most sikerült.

A vörös sapkásoknak is becézett alakulat egyik fő erőssége, hogy

  • a csapat váza nem változott, a jó képességű játékosok ismerik, érzik egymást a pályán.
  • Küzdőszellemükről is híresek, több összecsapást hátrányból fordítottak meg.
  • És természetesen ott van a „karmester”, Ioan Ovidiu Sabău vezetőedző, akit érzelmileg is sok szál fűz a klubhoz, jól tudja motiválni, ugyanakkor forgatni is játékosait, akik rendkívül tisztelik.
  • Nem szabad megfeledkezni a lelkes, szép számú szurkolótáborról sem, amelynek keménymagja sajnos magyarellenességéről is híres.

Bérek, pénzek a Kolozsvári U-nál

Szintén nem mellékes, hogy nincsenek anyagi gondok, a focisták naprakészen kapják fizetésüket. De mégis mennyit?

Radu Constantea klubelnök nemrég egy tévéműsorban úgy fogalmazott, senkinek nincs 13 ezer eurónál nagyobb fizetése, a legmagasabb szinteken is csak néhányan érik el, a legtöbben 3-4 ezer eurót keresnek havonta. De például a Rapid elleni győzelemben aktív részt vállaló, az U21-es szabálynak megfelelő Silaghi csupán 2 ezret keres a bukaresti média információi szerint.

Amely a nyolcadik helyre sorolja a Kolozsvári U teljes béralapját a 16 csapatos bajnokságban. A szerzett pontokért járó prémium sem magas: jelenleg csupán fejenként 150 euró. A klub összköltségvetése is középcsapatnak megfelelő összeg lehet.

Kolozsvári U Galéria

A Rapid-verő U-sok

Fotó: Facebook/FC Universitatea Cluj

Közpénz a Kolozsvári U-nak, a CFR-nek semmi

Mint ismeretes, a büdzsé fontos részét képezi a kolozsvári önkormányzat által folyósított támogatás.

Amely idén rekordméreteket ölt: 2,4 millió eurónak megfelelő közpénz.

A városi tanács áprilisban összesen 4,5 millió eurós támogatást szavazott meg 37 sportegyesületnek, az összeg 25 százalékkal nagyobb, mint tavaly. A legnagyobb tétel szokás szerint a Kolozsvári U futballklubját illeti meg, mégpedig – szintén szokás szerint, évről évre – rekordméretű támogatás: 12,2 millió lej, miközben tavaly 10 millió, azelőtt pedig „csupán” 4 millió lej ütötte a markát.

A bőkezűség rendszerint nemcsak a sportkiadásokat feleslegesnek tartó lakosokat hökkenti meg: sok kolozsvári futballbarát azt nehezményezi, hogy Kolozsvár másik népszerű, még a „magyar világban” alapított fociklubja, az elmúlt időszakban sikert sikerre halmozó, bajnoki címeket, Bajnokok Ligája-győzelmeket jegyző, a kincses városnak nemzetközi hírnevet szerző CFR nem szerepel a listán (csak a más sportágakban érdekelt egyesület, amely idén 110 ezer lejt, azaz 22 ezer eurót kapott).

A városvezetés, de főleg a köztudottan az U-nak szurkoló, a CFR elleni városi derbiken az U-góloknál őrjöngő Emil Boc polgármester rendszerint azzal érvel: a fellegvári vasutascsapat magánkézben lévő, privát klub, ezért nem kaphat önkormányzati támogatást.

Ez az érv azonban rendkívül visszássá válik, amikor például az U szervezeti hátterét, a sportszerűtlennek vélt támogatást érő támadásokra a fehér-feketék vezetői azzal válaszolnak: márpedig az U FC privát klub.

Ezt hangoztatta Radu Constantea klubelnök, amikor Dan Şucu, a Rapid tulajdonosa idén februárban szóvá tette az önkormányzati hátteret. Az egyetemistacsapat sportvezetője szerint a város támogatása az összköltségvetés csupán mintegy harmadát teszi ki, „azon felül” ugyanúgy a piacból, szponzorokból, reklámból, a tévéközvetítési jogok után járó pénzekből, jegy- és játékosértékesítésből élnek.

Sőt Constantea maga is azt szorgalmazza, hogy semmilyen közpénz ne futhasson be a Szuperligában szereplő klubok számláira – hiszen jó néhány más csapatnál is ez történik. Az egyetemisták vezetője szerint a klub költségvetése önkormányzati támogatások nélkül beférne az első hat-hét helyre.

Egyébként Emil Bocnak az idei támogatás kiutalása után is magyarázkodnia kellett az U–CFR-vitában. A polgármester szerint a Gépész utcaiak szervezeti formája kereskedelmi társaság, amely támogatását törvény tiltja. Viszont az U nonprofit egyesület, melynek „magját” a kolozsvári városháza és a város egyetemei alkotják. Az elöljáró úgy fogalmazott: bármilyen is a háttér, amíg a jogi szervezeti forma egyesület vagy alapítvány, az illető entitás kaphat közpénzt, önkormányzati támogatást. Kereskedelmi társaság viszont nem.

korábban írtuk

Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában
Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában

Egyáltalán nem elhanyagolható pénzösszegek mozogtak a román labdarúgó-bajnokság klubcsapatainak háza táján a Szuperliga minap lezárult átigazolási időszakában, mely során az erdélyi együttesek is „kitettek magukért”.

Egyensúlyozás a magán- és köztulajdon között

Mint ismeretes, a román futballélvonal küzdelmeit szervező Hivatásos Labdarúgóliga szabályai tiltják, hogy (kizárólag) köztulajdonban lévő csapat a Szuperligában szerepelhessen. Ennek a szabálynak több, a másodosztályban „senyvedő” klub is áldozata, amely hiába végez feljutó helyen, nem léphet a legjobbak közé.

A legtragikomikusabb helyzet éppen az elmúlt idény végén alakult ki,

amikor a Vajdahunyadi Corvinul másodosztályos, feljutási joggal nem rendelkező csapatként megnyerte a Román Kupát, így rajthoz állhatott az Európa Liga selejtezőiben. Viszont a nemzetközi szereplés azt eredményezte, hogy az európai porondon a régi szervezeti formában kellett szerepelnie, és nem maradt ideje, hogy itthon változtasson jogi hátterén (főleg úgy, hogy a Paks búcsúztatásával három selejtezőkört játszott, az utolsót a Konferencialigában).

A román labdarúgás alsóbb osztályos küzdelmeit, a Liga 2-t is szervező Román Labdarúgó-szövetség (FRF) megpróbált segíteni a hunyadiakon azzal, hogy elhalasztotta első három bajnoki meccsüket, sőt első fokon el is fogadta a szervezeti átalakítást, és feljutási jogot adott a klubnak, viszont négy bajnoki rivális – köztük a mostani éllovas FK Csíkszereda – fellebbezése nyomán meghátrált. Tehát a Corvinul idén sem juthat fel.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. szeptember 18., szerda

Góllal vette ki a részét Szoboszlai a Liverpool Milan elleni BL-győzelméből

Góllal járult hozzá Szoboszlai Dominik kedden este a Liverpool győzelméhez az angol csapat első Bajnokok Ligája-mérkőzésén az új idényben, ráadásul az ősi BL-rivális Milan otthonában.

Góllal vette ki a részét Szoboszlai a Liverpool Milan elleni BL-győzelméből
2024. szeptember 17., kedd

Szülőhazájában lett először légiós a Puskás-díjas Zsóri Dániel labdarúgó, az UTA játékosa

Egy héttel ezelőtt jelentette be az UTA labdarúgócsapata, hogy leszerződtette Zsóri Dánielt, a Puskás-díj 2019-es győztesét. A 23 éves csatár tulajdonképpen hazatért Aradra, hiszen a Körös-közben fekvő Simonyifalván él a családja.

Szülőhazájában lett először légiós a Puskás-díjas Zsóri Dániel labdarúgó, az UTA játékosa
2024. szeptember 16., hétfő

Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában

Egyáltalán nem elhanyagolható pénzösszegek mozogtak a román labdarúgó-bajnokság klubcsapatainak háza táján a Szuperliga minap lezárult átigazolási időszakában, mely során az erdélyi együttesek is „kitettek magukért”.

Kis foci, nem kis pénz milliók Szuperligájában
2024. szeptember 15., vasárnap

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában

Hatalmas sikert könyvelhetett el a Nagyváradi VSK a férfi vízilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében: a torna vasárnapi zárónapján legyőzte az olasz Bresciát, megnyerte csoportját, ezzel 11 év elteltével feljutott a legrangosabb klubtorna főtáblájára.

Vízilabda: tizenegy év elteltével főtáblás a Nagyváradi VSK a Bajnokok Ligájában
2024. szeptember 15., vasárnap

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán

Oscar Piastri, a McLaren ausztrál versenyzője nyerte a vasárnapi Forma–1-es Azeri Nagydíjat Bakuban, ahol az idei szezon eddigi legizgalmasabb viadalát láthatták a szurkolók.

Piastri győzött az idény eddigi legizgalmasabb Forma–1-es viadalán
2024. szeptember 14., szombat

A magyar válogatott Sallai Roland a Galatasarayhoz igazolt

Sallai Roland a török élvonalbeli Galatasaray labdarúgócsapatánál folytatja pályafutását.

A magyar válogatott Sallai Roland a Galatasarayhoz igazolt
2024. szeptember 13., péntek

INTARO Trophy – a verseny, amely Marosvásárhelyt a nemzetközi tenisztérképre helyezi

A világ minden tájáról érkező élvonalbeli játékosok küzdenek a címért az INTARO Trophy nemzetközi férfi tenisztorna első kiadásán.

INTARO Trophy – a verseny, amely Marosvásárhelyt a nemzetközi tenisztérképre helyezi
2024. szeptember 10., kedd

Helyzetekből nem volt hiány, de gólt nem sikerült lőnie a magyar labdarúgó-válogatottnak a bosnyákok ellen

A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Bosznia-Hercegovinával a Puskás Arénában kedden, a Nemzetek Ligája A divíziójának második fordulós mérkőzésén.

Helyzetekből nem volt hiány, de gólt nem sikerült lőnie a magyar labdarúgó-válogatottnak a bosnyákok ellen
2024. szeptember 09., hétfő

Puskás-díjas „hazai” magyar csatárt igazolt az Aradi UTA

Az Aradi UTA labdarúgócsapata leigazolta Zsóri Dánielt, aki 2019-ben elnyerte a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Puskás-díját.

Puskás-díjas „hazai” magyar csatárt igazolt az Aradi UTA
2024. szeptember 08., vasárnap

Magyarország 15, Románia 2 éremmel zárta a paralimpiát

Véget ért a párizsi paralimpia, melyen a magyar sportolók összesen 15, a románok 2 érmet szereztek.

Magyarország 15, Románia 2 éremmel zárta a paralimpiát